Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Diody Led jako oświetlenie wewnętrzne kabiny
Właśnie wymieniłem żarówki na Led, efekt rewelacyjny a cały zabieg kosztował 13pln (z przesyłką):) T5 w bagażniku (sedan) jest chyba gorsza od serii, także też wyląduje tam listwa led 
Mógłbyś napisać czy przy przygasaniu oświetlenia wewnętrznego w kabinie Ledy gasną Ci skokowo, czy płynnie jak żarówki żarnikowe? U mnie gasną skokowo i zastanawiam się czy jest to zależne np od modelu diody.
Przy przygasaniu mruga chyba każda dioda, te z akcesorium Mazdy również. Z dystansu tego nie widać, ale patrząc bezpośrednio na lampki jest to doskonale widoczne. Można też wykonać np gwałtowny ruch ręką, efekt stroboskopu murowany. Domowe LEDy mają tak samo.

- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
Jak się zmobilizujecie i napisze ktoś jakie właściwie LEDy są najbardziej pożądane, to zerknę do szuflady czy mam takie
Na bank mam tzw. "rurki" 31 i 33mm oraz z gniazdem W5W. Taśmy LED o barwie białej zimnej/ciepłej jak i złączki umożliwiające np. wyjęcie półki bagażnika z podklejoną do niej taśmą.
Te we wnętrzu mam prawie od roku (bez kilku tyg.). Wyglądają estetycznie, nie jak te co ktoś tu wkleił.
-
Moderator "3BK" -Paweł

- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
To jakie należy kupić napisali już koledzy wcześniej ale powtórzę:
1x T5 bagażnik sedan
3x 31mm rurka do środka
2x T10 skierowana w jedną stronę do tablicy rejestracyjnej
2x 28mm do osłon przeciwsłonecznych
Ja kupowałem od użytkownika: ntc-system
1x T5 bagażnik sedan
3x 31mm rurka do środka
Przepisy mówią, że ma to być barwa biała. Ile to ma być Kelwinów? – Tego nie precyzują chyba przepisy. Przyjmuje się, że jest to barwa ok 5000-6000K. Czy diagnosta lub policjant potrafi to zmierzyć – zdecydowanie wątpię 
-
Moderator "3BK" -Paweł

Tylko jak ktoś sprawdzi jaka jest to barwa ? Na oko .Nie ma takiej opcji
oxygen napisał(a):To jakie należy kupić napisali już koledzy wcześniej ale powtórzę:
1x T5 bagażnik sedan
3x 31mm rurka do środka
Jakoś nie mogę znaleźć 28mm do osłon przeciwsłonecznych ...
Takich szukacie? Czy lepiej, zeby któreś były np. węższe?
28mm i poniżej 31mm
28mm i poniżej 31mm
-
Moderator "3BK" -Paweł

Panowie, oświetlenie kabiny, czy bagażnika, to rozumiem, ale nie można ingerować w oświetlenie zewnętrzne. Czy któryś z Was zadał sobie pytanie, czy to legalne? Moim zdaniem żaden szanujący się diagnosta nie postawi pieczątki na dokumencie potwierdzającym dopuszczenie pojazdu do ruchu, jeśli stwierdzi, że lampa straciła homologację z powodu niedozwolonych przeróbek. Odnośnie policji, to macie rację. Żaden szanujący się policjant nie będzie wnikał w takie pierdoły, ale bywają też "szlachetne" wyjątki, albo tacy, którym brakuje paru "kwitów" do wyrobienia normy.
Tym miłym akcentem pozdrawiam (policyjny emeryt).
Tym miłym akcentem pozdrawiam (policyjny emeryt).
Pytanie jest co się dzieje jak policjant (bo taką ma chęć) zatrzyma dowód rejestracyjny. Jadę na przegląd i mówię diagnoscie, żeby wykazał, ze mam nielegalne źródło oświetlenia i ani diagnosta ani policjant nie jest w stanie określić pochodzenia/legalności danej żarówki. Chińczyk nabija dość precyzyjnie certyfikaty wymagane w UE. Nawet jak kupimy żarówke w sklepie motoryzacyjnym (mamy paragon i gwarancję – często fikcyjna) to te żarówki są... identyczne 
-
Moderator "3BK" -Paweł

W większości lamp homologacja określa, do jakich żarówek jest ona dostosowana (oznaczenie na lampie). O ile oświetlenia wewnętrznego nikt się nie będzie czepiał, o tyle każda lampa oświetlenia zewnętrznego musi mieć homologację i wspomniane oznaczenie.
Ile razy jeszcze to trzeba napisać, aby do niektórych dotarło…(?)
Zgodnie z prawem, ledowe zamienniki żarówek (bez względu na to, co tam sobie chińczyk nadrukuje) nie mogą być użyte do oświetlenia znajdującego się na zewnątrz auta, jeśli lampy fabrycznie zostały wyposażone w żarowe źródła światła i z takimi homologowane.
Zgodnie z prawem, ledowe zamienniki żarówek (bez względu na to, co tam sobie chińczyk nadrukuje) nie mogą być użyte do oświetlenia znajdującego się na zewnątrz auta, jeśli lampy fabrycznie zostały wyposażone w żarowe źródła światła i z takimi homologowane.

Widmo82, nie zapędzaj się tak bo określić legalność nie jest trudno. Żaden LED w miejscu zwykłej żarówki nie może posiadać homologacji. Nieważne co Ci nabije chińczyk na tym LEDzie, nawet jeśli napisze 100% super homologowane.
Weźmy żarówkę pozycyjną. W wielu autach jest to żarówką T10 501 W5W. Taka żarówka ma opisaną specyfikację, która wygląda następująco:

Wyjście poza normy czy rozmiarem czy technologią świecenia jest niezgodne z homologacją.
Weźmy żarówkę pozycyjną. W wielu autach jest to żarówką T10 501 W5W. Taka żarówka ma opisaną specyfikację, która wygląda następująco:

Wyjście poza normy czy rozmiarem czy technologią świecenia jest niezgodne z homologacją.

- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
Nie bądźcie aż tak rygorystyczni co do tej homologacji
całe życie wymieniałem żarówki, które tylko się dało na LED-owe, czy to w podswietleniu tablicy/postojowki/ czy chociażby dzienne w A8. Przed odbiorem Mazdy miałem już skompletowany zestaw LED-ów dosłownie do wszystkiego i w dniu odbioru, po powrocie do domku wszystkie wymieniłem (kabina, bagażnik, schowek, tablica, osłony przeciwsłoneczne). W PL dozwolone są żarówki emitujące światło żółte, bądź też białe. Więc LED-y podchodzą pod białe jakby nie patrzeć
PS: Żaden diagnosta, czy policjant przy kontroli nigdy nie zarzucił mi braku homologacji do tego oświetlenia.
PS2: Jeżeli komuś nadal mało światła w bagażniku to polecam zakupić żarówkę taką jak idzie w podsufitke i poprostu rozgiąć trochę blaszki
Ja tak zrobiłem i nie narzekam 
PS: Żaden diagnosta, czy policjant przy kontroli nigdy nie zarzucił mi braku homologacji do tego oświetlenia.
PS2: Jeżeli komuś nadal mało światła w bagażniku to polecam zakupić żarówkę taką jak idzie w podsufitke i poprostu rozgiąć trochę blaszki
Ja tak zrobiłem i nie narzekam Oczywiście, nie neguję faktu, że nie jest to sprawdzane lub jest słabo sprawdzane. To jednak nie zmienia faktu, że wykazanie braku homologacji nie jest trudne dla kogoś kto chce to zrobić. Osobiście sam używam LEDów i wiem, że nie mają homologacji. Wychodzę jednak z założenia, że lepiej bym miał LED niż brak jakiejkolwiek żarówki i myślę, że nie tylko ja tak uważam. W dobie aut z opcjonalnymi LEDami jako mijania czy drogowymi ciężko na oko wyłapać, które auto nie powinno mieć LEDów więc po co się męczyć. 
Ostatnio edytowano 6 sty 2016, 02:22 przez Mr_Bartek, łącznie edytowano 4 razy

- Od: 7 kwi 2014, 13:44
- Auto: Jest: Grey Fūjin '03
Było: Mazda6 Tamura '07
Mam taką propozycję, może odpuśćmy sobie rozważania na temat legalności wymiany żarówek na LED-y – każdy we własnym zakresie rozważy sobie tą kwestię. Proponuję w tym wątku skupić się wyłącznie na technikaliach wymiany, a rozważania prawne przenieść może do motorozmów.
Gdyby ktoś miał ochotę wymienić oświetlenie wewnętrzne i nie wiedział jak się za to zabrać, to poniżej instrukcja z M6 (do M3 również się nada):
https://www.youtube.com/watch?v=iG-FtxWqBng
Gdyby ktoś miał ochotę wymienić oświetlenie wewnętrzne i nie wiedział jak się za to zabrać, to poniżej instrukcja z M6 (do M3 również się nada):
https://www.youtube.com/watch?v=iG-FtxWqBng