Mazda6 GY L3 '06 by NIEBO!™ 2,3l 166KM SportWagon 220V LPG

GL / GJ / GH / GG / GY

Postprzez NIEBO! » 16 sie 2014, 20:52

Okaże się za ~7 miesięcy po montażu ... przedwczoraj zamówiłem, jak wyjdzie się okaże :)

Ale to nie koniec zakupów – ostatnio ich dużo ... zacznę nie od najmniejszego lecz jednego z mniejszych :)
Lustereczko dla mojej kobiety :> Przez chwilę zastanawiałem się nad otwieranym jak w Sceniku, ale ostatecznie zdecydowałem się na brak prucia poszycia dachu i wystarczyć musi takie. Choć nie jest idealne spełnia swoją rolę. Zbieg okoliczności sprawił, że średnicą wpasowało się akurat idealnie w ramkę lusterka wstecznego, więc tam zostało przyklejone:
Lusterko_wewnetrzne_NIEBO!_4.jpg

Nie ogranicza na szczęście widoczności:
Lusterko_wewnetrzne_NIEBO!_1.jpg

Widok do tyłu:
Lusterko_wewnetrzne_NIEBO!_2.jpg

Widok tyłu :) :
Lusterko_wewnetrzne_NIEBO!_3.jpg
Forumowicz

Od: 5 mar 2013, 22:47
Auto: Była skośnooka: Honda Civic Noblesse '95 1.3 75KM
Była skośnooka:
Mazda6 GY L3 '06 220V :)
Jest.. Das Auto :)

Postprzez rafałmazda » 16 sie 2014, 20:58

no tak – Księżniczka musi mieć swoje lusterko :D
czytałem o tych rantach i faktycznie ciężki temat <oczy> oprócz oznaczeń FR czy innych to nic więcej nie ma
Bayerische Motoren Werke ;)
Klubowicz

Od: 1 mar 2012, 19:49
Auto: Jest
E39

Była:

A6 C6 3.0 TDI '09
Mazda3 BK LF
Mazda6 GG RF-5C

Postprzez NIEBO! » 16 sie 2014, 21:47

No ciężki ... ostatecznie pojechałem sam do kilku sklepów z gumami i odwiedziłem jednego wulkanizatora i najśmieszniejsze jest to, że nawet w branży oponiarskiej niewiele na ten temat wiedzą :P :P :P Mieszają się w zeznaniach i ogólnie zamęt. Pomacałem, więc sam kilkanaście opon z rantem i wymacałem największy rant w Michelinkach, ale ostatecznie wybór padł na inną oponę. O tym później...

Po montażu LPG zauważyłem brak jednej spinki, więc gdy nadarzyła się okazja trzeba uzupełnić. Najmniejszy ostatni zakup to:

Zakupy_na_szrocie_NIEBO!_1.jpg

W lipcu 2013 naprawiałem sobie ogranicznik otwierania drzwi Księżniczki, bo cały czas się na mnie zamykały przy jej posadowianiu na tronie... na rok starczyło. Jest lepiej niż było po zakupie, ale postanowiłem też przy okazji pobytu na szrocie zapytać o tą część...w końcu też chcę mieć coś z GJ <lol> <glupek2>

Zakupy_na_szrocie_NIEBO!_2.jpg

Montaż ogranicznika za jakiś czas, jak stary padnie, natomiast największy zakupiony element, po który w ogóle wybrałem się na szrot jest już na aucie, czyli sprzątanie po kocie / kunie / <malpa> . Nadarzyła się okazja i wygłuszenie w dobrym stanie wyrwałem za sześć dyszek, więc aż takiej tragedii nie było.

Zakupy_na_szrocie_NIEBO!_3.jpg

Dawcą był granatowy anglik GG HB :)

Zakupy_na_szrocie_NIEBO!_4.jpg

Demontaż i porównanie obu :P
Zakupy_na_szrocie_NIEBO!_5.jpg

Widać jak spłynął w niektórych miejscach konserwator we wnętrzu maski. Szkoda, że teraz nie miałem pod ręką, bo wypsikałbym całość pod maską ... na szczęście zdjęcie wygłuszenia to 5 minut roboty, a założenie minuta więc jak będzie kiedyś okazja to wrócę do tego tematu ... Ciekawy jestem jak wygląda to w US bo naprawdę w EU wykonanie tego elementu i jego trwałość pozostawia wiele do życzenia – to się prawie rozpada w rękach ...

Zakupy_na_szrocie_NIEBO!_6.jpg

Zwieńczenie dzieła:

Zakupy_na_szrocie_NIEBO!_7.jpg

Jak przy okazji kupię spray czarny to psiknę, bo oczywiście jak każdy element ze szrotu musiał być opisany :P A z tego g...na zmyć nijak :P

ciąg dalszy nastąpi :>
Forumowicz

Była skośnooka:

Postprzez NIEBO! » 18 sie 2014, 21:15

No i rewitalizacja felg została zakończona :) Podobnie jak rafalmazda6 już teraz pomyślałem o gorszej pogodzie. Dodatkowo ściągnąłem patent od Rafała i wybrałem się do sklepu mięsnego i poprosiłem o dressing do opon. Pani uprzejmie wyciągnęła spod lady najbardziej tłusty smalec i dla uzyskania najlepszych efektów zaleciła mocno nacierać boki nakładając 3-4 cienkich warstw... efekty poniżej :) Jednak mięsny Rafała lepiej zaopatrzony, albo smalec nie chrzczony :P .

Żeby mieć felgi dwukolorowe chodziło za mną od dawna... w zasadzie od sprzedaży poprzedniego auta,

Regeneracja_felg_NIEBO!_1.jpg

Rok temu trochę pochopnie zdecydowałem się kupić oryginały mazdy 16'' to już za bardzo nie miałem wyjścia... dodatkowe przytarcie w styczniu 2014 sprawiło, że w kwietniu 2014 zapadła decyzja – regeneracja w dwukolorowe! Już się nie mogę doczekać zmiany na zimówki <glupek2>

Regeneracja_felg_NIEBO!_2.jpg

Regeneracja_felg_NIEBO!_8.jpg
Regeneracja_felg_NIEBO!_7.jpg
Regeneracja_felg_NIEBO!_6.jpg
Regeneracja_felg_NIEBO!_5.jpg
Regeneracja_felg_NIEBO!_4.jpg
Regeneracja_felg_NIEBO!_3.jpg

Regeneracja_felg_NIEBO!_9.jpg
Forumowicz

Była skośnooka:

Postprzez Yaz » 18 sie 2014, 21:16

Bardzo fajnie to wygląda. Super pomysł.
Forumowicz

Od: 8 lip 2012, 08:06
Auto: Mazda6 GY 2,0 MZR-CD 121KM 2004

Postprzez NIEBO! » 18 sie 2014, 21:18

Dziękuję <spoko> . No i mam nadzieję, że będzie wyglądało jeszcze lepiej jak na tej wizualizacji ...

Obrazek

...w zasadzie to nawet jestem pewien :>
Forumowicz

Była skośnooka:

Postprzez mmarcis4 » 18 sie 2014, 21:36

No ładnie wyglądają ładnie.Teraz to powiem Ci że mi szkoda by ich było na zimę :D Ale z tą zimą to poszalałeś :P
Forumowicz

Od: 9 lut 2013, 16:12
Auto: Mazda 6 fl 2006rok 2.0 Benzyna
Czarna śliwka :)

Postprzez rafałmazda » 18 sie 2014, 21:46

ale czad – ktoś o mnie pisze i wykorzystuje moje patenty <lol> na tych felgach będzie wyglądała świetnie <spoko>
Klubowicz

E39

Była:

A6 C6 3.0 TDI '09
Mazda3 BK LF
Mazda6 GG RF-5C

Postprzez NIEBO! » 18 sie 2014, 22:00

rafalmazda6 napisał(a): ktoś o mnie pisze
I nawet linkuje do tej zielonej żaby <lol>

@mmarcis4 – szkoda to mi było w styczniu jak przywaliłem nimi w krawężnik <lol> albo dwa tygodnie temu ... <nie powiem>
Ale na szczęście przetarcie na rancie tylko przyspieszyło decyzję o dwukolorowych ... trzeba realizować swoje plany <cfaniak>, co nie? :) A teraz miśki w Japonii się budzą ze snu zimowego w fabryce i chcą do Mazda2 zakładać dwukolorowe ... heeeeh... plagiatorzy <cisza> <lol>

BTW "funkcyjnym" i Klubowiczom zostawiono podpisy czy to tylko etap przejściowy? :)
Forumowicz

Była skośnooka:

Postprzez mmarcis4 » 18 sie 2014, 22:29

NIEBO! napisał(a):@mmarcis4 – szkoda to mi było w styczniu jak przywaliłem nimi w krawężnik

No właśnie dlatego by mi ich było szkoda bo wiesz mogą długo nie być ładne <nie powiem> .A co do planów to jak najbardziej się z Tobą zgadzam.
Forumowicz

Od: 9 lut 2013, 16:12
Auto: Mazda 6 fl 2006rok 2.0 Benzyna
Czarna śliwka :)

Postprzez darocz » 18 sie 2014, 22:38

Jestes szalony...pozytywnie :) :) :) <spoko>
Forumowicz

Od: 28 wrz 2012, 19:03
Auto: Mazda 6 1.8 120KM 2002r.

Postprzez rafałmazda » 18 sie 2014, 22:44

NIEBO! napisał(a):I nawet linkuje do tej zielonej żaby

dobra, przejdźmy do konkretów – ile się należy za tą reklamę? <lol>
NIEBO! napisał(a):BTW "funkcyjnym" i Klubowiczom zostawiono podpisy czy to tylko etap przejściowy?

to nie jest etap przejściowy :P "na górze" zdecydowano, że tak ma być <oczko>
Klubowicz

E39

Była:

A6 C6 3.0 TDI '09
Mazda3 BK LF
Mazda6 GG RF-5C

Postprzez NIEBO! » 18 sie 2014, 23:06

mmarcis4 napisał(a): bo wiesz mogą długo nie być ładne <nie powiem>
Jestem pozytywnie nastawiony – uda się :D

darocz napisał(a):Jestes szalony...pozytywnie :) :) :) <spoko>
I jak widać nie tylko nastawiony :D :D :D

Hehehe dzięki Panowie za miłe opinie :) Wiecie ... może jutro ... może pojutrze przyjdą letnie opony ... sezon niedługo się skończy ... te letnie felgi po poprzedniku najlepiej nie wyglądają i mają już trochę purchlo-pająków, więc ... będzie nad czym myśleć przez zimę <lol> Zwłaszcza że trzeba będzie z nich zdjąć stare gumki ...i co? Tak łyso mają leżeć przez zimę nie ruszone? Bez nowej odsłony? <lol> ... zobaczę jak z $$$ będzie... w pomarańcz się raczej nie zdecyduję <diabełek> i w sumie nieźle wyglądają te 17'' jak są jasne ... wyglądają wtedy na większe... widziałem je czarne i mam mieszane uczucia, bo trochę znika ich kształt i gabaryt... ale zobaczę jak będzie wyglądała moja srebrna strzała na tych przerobionych czarnych w zimie. Ale może jak nie na czarno to na biało? A może tylko odświeżę w srebrny ... w sumie srebrnych kolorów też jest kilka. A może z czerwonym paskiem w koło? Może w kolor budy... w końcu niedługo Madzia może zobaczy lakiernika więc co to za problem zamówić 0,5kg lakieru więcej... No nic :) Trzeba pomyśleć :)

Za reklamę Rafał nic nie trzeba ... zielona żaba podlinkuje gdzieś srebrną strzałę i będziemy kwita :> Ale gdzieś żebym znalazł <lol> ...i byle nie w Mazdoszrotach <glupek2>
Forumowicz

Była skośnooka:

Postprzez rafałmazda » 18 sie 2014, 23:11

ok, w takim razie od dziś szukam okazji żeby gdzieś wypromować srebrną strzałę :D chociaż już raz kierowałem do fotorelacji z naprawy klamki bagażnika :P nie żebym wypominał <lol>
Klubowicz

E39

Była:

A6 C6 3.0 TDI '09
Mazda3 BK LF
Mazda6 GG RF-5C

Postprzez NIEBO! » 18 sie 2014, 23:15

Hehehe dzięki dzięki :) Trochę tych moich fotorelacji się tu pląta :)

A jak już tu jesteś królu smalcu, błyszczących gum i plastików to może zdradzisz jakiś patencik na czarne relingi dachowe ... są ulepione ze strasznego płowiejącego szmelcu :P Niczym zderzaki w Uno, albo w 126p bis :P Wiem, że nie masz tego problemu na dachu, ale ktoś z odpowiednim patencikiem może się znajdzie? :) I tak całkiem serio pytam, bo poczernić tego ni hu hu ... Po kilku godzinach / dniach siwe jak włosy mojej babci ... †
Forumowicz

Była skośnooka:

Postprzez rafałmazda » 18 sie 2014, 23:25

ojciec na relingi stosuje takie cudo http://www.autoland.pl/produkty/kosmety ... znych/bamp ale nie przyglądałem się zbytnio ile czasu się utrzymuje <zawstydzony> muszę się dokładniej przyjrzeć :D a jeśli już tak linki zaczęły iść, czytałem polecenie preparatu Turtle Wax Black in a Flash Trim Wax –> tu <– :D makmarc poleca :D
Klubowicz

E39

Była:

A6 C6 3.0 TDI '09
Mazda3 BK LF
Mazda6 GG RF-5C

Postprzez makmarc » 18 sie 2014, 23:30

Patrzę i o mnie piszą <lol> zgadza się, środek daje radę, ale wiadomo, każdy może lubić coś innego.

Co do felg, wyglądają naprawdę kozacko. Ja planuję drugi komplet kupić na zimę ori 17" tych, co mam, tylko zastanawiam się, jak je zrobić, może coś na podobieństwo tych?
makmarc

Postprzez Grzesiunio » 19 sie 2014, 22:51

Felgi klasa :D
Na plastiki ja używam do siebie jakiegoś mogicznego płynu, który mi kolega załatwił z myjni od siebie w butelce po "montejn dju" hahaha i sprawuje się rewelacyjnie.
A przed ta magiczną miksturą używałem Turtle wax- a do plastików- tutaj on ma nazwę Black trim restorer.
Forumowicz

Od: 11 lip 2014, 23:28
Auto: Mazda6 GG L8 '06 Sakata 1.8 16V Comfort

Postprzez Danmazda » 19 sie 2014, 23:06

Grzesiunio napisał(a):Na plastiki ja używam do siebie jakiegoś mogicznego płynu, który mi kolega załatwił z myjni od siebie w butelce po "montejn dju"

Ten płyn to pewnie VINET, jeśli tak to nie ma nic lepszego :)
Daniel
Koordynator Regionów
Przedstawiciel Mazowsza

Od: 21 paź 2009, 20:04
Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok

Postprzez Grzesiunio » 19 sie 2014, 23:35

danmazda napisał(a):
Grzesiunio napisał(a):Na plastiki ja używam do siebie jakiegoś mogicznego płynu, który mi kolega załatwił z myjni od siebie w butelce po "montejn dju"

Ten płyn to pewnie VINET, jeśli tak to nie ma nic lepszego :)

Bardzo możliwe, ale jest najlepszy ze wszystkich środkó jakie stosowałem.
Forumowicz

Od: 11 lip 2014, 23:28
Auto: Mazda6 GG L8 '06 Sakata 1.8 16V Comfort