Jaki olej wybrać?
Taaa...
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Kolego kubsztyk – proponuję zdać maturę. Nabędziesz niezbędnej umiejętności czytania ze zrozumieniem... No nic. Dziękuję wszystkim za rady. Rozwialiście moje wątpliwości jakże technicznymi i profesjonalnymi odpowiedziami. EOT.
phoenx, zamiast strzelac focha o sciane to zalej sobie te 10w60 do tego starego sztrucla tak jak planowales i sie ciesz bo tak widze ze oczekujesz tutaj rozbicia twojego problemu na atomy i kazdy najlepiej aby odkurzyl swoj doktorach z fizyki i chemii aby dac ci wyczerpujaca odpowiedz na kilka kartek A4.
phoenx napisał(a):Kolego kubsztyk – proponuję zdać maturę. Nabędziesz niezbędnej umiejętności czytania ze zrozumieniem...
Niestety, chyba nie będzie mi to dane Nie wiem czy trafię w "klucz"
phoenx napisał(a):– z tego co wiem 10W60, lubi bardzo dużą temperaturę pracy – ok, lubię przycisnąć, dodatkowo w Xedzie pod maską jest bardzo mało miejsca a co za tym idzie temperatura bardzo wysoka (a do tego mam jeszcze instalację LPG, co podwyższa temperaturę spalania), ale pewnie olej ten długo nabiera temperaturę roboczą? Jak to będzie w zimie? Pewnie poranny rozruch jest bolesny dla silnika przy takiej gęstości?
Kluczowym jest tutaj prędkość rozprowadzania oleju po silniku. Na przykład zimnemu olejowi 5W zajmuje to 10s, 10W 30 sekund, 15W np. 55 sekund (tak przykładowo). Ze względu na instalację LPG zastosowałbym tutaj 5W40, a normalnie na benzynce mogłoby być 5W30, wielkie amerykańskie, lecz niewysilone V8 jeżdżą na 5W30 i nic im się nie dzieje.
Każdy olej ma mniej więcej tę samą gęstość ~850kg/m3, a zbyt duża lepkość oznacza zwiększone tarcie wewnętrzne oleju = większe spalanie paliwa, olej zbyt lepki może też przyczynić się do szybszego zużycia ruchomych części silnika, olej zbyt lepki w samochodzie cywilnym osobowym gorzej odbiera ciepło ze względu na wolniejsze płynięcie (tak mi się wydaje). Poza tym hydrauliczne samoregulatory zaworów nie lubią "gęstych" i niskiej jakości olejów.
phoenx napisał(a):– czy Valvoline to dobry wybór, czy może jednak coś innego?
Dobry wybór, jeżdżę już na drugim oleju Valvoline z rodziny Synpower i jest ok.
phoenx napisał(a):– czy zwyczajnie nie zajadę silnika tym olejem (bo producent zaleca oleje 0W30 – 10W40)?
Zamierzasz wlać olej, którego nie rekomenduje producent.
phoenx napisał(a):– teraz raz na jakiś czas dolewam trochę oleju (ciężko powiedzieć ile) – podejrzewam, że przy 10W60 pobór oleju może się zmniejszyć?
Radykalne zwiększenie lepkości oleju to półśrodek, trzeba zajrzeć przez korek wlewu oleju albo zdjąć pokrywę zaworów i zobaczyć, czy jest czysto, czy szlam. "Pobór" oleju zależy nie tylko od kondycji silnika, ale też od jakości oleju (temperatura zapłonu, baza olejowa). Jeśli silnik jest w dobrym stanie, z odmy nie dmucha ani z bagnetu, to pomóc może zastosowanie płukanki silnika i wymiana na dobry jakościowo olej.
"Gęstszy" olej wcale nie oznacza doszczelnienia silnika. Ja jeżdżę na 5W30 energooszczędnym i nie zauważam ubytków oleju, maksymalnie 100-200ml między wymianami przy krótkich zimowych dystansach lub ciężkiej nodze latem.
phoenx napisał(a):– czy w ogóle gra jest warta świeczki?
Nie.
phoenx napisał(a):– czy zdobędę dzięki takiej zmianie sławę, kobiety i pieniądze?
Nie.
phoenx napisał(a):Uuu... Myślałem, że będą jakieś głosy na 'tak'Chyba macie rację... Zaleję znów 10w40 albo zmienię na 5w40 / 5w50 – co myślicie o tym drugim?
5W50 wykracza poza zakres rekomendacji producenta (indeks "50").
Ostatnio edytowano 14 lip 2015, 15:31 przez kubsztyk, łącznie edytowano 2 razy
A ja zapytam tak :
Ten Ravenol 5w30 to który wybrać ?
HLS SAE 5w30
http://sklep.ravenol.pl/oleje-silnikowe ... to-5L.html
czy
HPS SAE 5w30
czy nie kombinować i Dexelie 5w30 ?
czy jak przejde w nie dalekiej przyszłości na sekwencyjny gaz jako paliwo warto będzie zmienić ten olej na jakiś inny ? pod wzgledem lepkości ?
Ten Ravenol 5w30 to który wybrać ?
HLS SAE 5w30
czy
HPS SAE 5w30
czy nie kombinować i Dexelie 5w30 ?
czy jak przejde w nie dalekiej przyszłości na sekwencyjny gaz jako paliwo warto będzie zmienić ten olej na jakiś inny ? pod wzgledem lepkości ?
kubsztyk napisał(a):Niestety, chyba nie będzie mi to dane...
... (dużo świetnych informacji)
5W50 wykracza poza zakres rekomendacji producenta (indeks "50").
I to była właśnie odpowiedź o jaką mi chodziło... Pełna profeska! Dziękuję
Nadchodzi pora wymiany oleju, kilkanaście stron wcześniej polecano mi 5w40, w silniku jest castrol 10w40. Autko to 323f sportive 2.0 z lpg na 10tyś łyka 1,4litra oleju.
Myślałem na dexelia/valvo maxlife/synpower 5w40
co radzicie?
Myślałem na dexelia/valvo maxlife/synpower 5w40
co radzicie?
A czym się różni valvoline maxlife od synpower?
Miałem maxlifa 10w40, teraz motul przed każdą wymiana płukankę.
Teraz chce wlać 5w40
Aktualnie 1l10000 przebieg 260 tys.
Zastanawiam się nad motulem lub maxlaifem
Miałem maxlifa 10w40, teraz motul przed każdą wymiana płukankę.
Teraz chce wlać 5w40
Aktualnie 1l10000 przebieg 260 tys.
Zastanawiam się nad motulem lub maxlaifem
-
Przemek...
- Od: 8 wrz 2006, 16:22
- Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
Panowie który olej będzie lepszy Comma xtech 5w30 czy też Millers Oils XF LONGLIFE 5w30 lub
Motul 8100 ECO-NERGY 5W-30 Mazda3 ma przejechane 145tys silnik 1.6 benzyna
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
lukaszm napisał(a):Panowie który olej będzie lepszy Comma xtech 5w30 czy też Millers Oils XF LONGLIFE 5w30 lub
Parametrami według mnie Motul. Ciekawe jaką Millers ma temperaturę zapłonu, bo podali tylko > 200 a to może oznaczać 201 i 299 zarówno (choć podejrzewam, że skoro brak to raczej nie ma powodów do chwalenia się).
-
Im trudniej, tym lepiej
- Od: 19 cze 2015, 07:10
- Auto: Mazda 6 GY LFVE '06
Mazda 323 BG B6 '92
Mam w silniku olej Mobil Super 2000 10W40 półsyntetyczny (ten większy na zdjęciu poniżej). Z racji, że od zalania już go odrobinkę ubyło, a wybieram się w dość długą podróż (około 1500km), postanowiłem go trochę dolać dla pewności. Kupiłem 1L takiego jak poniżej (mała butelka), ale wtedy nie zauważyłem tam napisu DIESEL
Czy te oleje się czymś różnią? Czy mogę go bez obaw dolać do silnika benzynowego Z5 (pewnie nie wleję całego)?
- Od: 4 maja 2014, 20:46
- Auto: Mazda 323C 1.5 1996
Honda Civic VIII Hybrid 2008
Myślę, że bez problemu – oba oleje spełniają tą samą specyfikację ACEA A3/B3. Sądzę, że ten zabieg to z dopisaniem "diesel" to bardziej marketing. W Twoim przypadku nie ma problemu z wymogiem niskiego poziomu popiołów z uwagi na brak DPF. Parametry lepkościowo-temperaturowe również są identyczne w tych dwóch olejach
.
Ale i tak najlepsza opcja to 5w40/30 do tego silnika. Jesli nie ma innego do to wlej i tez bedzie.
Napewno zostanie przeniesione w odpowiedni dzial/temat .
Napewno zostanie przeniesione w odpowiedni dzial/temat .
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium