Witam
Wymieniłem olej w swojej Maździe 6 2.3 benzyna, i dziwne ale weszło tylko 3,4l oleju i bagnet pokazuje full, myślałem że może nie zassał filtr, ale pojeździłem 2 dni to jest 200km i dalej jest stan full na zimnym silniku, według wszystkich informacji powinno wejść 4,3-4,4l, filtr był wymieniany, a olej spuszczony dolną śrubą, czy to normalne?
Mazda6 2.3 wymiana oleju, weszło tylko 3,4l czemu?
Strona 1 z 1
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
Kurde, dzięki już myślałem że coś mam popsute, czytałem gdzieś na forum że do 2,3l wchodzi 4,4l i się zestresowałem, trzech mechaników obdzwoniłem i wszyscy kazali obserwować, ale ze mnie głupek
, dzięki Bartek chociaż będę spał spokojnie
Dopisano 2 lut 2017, 00:27:
viewtopic.php?f=60&t=104155
tutaj link do błędnych informacji
Czytałem też na innych stronach to pisze że też 4,4l na pewno 3.5l wchodzi? wolę się upewnić super by było jak by wypowiedziała się osoba która używa Mazdy 6 z silnikiem L3
http://autosotua.com/olej-silnikowy/mazda/6.html

Dopisano 2 lut 2017, 00:27:
viewtopic.php?f=60&t=104155
tutaj link do błędnych informacji
Czytałem też na innych stronach to pisze że też 4,4l na pewno 3.5l wchodzi? wolę się upewnić super by było jak by wypowiedziała się osoba która używa Mazdy 6 z silnikiem L3
http://autosotua.com/olej-silnikowy/mazda/6.html
bartexmielec napisał(a):Czytałem też na innych stronach to pisze że też 4,4l na pewno 3.5l wchodzi?
najlepszym źródłem informacji jest zawsze instrukcja obsługi... na podanej stronie do mojego diesla jest również błędnie podane...
natomiast skąd błędne informacje kolegów w tym drugim wątku – nie mam pojęcia i raczej się nie dowiemy, bo żadnego z nich nie ma na forum od kilku lat,
Ps. na przyszłość – proszę dopisywać się do istniejących wątków, które poruszają taki sam , lub zbliżony problem.
Na pewno, na pewno. Chyba fabryka wie na najlepiej ile oleju powinno wejść.
Powyższy wycinek jest z instrukcji obsługi więc nie wiem po co dalej się chcesz upewniać.
Powyższy wycinek jest z instrukcji obsługi więc nie wiem po co dalej się chcesz upewniać.
Do wersji 2.3 wchodzi 4.0 l 0oleju – pod górną kreskę i z nowym filtrem przynajmniej tak jest w mojej.
W instrukcji z kolei jest napisane: 4.3 z filtrem, a 3.9 bez, co jednak nie pokrywa się z prawdą
Tak więc albo nie do końca zlano ci olej , albo pozostał stary filtr – a raczej jego wkład
4.4l z pewnością będzie przelane.
W instrukcji z kolei jest napisane: 4.3 z filtrem, a 3.9 bez, co jednak nie pokrywa się z prawdą
Tak więc albo nie do końca zlano ci olej , albo pozostał stary filtr – a raczej jego wkład
4.4l z pewnością będzie przelane.
faktycznie, według mojej niemieckiej instrukcji obsługi powinno do silnika L3 wejść 3,5l a więc niech tak pozostanie, nie ma co panikować. Po prostu zmyliły mnie posty na forum że powinno wejść 4,4l, myślę że problem rozwiązany, dziękuję wszystkim za włączenie się do tematu. Pozdrawiam
rymko napisał(a):W instrukcji z kolei jest napisane: 4.3 z filtrem, a 3.9 bez, co jednak nie pokrywa się z prawdą
tak, ale dla silnika L8 i LF...
natomiast dla silnika L3 jest to odpowiednio 3,5l i 3,1l...
bartexmielec napisał(a):faktycznie, według mojej niemieckiej instrukcji obsługi powinno do silnika L3 wejść 3,5l
według mojej polskiej również tak jest
Czyli miska w modelach amerykańskich jest większa niż w europejskich.
- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
Strona 1 z 1