Kamera cofania: Czy można dołożyć?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez darrecki » 17 lut 2016, 20:54

starcraft napisał(a):Wiem, iż rodzaj podłączenia (wtyczek) zalezy od wielu czynników. Sedan/Hb, Halogeny/Xenony i jeszcze wersja Passion czy Energy.

Zapytaj Kliszek M3, on powinien miec zbyteczna mazdowska wiazke do sedana wersji bez LED z tylu. Oryginalna kamera to raczej tylko z USA. O zamiennikach bylo, nie ma co juz wiecej pisac na ten temat
Moderator Globalny

Od: 14 cze 2006, 01:01
Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D

Postprzez Kliszek M3 » 17 lut 2016, 22:12

O to to :P
Obrazek
Kamil
Forumowicz

Od: 5 lip 2015, 22:44
Auto: Było:
* Audi A8 D3 3.0 TDI 233 KM 2007r.
* Mazda3 BM Skyactiv-G 165; SkyPassion HB; 2015r. MT Soul Red :)
Jest:
* Volkswagen Sharan Highline 2.0 TDI + DSG/ 220 KM 2015r.

Postprzez Motion » 17 lut 2016, 23:29

starcraft napisał(a):temat
Czy ktoś posiadający mazde 3 Sedana Energy Xenon sam zamówił kamerę i ja zamontował tylko i wyłącznie za pomocą wtyczki w klapie bagażnika? Jeżeli tak to bardzo proszę o wypowiedzenie się w tym temacie skad, gdzie jak kupił i zamontował.

No to dorzucam swoje bo zrobiłem małe dochodzenie pod obiciem. U mnie brak Ksenonów, LED, wersja (MEX) 2014:) reszta jak w profilu.

Wiązka na klapie: BJS8-67-060(3) wtyczki pod kamerę brak :( no i teraz ciekawe czy coś Buritos jeszcze innego nie wymyślili? I teraz pytanie do czego ma wiązkę Kliszek M3 ? Udało się to komuś odpalić w Sedanie na wiązkach z USA? Jak wyszły koszty cła i przesyłki?
Załączniki
DSC_0370.JPG
nr. wiązki
DSC_0373.JPG
Forumowicz

Od: 27 sie 2014, 17:33
Auto: Mazda3, Sedan, SKYACTIV-G 2.0 120KM 6MT, SkyEnergy, Jet Black

Postprzez arex56 » 18 lut 2016, 10:14

Przyłączam sie do pytania starcrafta. Również mam sedana skyenergy z ledami ( 120KM) i też po czternastu stronach tego wątku nie wiem jaki jest najprostszy sposób podłączenia kamery w tej
wersji( oczywiście oprócz ASO). Czy ktoś z forumowiczów może nam pomóc :)
Nawiasem mówiąc wątek jest niejasny i brak w nim uporządkowanych informacji. Wypadałoby cały skasowac i zacząć od nowa bo teraz niektórych zainteresowanych wprowadza w błąd.
Forumowicz

Od: 7 sty 2014, 12:50
Auto: mazda 3 BM sedan, skyenergy 120KM MT czerwiec 2014

Postprzez ereste83 » 18 lut 2016, 12:23

Wstęp
Dedykowane miejsce na kamerę jest na lewo od przycisku otwarcia bagażnika. W SD jest to tylko zaślepka, w HB jest to też zaślepka, ale dopiero za plastikiem zewnętrznym (tym z emblematami Mazdy, który w zależności od opcji montażu trzeba ciąć).

Kamerę podłącza się do kostki o nazwie C16. Znajduje się ona w HB pod trzecim stopem, w SD po lewej stronie bagażnika. Do kostki trzeba pociągnąć kabel od kamery (niektóre wersje SD SkyPassion mają fabrycznie wiązkę już pociągniętą od zaślepki).

Kamera
A) Oryginalna ze stanów (~800zł z wysyłką). Wymieniasz z zaślepką. W SD to wszystko – zaślepka jest na zewnątrz. W HB musisz zdjąć wszystko (opisane niżej) i zrobić nacięci na "oko" kamery w "Liftback Garnish" (wg instrukcji jak montują w ASO).
B) Xomax XM-012. Bardzo popularna w Niemczech, 27 euro na Amazon.de. Działa z 6v, nie trzeba przetwornicy. Robisz dziurę w zaślepce aby ją zamontować (malutką).
C) Dowolny zamiennik, jakieś 100 zł. Działają na 12V, Mazda daje 6V – musisz zastosować przetwornice (15zł na allegro). Robisz dziurę w zaślepce aby ją zamontować (zależy jak duża od kamery).
D) Chiński zamiennik pod lampkę oświetlenia tablicy, jakieś 100 zł. Działają na 12V, Mazda daje 6V – musisz zastosować przetwornice (15zł na allegro). Montujesz w miejsce prawej lampki oświetlenia tablicy, bezinwazyjnie, nie ruszasz zaślepki, nic nie tniesz, nie wiercisz. Minus – nie jest na środku samochodu.

Kabel
Kupujesz zestaw pinów do rastrów (Allegro – "Pin żeński do obudowy raster 2.54mm", "Pin męski do obudowy raster 2.54mm"), Piny wchodzą do kostki C16 (HB – męskie, SD żeńskie). Kupujesz kabel minimum 4 żyłowy ~2 metra, np czarną skrętkę aby nie odbiegało od innych kabli (lub używasz kabla który był z kamerką). Do kabla podłączasz piny, np lutując lub zaciskając i łączysz z kamerką. Najlepiej kupić jeszcze zestaw krótkich kabelków, od razu taki z pinami zamontowanymi. Wtedy – Łatwo sprawdzisz samą kamerkę przed montowaniem. Te zestawy mają kabelki w różnych kolorach, więc dobrze jest zrobić wiązkę tak: Piny – Kabelki wg koloru C16 – [Przetwornica opcjonalnie] – Kabel/Skrętka – Kabelki wg koloru kamery – Kamera. Wszystko w czarnych opaskach termokurczliwych i wiązka jak z fabryki :) Można jeszcze zrobić połączenie przy kamerze rozłączalne (np tymi rastrami). Uwaga – jeżeli kable podłączone do rastrów są za grube aby wejść do kostki to trzeba użyć innych końcówek – np kupić kilka diód, oderwać z nich końcówki i połączyć z rastrami (albo od razu z wiązką) i wtedy wepchnąć do kostki. Do kostki wchodzi naprawdę sporo kabla/końcówek).

Można również prościej, wpiąć się w kable, lutować na stałe itd, ale moim zdaniem lepiej zrobić porządnie, aby ASO miało jak najmniej argumentów czepiania się o "ingerencję w elektoronikę" (czym montaż kamery moim zdaniem nie jest).

Podłączenie C16

C16 --> Kamera (oryginalna). P to prąd, S to sygnał.

Biały (P+) --> Czerwony P+
Szary (P-) --> Szary (P-)
Czarny (S+) --> Zółty (S+)
Czerwony (S-) --> Czarny (S-)

Po podłączeniu odpalasz samochód. Wciskasz BACK+NAV+MUTE, czekasz 10 sekund, system się restartuje, wrzucasz wsteczny i powinien być obraz.

Uwaga! Mazda pokazuje obraz z kamery tylko na biegu wstecznym. Dodatkowo pokaże go tylko wtedy kiedy w momencie startu systemu wykryła sygnał z kamery (dlatego potrzebny restart lub odłączenie/podłączenie baterii lub odczekanie kilku godzin od poprzedniego uruchomienia).

Demontaż osłonek
Sedan: Zdejmujesz filc z bagażnika od środka, wszystko jest .
HB:
1. Zdejmujesz małą osłonkę górną "Liftback Upper Trim" przy świetle stop. Widać C16, wystarczy do sprawdzenia kamery.
2. Następie "Liftback Left/Right Trim", boczne osłonki.
3. Następnie duże "Liftback Lower trim".

Dla kamery pod lampkę oświetlenia to wystarczy. Jest dostęp. Dla innych opcji:
4. Zdejmujesz "Liftback Garnish", to jest z tyłu plastik z emblematami Mazdy. Ciężki do zdjęcia ponoć. Jak się zdejmie to w nim robi się nacięcie/nawiert na kamerę. Trzeba też wyjąć zaślepkę która jest za nim ukryta w nadwoziu.

Ostrożnie ze zdejmowaniem, ale też i zdecydowanie, należy wyczuć gdzie jest nacisk, najtrudniej zdjąć boczki. Zawsze najpierw zaciski trzeba wyjąć. Zalecam zajrzenie do oficjalnego serwis manuala i robić dokładnie jak tam jest, jest zaznaczone gdzie są zaciski.

Relacje
http://mazda3revolution.com/forums/1299090-post236.html
http://mazda3revolution.com/forums/2014 ... era-4.html
viewtopic.php?p=3099737#p3099737

Pozwolę sobie dorzucić dodatkową informację n/t oryginalnych wiązek i kamer – darrecki

Hatchback
Kamera: BHN9-67-RC0A
Wiązka: Nieznana

Sedan
Kamera: BHN1-67-RC0A
Wiązka: BHN4-67-060A (wersja z ledowymi światłami tylnymi – informacja sprawdzona) lub BJS9-67-060 (tradycyjne żarnikowe żarówki z tyłu – wymaga potwierdzenia)
Załączniki
kamerakable - Copy.jpg
Oryginalna kamerka z mini wiązką z rastrami w obudowach i końcówkami diód (niebieski kabel to kostkowy szary).
Ostatnio edytowano 20 kwi 2016, 09:38 przez ereste83, łącznie edytowano 6 razy
Forumowicz

Od: 12 sty 2016, 13:10
Auto: Mazda 3 2015 HB SkyPassion 2.0 120KM 6AT

Postprzez krabdul » 18 lut 2016, 13:11

ereste83 napisał(a):...
Wersje sedan SkyPassion mają dedykowane podłączenie do kamery zaraz za tą zaślepką, wersje niższe i HB nie mają więc musisz jakiś pociągnąć kabel do kostki C-16 (HB obok 3-ciego stop, SD chyba lewe światło)...

Ja mam SD w SkyPassion i także po długiej lekturze wydedukowałem podobne wnioski, ale w praktyce okazało się, że u mnie nie było żadnej wiązki za zaślepką tylko C16 w lewym boczku bagażnika. Musieli coś pozmieniać.

PS: Ja zamówiłem chińską kamerę w miejsce oświetlenia rejestracji. Niby CCD sony z większą rozdzielczością, ale przyszła mi mimo naklejki CCD sony ta normalna 720. Obraz w domu był ok, ale po puszczniu w aucie jest jakby lekkie tętnienie, albo zakłócenie. Dostarczony kabel sygnałowy (żółty rca) zamiast sygnału w opłacie ekranu ma puszczone 2 równolegle żyły. Dam znać czy pomoże zmiana kabla, bo ktoś już się na to skarżył.
Forumowicz

Od: 6 sty 2010, 12:07
Auto: CX-30 G150 AT AWD
Black Hikari '20

Mazda 3 BM '15
Mazda 6 GG '02
Seat Cordoba SX '96
VW Jetta '87

Postprzez darrecki » 18 lut 2016, 14:57

Wątek jest nie jasny, bo w sumie aż 1 osoba próbowała założyć oryginalną kamerę i to w dodatku do HB. W tym wariancie jest pod górkę. Sedan to inna sprawa, wygląda na to że są 2 różne wiązki, w zależności od rodzaju świateł z tyłu. Ja mam LEDy i już dawno potwierdziłem jaką wiązkę należy kupić. Kolega Kliszek M3 ma inną wiązkę do Sedana na zbyciu, najprawdopodobniej do modelu z tradycyjnymi żarówkami z tyłu. Pisałem, skontaktujcie się z nim, sprawdźcie i jeśli będzie pasować to sprawa sedanów będzie załatwiona i uaktualnie info w FAQ. Natomiast jeśli chcecie chińczyka, to sprawa była wałkowana już wiele razy – podłączenie do C16 w bagażniku
Moderator Globalny

2. Mazda 3 BM Skyactiv-D

Postprzez ulmen » 18 lut 2016, 16:46

Czy "tablet" w Maździe przełączy się sam na pokazywanie obrazu z kamery jeśli kamera poda sygnał video ? Czy jednak jest konieczne wbicie wstecznego ?
Forumowicz

Od: 16 gru 2013, 17:55
Auto: BM 2.0 120KM Titanium Flash
Sky Motion

Postprzez ereste83 » 18 lut 2016, 16:49

Trzeba wbić wsteczny i zadziała tylko wtedy jeżeli przy starcie systemu Mazda wykryje sygnał video. Dlatego po instalacji konieczny jest: restart ręczny, odłączanie-podłączenie baterii, odczekanie kilku godzin :)
Forumowicz

Postprzez ulmen » 18 lut 2016, 16:58

ereste83 napisał(a):przy starcie systemu Mazda wykryje sygnał video
Czyli kamera jest cały czas zasilana, bez względu na to czy wbito wsteczny czy nie ?
Forumowicz

Sky Motion

Postprzez ereste83 » 18 lut 2016, 17:16

Tego nie wiem, ale wydaje mi się, że raczej nie jest. Obstawiałbym, że zasilana jest w momencie kiedy uruchamia się Infotainment (uruchamia, nie rozbudza po krótkim wyłączeniu) do sprawdzenia dostępności oraz przy wrzuconym wstecznym.
Forumowicz

Postprzez krabdul » 18 lut 2016, 17:45

ereste83 napisał(a):Trzeba wbić wsteczny i zadziała tylko wtedy jeżeli przy starcie systemu Mazda wykryje sygnał video. Dlatego po instalacji konieczny jest: restart ręczny, odłączanie-podłączenie baterii, odczekanie kilku godzin :)

Nie trzeba nic odpinać. Wystarczy reset back-navi-mute (trzymać aż się podzieje – ok 5-10 sek)
Forumowicz

Black Hikari '20

Mazda 3 BM '15
Mazda 6 GG '02
Seat Cordoba SX '96
VW Jetta '87

Postprzez ulmen » 18 lut 2016, 18:04

Konieczność wbicia wstecznego dyskwalifikuje mój pomysł o którym myślę na "drugim programie", mianowicie dodanie kamery również z przodu i przełączanie sygnału "tył-przód" za pomocą jakiegoś multipleksera.
Forumowicz

Sky Motion

Postprzez damballa » 18 lut 2016, 19:15

A jak wygląda sprawa oświetlenia tablicy rej. po dołożeniu chińskiej kamerki razem z oprawką żarówki? Jest jakaś znacząca różnica w barwie światła w porównaniu do oryginalnej oprawki?
Początkujący

Od: 18 lut 2016, 19:09
Auto: Mazda 3, HB, 120KM, SkyEnergy + Xenon

Postprzez deadeye » 18 lut 2016, 20:59

ulmen napisał(a):Konieczność wbicia wstecznego dyskwalifikuje mój pomysł o którym myślę na "drugim programie", mianowicie dodanie kamery również z przodu i przełączanie sygnału "tył-przód" za pomocą jakiegoś multipleksera.

Ktoś w Rosji to zrobił, nawet z automatycznym przełączaniem kamery przód/tył. Poszukaj na mazda3revolution.
Forumowicz

Od: 4 lut 2016, 23:34
Auto: Mazda 3 2016 120KM Skypassion

Postprzez krabdul » 18 lut 2016, 21:44

damballa napisał(a):A jak wygląda sprawa oświetlenia tablicy rej. po dołożeniu chińskiej kamerki razem z oprawką żarówki? Jest jakaś znacząca różnica w barwie światła w porównaniu do oryginalnej oprawki?

Nie ma to znaczenia. Wyjmujesz jedną z oprawek i wstawiasz w jej miejsce oprawkę z przykręconą już kamerką i dalej z miejscem na źarówkę. Tam nie ma wbudowanego oświetlenia tylko miejsce na żarówkę, więc to od Ciebie zależy barwa :)
Swoją drogą to teraz bym kupił identyczną kamerkę, ale luzem, bez oprawki i pobawił się zaślepką z dremelem i gluganem coby ją wstawić w to fabryczne miejsce. Trochę zabawy byłoby z dobraniem odpowiedniego kąta, ale do zrobienia a taka kamerka na alle... kosztuje mniej niż z oprawką na ali... :) no i byłaby ciut bliżej osi auta.
Forumowicz

Black Hikari '20

Mazda 3 BM '15
Mazda 6 GG '02
Seat Cordoba SX '96
VW Jetta '87

Postprzez Motion » 18 lut 2016, 23:18

darrecki napisał(a): Kolega Kliszek M3 ma inną wiązkę do Sedana na zbyciu, najprawdopodobniej do modelu z tradycyjnymi żarówkami z tyłu.

No to to popróbujemy :) Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Forumowicz

Postprzez darrecki » 23 lut 2016, 22:10

Motion napisał(a):
darrecki napisał(a): Kolega Kliszek M3 ma inną wiązkę do Sedana na zbyciu

Jakies postepy?
Moderator Globalny

2. Mazda 3 BM Skyactiv-D

Postprzez Motion » 24 lut 2016, 22:55

darrecki napisał(a):
Motion napisał(a):
darrecki napisał(a): Kolega Kliszek M3 ma inną wiązkę do Sedana na zbyciu

Jakies postepy?

Przepraszam ale dzisiaj dopiero mogłem zrobić fotki wysyłam do Kliszka M3 porównujemy jak jest ok to deal zamawiam kamerę i może nie wybuchnie po instalacji :) Porównując z fotką wiązki Kliszka M3 na forum wygląda że będzie ok. u mnie jest tylko jedno gniazdo przy lampach. W sumie wraz z kamerą powinno być 8 wtyczek na wiązce (różnica ta wynika, że do LED idzie dwie wtyczki porównując z fotką darreckiego.
Załączniki
OGOLNY.JPG
Ostatnio edytowano 28 lut 2016, 22:51 przez Motion, łącznie edytowano 2 razy
Forumowicz

Postprzez Kliszek M3 » 25 lut 2016, 08:03

99 % że będzie pasować, właśnie jak ereste próbował z moją wiązką to brakowało mu po jednej wtyczce do LED-ów :)
Obrazek
Kamil
Forumowicz

Od: 5 lip 2015, 22:44
Auto: Było:
* Audi A8 D3 3.0 TDI 233 KM 2007r.
* Mazda3 BM Skyactiv-G 165; SkyPassion HB; 2015r. MT Soul Red :)
Jest:
* Volkswagen Sharan Highline 2.0 TDI + DSG/ 220 KM 2015r.