ELMConfig – programowe modyfikacje
1, 2
Cześć
Doszukałem się programu ELMConfig który daje duże możliwości konfiguracyjne np: siła wspomagania kierownicy, czas zwłoki oświetlenia wnętrza, de/aktywacja ABS itp. Niestety program nie do końca trafnie odczytuje Mazdy, ponieważ został stworzony dla Fordów. Bawił się już ktoś tym ?
---
Jakby nie patrzeć, to w M3 siedzi Linux, więc takie ustawienia też muszą być.
DOWNLOAD:
http://civil.iffc.ru/elmconfig/
Doszukałem się programu ELMConfig który daje duże możliwości konfiguracyjne np: siła wspomagania kierownicy, czas zwłoki oświetlenia wnętrza, de/aktywacja ABS itp. Niestety program nie do końca trafnie odczytuje Mazdy, ponieważ został stworzony dla Fordów. Bawił się już ktoś tym ?
---
DOWNLOAD:
Ostatnio edytowano 20 mar 2015, 15:43 przez bercikz, łącznie edytowano 2 razy
- Od: 17 wrz 2014, 09:10
- Auto: Mazda3 1.6 Y6 MZ-CD 110KM '05
Nic trudnego mieć takiego ELM'a.
http://www.jamessimpson.co.uk/elmconfig ... functions/
http://www.jamessimpson.co.uk/elmconfig ... functions/
- Od: 27 paź 2013, 12:04
- Auto: Mazda 3 BK 1.6 TOURING ACTIVE PACK
LPG by www.autogaz-busko.pl 07.2015
Mówisz o takim zwykłym ELMie na bluta jak wkleił zdjecie piterus87 ?
Dostęp to nie wszystko, oby nie sypało później błędami po ingerencji przez Focusa.
Dostęp to nie wszystko, oby nie sypało później błędami po ingerencji przez Focusa.
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Ja na zwykłym ELM 327 na kablu miałem taką możliwość, więc nie sądzę aby BT coś zmieniał. Po modzie na MS-CAN jest dostęp do GEM'a itp. Nie ma ciągłego przesyłania danych, więc opóźnienia BT nie robią aż takiego znaczenia. Nie wiem jak ingerencja, bo się jeszcze tym aż tak nie bawiłem, ale np. po wejściu do modułu hamowania migają ABS + DSC OFF + DSC co sugeruje dostęp na wyższym poziomie niż np. Forscan. Nie wydaje mi się że zaznaczenie check box'a zablokuje możliwość późniejszego odznaczania. Zawsze można zapisać ustawienia checkboksów i przywrócić.
Nie wiem jakie możliwości daje FORScan z modem i dostępem do GEM'a, bo w ostatniej wersji dodali funkcję Control która umożliwia np. sterowanie turbiną czy sterownie zaworami ESP i to faktycznie działa.
Nie wiem jakie możliwości daje FORScan z modem i dostępem do GEM'a, bo w ostatniej wersji dodali funkcję Control która umożliwia np. sterowanie turbiną czy sterownie zaworami ESP i to faktycznie działa.
Co do Elma na BT to tam raczej żadnych przeróbek nie da się zrobić, bo są tam tylko układy scalone na dwóch złączonych ze sobą płytkach. Przynajmniej u mnie.
W najnowszej wersji jest dostęp do:
-kodowania wtryskiwaczy CR
-ustawienia mocy wspomagania w zależności od trybu pracy (?)
-ilość płynu FAP użytego do ostatniego wypalania
-poziom płynu FAP
Jest też prośba do osób z modyfikowanym ELM'em o info co daje dostęp MS-CAN w ELMConfigu
Screen w załączniku
-kodowania wtryskiwaczy CR
-ustawienia mocy wspomagania w zależności od trybu pracy (?)
-ilość płynu FAP użytego do ostatniego wypalania
-poziom płynu FAP
Jest też prośba do osób z modyfikowanym ELM'em o info co daje dostęp MS-CAN w ELMConfigu
Screen w załączniku
A więc pobawiłem się troszkę tym ustrojstwem... jednak u mnie nie wszystko chce odczytywać.. mam ELM w wersji v1.5 może to za mało...
Tutaj np. "Autolocing" przy przekroczeniu prędkości 28km/h u mnie nie działa... a niby jest wpisany...
"Windows global opening" niby aktywne a nie mam takiej funkcji...
Co ciekawe przy próbie odczytania FACM wszędzie wyskakuje N/A
Tutaj np. "Autolocing" przy przekroczeniu prędkości 28km/h u mnie nie działa... a niby jest wpisany...
"Windows global opening" niby aktywne a nie mam takiej funkcji...
Co ciekawe przy próbie odczytania FACM wszędzie wyskakuje N/A
O ile checkbox mogą się mylić, bo w fordzie w "okientu" np 14 jest inna funkcja niż u nas, to i tak wyłączenie jej powinno coś wyłączyć, pytanie co
o tyle okienka z liczbami powinny mieć jakieś odbicie.
Masz spryskiwacze (czas sprysku -1sek)?
Windows global opening -sterowanie szybami z panelu kierowcy?
Autolicking- samouzbrajanie ?Automatyczne zamykanie masz włączone, to standardowe chyba we wszykich M3
Read DTC dotyczy tylko modułu w którym aktualnie jesteś.
Masz spryskiwacze (czas sprysku -1sek)?
Windows global opening -sterowanie szybami z panelu kierowcy?
Autolicking- samouzbrajanie ?Automatyczne zamykanie masz włączone, to standardowe chyba we wszykich M3
Read DTC dotyczy tylko modułu w którym aktualnie jesteś.
bercikz napisał(a):Masz spryskiwacze (czas sprysku -1sek)? Nie mam spryskiwaczy lamp
Windows global opening -sterowanie szybami z panelu kierowcy? Raczej automatyczne otwieranie wszystkich okien jak i później zamykanie... nie działa
Autolicking- samouzbrajanie ?Automatyczne zamykanie masz włączone, to standardowe chyba we wszykich M3 NTo bardziej mi pasuje do automatycznego zamykanie drzwi po przekroczeniu danej prędkośći – u mnie nie działa
bercikz napisał(a):Cześć
---
DOWNLOAD:
biorac pod uwage tego posta czy w mojej m3 bez instalacji odpowiedniego modulu, z poziomu komputera moge wlaczyc 3 migniecia kierunkami przy delikatnym nacisnieciu manetki??
Do migania kierunków zakłada się moduł komfortu kierunkowskazów. Można to dostać na alledrogo
Jest też temat niestety niepoprawnie nazwany wątek który świadczy że można to nabyć w ASO Mazdy tylko nikt nie podał ceny
viewtopic.php?f=470&t=164418&hilit=modu%C5%82+komfortu
Link do allegro
http://allegro.pl/modul-kierunkowskazow ... 48716.html
Jest też temat niestety niepoprawnie nazwany wątek który świadczy że można to nabyć w ASO Mazdy tylko nikt nie podał ceny
viewtopic.php?f=470&t=164418&hilit=modu%C5%82+komfortu
Link do allegro

Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szukam i szukam.. nic nie mogę znaleźć... zagraniczne fora również mówią o ElmConfig... może i to dobry trop ale uważam, że w M3 za wypisane tam funkcje odpowiadają inne PIDy
nie ma nigdzie nic opisanego... 
W ElmConfig aby wyłączyć okienko powitalne trzeba zmienić w rejestrze klucz "NotSplashShow" z 0 na 1
Klucz ten znajduje się w :
dla Windows 7
dla Windows XP
Klucz ten znajduje się w :
dla Windows 7
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\ELMConfig
dla Windows XP
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\ELMConfig
-
Paweł_Radom
Kombinowałem ale w inna stronę.
Piszę programik własny pod ELM 327 i chodziło mi bardziej jakie komendy i jakie adresy trzeba wysyłać do interfejsu.ELMConfig jest rozbudowany ale jednak Ford to nie to samo co Mazda. Poza tym czekam na IDS-a i wtedy bardziej to rozgryzę
Piszę programik własny pod ELM 327 i chodziło mi bardziej jakie komendy i jakie adresy trzeba wysyłać do interfejsu.ELMConfig jest rozbudowany ale jednak Ford to nie to samo co Mazda. Poza tym czekam na IDS-a i wtedy bardziej to rozgryzę
-
Paweł_Radom
1, 2