Wymiana oleju w silniku z DPF
A mozecie mi powiedziec czy w 3-ce gdzies na komputerze pokladowym jest jakies info odnosnie kolejnego przegladu? Widzialem cos takiegow innych markach aut, ze jest narysowany klucz i obok liczba za ile km nalezy zrobic przeglad.
Co tak naprawde kasuje sie w ECU po tej wymianie oleju? Moze wlasnie te liczby km do przegladu ?
Co tak naprawde kasuje sie w ECU po tej wymianie oleju? Moze wlasnie te liczby km do przegladu ?
- Od: 30 mar 2008, 20:48
- Auto: Mazda 3 BK 07' – 1.6 MZR-CD
Nie ma (przynajmniej u mnie). Jeśli trzeba będzie jechać wcześniej to świeci się kontrolka od filtra DPF. Z tego co mi powiedzieli w ASO to jeśli filtr ma możliwość oczyszczenia się co jakiś czas to zakładając że filtr nie ulegnie uszkodzeniu to nie trzeba wcześniej zaglądać.
A filtr czyści się jeśli system uzna że jest zbyt brudny, a do tego silnik jest odpowiednio rozgrzany i jedzie się przez kilkanaście minut z obrotami nie mniej niż 2tys/min. Ogólnie jeśli nie jeździ się ciągle po centrum miasta w korkach to chyba nie ma z tym problemów.
A filtr czyści się jeśli system uzna że jest zbyt brudny, a do tego silnik jest odpowiednio rozgrzany i jedzie się przez kilkanaście minut z obrotami nie mniej niż 2tys/min. Ogólnie jeśli nie jeździ się ciągle po centrum miasta w korkach to chyba nie ma z tym problemów.
- Od: 1 kwi 2008, 22:12
- Auto: Mazda 3, 2.0 diesel
mr_t napisał(a):A filtr czyści się jeśli system uzna że jest zbyt brudny, a do tego silnik jest odpowiednio rozgrzany i jedzie się przez kilkanaście minut z obrotami nie mniej niż 2tys/min.
Czy mam rozumiec, ze to system sam okresla, ze teraz bedzie czyscil filtr (przepalal go) i ogranicza obroty do 2000
gregorb napisał(a):ogranicza obroty do 2000
nie, musisz zapewnić warunki do wypalenia filtra czyli utrzymywać przez pewien czas obroty nie niższe niż 2000.
Ale o tym już było wielokrotnie – polecam szukajkę.
I proszę o nie kontynuowanie tematu wypalania DPFa. Nie tego dotyczy temat.
Wszystkie posty nie związane z nim trafią do kosza.
Nic nie musisz robić, ECU nic nie ogranicza ani nie wymusza (poza prawie niewidocznym dla użytkownika cyklicznym wypalaniem, co objawia się większym spalaniem, inną pracą silnika i 'smrodkiem' z wydechu). Po prostu jeździsz. Wypalanie przez użytkownika we własnym zakresie (czyli owe min. 2000obr. przez kilkanaście minut) robi sie tylko jeśli DPF się zaświeci. U mnie jeszcze nie było takiej sytuacji (od ponad roku mam to autko). Jeśli natomiast DPF zacznie migać, to konieczne jest wypalanie kontrolowane w stacji obsługi.
Proponuję poczytać archiwum – wyszukać frazę DPF.
Proponuję poczytać archiwum – wyszukać frazę DPF.
2B || !(2B) ? by mcbeth

- Od: 12 lut 2007, 14:29
- Auto: M6 GG1 MZR-CD 143KM '07 Active+ / Legacy 2.0R 165KM AT S-AWD '07
A na ile prawdziwe jest twierdzenie że przy wymianie oleju trzeba za każdym razem "przepalić"/ zregenerować DPF?
Tyle co wymieniałem u siebie olej i mnie skasowano przy wymianie na dodatkowe 125zł+VAT za regenerację DPF. Wymieniałem olej z własnej woli (nie przy okazji przeglądu), nie świeciła się kontrolka filtra DPF. Mimo tego poinformowano mnie że przy każdej wymianie jest konieczna regeneracja filtra DPF. W sumie za całość zapłaciłem 477zł.
Tyle co wymieniałem u siebie olej i mnie skasowano przy wymianie na dodatkowe 125zł+VAT za regenerację DPF. Wymieniałem olej z własnej woli (nie przy okazji przeglądu), nie świeciła się kontrolka filtra DPF. Mimo tego poinformowano mnie że przy każdej wymianie jest konieczna regeneracja filtra DPF. W sumie za całość zapłaciłem 477zł.
To była wizyta w ASO, zdziwiła mnie konieczność przepalenia filtra, ale co się będę kłócił jak nie wiem, późnej mi powiedzą że wszystkie usterki jakie mam w tym wehikule są spowodowane tym że poskąpiłem na przepaleniu filtra i nie uznają reklamacji na cokolwiek.
Masz racje ale nie zawsze sie tak dzieje , wszystko zalezy jakie odcinki auto jezdzi.mcbeth napisał(a): DPF wypala się sam
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa napisał(a):wszystko zalezy jakie odcinki auto jezdzi
mr_t nie narzekał na spalanie 10/100 ani ograniczenie mocy ani miganie/świecenie lampki DPF. Więc serwisowe wypalanie było IMO zbędne.
2B || !(2B) ? by mcbeth

- Od: 12 lut 2007, 14:29
- Auto: M6 GG1 MZR-CD 143KM '07 Active+ / Legacy 2.0R 165KM AT S-AWD '07
Panowie, a czy można sobie odłączy, lub pozbysię filtru DPF bo jak tak o tym wszystkim czytam to widzę że znim jest więcej kłopotu niż korzyści, szczególnie dla tych co jeżdżą w przeważającej większości po mieście. (więsze spalanie, koniecznoś wypalania itp.)
Właściciel Pięknej M6
- Od: 19 kwi 2008, 16:46
- Auto: M6 (hatchback), 2.2 MZR-CD TOP, 2009
kupis99 napisał(a):(więsze spalanie, koniecznoś wypalania itp.)
Z tego co czytalem ani tego, ani tego nie odczuwa sie. U mnie spalanie jest na normalnym poziomie a zadnego wypalania DPFa nie odczuwalem jeszcze.
Generalnie właściciele "6" potwierdzają większe spalanie, w momencie wypalania się DPF-u, gregorb byc może jeszcze ci się DPF nie wypalał, albo w silniczkach 1.6 tego się tak nie odczuwa, cały czas tylko ciekawi mnie to czy można się pozbyc DPF-u bo jak ktos kiedyś na forum napisał z DPF-u kożysta tylko ekologia no i serwis + stacja benzynowa 

Właściciel Pięknej M6
- Od: 19 kwi 2008, 16:46
- Auto: M6 (hatchback), 2.2 MZR-CD TOP, 2009
Witam.
Mam do kolegów takie pytanie, ma przejechane na oleju niecałe 17.000 km i mysle czy na zime nie zmienic oleju..
Cena w ASO za wymiane 484 zł, sam olej moge gdzies kupic za jakies 200 zł z filterkiem.
Problem – jak skasowac inspekcje ( informacje o rozcieńczeniu oleju) poza ASO – czy tylko w ASO
Ewentualnie – jakie moze miec skutki jazda z wymienionym olejem bez skasowanej inspekcji
Pzodr
Cristow
Mam do kolegów takie pytanie, ma przejechane na oleju niecałe 17.000 km i mysle czy na zime nie zmienic oleju..
Cena w ASO za wymiane 484 zł, sam olej moge gdzies kupic za jakies 200 zł z filterkiem.
Problem – jak skasowac inspekcje ( informacje o rozcieńczeniu oleju) poza ASO – czy tylko w ASO
Ewentualnie – jakie moze miec skutki jazda z wymienionym olejem bez skasowanej inspekcji
Pzodr
Cristow
cristow napisał(a):jakie moze miec skutki jazda z wymienionym olejem bez skasowanej inspekcji
powolne obcinanie mocy przez komputer aż do całkowitego unieruchomienia.
cristow napisał(a):jak skasowac inspekcje ( informacje o rozcieńczeniu oleju) poza ASO – czy tylko w ASO
poza ASO również – pod warunkiem posiadania przez mechanika sprzętu IDS (tak jakoś chyba się to zwie)
ASO: – w Poznaniu – 484 zl calosc
– w Gorzowie litr oleju 64 zł + filterek 45
takie chore ceny -wiec pozostanie wymiana samemu oraz pofatygowanie sie do jakiegos warsztatu który ma IDSa ( np. do Forda ) ...
pozdr
Cristow
– w Gorzowie litr oleju 64 zł + filterek 45
takie chore ceny -wiec pozostanie wymiana samemu oraz pofatygowanie sie do jakiegos warsztatu który ma IDSa ( np. do Forda ) ...
pozdr
Cristow
No właśnie, a potem się dziwić, że ludzie rzeźbę na własną rękę urządzają. Chrzanieni dorobkiewicze. Swoją drogą jeśli to ASO, to nie powinni mieć cen narzuconych z góry przez Mazdę? Każde ASO może sobie wycenić usługi na ile chce i marżę na jaką chce?
Pozdor Myjk
tak na prawde na usługi ASO stac firmy które mają służbowe auta oraz z przymusu tych którzy mają auta na gwarancji ...
a i jeszcze jedno – moze ktos z kolegów wie gdzie ta opcja jest w IDSie Forda – bo rozmawialem juz z warsztatem Forda ale chyba tego jeszcze nie robili :–)
pozdr
Cristow
a i jeszcze jedno – moze ktos z kolegów wie gdzie ta opcja jest w IDSie Forda – bo rozmawialem juz z warsztatem Forda ale chyba tego jeszcze nie robili :–)
pozdr
Cristow