Mazda3 2.0 150KM – swiece zapłonowe
Mechanik sugeruje FoMoCo 4M5G-12405-XE
Wg. ASO po nr VIN powinienem włożyć LFJD-18-110 a jeśli dobrze widze to te powyższe krosują się z NGK ILTR5A-13G
Rozwartość klucza:16,0 mm
Średnica gwintu:14,0 mm
Długość gwintu:25,0 mm
Odstęp elektrod:1,3 mm
Nie wiem czy pozostale parametry są też wlasciwe dla mojej mazdy, typu odleglosc miedzy elektrodami czy wartośc cieplna. Może się wkręci, ale czy to będzie rozsądny wybór?
Wg. ASO po nr VIN powinienem włożyć LFJD-18-110 a jeśli dobrze widze to te powyższe krosują się z NGK ILTR5A-13G
Rozwartość klucza:16,0 mm
Średnica gwintu:14,0 mm
Długość gwintu:25,0 mm
Odstęp elektrod:1,3 mm
Nie wiem czy pozostale parametry są też wlasciwe dla mojej mazdy, typu odleglosc miedzy elektrodami czy wartośc cieplna. Może się wkręci, ale czy to będzie rozsądny wybór?
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Świece podmienione na FoMoCo 4M5G-12405-XE w miejsce ILTR5A-13G
Autko śmiga
PS: Jak ktoś śmiga na LPG to świece wymienione tuż przed założeniem nowej instalacji przez najlepszego speca od LPG czyli w Busku
Autko śmiga
PS: Jak ktoś śmiga na LPG to świece wymienione tuż przed założeniem nowej instalacji przez najlepszego speca od LPG czyli w Busku
-
Moderator "3BK" -Paweł
widmo82 napisał(a):marcin255 napisał(a):ILTR5A-13G 25mm
ITR6F13 Thread Size, 17.55mm
Czyli dlugosc gwintu nie ma znaczenia?
Mam pytanie dotyczące właśnie takiego zagadnienia...
Mechanik wymienił mi świece na NGK ITR6F-13, które mają długość gwintu 17,55mm. Wedle "Neta" moja Madzia powinna mieć Mazda L3Y2-18-110, czyli np. NGK ILTR5A-13G z długością gwintu 25mm.
Co może być nie tak jak będę użytkował takie świece? Stare NGK ITR6F-13 (takie były jak kupowałem auto) są osmolone na elektrodach – za niska temperatura w rejonie elektrod?
Czy powinienem wymienić świece na zalecane przez katalogi dostępne w internecie? Jest za późno na dzwonienie do ASO z tym pytaniem – więc zwracam się najpierw tutaj. Do ASO i Mechanika zadzwonię jutro.
Dzięki za pomoc.
- Od: 8 mar 2012, 20:50
- Auto: Mazda 3 Kintaro 2.0 150KM LF (BK)
była: 626 2.0 115KM FS (GF)
Zauważyłeś jakieś przykre objawy w pracy silnika? Jeżeli tak to wymień na te z dłuższym gwintem. Jeżeli nie, to ja bym je zostawił. Nic nie powinno się stać. Z tego co wiem poza długością gwintu niczym się te świece nie różnią (jeżeli się mylę, niech mnie ktoś poprawi). Gorzej jakbyś zamontował świece z dłuższym gwintem tam, gdzie powinny być zamontowane te z krótszym.
Dokładnie świece są identyczne za wyj. dł. gwintu , gorzej by było wkręcić za długie ale jak chcesz spać spokojnie wkręć te 25 mm
Mam takie same zalozone, jesli NGK to pamietaj ze tylko made in japan...jakbys chcial Denso to mam na zbyciu 4 szt Denso ITV 16, leza w szufladzie juz pewnie z rok czasu, a w sumie nie wiem czy przy swiecach jest jakas data waznosci, wiec szkoda zeby sie kurzyly, swieczki oczywiscie made in japan 
newuser napisał(a):Mam takie same zalozone, jesli NGK to pamietaj ze tylko made in japan...jakbys chcial Denso to mam na zbyciu 4 szt Denso ITV 16, leza w szufladzie juz pewnie z rok czasu, a w sumie nie wiem czy przy swiecach jest jakas data waznosci, wiec szkoda zeby sie kurzyly, swieczki oczywiscie made in japan
Dzięki, dzięki – pakuje do Madzi NGK ILTR5A-13G – zobaczę czy coś się zmieni
Witam.
Dzisiaj z ciekawości patrzyłem jakie mam włożone świece
Są z logo Mazdy zrobione przez NGK
Dzisiaj z ciekawości patrzyłem jakie mam włożone świece
-
paradox_1
paradox_1 napisał(a):Witam.
Dzisiaj z ciekawości patrzyłem jakie mam włożone świeceSą z logo Mazdy zrobione przez NGK
Dzięki wielkie za pomoc – jeszcze bardziej mnie utrwalasz w przekonaniu, że robię dobrze z wymianą tych świec.
Dodam zrzut ekranu, gdyby link przestał działać
-Czyli w lipcu 2007 zmienili świece?
-Czyli w lipcu 2007 zmienili świece?
-
Moderator "3BK" -Paweł
Dobra odgrzeję trochę temat, jako że mam wersję sprzed liftu świece ITR6F13 to już wiem, ale jeśli chodzi o samą wymianę, bo o niej nikt nie piszę, zapewne dlatego, że jest trywialna. Ja zapytam, bo będę zmieniać pierwszy raz.
Klucz 16, długi? jak jest z dostępem ?
Cewką jest wciśnięta na świece ?
Jakieś problemy z wymianą? Zdjęciem cewki? wykręceniem samych świec lub ich wkręceniem ? Coś o czym powinienem wiedzieć lub coś co powinienem mieć przed wymianą oprócz klucza no i nowych świec ?
Klucz 16, długi? jak jest z dostępem ?
Cewką jest wciśnięta na świece ?
Jakieś problemy z wymianą? Zdjęciem cewki? wykręceniem samych świec lub ich wkręceniem ? Coś o czym powinienem wiedzieć lub coś co powinienem mieć przed wymianą oprócz klucza no i nowych świec ?
Ja dzisiaj wymieniałem raczej o niczym nie powinieneś tylko żebyś sam za mocno ich nie dokręcił.
Potrzebny Ci jeszcze klucz do odkręcenia jednej śrub przy cewkach i tyle. Łatwo wychodzą ze świecy
Potrzebny Ci jeszcze klucz do odkręcenia jednej śrub przy cewkach i tyle. Łatwo wychodzą ze świecy
Wymieniłem dziś świece, stare jak wyciągałem były wilgotne od oleju, jedna nawet bardzo. Czy to normalne? czy to świadczy o jakimś problemie? Nie miałem żadnych problemów z silnikiem, oleju nie bierze, chodził równiutko na starych świecach jak i nowych.
W którym miejscu był ten olej? Na elektrodzie czy na gwincie świecy?

To masz wyciek na uszczelkę pokrywy zaworów. Jak bedziesz zmienial to najlepiej kup oryginał. Kosztuje nie wiele więcej, a zamienniki potrafią cieknac

Dzięki za odpowiedź.
Kupie oryginał, bo w osobny wątku też piszą że zamienniki przeciekają.
http://allegro.pl/uszczelka-pokrywy-oe-mazda-3-5-6-mx-5-cx-7-tribute-i5063105815.html
Kupie oryginał, bo w osobny wątku też piszą że zamienniki przeciekają.