Mazda Xedos 6 CA KF 1993r – projekt Xedos
w tą stronę pasuje. Sam tak mam.

Tak wygladam na dzien dzisiejszy. Silnik odkad ją mam tak zwawo nie hulal. Jeszcze troszke ponad miesiac i autko skonczy juz swoje przygody dlugodystansowe.
- Od: 17 gru 2012, 02:02
- Auto: XC70 Cross Country '01
Xedos 6 '92 KF
Nareszcie amorki do xedosa a nie gazowki z 626
przod tez wymienie bo komicznie autko stoi, wiem...
Dopisano 15 lut 2015, 18:11:
Żeby nie było tak pięknie... Ostatnie co zostało do zrobienia to to co na zdjęciach, zderzak, wymiana tylnej lampy. Reszta to szczegóły i to, co wyjdzie w przyszłości

Dopisano 15 lut 2015, 18:11:
Żeby nie było tak pięknie... Ostatnie co zostało do zrobienia to to co na zdjęciach, zderzak, wymiana tylnej lampy. Reszta to szczegóły i to, co wyjdzie w przyszłości
Xedos 6 '92 KF
mamy speca, którego poznałeś ostatnio, także ten tego ten... 
Aha, pytanko. Bo chcę się do letniego sezonu przygotować. Przegrzewa mi się układ klimatyzacji w jeździe miejskiej, podczas upałów. Czy to może być spowodowane skraplaczem, który jest w ... mizernym stanie? Samo to, że chłodnice są od siebie odsunięte w Xedosie to już problematyczne, jeśli idzie o chłodzenie. A u mnie wentylatory (działają oba) nie są w stanie schłodzić skraplacza i cały układ zaczyna wariować. Dodatkowo z odpływu, tego w grodzi wypływa czasem ogromna ilość wody, nie jakaś tam mała kałuża, tylko plama nierzadko większa od auta
, ale tylko wtedy, kiedy jest masakrycznie gorąco na zew. Tak ma być ?
Aha, pytanko. Bo chcę się do letniego sezonu przygotować. Przegrzewa mi się układ klimatyzacji w jeździe miejskiej, podczas upałów. Czy to może być spowodowane skraplaczem, który jest w ... mizernym stanie? Samo to, że chłodnice są od siebie odsunięte w Xedosie to już problematyczne, jeśli idzie o chłodzenie. A u mnie wentylatory (działają oba) nie są w stanie schłodzić skraplacza i cały układ zaczyna wariować. Dodatkowo z odpływu, tego w grodzi wypływa czasem ogromna ilość wody, nie jakaś tam mała kałuża, tylko plama nierzadko większa od auta

Xedos 6 '92 KF
A co "powiesz" na temat skraplacza? Bo strasznie drażniące jest, jak w korku nagle w aucie robi się gorąco, a kompresor startuje i wyłącza się co sekundę. W trasie z kolei idzie lodówkę zrobić 
Xedos 6 '92 KF
no to normalne na trasie masz pęd powietrza który dodatkowo chłodzi ;] i lodówkę masz u mnie to samo
a co do postoju w korku obieg powietrza znikomy elektromagnes załącza i odłącza kompresor w zderzaku masz czujnik nie chcę Cię skłamać ale powyżej 65 stopni gubi charakterystykę pracy a stojąc w korku dookoła spaliny robią temperaturę... nie wiem dokładnie jak to wyjaśnić.
To może zapytam. Czy wymiana sfatygowanego skraplacza na nowy coś zmieni, prócz stanu konta? Bo bywało, że dymiło z kompresora. Podejrzewam, że przypalało się sprzęgło.
Xedos 6 '92 KF
Xedos 6 '92 KF
Xedos 6 '92 KF
601 343 925 spec od klimatyzacji spod Lublina 
wiosną też się wybieram. Może nazwać nas "zboczeńcami" ze względu na dbałość jaką poświęcamy tym starym autom ale zrobi swoje jak należy
wiosną też się wybieram. Może nazwać nas "zboczeńcami" ze względu na dbałość jaką poświęcamy tym starym autom ale zrobi swoje jak należy
- Od: 17 sie 2009, 11:45
- Auto: Xedos 6 (ex)
Lexus GS300 II (ex)
Mazda 6 GJ 2,5
freezoneq napisał(a):Osuszacz mam nówkę. Więc czy chłodnica, która jest po przejściach moze powodować takie cyrki ?
Jeśli osuszacz jest nowy , kompresor w stanie co najmniej dobrym to nie powinno być problemu z chłodzeniem na postoju. CHyba że masz na myśli odpalenie auta, które stało pół dnia na słońcu i na wolnych obrotach próbować go schłodzić. To raczej nie możliwe w krótkim czasie. W moim X9 faktycznie klima schładza auto zdecydowanie szybciej niż w X6, ale z tego co zauważyłem to właśnie w X6 klima nie była aż tak dobrze wydajna nawet w nowych autach.
Na początek nie kupuj żadnych chłodnic , tylko podjedź to prawdziwego fachowca od chłodnictwa , który zajmuje się klimatyzacjami samochodowymi , bo każdy jeden "napełniacz "powie Ci, że za mało masz czynnika , do tego powie że chłodnica wygląda źle i każe ją wymienić -wydasz kupę kasy a klima będzie chłodzić tak samo jak wcześniej .
Jak byś zobaczył w jakim stanie jest moja chłodnica , to też być powiedział , że trzeba wymienić , i tak właśnie zrobiłem , kupiłem drugą używkę , bo do X9 kupić oryginał nie jest tak łatwo jak w X6. Pan klimonaprawiacz zbadał moją , i kazał nową zachować na "póżniej"
Dobry spec naprawi Twój kompresor jeśli jest uszkodzony , nie ma potrzeby kupować używki, która będzie pewnie w podobnym stanie co Twój.

- Od: 6 gru 2009, 12:35
- Auto: Mazda Xedos 9 TA Kl 95 r. +LPG
Xedos 9 TA KL 99 r. LPG :)
Kompresor jak wiesz już raz wymieniałem. Dzięki wszystkim za pomoc, wracam do Polski i działam z tematem ; >
Xedos 6 '92 KF