Witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu w mojej premacy 2.0 DITD, 2004 r. świeci się kontrolka od awarii silnika. Usiłowałem odczytać błędy, ale po zmostkowaniu GND i TEN kontrolka od świec żarowych nie mruga błędów. Po zmostkowaniu gaśnie natomiast kontrolka od "silnika", po wyjęciu drucika-mostka zapala się. Dla pewności wywołałem dodatkowe błędy (odpinając wtyczki od np. zaworu EGR), ale dalej nie mruga. Niedawno testowałem ABS i wtedy bez problemu kontrolka wymrugała mi awarię jednego czujnika.
Wielokrotnie odczytywałem błędy w 323f BA własnoręcznie zrobionym testerem i nigdy nie miałem z tym problemu. Czy ktoś miał podobny przypadek?
Po zmostkowaniu GND i TEN nic nie mruga
Strona 1 z 1
Zapewne masz gdzieś złącze OBDII i odczytasz błędy podłączając kompa.
OBDII mam pod kierownicą, ale chodzi o samodzielne zdiagnozowanie usterki bez komputera. Z tego co wiem, obecność tego złącza nie wyklucz diagnozy mostkując wspomniane styki w gnieździe diagnostycznym pod maska.
- Od: 30 gru 2009, 23:24
- Auto: Mazda Premacy 2.0 DiDT 2004r
Jeśli jest system OBDII to raczej sam błędów nie odczytasz. Będziesz musiał podłączyć kompa.
Są dwa GND , na pewno odpowiedni zmostkowałeś?
Próbowałem zmostkować też ten drugi GND, ale efekt identyczny jak przy pierwszym, czyli gaśnie kontrolka od silnika , ale nic nie mruga 
Dopisano 14 lis 2012 10:01:
Kurcze, nie daje mi to spokoju. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, bo mi całkiem brakuje pomysłu.
Dopisano 14 lis 2012 10:01:
Kurcze, nie daje mi to spokoju. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, bo mi całkiem brakuje pomysłu.
ten mostkowales ?
http://autorepair.about.com/library/a/1i/bl075i.htm
- Od: 30 cze 2007, 21:32
- Auto: Mazda 626 2.0 DITD, 2001
miczor napisał(a):Próbowałem zmostkować też ten drugi GND, ale efekt identyczny jak przy pierwszym
Nie ma znaczenia który GND zmostkujesz, GND to jest masa.
Tak jak pisałem wcześniej, masz zapewne w aucie system OBDII i raczej bez kompa nie odczytasz błędów.
Polecam poczytać TU.
frud napisał(a):ten mostkowales ?
Tak, właśnie ten
wcale się nie dziwię.
masz 2004 rok diesla-pełne OBD II,to tak jakbyś chciał "wymigać" M6 GG/GY RF5C.
w tym roczniku gniazdo istniejące gniazdo OBD zmusza Cię do tej diagnostyki.
wcale nie będę zdziwiony,jak "zagada" tylko IDS czy WDS.
masz 2004 rok diesla-pełne OBD II,to tak jakbyś chciał "wymigać" M6 GG/GY RF5C.
w tym roczniku gniazdo istniejące gniazdo OBD zmusza Cię do tej diagnostyki.
wcale nie będę zdziwiony,jak "zagada" tylko IDS czy WDS.
witam wszystkich m mialem podobny problem nie odczytalem koduw migowych problem wisial wprzetartej wiasce przewodow na wysokosci skrzyni biegow ponaprawie wywolany test jest ok mimotego itak jestem zawiedziony poniewaz moja mazda niejest soba
-
dudies
Witam,
Chciałbym odświeżyć temat, znowu zaświeciła się kontrolka check engine, znowu próba sczytania błędów i ..lipa. Po zmostkowaniu kontrolka gaśnie, ale nic nie mruga (diagnoza ABS przebiega bezproblemowo). Sprawdzałem kable jak sugerował kolega dudies, raczej wszystkie są ok. Może ktos jeszcze miał podobny przypadek?
Pozdrawiam
przez miczor » 18 listopada 2013, o 09:32
... w Premacy z 2004r z silnikiem DiTD nie da się odczytać błędów przez zmostkowanie GND i TEN. Jedynym wyjściem jest zakup taniego interfejsu OBD2 i podłączenie go do gniazda pod kierownicą. Działa całkiem dobrze, odczytałem błąd i skasowałem. Pewnie niedługo się zapali, ale już wiem co muszę wymienić.
Chciałbym odświeżyć temat, znowu zaświeciła się kontrolka check engine, znowu próba sczytania błędów i ..lipa. Po zmostkowaniu kontrolka gaśnie, ale nic nie mruga (diagnoza ABS przebiega bezproblemowo). Sprawdzałem kable jak sugerował kolega dudies, raczej wszystkie są ok. Może ktos jeszcze miał podobny przypadek?
Pozdrawiam
przez miczor » 18 listopada 2013, o 09:32
... w Premacy z 2004r z silnikiem DiTD nie da się odczytać błędów przez zmostkowanie GND i TEN. Jedynym wyjściem jest zakup taniego interfejsu OBD2 i podłączenie go do gniazda pod kierownicą. Działa całkiem dobrze, odczytałem błąd i skasowałem. Pewnie niedługo się zapali, ale już wiem co muszę wymienić.
Witam. Mam ten sam kłopot co kolega miczor w GF-ce z 99r. Po zmostkowaniu na tablicy nic nie mruga. A nie mogę podłączyć diody, ponieważ nie mam pinu FEN w kostce (zdjęcie złącza w załączniku). Jak odczytać błędy? Jak podłączyć diodę bez pinu fen?
Z ABS-u zczytałem: jeden długi i trzy krótkie-prawy tylny czujnik?
Z ABS-u zczytałem: jeden długi i trzy krótkie-prawy tylny czujnik?
- Od: 29 wrz 2015, 08:58
- Auto: Mazda 626 GF 99' Hatchback 2.0D 101KM RF2F
Strona 1 z 1