Tuning Tali(tylnych) Lamp Mazda6'dobór kleju.
Po dłuższych poszukiwaniach wybrałem wurtha klej+szczeliwo i jak narazie daje radę zobaczymy po dłuższym czasie
Do wykonania owego black tail lamp potrzebne będzie dobra mini szlifierka z możliwością regulacji no i tarcza ja używałem speedclic dremel Metal ,odpowiedni dobór obrotów żeby kalosz sie cioł nie topil i jedziemy ,tniemy po szfie jaki pozostał po zgrzaniu .
Do wykonania owego black tail lamp potrzebne będzie dobra mini szlifierka z możliwością regulacji no i tarcza ja używałem speedclic dremel Metal ,odpowiedni dobór obrotów żeby kalosz sie cioł nie topil i jedziemy ,tniemy po szfie jaki pozostał po zgrzaniu .
- Załączniki
Ostatnio edytowano 26 sty 2016, 07:38 przez brodaM6, łącznie edytowano 12 razy
Proste są dla szybkich samochodów,zakręty dla szybkich kierowców. CMc.
Polecam: http://www.kleimy.pl/katalog/show/id/79"
Kolega Broda chce aby klej był miękki po nagrzaniu i dało się odkleić klosz
A klei do szyb nie nada się no nie?
-
& Marta
- Od: 25 kwi 2014, 11:37
- Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08
Ja z soczewkami biksenonowymi dostałem klej butylowy w pasku, jednak nie wiem czy da się go ponownie wygrzać by rozkleić klosz.
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
Nie wiem czy nie nadała by się masa bitumiczna pozyskana z taśmy dekarskiej. Ona się topi przy nagrzaniu nawet bardziej niż ta oryginalna stosowana w lampach. Nie wiem czy to nie będzie jej minusem ponieważ przy nagrzaniu opalarką można ją doprowadzić do postaci płynnej.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
kontakt 503304123
Na forum golfa wynalazlem cos takiego ,a ty cytat ,"Polecam szczeliwo K+D od WURTH.Ja nim kleiłem i trzyma jak diabli.W każdej chwili mogę podgrzać i rozkleić"
Dziś kupiłem coś takiego w OBI pod nazwą "uszczelniacz dekarski". Jest to w formie taśmy zwiniętej w rolkę. Każda warstwa jest oklejona woskową taśmą co by się nie posklejały poszczególne warstwy. Ma to szerokość 1cm grubość 1mm i jest koloru szarego (jak oryginalny klej) i konsystencji gumy do żucia. Nie wiem jak to będzie się zachowywało po podgrzaniu ale liczę ze skoro jest to dekarskie to będzie się zmiękczać. Jutro przetestuję. Można to dowolnie formować w grubsze warstwy, wałeczki, tak jak plastelinę.
Ciekawe jak ten wurth jest po wyschnięciu, czy jest to twarde czy elastyczne tak że swobodnie można w to wbijać np. paznokieć, bo pojęcie elastyczna masa różnie można interpretować. To że można to rozkleić pod wpływem temperatury to nie jest cudem, zwykły silikon łazienkowy jak podgrzejemy też zaczyna płynąć i odchodzić ale już się nie klei. Pytanie czy po takim podgrzaniu ten wurth dalej chce się kleić bo takie właśnie właściwości ma oryginalny klej. Dzięki temu klosz sam jest wstanie się doszczelnić pod wpływem temperatury a dzięki swojej elastyczności z pewnością dodatkowo zabezpiecza sam klosz przed zbiciem. Właściwości tej masy, są tak dobrane aby spełniać takie wymagania a ubocznym efektem jest to że po podgrzaniu można to rozkleić. Myślę że akurat producent lamp nie brał tego pod uwagę, przecież nie przewiduje rozbierania lamp.
Poniekąd jak się nie wypróbuje to nie będzie wiadomo.
Ciekawe jak ten wurth jest po wyschnięciu, czy jest to twarde czy elastyczne tak że swobodnie można w to wbijać np. paznokieć, bo pojęcie elastyczna masa różnie można interpretować. To że można to rozkleić pod wpływem temperatury to nie jest cudem, zwykły silikon łazienkowy jak podgrzejemy też zaczyna płynąć i odchodzić ale już się nie klei. Pytanie czy po takim podgrzaniu ten wurth dalej chce się kleić bo takie właśnie właściwości ma oryginalny klej. Dzięki temu klosz sam jest wstanie się doszczelnić pod wpływem temperatury a dzięki swojej elastyczności z pewnością dodatkowo zabezpiecza sam klosz przed zbiciem. Właściwości tej masy, są tak dobrane aby spełniać takie wymagania a ubocznym efektem jest to że po podgrzaniu można to rozkleić. Myślę że akurat producent lamp nie brał tego pod uwagę, przecież nie przewiduje rozbierania lamp.
Poniekąd jak się nie wypróbuje to nie będzie wiadomo.
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
Też za darmo nie jest, dałem 28zł. Wybacz ale dzisiaj nie przetestowałem bo dopadła mnie grypa i ledwo co na oczy widzę.
Taśma jest produkcji Unicell Poland, FOLA-Taśma butyl-fix
Mam zdjęcie, daj maila to wyślę bezpośrednio.
Taśma jest produkcji Unicell Poland, FOLA-Taśma butyl-fix
Mam zdjęcie, daj maila to wyślę bezpośrednio.
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
U mnie pad wybór na wurtha ,muszę rozkleic ta boczna lampę ,błędy laika,odrazu sie dowiem czy sie rozklei
Ostatnio edytowano 10 mar 2015, 11:27 przez brodaM6, łącznie edytowano 1 raz
Z tego co wiem (nie wiem jak tutaj) ale tylne lamy zazwyczaj są zgrzewane a nie sklejane i tutaj ten wurh może być lepszym rozwiązaniem by to ponownie połapać. Powodzenia w rozbieraniu aczkolwiek wydaje mi się że bez cięcia się nie obędzie.
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
A dlaczego Ty masz jasne lampy skoro masz USA?
-
& Marta
- Od: 25 kwi 2014, 11:37
- Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08
Udało sie rozkleic
,mało było kleju wiec nie trzymało to dobrze , prawda lampy sa zgrzewane mając na je dziś na rękach specjalnie sie przyglądałem
Bo czasami zdarzają sie wypadki

Bo czasami zdarzają sie wypadki
Panowie specjaliści od lamp, zwracam się do Was z prośbą. Moja Madzia jest z usa i nie zmienione są w niej lampy. W dalszym ciągu świecą symetrycznie, można to przerobić czy trzeba całe lampy wymienić
- Od: 10 sie 2014, 16:10
- Auto: MAZDA 3 BL SEDAN 2.O B 151KM 2009/2010
Jak znajdę dam znać
,tak wyszła mi ostatnia lampa sklejone tym klejem,powiem tak odstaje od wszystkich gołym okiem
można powiedzieć ze finalna
,choć te co będę poprawiał bedą robione jeszcze innym sposobem 

- Załączniki
Ostatnio edytowano 21 mar 2015, 08:08 przez brodaM6, łącznie edytowano 2 razy
Wrzuć jak możesz zdjęcie tych lamp z bliska. Mocno widać miejsca cięcia?
Dopiero na 4 lampie użyłem sposobu malowania klosza i niestety 3 pozostałe będę musiał rozebrać i pomalować dodatkowo klosze ,żeby nie było Bielawach przebić