Wojtek napisał(a):ZOOMik napisał(a):Nie wiem skąd Wojtku wytrzasnąłeś określenie „waga auta gotowego do drogi”, ale na pewno nie z tego testu
pewnie, że nie z tego testu...

Ze strony producenta tych aut...
Ty mi tu nie odwracaj kota ogonem tylko weź i zaznacz tak samo ładnie, na czerwono, wężykiem, gdzie jest w teście ta wytykana przez Ciebie, rzekomo błędna „waga auta gotowego do drogi”, bo ja wypatruję i wypatruję, ale tylko widzę pozycję: „masa własna”

Wojtek napisał(a):ps.
Jak można liczyć moc auta w stosunku do jego wagi (bez kierowcy)?
Czy to oznacza, że auto może samo jeździć? Tak bez kierowcy?

Którego – Vettel’a czy może Kubicy?

A jak ma się liczyć? – to jest tylko wskaźnik służący porównaniu jednego auta do drugiego. Jak bardzo chcesz, to zawsze możesz go „skorygować po swojemu” dodając te „umowne” 75 kg żywej wagi, albo własne „parametry”, jak wolisz – ważne żebyś to zrobił w odniesieniu do każdego porównywanego względem siebie auta

jaketherake napisał(a):To niezły galimatias, w takim razie Mazdy 3 na Wyspach ważą więcej niż na kontynencie
Polski oddział Mazdy podaje na stronie w oficjalnej dokumentacji wagę 1293kg dla M3 z 2.0 165KM
@ Zoomik
Jak zwykle masz rację, mój błąd

Edyta – chyba ktoś tu jednak popełnił błąd, albo polski, albo angielski oddział Mazdy. MMP podaje 1293kg z kierowcą, UK dokładnie 75kg więcej z kierowcą...
To jest właśnie ten, wspomniany wcześniej, przykład niejasności

Otóż, nikt nie popełnił błędu. Taki może być, mniej więcej, „rozrzut wagowy” pomiędzy różnymi wersjami wyposażenia dla M3 BM 2.0 165KM/MT/HB – katalog PL operuje wartością minimalną, UK max. a DE podaje przedział wartości. I żeby była jasność, wszystkie te masy są z kierowcą (75 kg)