Mazda6 GY L3 '06 by NIEBO!™ 2,3l 166KM SportWagon 220V LPG

GL / GJ / GH / GG / GY

Postprzez NIEBO! » 21 gru 2013, 23:33

I pomyśleć, że już byłem blisko oszczędzania ksenonów, bo generalnie decyzja o montażu dziennych, zmianie modułu itp podjęta... a tu taki klops :P

IMG_3095_small.JPG
Uszkodzony ksenon

IMG_3105_small.JPG

Kilka odpaleń pojazdu w ciągu tego dnia i zawsze po kilku sekundach barwa ze zwykłej zmieniała się na mega świńską ... naprawdę dziwnie się jechało :)

Następnego dnia ksenon już nie odpalił... przejrzałem forum, wystraszyłem się, że z moim rękami nie uda się wymienić bez rozbierania nadkoli... pamiętacie przecież krwisty montaż mp3 bez wyciągania radia... a tu miła niespodzianka –> 5 minutek i ksenonik wymieniony, bez rozbierania czegokolwiek poza dekielkiem od samej lampy wyładowczej <czarodziej>, a wymieniałem taką "żarówkę" pierwszy raz w życiu. Pomogły oczywiście dwie fotorelacje w tym wątku.

Dziś jednak postanowiłem spróbować swoich sił i wymieniałem palniczek

Sabat napisał(a):Powiem wam że wymiana żarnika bez ściągania zderzaka to w moim przypadku masochoizm.
Po wczorajszej 2 godzinnej walce gdy udało mi się wyciągnąć żarnik, a ręka mi spuchął o ocieranie w tej dziurze to sobie darowałem, nie pomogło podniesienie auta i odkręcenie nadkola.

Jeśli przerażają Was takie wypowiedzi to dołożę swoje doświadczenie:

Wystarczy się przygotować mentalnie i cała sprawę przemyśleć, a nic poza osłoną / zaślepką lampy nie będzie musiało być demontowane – przyjemniej jeśli chodzi o moją wersję silnika/wyposażenia/rocznik i stronę –> pasażera – u kierowcy jeszcze nie wymieniałem)

Ready?
GO!
  • Otwieramy maskę <glupek2>
  • Odkręcamy osłonę ksenonka (ta najbardziej od zwenętrznej strony) przeciwnie do wskazówek zegara
  • Upewniamy się, że światła mijania wyłączone – uwaga na HV –> zetknięcie z napięciami rzędu kilowoltów nigdy nie są przyjemne nawet jak sprawność źródła nie duża
  • Odpinamy zapłonnik od żarówki przeciwnie do wskazówek zegara i do siebie
  • Odkręcamy pierścień mocujący D2S przeciwnie do wskazówek zegara i cały czas go trzymając ostrożnie wyciągamy żeby nam gdzieś nie upadł
  • Wyciągamy zużyty palnik
(właśnie minęła minuta <cfaniak>)

I teraz moja porada (w tym wątku o wymianie była chyba podobna):
– utrudnione jest włożenie żarówki ... wypozycjonowanie jej w reflektorze, wyciągnięcie ręki i umieszczenie właściwe pierścienia na żarówce, a później dokręcenie mocowania bez uprzedniej straty pozycji żarówki, dlatego proponuję zrobić to następująco:
– na pierścieniu mamy napis TOP
– na żarówce mamy nacięcie kwadratowe, które idzie ku górze.
– układamy sobie w jednej dłoni (ja w prawej) żarówkę wraz z pierścieniem we właściwej pozycji trzymając za cokół na który nasuwamy później zapłonnik i taki komplecik wkładamy do reflektora. Albo miałem szczęście początkującego, ale po takim zabiegu zakręciłem żarówkę za pierwszym podejściem. wcześniej męczyłem się ze trzy minuty próbując najpierw prawidłowo osadzić żarówkę a później wkładać pierścień i go dokręcać.

Myślę zatem, że opis z pierwszej strony tamtego wątku i późniejsze opowieści kolegów, że w 15 minut można wymienić dwie żarówki z przerwą na piwo nie są wyssane z palca! Przeżyłem to sam hahaha Myślę, że lepiej przyjrzeć się dokładniej elementom i przemyśleć działania niż siłować się godzinę na darmo... wnęka jest rzeczywiście wąska i ostra i po przeczytaniu, że wielu pokaleczyło dłonie po prostu założyłem rękawiczki ... czucie nieco spadło, ale nie mam żadnego draśnięcia – a na pewno bym miał ... zatem tak naprawdę do wymiany potrzebujesz: sprawny palnik, rękawiczkę, jedną rękę i głowę na karku :) a wszystko będzie dobrze <spoko>

Powodzenia!

Na szczęście dzięki pomocy przyjaciół obyło się bez żadnych kosztów – używany ksenonik dostałem w prezencie <wow> Oryginał w Norauto chodzi po 250zł, a zamiennik za 70 z roczną gwarancją. W neciku za ~200 ... na allegro nie musiałem na szczęście szukać, bo tam oryginały zaczynają się już od 11zł :P i nie wiem w sumie jak miałbym tam znaleźć ORYGINAŁ bo rozpiętość od 11 ... przez 80 ... przez 150 na 300zł kończąc... mam nadzieję, że obecne jeszcze pożyją a założenie, dziennych przedłuży im żywot x2 :D

Modelu dziennych jeszcze nie wybrałem ... ostatnio zainteresowałem się produktami firmy JUST TOP– bardzo ładnie świecą tylko, że z dostępnością gorzej ... pożyjemy zobaczymy.
Forumowicz

Od: 5 mar 2013, 22:47
Auto: Była skośnooka: Honda Civic Noblesse '95 1.3 75KM
Była skośnooka:
Mazda6 GY L3 '06 220V :)
Jest.. Das Auto :)

Postprzez andryjan » 22 gru 2013, 12:53

Dzięki za opis, przyda się. U mnie zauważyłem, że jeden żarnik ma już taką poświatę fioletową (chyba się kończy żywot?). Zastanawiam się czy wymieniać tylko ten jeden, czy biorąc pod uwagę możliwą różnicę w barwie ("docieranie się" żarników) wymieniając właśnie tylko jeden lepiej jest wymienić oba?.

Zakupiłeś oczywiście barwę 4300K?.
Forumowicz

Od: 12 mar 2013, 18:59
Auto: Mazda 6 SportWagon benzyna + LPG 2.3l 166 KM 2006r.

Postprzez NIEBO! » 22 gru 2013, 21:28

NIEBO! napisał(a):używany ksenonik dostałem w prezencie <wow>
Jakiej jest barwy ten OSRAM nie mam pojęcia, lecz świeci cieplej niż ten co miałem i ten co mam w lewej lampie... możliwe że też się kończy. Na razie nie zmieniam – poczekam aż któryś padnie wtedy zmienię komplet, ale nad barwą to jeszcze pomyślę.
Forumowicz

Była skośnooka:

Postprzez matthies » 22 gru 2013, 22:03

myślę, że 5k jest optymalne
Obrazek
Moderator GJ
Moderator

Od: 10 cze 2012, 18:04
Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04

Postprzez NIEBO! » 22 gru 2013, 22:13

Też myślę, że zakupię 85122CM lub 66240CBI
Forumowicz

Była skośnooka:

Postprzez Celin » 23 gru 2013, 01:10

NIEBO! a powiedz jeszcze bo jakoś nie mogę się doszukać. Czy ten laserowy napis jest widoczny po założeniu normalnego oświetlenia w rogu drzwi?
Forumowicz

Od: 21 maja 2012, 12:48
Auto: Mazda 5 2.0 SPORT benzyna, 2010, CW LF

Postprzez andryjan » 23 gru 2013, 08:49

Też myślałem nad czymś nieco chłodniejszym, rzeczywiście te 5000 K może być optymalne. Za tego Philipsa 85122CM krzyczą 200 zł/szt :/. Osram'y podobnie, ale widzę po cenach, że tyle po prostu trzeba dać żeby się nie nadziać na tandetne zamienniki.

Co ciekawe modele z cieplejszą barwą np. 85122+ (4300 K) można znaleźć taniej ok. 140 zł/szt.
Forumowicz

Od: 12 mar 2013, 18:59
Auto: Mazda 6 SportWagon benzyna + LPG 2.3l 166 KM 2006r.

Postprzez matthies » 23 gru 2013, 12:59

tutaj pojawia się jedno bardzo proste pytanie, wolisz zaoszczędzić, czy mieć tak jak chcesz ;)
osobiście nie miałem pojęcia, że różnice w cenie są tak wysokie w zależności od barwy. Dobrze wiedzieć.
Obrazek
Moderator GJ
Moderator

Od: 10 cze 2012, 18:04
Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04

Postprzez NIEBO! » 30 gru 2013, 00:06

Celin napisał(a):Czy ten laserowy napis jest widoczny po założeniu normalnego oświetlenia w rogu drzwi?
Jest, ale minimalnie gorzej... aczkolwiek ja mam założone (LED) i nie narzekam – efekt jest :)

@Celin –> trafiłem na lepszy od tego gażdżet :D Link od mojego siostrzeńca – fana Kena Block's. Jeśli ktoś nie kojarzy tej postaci może zobaczyć poniższe video ... pozostałych zapraszam nieco niżej :)

Jak dla mnie poniżej baaaaardzo dobra parodia i już jest inspiracją :D Jedne ledwo się skończyły, a ja już mam pomysł na kolejne święta na prezent dla ... "mojej córki" <cfaniak>

Może do tego czasu będzie dostępne w polskiej dystrybucji ... cena póki co 399$ – 450$, a tyle też trzeba zapłacić za porządny model RC do driftu, więc ... poczekamy ... pożyjemy ... zobaczymy :D
Ostatnio edytowano 3 sty 2014, 10:37 przez NIEBO!, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Była skośnooka:

Postprzez Przemysław » 30 gru 2013, 11:08

Ja też taki chcę <serduszka> . Nie jestem fanem Block'a ale jego wyczyny lubię oglądać.
Yo, mr. White!
Forumowicz

Od: 8 kwi 2012, 13:05
Auto: M6 GG LF-DE '06

Postprzez NIEBO! » 30 gru 2013, 18:31

Ło matko z córką :P

Moja GY wylądowała w kalendarzu 2014 na okładce i dodatkowo jeszcze w grudniu <serduszka> Czyli otwiera i zamyka kalendarz <cfaniak>

Obrazek
Obrazek

Jeszcze raz dziękuję głosującym w konkursach :D
Forumowicz

Była skośnooka:

Postprzez thing » 30 gru 2013, 18:47

gratulacje <spoko>
Forumowicz

Od: 17 cze 2007, 23:11
Auto: Śliwka 2.0 M6 ;)

Postprzez thesilent » 30 gru 2013, 18:48

Widać, że masz rączkę do pstrykania, no i oko. Piękna Mazda, jak moja, tylko polift :D Widać, że ten Twój canon eos daje rade :)

Fajne to zdjęcie w ruchu, robione w automacie czy specjalnie ISO100?

Ja się wezmę za pstrykanie, jak na lato felgi kupię.
Forumowicz

Od: 18 kwi 2013, 20:11
Auto: Mazda 6 2.0 LPG 2004r.
Citroen Grand C4 Picasso 2.0 HDI 2007r.

Postprzez KONDI_X » 30 gru 2013, 21:26

Również gratuluję ! <spoko> Nie ważne ile razy patrzę na to pierwsze zdjęcie zawsze w myślach jest "łał" <oczy>
Początkujący

Od: 19 lip 2013, 15:27
Auto: Mazda6 GG L3 '02 2,3l 16V 166KM Blue Pacific

Postprzez Mandey » 30 gru 2013, 23:25

O stary :D gratulacje :D :D
Obrazek Mazda 6 [2.0 DISI]

Obrazek Mazda 6 [2.5 MZR]
Forumowicz

Od: 4 lut 2012, 02:09
Auto: Mazda 6 [GH], 155 KM, 2.0 DISI, Rok prod.: 2011

Mazda 6 [GH], 170 KM, 2.5 MZR, Rok prod.: 2008

Mitsubishi Lancer [CY3A], 143KM, 1.8 MIVEC, Rok prod.: 2008

Postprzez mmarcis4 » 30 gru 2013, 23:34

"Niebo" stawia nam-głosującym kolejkę :P
Gratulacje <spoko>
Obrazek
Forumowicz

Od: 9 lut 2013, 16:12
Auto: Mazda 6 fl 2006rok 2.0 Benzyna
Czarna śliwka :)

Postprzez darocz » 31 gru 2013, 00:53

I ja się dołączam z gratulacjami :) :) :) <jupi>
Forumowicz

Od: 28 wrz 2012, 19:03
Auto: Mazda 6 1.8 120KM 2002r.

Postprzez NIEBO! » 31 gru 2013, 21:49

thesilent napisał(a):Widać, że ten Twój canon eos daje rade :)

Fajne to zdjęcie w ruchu, robione w automacie czy specjalnie ISO100?

Nie no zazwyczaj pracuję w trybie półatomatycznym z preselekcją przysłony – ISO prawie zawsze 100, bo nie lubimy zbędnych szumów. Gdybym robił to zdjęcie dzisiaj na pewno podszedłbym do tematu inaczej. Ale może 2014 też coś przyniesie <faja>

P.S. Moim zdaniem nie daje rady i nie wiem czy na dzień dzisiejszy nie wybrałbym systemu Nikona, ale przesiadka kosztowałaby zbyt wiele :|

KONDI_X napisał(a): Nie ważne ile razy patrzę na to pierwsze zdjęcie zawsze w myślach jest "łał" <oczy>
No to bardzo miłe. <spoko> <zawstydzony> :D Warunki były bardzo sprzyjające – fart! <cfaniak> Tak sobie myślę, że teraz byłoby to prawie nie do powtórzenia. Albo musiałbym tam bardzo często próbować podjechać. Wtedy za pierwszym razem udało się trafić pusty parking, topniejący śnieg, który zrobił tę kałużę, w której odbiłem dodatkowo auto, no i sprzyjająca pogoda, chociaż zimny wiatr niesamowicie dmuchał, dlatego było pewnie bezchmurnie, ale . Wczoraj tam przejeżdżałem przy SeaTowers w Gdyni i parking był zawalony :D

mmarcis4 napisał(a):"Niebo" stawia nam-głosującym kolejkę

Ale jaką? Może córka pożyczy kolejkę duplo na jeden dzień <lol> Pico jeszcze nie mamy hahaha

Mam w starym Roku niefajny prezent od Madzi. Dzisiaj znalazłem :( No i po co się pchałem do Gdyni? Z dobrzynowej Srebrulki (z tego samego miejsca) przeszło na moją Srebrulkę <lol> :P <glupek2> A tak na serio to jestem w szoku jak szybko to poszło :P Miesiąc temu jeszcze tego nie było, bo bym zauważył przy woskowaniu :P Jednak te lakiery Mazdy są do Tuuuuuuut ... jak czytam na forum to samo o nowych CX itp to się dziwię dlaczego oni w końcu czegoś z tym nie zrobią ... to samo Honda itp. skośnookie. Przecież wiadomo, że to najbardziej wrażliwe elementy ... nie można z tym zrobić porządku raz na zawsze? Wziąć naukę z przeszłości do nowych modeli? Nie! Auto nie ma być wieczne ... ma przeżyć okres gwarancji :P

Z lewej :(

IMG_3217_small.JPG

Z prawej strony jeszcze gorzej <płacze>

IMG_3205_small.JPG

Masakra <ściana>

Tak się zastanawiam czy właściciele Mazd zamiast walczyć z rudą nie powinni iść w RostTuning :P U Nas to przecież proste :P Zresztą pokazał to BLACK666PL

---------------------

Dziękuję Wam wszystkim za ten ROK 2013.
W tym roku kupiłem Mazdę i jestem jej szczęśliwym posiadaczem mimo tych wszystkich przeciwności :D Też dzięki Wam! Wszystkiego dobrego ... czyli jak najmniej ubywającego paliwa, oleju i wszystkiego co generuje koszty no i przede wszystkim bez dzwona :P

By w 2014 roku Mazda szczęśliwie Was dowiozła tam gdzie chcecie! <spoko>
Forumowicz

Była skośnooka:

Postprzez bieski » 31 gru 2013, 22:38

Jeszcze raz ktoś napiszę że polifty tak nie rdzewieją :P
......................
Forumowicz

Od: 10 cze 2010, 09:37