Kamera cofania: Czy można dołożyć?
Kliszek M3 napisał(a):Ok rozumiemale czy ktoś kumaty nie podłączy mi oryginalej kamery bez wiązki? Myślę że jest to do zrobienia
pozostaje jeszcze pytanie, co to jest za kostka na zdjęciu wrzuconym przeze mnie idąca do nikąd (do zielonej plastikowej obudowy). Potrafi ktoś odpowiedzieć?
Podłaczenie oryginalnej kamery bez wiązki niczym nie różni się od podłączenia 5x tańszego zamiennika. Więc po co wtedy oryginał?
Co do kabla to nie mam pojęcia, w Sedanie go nie ma.
- Od: 14 cze 2006, 01:01
- Auto: 1. Mazda CX60 KH PHEV
2. Mazda 3 BM Skyactiv-D
A w oryginalnej nie jest przypadkiem lepsza jakość?
W tej kostce co idzie do nikąd jeden kabelek jest bodajże czerwono czarny, a drugi jednokolorowy.
Kliszek M3 napisał(a):Co to takiego? Kostka wchodząca do czegoś zielonego z plastiku
(...)
co to jest za kostka na zdjęciu wrzuconym przeze mnie idąca do nikąd (do zielonej plastikowej obudowy). Potrafi ktoś odpowiedzieć?
SkyPassion –> dostęp bezkluczykowy – antena/czujnik monitorujący dostępność kluczyka
Kliszek M3 napisał(a):Ok rozumiemale czy ktoś kumaty nie podłączy mi oryginalej kamery bez wiązki?
Podłączy. W oryginalnej kamerce muszą być 4 przewody – a czy są umieszczone w 4, 3, 2 czy w jednym przewodzie – nie ma to znaczenia. Będzie to zasilanie i sygnał – RCA. Dlaczego mazda dodaje nową wiązkę do swojej kamery? Tego nie wiemy i pewnie się nie dowiemy, a przynajmniej nie teraz.
Ja zakładałem w wersji HB SkyPassion. Nie było tam żadnej wtyczki za tablicą – jak już pisałem. Wygląda to u mnie identycznie jak na zdjęciach powyżej.
Jeśli oryginalna kamera jest zasilana 6V to po co Ci wiązka? Wpinasz się do kostki C-16 i gotowe.
No to dzięki
czym mam się tylko wpiąć w kostkę C-16? 

CZYM
bo kabelek od kamerki raczej za krótki
Haha
sorry 
Kabelkiem
A na poważnie, wiesz jak kamera jest zakończona – w sensie, jej przewody? Jest to jedna wtyczka?
Gdzieś widziałem instrukcję od oryginalnej kamerki. Na podstawie dokumentacji – instrukcja instalacji oryginalnego akcesorium mazdy + service manual'a – należy rozpracować co jest zasilaniem z + i –, a co sygnałem
Później mogę trochę dłużej nad tym posiedzieć.
Kabelkiem
Gdzieś widziałem instrukcję od oryginalnej kamerki. Na podstawie dokumentacji – instrukcja instalacji oryginalnego akcesorium mazdy + service manual'a – należy rozpracować co jest zasilaniem z + i –, a co sygnałem
Później mogę trochę dłużej nad tym posiedzieć.
Weź pierwszego lepszego z ulicy
zrób zdjęcie po montażu wszystkiego 
A ja z kolei jutro będę miał telefon z informacją czy przyleci kamerka w grudniu wraz z wiązką, czy się nie uda 
Wysłałem koledze numery tych części:
Kamera: BHN9-67-RC0A
Wiązka: BJS9-67-060
Czy one napewno idą do Hatchbacka ? Żeby nie było zdziwienia jak przyleci....
Wysłałem koledze numery tych części:
Kamera: BHN9-67-RC0A
Wiązka: BJS9-67-060
Czy one napewno idą do Hatchbacka ? Żeby nie było zdziwienia jak przyleci....
am86 napisał(a):usrobo napisał(a):Czyli bez pomocnika sie nie obedzie
Włączysz zapłon, bez odpalania silnika –> wbijasz wsteczny i gotowe
A więc tak. Zamontowałem i jestem bardzo zadowolony
kilka uwag
najtrudniej ściągnąć boczne osłonki w których jest bolec do podwieszania osłony bagażnika
trzeba wyciągnąć środek bolca i dopiero potem cały zatrzask.
reszta idzie sprawnie, trzeba robić to z wyczuciem ale i zdecydowaniem
Następnie montaż
próbowałem podłączyć to przez te niebieskie złączki, nie był to dobry pomysł, są duże nieporęczne i przez nie straciłem pół godziny na szukanie czemu nie mam zasilania.
postanowiłem zrobić tak jak ktoś już pokazywał. Dolutowałem 10cm druciki i wcisnąłem je w odpowiednie otwory we wtyczce.
Włączyłem zapłon, wrzuciłem wsteczny i pojawiło się magiczne 6V.
Dolutowałem przetwornicę i na voltomierzu wyregulowałem 12V, w razie czego uruchomiłem silnik,aby sprawdzić czy napięcie nie spadnie. Jest OK.
reset systemu i ...
jest obraz

Kamerę zamontowałem w lewej lampie oświetlenia tablicy gdyż jest bliżej do wtyczki C16 oraz kamera nie haczy o jakaś zaślepkę jak z prawej strony.
Mocując kable warto zostawić sobie trochę luzu kabla zaraz przy lampie. potrzebne będzie przy ewentualnej wymianie żarówki.
Złączki zaizolowałem taśmą, żeby się przypadkowo nie stykały z karoserią i nie rozłączyły.
Przetwornice STEP-UP włożyłem do plastikowego pudełeczka i przymocowałem trytytkami, żeby nie latała.
Przed montażem osłon jeszcze raz sprawdziłem czy wszystko działa. Jest OK
montaż osłon przebiegł sprawnie i bez problemów.
po całej operacji została mi lampka oświetlenia tablicy rej. i uśmiech od ucha do ucha!!
PS. Jedna uwaga, czy wam skręcają te pasy na ekranie jak skręca się koła? u kumpla w innym samochodzie te pasy zaginają się tak jak kręci się kierownicą ......
No i elegancko
gratuluję
W dniu jutrzejszym mój przyjaciel zamówi mi kamerkę i wiązkę, w sumie wyjdzie ok. 230 $. Nie mało w porównaniu z Chińczykiem, ale zawsze mniej niż w serwisie, no i oryginał

W dniu jutrzejszym mój przyjaciel zamówi mi kamerkę i wiązkę, w sumie wyjdzie ok. 230 $. Nie mało w porównaniu z Chińczykiem, ale zawsze mniej niż w serwisie, no i oryginał
usrobo napisał(a):Przetwornice STEP-UP włożyłem do plastikowego pudełeczka i przymocowałem trytytkami, żeby nie latała.
Cześć, czy możesz napisać jaką konkretnie przetwornicę Step-up zastosowałeś, jeśli kupowałeś gdzieś w internecie do podaj proszę linka do strony.