centralny zamek – problemy (zdjęcia na str.11)

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Muchomor » 16 maja 2011, 22:27

Zamieniłem końcówki krańcowe przednie lewe drzwi z tylnymi lewymi i właściwe nadal jest to samo, z tym, że czasami zamyka się cały...

problem nadal nie rozwiązany – nie mam czasu aby podjechać do serwisu niestety, ale sam tutaj już chyba nic nie wskóram...
Początkujący

Od: 29 kwi 2011, 21:37
Auto: Mazda 6 1.8

Postprzez chinol » 17 maja 2011, 15:26

Muchomor napisał(a):
problem nadal nie rozwiązany – sam tutaj już chyba nic nie wskóram...

Chyba ja też nic nie zdziałam. Pozostaje mi tylko na chybił trafił działać czyli zakupić zamek drzwi kierowcy, podmienić i tak samo z modułem ehh :( Do fachowca nie za bardzo mi się widzi bo to samo zrobi podejrzewam, będzie podmieniał części aż trafi a potem mi zaśpiewa tysiąc :| Pozdro...

Nie dawało mi to spokoju i jeszcze raz przyjrzałem się samemu zamkowi drzwi kierowcy i zamkowi bagażnika i na szczęście są sprawne ! :D Ucieszyłem się, ale nie rozwiązało to mojego problemu jedynie co to wiem że nie będę musiał za kupę kasy kupować zamka. Pozostaje sam moduł odpowiedzialny za światełka. Czy ktoś wie co i jak pomierzyć w tym module? Może miałby ktoś pożyczyć na podmiankę taki moduł żeby zobaczyć czy to aby on jest trafiony? Pozdro...

Elo dzisiaj znowu walczyłem. Wywlokłem puche bezpieczników tą przy nogach kierowcy, wyjąłem zegary i też wszystko ok a problem nadal nie rozwiązany :(. Panowie ja już nie mam pomysłu co jeszcze i gdzie poszukać, sprawdzić? Zwarcie jakieś czy co? Pomóżcie! <płacze>
--Nigdy nie polemizuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem zniszczy doświadczeniem--
Forumowicz

Od: 31 lip 2009, 13:47
Auto: Była...Mazda 6 GG 1,8 benzin...
Jest Ford Focus Mk3 Titanium EcoNetic

Postprzez aniek_s » 19 maja 2011, 15:39

chyba mam podobny problem,

pytanie: jak tak wariuja ci zamki to slyszysz tykanei spod kierownicy? tam gdzie siedza bezpieczniki??? tak jakby jakis przekaznik caly czas sie zalaczal i wylaczal??
Jako specjalista z dziedziny informatyki, elektroniki i telekomunikacji stwierdzam, że coś się pewnie zjebało.
Początkujący

Od: 2 sie 2010, 12:44
Auto: M6 GY 2.0 CD 143

Postprzez Muchomor » 19 maja 2011, 17:58

aniek_s napisał(a):chyba mam podobny problem,

pytanie: jak tak wariuja ci zamki to slyszysz tykanei spod kierownicy? tam gdzie siedza bezpieczniki??? tak jakby jakis przekaznik caly czas sie zalaczal i wylaczal??

Witam,

dokładnie!!! słyszę takie tykanie spod deski rozdzielczej, bardziej po prawej stronie.... co to oznacza?
Początkujący

Postprzez aniek_s » 19 maja 2011, 18:05

hehe, no właśnie nie wiem ;–)

i tez szukam odpowiedzi ;–)

W przyszłym tygodniu mam jechać do poleconego przez Jakse Adama – podobno fachowca od takich rzeczy.
Jako specjalista z dziedziny informatyki, elektroniki i telekomunikacji stwierdzam, że coś się pewnie zjebało.
Początkujący

Postprzez Wojtek » 19 maja 2011, 18:15

Muchomor napisał(a):dokładnie!!! słyszę takie tykanie spod deski rozdzielczej, bardziej po prawej stronie.... co to oznacza?

czy mozesz sprecyzowac dokladniej to miejsce?
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Muchomor » 19 maja 2011, 18:58

67igor1 napisał(a):
Muchomor napisał(a):dokładnie!!! słyszę takie tykanie spod deski rozdzielczej, bardziej po prawej stronie.... co to oznacza?

Wydaje mi się, że to jest gdzieś pod schowkiem...

Mogę prosić o namiary do tego specjalisty? Np. na PW?
Początkujący

PostTen post został usunięty przez Gość 19 maja 2011, 19:07.
Powód: prosze nie pisac posta pod swoim postem... nalezy go edytowac...

PostTen post został usunięty przez Gość 6 cze 2011, 09:27.
Powód: dubel

Postprzez chinol » 19 maja 2011, 19:59

Muchomor napisał(a):
67igor1 napisał(a):
Muchomor napisał(a):

To tykanie to moduł centralnego a umiejscowiony jest na prawym słupku za schowkiem (klucz 10, dwie wtyczki). Wykręcić i sprawdzić czy coś nie jest czasami skopcone.

aniek_s napisał(a):hehe, no właśnie nie wiem ;–)

i tez szukam odpowiedzi ;–)

W przyszłym tygodniu mam jechać do poleconego przez Jakse Adama – podobno fachowca od takich rzeczy.

Elo jak ktoś z Was będzie wiedział z czym problem to podzielcie się tą wiadomością.

Dalej poszukuję problemu i tak: po pomiarach na krańcówkach drzwi wyszły mi takie wyniki – krańcówka kierowcy na otwartych drzwiach 12,6 V i na pozostałych krańcówkach 0,9 V.
Czy to normalne? Czy ktoś orientuje się jak to powinno być, jak ma u siebie? Czy ktoś wie gdzie umiejscowione są diody na przewodach? Pozdro...
--Nigdy nie polemizuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem zniszczy doświadczeniem--
Forumowicz

Od: 31 lip 2009, 13:47
Auto: Była...Mazda 6 GG 1,8 benzin...
Jest Ford Focus Mk3 Titanium EcoNetic

Postprzez buczer123 » 21 maja 2011, 15:23

witam mam taki problem po nacisnięciu przyćisku unlock na pilocie otwierają śie wszystkie prócz kierowcy,muszę nacisnc jeszcze raz i dopiero się otworzą prosze o pomoc
buczer123

Postprzez batmobil » 21 maja 2011, 17:16

Miałem to samo tylko przy zamykaniu musiałem 2 razy naciskać i były to tylne drzwi. Rozkręciłem cały zamek wyczyściłem ze starego stwardniałego smaru nałożyłem nowego i pomogło. Fabryczny smar miał konsystencje twardego plastiku.
batmobil

Postprzez mikolaj » 25 maja 2011, 02:10

chinol napisał(a):Chyba ja też nic nie zdziałam. Pozostaje mi tylko na chybił trafił działać czyli zakupić zamek drzwi kierowcy, podmienić i tak samo z modułem ehh :( Do fachowca nie za bardzo mi się widzi bo to samo zrobi podejrzewam, będzie podmieniał części aż trafi a potem mi zaśpiewa tysiąc :| Pozdro...

Powinien Ci zaśpiewać 100/150 PLNów.
za ten czas co się umordujesz i upiszesz zarobił byś więcej ;)
Forumowicz

Od: 24 mar 2008, 21:54
Auto: Mazda 6 GG 2004 MZR-CD 136km
Mazda 6 GH 2011 2.2 Kirei 163km

Postprzez aniek_s » 13 cze 2011, 09:00

Ja już problem rozwiązałem

przyczyna banalna,

padnięty silnik w siłowniku drzwi kierowcy (przy probie zamknięcia drzwi, felerny siłownik stal w miejscu, centralka czekała na sygnał zwrotny o zamknięciu tych drzwi, nie otrzymywała go i wpadała w pętle, stad to ciągle tykanie.

koszty:
nowy zamek z siłownikiem (oryginał, kupiony w ASO) to 279 PLN
koszty warsztatu: 70 PLN
Początkujący

Postprzez Muchomor » 15 cze 2011, 18:32

aniek_s napisał(a):Ja już problem rozwiązałem

przyczyna banalna,

padnięty silnik w siłowniku drzwi kierowcy (przy probie zamknięcia drzwi, felerny siłownik stal w miejscu, centralka czekała na sygnał zwrotny o zamknięciu tych drzwi, nie otrzymywała go i wpadała w pętle, stad to ciągle tykanie.

koszty:
nowy zamek z siłownikiem (oryginał, kupiony w ASO) to 279 PLN
koszty warsztatu: 70 PLN

Ja też rozwiązałem problem – wypięcie wtyczki tego drugiego czujnika (ze zdjęcia na początku forum) w ASO 160 zł i jest OK :)

No i w gratisie po paru dniach się okazało, że zniknął mi bezpiecznik uruchamiający tylną wycieraczkę. Fachowcy z ASO..... Żenada.....
Początkujący

Postprzez cerber27 » 26 lip 2011, 22:36

Pozwolę sobie odgrzebać temat, mam M6 kombi 08.2005, przeczytałem w instrukcji, że podobno po dwukrotnym wciśnięciu guzika lock włącza się czujnik ruchu w kabinie, po dwóch próbach czujnik się nie włączył bo nie mam alarmu chyba <glupek2> , i od tego momentu nie działa otwieranie/zamykanie z pilota drzwi kierowcy. Wszystkie drzwi i tylna klapa zamykają się i otwierają z pilota poza drzwiami kierowcy, kluczykiem jak zamykam/otwieram to wszystkie drzwi i klapa działają łącznie z drzwiami kierowcy, podobnie gdy od środka nacisnę rygiel na drzwiach kierowcy. Wychodzi że to ten nieszczęsny silniczek ale chciałbym się upewnić zanim pojadę do serwisu <płacze> . Może ktoś zna jakieś inne rozwiązanie?? <co?>
cerber27

Postprzez Basilius » 2 wrz 2011, 12:04

Witam,
widzę, że dołączyłem do grona felernych zamków. Problem taki, że gdy zamykam drzwi wciskając lock w pilocie to zamki wariują – klepią losowo zamykając drzwi i otwierając. Od strony skrzynki bezpieczników pod nogami, pod kierownicą ( no z tamtych okolic ) dochodzi stukanie przekaźnika. Jak rygluję drzwi od wewnątrz efekt ten sam. Generalnie to jakby niedomknięte były któreś drzwi... ale wtedy rygle po prostu próbują się zamknąć i otwierają się, i koniec. A tutaj koncert.

Edit:
Prawdopodobnie uszkodzony zamek w drzwiach przednich pasażera :( Gdy zamknę te drzwi od środka to wsio jest ok. Szkoda. Pójdzie parę stówek w piz...u :( Zdenerwowałem się.
Welcome to the Internet,
where men are men,
women are men,
and children are FBI agents.
Forumowicz

Od: 4 cze 2009, 09:00
Auto: Mazda 6 GY, 2.0 CD 143KM(166), Mazda MX-3 2.5 V6 KL-ZE

Postprzez longer-18 » 18 paź 2011, 11:09

Witam serdecznie pare dni temu kupiłem Mazde 6 2003r i niepokoi mnie zachowanie zamków po otwarciu z pilota. Po wcisnieciu guzika wszystkie sie otwieraja ale tak jakby 5-6 razy pod rząd .... oczywiscie moge wsiasc do auta odrazu a po pierwsze wkurza mnie dzwiek wydawany przez zamki jeszcze przez pare sekund po za tym boje sie zeby po jakims czasie calkiem nie padly. Wiecie moze co jest nie tak ???

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.
Początkujący

Od: 17 paź 2011, 20:14
Auto: Mazda 6 2.0 benzynka automat 2003r sedan

Postprzez Qadracik » 20 paź 2011, 15:43

Witam,również posiadam problem z zamkiem centralnym.Ogólnie moja sytuacja przedstawia się następująco.Kupiłem auto które po czasie okazało się anglikiem po przekładce i od czasu jak je kupiłem nie działały zamki w przedni drzwiach,człowiek głupi myślał że to jakaś pierdoła i się zrobi za grosze nie myśląc że coś z tym autem jest nie tak.W tej chwili muszę zamykać je ręcznie, centralny reaguje tylko na drzwi tylne i bagażnik.W przednich jest zupełna cisza, nic nie cyka,przeskakuję itp. Jestem na etapie zakupu zamków na obie strony i mam wątpliwości co do tego.Czy jak kupie normalne zamki od europejczyka i je zamontuje,będą działały w angolu po przekładce bez żadnych problemów i czy po zamontowaniu ich jak wszystko pójdzie ok centralny zacznie działać od razu czy należy jakoś je zaprogramować ?Jeśli nie to co należy wykonać? Proszę o pomoc.
Qadracik

Postprzez rycho70 » 2 lis 2011, 20:43

Witam,
fabryczny centralny z domykaniem szyb i uzbrajaniem nie mruga kierunkami ,
kierunki oraz awaryjne działają poprawnie ,
Moje pytanie to czy można to uaktywnić bez przerabiania instalacji ?
Auto jest sprowadzone z Danii ,w serwisie stwierdzili że na kraj migają a inne nie wiedzą .
Proszę o sugestie lub rozwiązanie problemu .
Pozdrawiam
Początkujący

Od: 31 paź 2011, 21:33