Palmer napisał(a):Jacekq_ napisał(a):Według biuletynu technicznego twoj termostat kwalifikuje się do wymiany. Nie odpuściłbym tematu w Aso wskazowka od temperatury powinna byc prawie na 100. W ASO Lublin prowadzili takie wymiany w ramach gwarancji.
Dopisano 15 Dec 2024, 18:43:
U mnie wskazówka zatrzymywała się na 75 stopniach ale prawdziwa temperatura pokazywana przez forscan to było ok 62 stopni po wymnianie na nowy forscan pokazuje ok 94 stopnie.
Spróbuję ponownie, tym bardziej, że dziś tuż po uruchomieniu silnika, wyświetlił się komunikat:
"Usterka wewnętrznej sieci komunikacyjnej pojazdu. Poddaj samochód kontroli przez wyspecjalizowny serwis". Podczas jazdy nic jednak nie budziło moich obaw, poza rzeczoną temp. cieczy chłodzącej.
worn napisał(a):Może zmień ASO jak masz możliwość. Tutaj ewidentnie silnik niedogrzany, więc termostat kwalifikuje się do wymiany. Każda diagnoza ASO, której wynikiem jest "wszystko jest w normie", to totalna bzdura. Dodatkowo widziałem w innym wątku, że stuki w zawieszeniu też Tobie zbagatelizowali...
Wracam z informacją, że w lutym, po trzech miesiącach jazdy samochodem na niedogrzanym silniku i dwóch diagnostykach ASO, po których nie stwierdzono żadnego problemu, dopiero za trzecim razem, przy okazji wymiany modułu telematyki (w związku z usterką wewnętrznej sieci komunikacyjnej pojazdu), serwis potwierdził, że rzeczywiście silnik nie dogrzewa się, za co odpowiedzialny jest wskazywany tutaj termostat silnika. Przed horrendalnymi kosztami wymiany tych dwóch elementów (13.717 zł) uchroniła mnie ubezpieczeniowa gw. serwisowa. Szczegółowy kosztorys na rys. poniżej:

- Rys. Koszty wymiany termostatu silnika i modułu telematyki
Mam ogromną nadzieję, że termostat PYFD1516ZA jest już poprawiony i wolny od wady fabrycznej, o której wspominał
Jacekq. Na końcu postu kilka zdjęć termostatu oraz modułu telematyki (o identycznych oznaczeniach), jakie znalazłem w internecie.
Do dzisiaj silnik nagrzewa się prawidłowo, a usterka wewnętrznej sieci komunikacyjnej pojazdu nie wystąpiła ani razu, więc w tym aspekcie naprawę uznaję za udaną.
Od czasu wymiany modułu, z okolicy plastikowej konsoli w podsufitce dochodzą jednak odgłosy telepania i pukania. Nie wiem czy może mieć to z tym związek, czy też zbiegło się to z wystąpieniem kolejnego „świerszcza” w kabinie. Dlatego mam pytanie, gdzie fizycznie znajduje się moduł telematyki.
Wspomnę jeszcze, że przy okazji wizyty została porysowana szybka zegarów:( Tak, jakby technik, nie wiadomo po co i dlaczego, bezrefleksyjnie przetarł ją jakąś ścierką, pozostawiając tłuste mazaje i rysy. Odebrałem samochód wieczorem i w drodze do domu coś już z przejrzystością zegarów nie było w porządku. Zrzuciłem to wówczas na karb zmęczenia. W garażu dobrze się jednak temu przyjrzałem i potwierdziły się moje obawy. Natychmiast wykonałem telefon do ASO. Na prośbę doradcy sporządziłem dokumentację fotograficzną, a po kilka dniach przyszła zgoda na wymianę szybki. Uff.

- Rys. Szybka zegarów po wizycie w ASO
Zgłosiłem też po raz kolejny niepokojące odgłosy trzeszczenia i skrzypienia, dobiegające od strony przedniego zawieszenia, podczas wykonywania manewrów parkingowych oraz trzeszczenie i drgania z okolic szyb przednich.
Jeżeli chodzi o to pierwsze, to hamulce „zostały zakonserwowane”, cokolwiek to znaczy. Niestety te nienaturalne odgłosy jak były, tak nadal są.
Co do odgłosów z okolic szyb przednich, to poprzednim razem, ku mojemu zdziwieniu, jazda testowa nie potwierdziła moich obserwacji. Poproszono mnie wówczas o dostarczenie dokumentacji w postaci nagrania tych dźwięków celem wysłania raportu do Mazdy. Na dostarczonych przeze mnie próbkach na szczęście wszystko doskonale było słyszalne, więc podczas bieżącej wizyty „podklejone” zostały uszczelki z lewej i prawej strony drzwi. Do tej pory problem nie wystąpił, więc patent ASO działa. Oby jak najdłużej, bo wiosną ostatni przegląd serwisowy z jeszcze aktywną gwarancją Car-Garantie. Wiem, że istnieje możliwość wydłużenia jej jeszcze maksymalnie o rok, ale tylko w pakiecie podstawowym „Mazda na 5!” (bez Plusa). Nie znam jeszcze ceny, ale biorąc pod uwagę wybitną bezawaryjność mojej Madzi, rozsądnym wydaje się z tej możliwości skorzystać.

- Rys. Przykładowe zdjęcie termostatu silnika nr 1

- Rys. Przykładowe zdjęcie termostatu silnika nr 2