Komputer pokładowy – instalacja. Czy jest taka możliwość??
1, 2
Witam,
mam Mazdę 626 2.0 D Comprex z 1994. chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość podpięcia wyświetlacza wtym modelu auta:) chciałbym mieć wyświetlacz z danymi np. o spalaniu:) i takie inne bajery:)
Z góry dziękuję:)
Pozdrawiam:
Andrzej
mam Mazdę 626 2.0 D Comprex z 1994. chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość podpięcia wyświetlacza wtym modelu auta:) chciałbym mieć wyświetlacz z danymi np. o spalaniu:) i takie inne bajery:)
Z góry dziękuję:)
Pozdrawiam:
Andrzej
Andy
- Od: 19 sie 2007, 20:21
- Auto: Mazda 6 2.0 CITD
Absolutnie nie.
Możesz wstawić sobie zegarek, termometr albo miernik prędkości wiatru ale nie spalania...
Możesz wstawić sobie zegarek, termometr albo miernik prędkości wiatru ale nie spalania...
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
To ja nie zaczynając nowego tematu chcialym sie dowiedziec czy to (
http://www.allegro.pl/item275731205_kom ... auta_.html ) bedzie dzialac w 626 GD ( 89r) 2.0D

- Od: 18 cze 2007, 12:05
- Auto: Mazda 626, GD, 2.0D, 89r
"czy mogę zastosować do DIESLA ?"– teoretycznie tak pod warunkiem że to diesel z wtryskiem elektronicznym bo zasada działania jest praktycznie taka sama jak silnika benzynowego na wtrysku
Myślę, że żadna dodatkowa odpowiedź nie jest potrzebna. Elektronika w GD jest chyba tylko w brzęczyku od świateł i w radiu samochodowym.BoBi1234 napisał(a):626 GD ( 89r) 2.0D
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
dziękuję Ci xANDy za odpowiedź:) a jeśli zadam takie pytanie: cy do swojej Madzi mogę wsadzić podrzewne siedzenia?? Czy nic nie bedzie przeszkadzać?? i jak będze to się miało na spalanie i na całą elektronikę:)
Z góry dzięki:)
Pozdrawiam
Z góry dzięki:)
Pozdrawiam
Andy
A co to jest?? Drewnianie, z wykończeniami w drewnie czy jak...andrzej_25 napisał(a):podrzewne siedzenia??
xANDy napisał(a):A co to jest?? Drewnianie, z wykończeniami w drewnie czy jak...andrzej_25 napisał(a):podrzewne siedzenia??
miało być podgrzewane:) klawiatura szfankuje;/
Andy
andrzej_25 napisał(a):miało być podgrzewane:) klawiatura szfankuje
Kolego możesz sobie zrobić ciśnienie oleju, temp. oleju, temp wody, nawet temp. ssania lecz spalania w GD czy GE z silnikiem Diesla nie zrobisz!!
1. wtrysk by musiał być bezpośredni (pompo wtryskiwacze)
2. komputer pokładowy by musiał mieć zaprogramowane dawki paliwa od których by musiał się odnosić
3. i bardzo wiele innych czynników
Więc
http://www.allegro.pl/item275731205_komputer_pokladowy_paliwa_do_kazdego_auta_.html
Nawet mi tego nie pokazuj ponieważ to jest pic na wodę
Zdobywca strony 911 nie mylić z nr. informacji i 156
http://nasza-klasa.pl/school/179242/2
http://nasza-klasa.pl/school/179242/2
- Od: 23 gru 2006, 21:31
- Auto: carisma
Potrzebna to jest pompa wtryskowa z elektroniczną regulacją (ew. PD, bo one też są elektronicznie sterowane).
A czy można podłączyć taki komputer pokładowy (spalanie, temp. itp) w Mazdzie 626 z 2001 r?
- Od: 27 lis 2007, 16:15
- Auto: Mazda 626, 2.0, TDVI
ziutek2002 napisał(a):można podłączyć
Można – w benzynie właściwie bez przeróbek.
W dieslu można ale nie będzie pokazywał spalania. Brakuje jednego sygnału w sposób bezpośredni (resztę można z szafy "wyjąć").
No właśnie. Mój silnik to 2.0 TDVI. Myślałem, że można normalnie zakupić sam computerboard, podpiąć się pod odpowiednią wtyczkę i finito 
- Od: 27 lis 2007, 16:15
- Auto: Mazda 626, 2.0, TDVI
To może się włączę w tę dyskusję. Komputera do DITD nie ma i nie było w ofercie MAZDY. Od benzyny i tak na nic się przyda bo go się nie podłączy a jak nawet ktoś podłączył to spalania nie odczyta :–).
Można powalczyć i samemu spróbować coś takiego zbudować (co od dłuższego czasu powoli robię).
Co mamy to sygnał zwrotny z modułu IDM mówiący ile czas trwał wtrysk (zamknięcie zaworu SPV) i ten czas można przeliczyć na dawkę paliwa a reszta to już powinno być proste.
Do tego trzeba dodać sygnał prędkości (z ABSu) i można budować komputer spalania chwilowego i średniego.
Jak ktoś sądzi, że po OBD2 można coś wyciagnąć z DITD to się myli :–) proste interfejsy diagnostyczne nie chcą rozmawiać z DITD. Nigdzie nie znalazłem informacji czy komputer daje możliwość odczytać dane dotyczące spalania. Może ktoś kto ma NDS'a lub WDS odpowie na to pytanie.
Pozdrawiam
M.
Można powalczyć i samemu spróbować coś takiego zbudować (co od dłuższego czasu powoli robię).
Co mamy to sygnał zwrotny z modułu IDM mówiący ile czas trwał wtrysk (zamknięcie zaworu SPV) i ten czas można przeliczyć na dawkę paliwa a reszta to już powinno być proste.
Do tego trzeba dodać sygnał prędkości (z ABSu) i można budować komputer spalania chwilowego i średniego.
Jak ktoś sądzi, że po OBD2 można coś wyciagnąć z DITD to się myli :–) proste interfejsy diagnostyczne nie chcą rozmawiać z DITD. Nigdzie nie znalazłem informacji czy komputer daje możliwość odczytać dane dotyczące spalania. Może ktoś kto ma NDS'a lub WDS odpowie na to pytanie.
Pozdrawiam
M.
- Od: 4 wrz 2006, 09:13
- Auto: Mazda 323F BJ DITD (2002)
Zarówno masz rację jak się mylisz.MarekW napisał(a):Od benzyny i tak na nic się przyda bo go się nie podłączy a jak nawet ktoś podłączył to spalania nie odczyta
Komputer podłaczony do DiTD nie pokaże nic, a w wersji przed liftem nawet zegarek nie zaświeci.
Po lifcie dorobione są jeszcze kable we wtyczce komputerka/zegarka i po przełożeniu jednego sygnału i dołożeniu jednej masy – wystarczy "wyskrobać" sygnał dawki. I komputerek mazdy od benzyny będzie wskazywał spalanie.
Wersje przed liftem wymagają dołaczenia sygnału (obu) z układu pomiaru paliwa z baku; sygnału prędkości i kompletu zasilania (te sygnały idą z szafy, nawet wiem, które i gdzie). Jedyny, do którego nie dotarłem to sygnał dawki paliwa – nie starczyło czasu i chęci.
Riki napisał(a):xANDy napisał(a):nie starczyło czasu i chęci.
Są jednak osoby które by sie tym zajęły
Mozna by sie pokusic o zrobienie takiego komputerka.Dla elektronika jest to wykonalne pod warunkiem ze bedzie skad wziac sygnal elektroniczny z wtryskiwaczy.
- Od: 8 sty 2008, 14:19
- Auto: Mazda 626 GF 2.0 DiTD '01
xANDy a czy orientujesz się czy do BJ benzyna będzie można zamontować komputer pokładowy z 626 GF? – sama półka z wyświetlaczem jest identyczna podejrzewam że nawet są identyczne wtyczki...
I drugie pytanie czy też trzeba by było wyciągać sygnały ze sterownika – być może są już podciągnięte do wtyczki?
I drugie pytanie czy też trzeba by było wyciągać sygnały ze sterownika – być może są już podciągnięte do wtyczki?
- Od: 13 lis 2006, 21:46
- Auto: M323F/BJ/FP
1, 2