Czyszczenie soczewek i naprawa silniczków reflektorów.
znalazłem filmik, gdzie gość rozkleja lampę, a potem skleja z powrotem na ten sam klej , który pozostał w szczelinach.
Powiedzcie – tez tak robiliście, czy dawaliście jakiś nowy silikon (jeśli tak , to jaki? )
Powiedzcie – tez tak robiliście, czy dawaliście jakiś nowy silikon (jeśli tak , to jaki? )
ja też skleiłem lampę na ten sam klej, który w niej był. Rozgrzałem go ładnie do plastyczności opalarką i złożyłem. Misja zakończona sukcesem, po pół roku lampa szczelna, nie paruje, nie syfi się.
Ja zalałem zwykłym przezroczystym sylikonem i też prądzi 

I ja dołączam do grona wymieniaczy silniczków 
A przy okazji wyczyściłem porządnie reflektor.
Żeby to ładnie wyszło trzeba rozkręcić całkowicie lampę. Nie pokazuję fot z rozklejania bo jest ich na tyle.
Fotka 1. Zaznaczone śruby (2 na krzyżak reszta imbus) które musimy odkręcić.
Fotka 2 i 3. Po dokręceniu śrub zostaje do zdjęcia blaszka – trzyma się w zaznaczonych miejscach. Należy ją delikatnie rozgiąć i schodzi sama. Wtedy mamy dostęp do samego "szkła".
Fotka 4-7 Doskonale widać jakie to wszystko było brudne...
Na końcu winowajca
Ja złożyłem wszystko na oryginalnym kleju. Ale miałem go całkiem sporo bo miałem też 2 dodatkowe lampy "dawcy"
Podstawa przy montażu to mocno wszystko nagrzać – wtedy klej jest półpłynny i idealnie wypełnia szczeliny przy ponownym składaniu.
Edit – bez sensu – odwraca kolejność fotek (inaczej niż na podglądzie) ...
A przy okazji wyczyściłem porządnie reflektor.
Żeby to ładnie wyszło trzeba rozkręcić całkowicie lampę. Nie pokazuję fot z rozklejania bo jest ich na tyle.
Fotka 1. Zaznaczone śruby (2 na krzyżak reszta imbus) które musimy odkręcić.
Fotka 2 i 3. Po dokręceniu śrub zostaje do zdjęcia blaszka – trzyma się w zaznaczonych miejscach. Należy ją delikatnie rozgiąć i schodzi sama. Wtedy mamy dostęp do samego "szkła".
Fotka 4-7 Doskonale widać jakie to wszystko było brudne...
Na końcu winowajca
Ja złożyłem wszystko na oryginalnym kleju. Ale miałem go całkiem sporo bo miałem też 2 dodatkowe lampy "dawcy"
Podstawa przy montażu to mocno wszystko nagrzać – wtedy klej jest półpłynny i idealnie wypełnia szczeliny przy ponownym składaniu.
Edit – bez sensu – odwraca kolejność fotek (inaczej niż na podglądzie) ...
nie myślałeś, żeby od razu pomalować mając je rozklejone?
co do kolejności fotek, niestety silnik forum tak działa... Polecam w zakładce "Załączniki" kliknąc na zdjęciach PO KOLEI "Wstaw w linii" czyli w odpowiednim wierszu pod opisem. Wtedy nawet jak pomiesza, to możesz odpowiednio przekopiować i będzie Si.
co do kolejności fotek, niestety silnik forum tak działa... Polecam w zakładce "Załączniki" kliknąc na zdjęciach PO KOLEI "Wstaw w linii" czyli w odpowiednim wierszu pod opisem. Wtedy nawet jak pomiesza, to możesz odpowiednio przekopiować i będzie Si.
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
matthies napisał(a):nie myślałeś, żeby od razu pomalować mając je rozklejone?
Nie pasuje mi to zupełnie do całokształtu
A z ciekawszych rzeczy. Wymieniony silniczek .... padł dzisiaj

Mam jeszcze jeden w zapasie ale sił mi chyba zabraknie na kolejne demontowanie zderzaka
Grzyby napisał(a):(...) Mam jeszcze jeden w zapasie ale sił mi chyba zabraknie na kolejne demontowanie zderzaka
A już chciałeś się go pozbyć
U mnie niedługi czas po wymianie obu silniczków na Bosch-owskie z mondeo, lewy zaczął wariować.. A miało być dobrze, przecież niemieckie, Bosch! Efekt jest taki, że znów jeżdżę z pokrętłem ustawionym między poz. 0 a 1... Jakie jest w końcu skuteczne rozwiązanie tego problemu?
Witam
Czytałem sporo o silniczkach – będę wymieniał. Dwa pytania:
1. Rozklejał ktoś reflektor w piekarniku ? Ja motocyklową lampę rozkleiłem w piekarniku i udało się fajnie. Ktoś próbował z lampą od M6
2. Jaki silniczek kupić ? Chciałbym mieć już kupione silniczki, że jak rozbiorę lampę to włożę od razu silniczek. Potrzebuję pewny numer silniczka który będzie pasował do M6 2004 xenon no i jakiego producenta najlepiej ??
Czytałem sporo o silniczkach – będę wymieniał. Dwa pytania:
1. Rozklejał ktoś reflektor w piekarniku ? Ja motocyklową lampę rozkleiłem w piekarniku i udało się fajnie. Ktoś próbował z lampą od M6
2. Jaki silniczek kupić ? Chciałbym mieć już kupione silniczki, że jak rozbiorę lampę to włożę od razu silniczek. Potrzebuję pewny numer silniczka który będzie pasował do M6 2004 xenon no i jakiego producenta najlepiej ??
Chłopaki przesyłam wnętrzności z mojego reflektora po wczorajszej operacji.
Wnioski są dwa:
-soczewka wymaga przemycia (u mnie po 10 latach widać wyraźnie różnicę) i w tym celu rozebrałem reflektor
-odbłyśniki wymagają regeneracji, bo niestety ok 1/3 powierzchni jest znacznie zmatowiona. W drugim reflektorze miejscowo są już nawet braki w powłoce, i kruszenie się odbłyśnika
Mam nadzieje że filmik się przyda tym którzy chcą zrobić lifting swoim reflektorom, jak i tym którzy planują pewne udoskonalenia typu montaż dziennych lub halogenów.
zdjęcie i filmik w jakości HD
Wnioski są dwa:
-soczewka wymaga przemycia (u mnie po 10 latach widać wyraźnie różnicę) i w tym celu rozebrałem reflektor
-odbłyśniki wymagają regeneracji, bo niestety ok 1/3 powierzchni jest znacznie zmatowiona. W drugim reflektorze miejscowo są już nawet braki w powłoce, i kruszenie się odbłyśnika
Mam nadzieje że filmik się przyda tym którzy chcą zrobić lifting swoim reflektorom, jak i tym którzy planują pewne udoskonalenia typu montaż dziennych lub halogenów.
zdjęcie i filmik w jakości HD
robiłem to w sobotę. Soczewki akurat czyściłem przy wymianie wkładów na czarne, ale odbłyśniki właśnie wymieniałem na regenerowane. Z czystym sumieniem polecam Xenon serwis z Lubonia, a także powyższą operację.
Co do xenon serwis, przy wymianie odbłyśników stwierdziłem, że jeden palnik też nalezy wymienić, więc zamiast zwrotu kaucji 200 pln za dwa stare odblyśniki, dogadałem się, że doślą mi bez kosztów wysyłki palnik Osram 66240 , który kosztuje tyle samo co kaucja za 2 odbłysniki, równe 200 pln:)
Co do xenon serwis, przy wymianie odbłyśników stwierdziłem, że jeden palnik też nalezy wymienić, więc zamiast zwrotu kaucji 200 pln za dwa stare odblyśniki, dogadałem się, że doślą mi bez kosztów wysyłki palnik Osram 66240 , który kosztuje tyle samo co kaucja za 2 odbłysniki, równe 200 pln:)
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
Witam witam
Właśnie rozebrałem reflektor, gdyż świrują mi silniczki, raz działają, a raz nie.
U mnie siedzi następujący silniczek
:

Posiada numery:
1 307 220 026
UBLZ36
Na silniczku jest napis: BMW, co by faktycznie oznaczało, że ten silniczek jest z BMW, gdyż tu widzę taki sam:
http://allegro.pl/silniczek-lampy-refle ... 67865.html
Silniczek się zachowuje następująco: czasem się nie kręci, czasem chodzi dobrze, czasem się zacina – skręca się całkiem, tak ,że chowa się cała oś i kręci bardziej, pomimo iż nie ma już zakresu aby mógł się kręcić dalej
Co steruje silniczkami ? Czy taki objaw świadczy o uszkodzonym silniczku ? Czy uszkodzone jest coś co steruje silniczkiem ? Gdzie kupię taki silniczek ? Jedynie na allegero w cenie około 100zł/sztuka ?
Właśnie rozebrałem reflektor, gdyż świrują mi silniczki, raz działają, a raz nie.
U mnie siedzi następujący silniczek

Posiada numery:
1 307 220 026
UBLZ36
Na silniczku jest napis: BMW, co by faktycznie oznaczało, że ten silniczek jest z BMW, gdyż tu widzę taki sam:

Silniczek się zachowuje następująco: czasem się nie kręci, czasem chodzi dobrze, czasem się zacina – skręca się całkiem, tak ,że chowa się cała oś i kręci bardziej, pomimo iż nie ma już zakresu aby mógł się kręcić dalej
Co steruje silniczkami ? Czy taki objaw świadczy o uszkodzonym silniczku ? Czy uszkodzone jest coś co steruje silniczkiem ? Gdzie kupię taki silniczek ? Jedynie na allegero w cenie około 100zł/sztuka ?
Moze mi ktos powiedziec od ktorego modelu mondeo pasuja silniczki do regulacji swiatel do mojej ''madzi'(jak w opisie).Siedzialem,szukalem i nie moge trafic a nie chce kupic zlych.Niestety jeden juz padl a drugi na wykonczeniu.Bardzo prosze o podpowiedz!
- Od: 5 maja 2014, 23:45
- Auto: Mazda 6 2.0l LF-DE (GG/GY) 2002 + LPG