Mazda6 GY 2007r by odom 165Km 405 Nm chip&fap&BMC – SPRZEDANA
Wpierw bym wrzucił oryginalną mapę z wyłączonym DPF i sprawdził jak wygląda spalanie.

- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
Mr_Bartek napisał(a):Wpierw bym wrzucił oryginalną mapę z wyłączonym DPF i sprawdził jak wygląda spalanie.
jakieś konkretne argumenty na takie rozwiązanie

Bo taniej niż nowe wtryski/regeneracja i będziesz miał bazę do miarodajnego pomiaru spalania.
Jeśli nadal na oryginalnej mapie są problemy to przynajmniej masz coś wykluczone. 

- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
No owszem dobra droga tylko czy czasem spece z chipa nie zechcą sobie skasować pln-ów za taką usługę .... 

Albo mapa. Jak tyle mocy wycisneli, to niesprawne wtryski by nie dały rady
No chyba że tak bardzo leją
Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
odom napisał(a):na pełnym baku do rezerwy 580-620 km
to u mnie podobnie, a wszystko pod maską jest ok
i z tego powodu normalnie w żadne eco się nie bawię, więc wygląda to tak http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/60044 
rafalmazda6 napisał(a): ale stwierdziłem że to nie dla mnie![]()
i z tego powodu normalnie w żadne eco się nie bawię, więc wygląda to tak http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/60044
skoro przybyło Ci koników to i więcej siana potrzebują
Popatrz mamy takie same stwierdzenia
Spotkałem się nie raz z opinią, że lepiej nie jeździć na 'wzmacnianych' ropkach ze stacji, niestety nie znam uzasadnienia 
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
odom napisał(a):robisz więcej km na zwykłym On niż na vervie
nie, to nie tak
3 września 2015r. zatankowałem zwykły ON, a przejechany dystans (708,5km) był na vervie zatankowanej 27 sierpnia. Tak samo teraz ostatnio – 9 października zatankowałem vervę, a przejechany dystans (582,8km) jest na ON zatankowanym 19 września
ale pamiętać co się ostatnio zatankowało to nie takie proste, więc myślę że to nie do końca ma sens, jakby wybierało się ostatnio zatankowane paliwo 
może i faktycznie dobry sposób na sprawdzanie swojego spalania takie raporty pewnie dają dużo do myślenia. Ale też trzeba o sumienne ich wypełnianie. U mnie jedynie nie było by problemu z rodzajem paliwa bo zawsze jest orlen verva 
Czas na decyzję co do koła zimowego, rozmiar który chcę to 17' z oponami 215-50. Podjąłem też decyzję że, zimę przejeżdżę na kole srebrnym
bo już mi za czarno muszę odetchnąć
Coś takiego znalazłem co myślicie
Coś takiego znalazłem co myślicie
em_dzej napisał(a):AloHa
Fela śliczna w moim typie![]()
Co do spalania to obstawiam że program jest z deka "podlany", skądś te koniki muszą się brać
no ja jeszcze myślę czy faktycznie na nie się zdecydować
Program z deka podlany ... Mozesz kolego sympatyczny jaśniej
To znaczy, że ilosc ON podawanego przez wtryskiwacze w stosunku do ilości zasysanego powietrza jest większa niż przed chipem. Wtedy uzyskuje się więcej koników ale występuje też niepełne spalanie ON i stąd ode określenie "przelania" czy czarna chmurka przy pedale w podłodze 
-
Im trudniej, tym lepiej

- Od: 19 cze 2015, 07:10
- Auto: Mazda 6 GY LFVE '06
Mazda 323 BG B6 '92
aha oki czyli reasumując nie jest zrobiony jak powinien być ten program i należy udac się do serwisu wykonującego
bo chyba tak ma nie być 
bo chyba tak ma nie być odom napisał(a):aha oki czyli reasumując nie jest zrobiony jak powinien być ten program i należy udac się do serwisu wykonującegobo chyba tak ma nie być
Wszystko jest raczej OK. Spalania ropy nie oszukasz, będzie dymiło. Podlany – tak się mówi
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
No to dobrze w sumie teraz jeżdżąc trybem zrównoważonym miasto 50% trasa 50 % spalanie wyszło mi 8,7 ( realnie nie z kompa )
nie chodzi tu o cene paliwa .... przed chipem z zapchanym dpf i nogą do samej podłogi miałem 9,5 l ...
fajna fajna mam te same fele, muszę koniecznie szyby przyciemnić bo u ciebie robią dobrą robote ;D