Problem z zamkiem klapy bagażnika
1, 2
Niestety jakiś czas temu zaczął mi świrować zamek bagażnika (otwierał się i zamykał samoczynnie podczas otwarcia samochodu pilotem).
No a dzisiaj już nie da się go otworzyć z zewnątrz przyciskiem i nie słychać żeby mechanizm zamka reagował na pilota.
EDIT:
Rozebrałem klapę bagażnika (z plastików itp., wszystko) i tak:
-zamek jest ok. łącząc styki "na krótko" w kostce zamek działa poprawnie
-przycisk otwierania bagażnika był pęknięty i prawdopodobnie dostała się tam woda która ingerowała w styk
Wyczyściłem przycisk zalałem WD40 i uszczelniłem tak żeby nie dostawała się woda. Sprawdzając poprawiony przycisk pod miernikiem działał prawidłowo. Łącząc styki w kostce zamka również zamek działał.
Niestety. Chcąc wpiąć zrobiony przycisk do kostki w chwili wpięcia, zamek dostaje sygnał i działa jednorazowo nawet bez przyciskania, natomiast na przycisk w ogóle nie reaguje.
Już nie mam siły gdzie może leżeć problem? Przycisk jest ok i zamek też. Sprawdzę jeszcze dzisiaj na innym przycisku...
No a dzisiaj już nie da się go otworzyć z zewnątrz przyciskiem i nie słychać żeby mechanizm zamka reagował na pilota.
EDIT:
-przycisk otwierania bagażnika był pęknięty i prawdopodobnie dostała się tam woda która ingerowała w styk
Wyczyściłem przycisk zalałem WD40 i uszczelniłem tak żeby nie dostawała się woda. Sprawdzając poprawiony przycisk pod miernikiem działał prawidłowo. Łącząc styki w kostce zamka również zamek działał.
Niestety. Chcąc wpiąć zrobiony przycisk do kostki w chwili wpięcia, zamek dostaje sygnał i działa jednorazowo nawet bez przyciskania, natomiast na przycisk w ogóle nie reaguje.
Już nie mam siły gdzie może leżeć problem? Przycisk jest ok i zamek też. Sprawdzę jeszcze dzisiaj na innym przycisku...
Wydzieliłem wątek, bo tamten zostawiamy na rozbiórki klapy. Mógłbyś ewentualnie cyknąć jakąś fotkę rozebranej klapy i wrzucić tam to zdjęcie – może kiedyś komuś się przydać.
Co do problemu – rozumiem bezpieczniki masz ogarnięte? Wygląda jakby gdzieś kabel zwarcie robił.
Możliwe, że ułamał się kabel w osłonie przy zawiasach klapy.
Co do problemu – rozumiem bezpieczniki masz ogarnięte? Wygląda jakby gdzieś kabel zwarcie robił.
Możliwe, że ułamał się kabel w osłonie przy zawiasach klapy.
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
Tak. Bo zamek w bagażniku pozwala się otworzyć w określonych sytuacjach – wówczas obwód jest zamknięty, a w innych sytuacjach nie – obwód otwarty (np. przy pracującym motorze bez zaciągniętego ręcznego). W związku z tym jeśli drut jest ułamany – obwód otwarty bagażnika nie otworzysz. Oczywiście nie mam pojęcia jak tam elektryka idzie, ale analizuje logicznie podane przez Ciebie fakty. Zatem potraktuj co piszę, jako wskazówkę do analizy. 

-
Zamek sprawdza się poprzez podpięcie go do zewnętrznego źródła zasilania a przycisk klapy za pomocą omomierza czy jest „przejście” po przyciśnięciu. Z tego, co napisałeś, mniej więcej tak to weryfikowałeś i wychodzi na to, że obie części są sprawne. W takim razie usterki należy poszukiwać gdzie indziej – niewykluczone, tak jak napisał Konrad, że któryś z przewodów uległ przerwaniu lub przetarciu, powodując zwarcie.

Chodzi tylko o sprawdzenie czy jego naciśnięcie powoduje na stykach zmianę ze stanu rozłączonego (0) na stan załączony (1) a do tego celu wystarczy jakikolwiek tester (próbnik) ciągłości obwodu, może być i dźwiękowy, więc użycie omomierza niczego nowego w tej kwestii nie wniesie.

Próba na innym włączniku udana. Działa bez zarzutu.
Oryginał rozłożyłem na części pierwsze. W środku znajdował się mikro styk w którym blaszka odpowiadająca za połączenie była zaśniedziała (pewnie z powodu nieszczelności przycisku).
Blaszkę delikatnie i dokładnie wyczyściłem, a cały przycisk dobrze zaizolowałem.
Póki co działa jak nowy.
Oto kilka zdjęć rozłożonego przycisku
Oryginał rozłożyłem na części pierwsze. W środku znajdował się mikro styk w którym blaszka odpowiadająca za połączenie była zaśniedziała (pewnie z powodu nieszczelności przycisku).
Blaszkę delikatnie i dokładnie wyczyściłem, a cały przycisk dobrze zaizolowałem.
Póki co działa jak nowy.
Oto kilka zdjęć rozłożonego przycisku
Good job. 

-
Mam mazde ponad 2 lata i tak mnie zastanawia czy otwieranie bagażnika możliwe jest tylko poprzez pilot?
- Od: 13 kwi 2012, 21:07
- Auto: Mazda 3 2010r. 1.6 105 km Sedan
Ten wątek dotyczy hatchback'a. Nie wiem jak tam w sedanie jest. 

-
tata1989tom napisał(a):Mam mazde ponad 2 lata i tak mnie zastanawia czy otwieranie bagażnika możliwe jest tylko poprzez pilot?
W wersjach europejskich tak, ale na innych rynkach możliwe było również otwieranie z wnętrza auta.

sonykemot napisał(a):Niestety jakiś czas temu zaczął mi świrować zamek bagażnika (otwierał się i zamykał samoczynnie podczas otwarcia samochodu pilotem).
EDIT:
Koledzy podpowiedzcie mi jak można otworzyć "awaryjnie" klapę bagażnika.
Mi się zaczęła zachowywać tak jak u kolegi sonykemot, czyli zamek samoczynnie się otwierał i zamykał (tak było ze trzy dni) a dziś zupełnie umarł. Mimo, że normalnie pozostałe drzwi się zamykają i otwierają to bagażnika za żadne skarby nie mogę otworzyć.
Z góry dziękuję za okazaną pomoc.
- Od: 28 sie 2014, 14:38
- Auto: Mazda 3 BL
1,6
2009r
Pod zaślepką znajdziesz płatek maty wygłuszającej, a pod nim białą dźwignię którą należy przesunąć w prawo.
arcik: u mnie przycisk się już trochę pokruszył i pewnie przez szczeliny woda się dostawała.
W dalszym ciągu szukam plastiku który wykańcza przycisk. Ten który mam jest juz nieźle poklejony ;/
Macie moze jakies info gdzie kupic taki plastik lub uzywany przycisk?
arcik: u mnie przycisk się już trochę pokruszył i pewnie przez szczeliny woda się dostawała.
W dalszym ciągu szukam plastiku który wykańcza przycisk. Ten który mam jest juz nieźle poklejony ;/
Macie moze jakies info gdzie kupic taki plastik lub uzywany przycisk?
U mnie dzisiaj po krótkiej przejażdżce zamek ożył :–)
Jak się dziś na spokojnie przyglądałem, to zauważyłem pęknięcie na tym plastiku otaczającym przycisk, więc prawdopodobnie wszystko jasne.
W tej chwili się za to chyba nie będę zabierał. Poszukam najpierw plastiku.
Jak się dziś na spokojnie przyglądałem, to zauważyłem pęknięcie na tym plastiku otaczającym przycisk, więc prawdopodobnie wszystko jasne.
W tej chwili się za to chyba nie będę zabierał. Poszukam najpierw plastiku.
- Od: 28 sie 2014, 14:38
- Auto: Mazda 3 BL
1,6
2009r
1, 2