Reflektory ksenonowe, xenon – montaż i eksploatacja
Witam. Jestem nowy na forum i mam pytanie do starych wyjadaczy czy da się założyć oryginalne lampy xsenon do madzi że zwykłymi lampami soczewkowymi. Te które mam świecą tragicznie – gorzej od 20 letnich lamp w drugim aucie. Nie chcę zakładać jakiś pseudo xsenonow hidów tylko oryginalne lampy ksenonowe.czy te lampy mają już samo poziomowanie i madzia ma spryskiwacze – i jest to wersja po lifcie. Znalazłem w miarę pr,ystepnej cenie lampy ori ale przed liftowe. Da radę podmienić lampy? Czy trzeba coś przerabiać, zmieniać ?
-
Harry66
ALe te lampy fabryczne z xenonami to jeden ciul , tylko homologacja wybita jest na kloszu.
Chociaz nie wiem czy w M6 odrazu jest homologacja pod xenon. A hid nie taki zły jak Ty koloezko uwazasz
Byle kupic dobry zestaw a nie tanioche za 100zl.
Chociaz nie wiem czy w M6 odrazu jest homologacja pod xenon. A hid nie taki zły jak Ty koloezko uwazasz
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Nie twierdzę że dobre hidy za kilkaset złotych są złe. Ale jak dolicze montaz to wyjdzie nie wiele taniej niż te które moge kupić i założyć bez zbędnych przeróbek i cieszyć się oryginalnym xsenonem i nie przejmować się policja przeglądem a autem głównie jeździ żona z dzieciakami. Spokój ducha też ważny i w cenie 
-
Harry66
Majac przetwronice vertex moge smiało polecic, tylko te duze przetwornice nie te mini czy slim. Swiatło jak w fabrycznych xenonach mam. Psiarnia sie nie rzuca, zadnego mrugania, blyskania, nie włączania sie przy kazdym właczaniu. Przeglady tez bez zadnego problemu pewnie ze wzgledu na kolor swiatła
Moge na Pw przeslac fotke ja mi to swiecy przy 4300k 
wpadło mi w oko coś takiego:
https://sklephadron.pl/lampy-ksenonowe- ... 68-h1.html
Wybrał bym 4300K lub 5000K
Ktoś może polecić taki zestaw, lub zaproponować ciekawą alternatywę ( do Mazdy 6) ?
https://sklephadron.pl/lampy-ksenonowe- ... 68-h1.html
Wybrał bym 4300K lub 5000K
Ktoś może polecić taki zestaw, lub zaproponować ciekawą alternatywę ( do Mazdy 6) ?
Mógłbym, ale nie potrafię sobie przypomnieć co ja tam montowałem... Początkowo kupiłem jakieś badziewie, w dodatku analogi i szybko to wyrzuciłem. Kupiłem fajne cyfrówki w podobnej cenie. Poszukam jutro, może uda mi się znaleźć jeszcze pudełko z nich.
Dobrzyn, wybacz że tyle czasu to trwało, ale miałem urwanie głowy...
U siebie założyłem takie (zdjęcie z neta, ale mam dokładnie takie same):
Szósty rok bez najmniejszych problemów. Tylko ja wybrałem 6000K. Wygląda i świeci miodzio

U siebie założyłem takie (zdjęcie z neta, ale mam dokładnie takie same):
Szósty rok bez najmniejszych problemów. Tylko ja wybrałem 6000K. Wygląda i świeci miodzio
Zastanawiam się w co lepiej zainwestować... W firmowe żarówki jakieś Osram, Philips itd, o jaśniejszej barwie, czy kupić zestaw xenonów zenonów z allegro?
Zależy mi tylko na jaśniejszej barwie światła (bo te żółtawe jest brzyyydkie) i odrobinie większej ilości podświetlonej drogi. Do zenonów podobno policja się czepia, więc może lepiej kupić philipsy malowane na niebiesko? Będzie to świeciło jako tako na biało?
Zależy mi tylko na jaśniejszej barwie światła (bo te żółtawe jest brzyyydkie) i odrobinie większej ilości podświetlonej drogi. Do zenonów podobno policja się czepia, więc może lepiej kupić philipsy malowane na niebiesko? Będzie to świeciło jako tako na biało?
rafał88 napisał(a):I bedziesz zmienial co kilka miesiecy na nowe. kup xenony i barwa 4300k.
Mazdeczką często wybieram się w dłuższe trasy, więc wolałbym żeby niebiescy nie zabrali mi dowodu rejestracyjnego 400km od domu, za to że mam dokładane, a nie oryginalne xenony, a za żarówki chyba się nie przyczepią?
A jeśli xenony to takie za 100zeta mogą być? No i nie mam jednego silniczka do regulacji świateł, bo reflektory nowe i nie było w zestawie, a udało mi się dostać tylko jeden, prawy
A z tego co tu wyczytałem, to xenony po zamontowaniu trzeba lekko opuścić
Ja tez nie trzymam auta pod kocem i mam kontrole a barwe mam teraz 5000k i tez latam efka nie wąskie km
. Przy 4300 tak nie widac zbytnio ze to xenon, gorzej jak trzeba przy psiarni właczyc swiatła. Lepiej dołoz te 30-40zl i kup cos pewniejszego
Najlepiej od Mtech.
Ale w razie "W" woze dodatkowe 2 komplety zarowek h1 tylko ,ze juz jezdze kilka lat z tym i jakos tak za bardzo problemow nie ma bo jednak co drugie auto ma xenon a auta z soczewką tak bardzo nie przykuwją uwagi ,ze jest cos nie tak
Szczerze to mam ciut nizej tylko lewą lampe tak mi diagnosta ustawił 
Ale w razie "W" woze dodatkowe 2 komplety zarowek h1 tylko ,ze juz jezdze kilka lat z tym i jakos tak za bardzo problemow nie ma bo jednak co drugie auto ma xenon a auta z soczewką tak bardzo nie przykuwją uwagi ,ze jest cos nie tak
rafał88 napisał(a):Ja tez nie trzymam auta pod kocem i mam kontrole a barwe mam teraz 5000k i tez latam efka nie wąskie km. Przy 4300 tak nie widac zbytnio ze to xenon, gorzej jak trzeba przy psiarni właczyc swiatła. Lepiej dołoz te 30-40zl i kup cos pewniejszego
Najlepiej od Mtech.
Ale w razie "W" woze dodatkowe 2 komplety zarowek h1 tylko ,ze juz jezdze kilka lat z tym i jakos tak za bardzo problemow nie ma bo jednak co drugie auto ma xenon a auta z soczewką tak bardzo nie przykuwją uwagi ,ze jest cos nie takSzczerze to mam ciut nizej tylko lewą lampe tak mi diagnosta ustawił
Wpisuje na allegro xenony zestaw 5000k i jest ledwo 19 wyników, wszystko za 80-90zł i jeden za 260, gdzie szukać tego Mtech?

Albo zapytaj tutaj.
http://www.m-tech.pl/zestawy,ak112
Przetwronice lepsze są te duze dosc ciezkie ale palniki najlepsze z mtech. U mnie jakims czasie kupiłem i widac roznice pomiedzy tym tanim czym , ktore lata w mocowaniu a te wskakuja jak fabryka w mocowanie i swiecą inaczej.
Rafał mógłbyś zrobić zdjęcie, ile to zajmuje miejsca pod maską? Bo parownik mam tak umiejscowiony, że nie wiem czy to upchnę. Wymiana żarówki = wyjęcie reflektora. Więc może być ciężko zamontować te xenony 
Od siebie polecam Morimoto 3800k o ile zależy Ci na większej ilości światła, a nie na białym/niebieskim kolorze. Po włączeniu i nagrzaniu wręcz nie do odróżnienia od żarówek halogenowych więc i nikt się nie przyczepi. 
http://www.ebay.com/itm/262631349271

- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
Nieuk0192 napisał(a):Rafał mógłbyś zrobić zdjęcie, ile to zajmuje miejsca pod maską? Bo parownik mam tak umiejscowiony, że nie wiem czy to upchnę. Wymiana żarówki = wyjęcie reflektora. Więc może być ciężko zamontować te xenony
Na to nie trzeba niewiadomo ile miejsca i montaz banalnie prosty.
Mr_Bartek napisał(a):Od siebie polecam Morimoto 3800k o ile zależy Ci na większej ilości światła, a nie na białym/niebieskim kolorze. Po włączeniu i nagrzaniu wręcz nie do odróżnienia od żarówek halogenowych więc i nikt się nie przyczepi.
Podoba mi się
Ja widziałem tylko eBayu. Produkt dobry jakościowo. Sam w tej chwili używam żarników tej firmy tylko w wersji 5500K (zamawiane z USA).
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07