Lukano napisał(a):ravo a silnik 2.0 który był kupowany do poloneza w latach 80-tych ? On miał chyba dwa wałki i był montowany w Fordzie Sierra. tak mi sie zdaje ale pewny nie jestem
Proszę bardzo
dwa wałki ale tylko jeden odpowiada za zawory – to nie DOHC
--------------------------------------------------------------------------------
Zastosowana w Polonezie jednostka montowana w Fordach Sierra, Granada i Scorpio to 4-cylindrowy silnik o pojemności skokowej 1993 cm3 rozwijający maksymalną moc 77 kW przy 5 200 obr/min i dysponujący momentem obrotowym 157 N m przy 4000 obr/min (rys. 4). Wał korbowy tego silnika podparty jest na pięciu podporach. Wałek rozrządu umieszczony jest w aluminiowej głowicy i napędzany paskiem zębatym, który porusza także dodatkowy wałek w kadłubie uruchamiający rozdzielacz zapłonu, pompę olejową i pompę paliwa. Zawory rozstawione są pod znacznym (45) kątem, co ułatwia właściwe ukształtowanie komory spalania. Gniazda zaworowe są wzmocnione warstewką stellitu umożliwiając zasilanie silnika benzyną bezołowiową. Inne rozwiązania sprzyjające ochronie środowiska to zamknięty system odpowietrzania skrzyni korbowej oraz specjalny filtr paliwa zapobiegający emisji par. Silnik wyposażony jest w zapłoń elektroniczny II generacji, tj. z mikroprocesorem oraz gaźnik dwugardzielowy. Ma także automatyczne urządzenie rozruchowe oraz dodatkowy podciśnieniowy mechanizm sterujący temperaturą powietrza wpływającego do filtra.
Silnik jest zblokowany z 5-biegową skrzynią mechaniczną o przełożeniach: 1-3,651, 11-1,969, 111-1,368, IV-1,00, V-0,815, R-3,66. Jest ona dostosowana do momentu obrotowego 190 Nm, stąd też większe wymiary sprzęgła: średnica zewnętrzna wynosi 216 mm. Tylny most ma przełożenie 43/11.
BYŁY WKADANE do Poloneza i Fiata 125p gażnikowe silniki DOHC z Fiata 131/132/argenty (1.6, 1.8, 2.0) w technice 2 zaworów na cylinder
Sam wymieniałem pasek rozrzadu w takim 2,0 jak pracowałem kiedyś (dawne dzieje) w warsztacie