Wielkie dzięki!!! Ten pierwszy zupełnie nietrafiony, bo to chyba też anglik (JM4), ale ten drugi pasuje idealnie, to wersja Hikari, która od mojej Mazdy różni się tylko brakiem skórzanej tapicerki i białym kolorem lakieru!

Naprawdę, bardzo dziękuję!
Kłopoty się jednak nie skończyły...

Zadzwoniłem już do ASO, ta lampa jest niedostępna w EU, do sprowadzenia za co najmniej miesiąc...

Pozostaje obserwować aukcje lub kombinować z innym rozwiązaniem...
Dopisano 12 gru 2022, 18:38:rafik85 napisał(a):A po co drugą lampę? Instalacja już jest, wystarczy przedłużyć. W lewą lampę dodać mocną diodę, symetrycznie do prawej, i po zabawie. Po co sobie życie utrudniać? Koszt z materiałami ze 20zł.
Ciekawy wątek i przyznam Ci się, że była to w ogóle moja pierwsza myśl po zakupie tego auta. Ostatecznie jednak postanowiłem kupić używaną lampę EU na aukcji w PL, a moją odsprzedać na aukcji w UK. Finansowo wyszłoby praktycznie na 0 (więc to raczej nie jest utrudnianiem sobie życia). Ale teraz się okazało, że na aukcjach jej u nas nie ma, byłem więc gotowy dopłacić za nową lampę w ASO, bo zależy mi na czasie ze względu na ubezpieczenie auta do momentu rejestracji w PL, które jest dość kosztowne. Jak jednak napisałem powyżej, nawet w ASO lampa nie jest dostępna...

Pomyślałem więc, że mógłbym wrócić do pierwotnego pomysłu, który przywołałeś. Dla mnie jednak nie jest to aż tak banalny wątek, jak sugerujesz. Ale skoro dla Ciebie tak, bo znasz się na tym lepiej, to czy mógłbyś mi podpowiedzieć parę konkretów, np.:
– jakie musi mieć parametry ta dioda? (napięcie w V, natężenie w A, strumień świetlny w lm, by nie wariowała jakaś elektronika w aucie, a może znasz też jakieś przepisy w tej kwestii, co jest dopuszczalne przy badaniu rejestracyjnym)
– czy ta lampa jest rozkładalna, czy będę musiał po prostu rozwiercić obudowę od tyłu, by wetknąć tam tę nową diodę?
– czy mogę rozgałęzić przewód od lampy prawej, tak, by też nadal świeciła (czy nie wywoła to jakichś błędów w czujnikach elektronicznych), czy też powinienem go kategorycznie przekierować tylko do tej nowej diody, odcinając zasilanie od prawej przeciwmgielnej?
Jeśli masz jakiekolwiek konkretne sugestię, to proszę Cię o pomoc, chętnie przeczytam.
Pozdrawiam