Mazda6 GY 2007r by odom 165Km 405 Nm chip&fap&BMC – SPRZEDANA
Wpierw bym wrzucił oryginalną mapę z wyłączonym DPF i sprawdził jak wygląda spalanie.
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
Mr_Bartek napisał(a):Wpierw bym wrzucił oryginalną mapę z wyłączonym DPF i sprawdził jak wygląda spalanie.
jakieś konkretne argumenty na takie rozwiązanie

Bo taniej niż nowe wtryski/regeneracja i będziesz miał bazę do miarodajnego pomiaru spalania.
Jeśli nadal na oryginalnej mapie są problemy to przynajmniej masz coś wykluczone. 
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
No owszem dobra droga tylko czy czasem spece z chipa nie zechcą sobie skasować pln-ów za taką usługę .... 

Albo mapa. Jak tyle mocy wycisneli, to niesprawne wtryski by nie dały rady
No chyba że tak bardzo leją
Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
odom napisał(a):na pełnym baku do rezerwy 580-620 km
to u mnie podobnie, a wszystko pod maską jest ok

rafalmazda6 napisał(a): ale stwierdziłem że to nie dla mnie![]()
i z tego powodu normalnie w żadne eco się nie bawię, więc wygląda to tak http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/60044
skoro przybyło Ci koników to i więcej siana potrzebują
Popatrz mamy takie same stwierdzenia
Spotkałem się nie raz z opinią, że lepiej nie jeździć na 'wzmacnianych' ropkach ze stacji, niestety nie znam uzasadnienia 
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
odom napisał(a):robisz więcej km na zwykłym On niż na vervie
nie, to nie tak
3 września 2015r. zatankowałem zwykły ON, a przejechany dystans (708,5km) był na vervie zatankowanej 27 sierpnia. Tak samo teraz ostatnio – 9 października zatankowałem vervę, a przejechany dystans (582,8km) jest na ON zatankowanym 19 września

może i faktycznie dobry sposób na sprawdzanie swojego spalania takie raporty pewnie dają dużo do myślenia. Ale też trzeba o sumienne ich wypełnianie. U mnie jedynie nie było by problemu z rodzajem paliwa bo zawsze jest orlen verva 
Czas na decyzję co do koła zimowego, rozmiar który chcę to 17' z oponami 215-50. Podjąłem też decyzję że, zimę przejeżdżę na kole srebrnym
bo już mi za czarno muszę odetchnąć
Coś takiego znalazłem co myślicie

Coś takiego znalazłem co myślicie
em_dzej napisał(a):AloHa
Fela śliczna w moim typie![]()
Co do spalania to obstawiam że program jest z deka "podlany", skądś te koniki muszą się brać
no ja jeszcze myślę czy faktycznie na nie się zdecydować

Program z deka podlany ... Mozesz kolego sympatyczny jaśniej
To znaczy, że ilosc ON podawanego przez wtryskiwacze w stosunku do ilości zasysanego powietrza jest większa niż przed chipem. Wtedy uzyskuje się więcej koników ale występuje też niepełne spalanie ON i stąd ode określenie "przelania" czy czarna chmurka przy pedale w podłodze 
-
Im trudniej, tym lepiej
- Od: 19 cze 2015, 07:10
- Auto: Mazda 6 GY LFVE '06
Mazda 323 BG B6 '92
aha oki czyli reasumując nie jest zrobiony jak powinien być ten program i należy udac się do serwisu wykonującego
bo chyba tak ma nie być 

odom napisał(a):aha oki czyli reasumując nie jest zrobiony jak powinien być ten program i należy udac się do serwisu wykonującegobo chyba tak ma nie być
Wszystko jest raczej OK. Spalania ropy nie oszukasz, będzie dymiło. Podlany – tak się mówi
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
No to dobrze w sumie teraz jeżdżąc trybem zrównoważonym miasto 50% trasa 50 % spalanie wyszło mi 8,7 ( realnie nie z kompa )
nie chodzi tu o cene paliwa .... przed chipem z zapchanym dpf i nogą do samej podłogi miałem 9,5 l ...
fajna fajna mam te same fele, muszę koniecznie szyby przyciemnić bo u ciebie robią dobrą robote ;D