Pomoc przy kupnie auta

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Barthez » 2 mar 2011, 20:48

a po co Ci te przyspieszenia do setki??? czym Ty sie sugerujesz?
w dobrze kilkuletnim aucie przyspieszenie zalezy od wielu czynnikow a najmniej wlasnie od katalogu. Takimi parametrami podniecaja sie dzieci z podstawowki <lol> zbierajace gumy do zucia turbo.

poszukaj czegokolwiek ale w najlepszym stanie technicznym – taka jest moja rada
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez Kamilek30 » 2 mar 2011, 21:05

tzn ot tak wkleiło mi się, tak dla porównania miałem :)
Forumowicz

Od: 4 lut 2011, 23:53
Auto: Ford Mondeo MK3

Postprzez ravo » 2 mar 2011, 21:44

Barthez napisał(a):a po co Ci te przyspieszenia do setki??? czym Ty sie sugerujesz?
w dobrze kilkuletnim aucie przyspieszenie zalezy od wielu czynnikow a najmniej wlasnie od katalogu. Takimi parametrami podniecaja sie dzieci z podstawowki <lol> zbierajace gumy do zucia turbo.

obrażasz mnie :P
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Od: 26 gru 2003, 13:24
Auto: Trophy & F1 R26

Postprzez Barthez » 2 mar 2011, 23:05

ravo napisał(a):obrażasz mnie :P

przepraszam – nie wiedziałem że w coupelocie dążysz do osiągnięcia ok 9s do setki <lol>
jak już osiągniesz ten cel to się pościgamy :P
ps
zbierasz samochody z gum turbo? :> ja kiedyś wycinałem takie z ostatniej strony z motoru – zebrałem ponad 600 i wyrosłem... :P
Forumowicz

Postprzez Kamilek30 » 2 mar 2011, 23:18

no i podjąłem decyzje o wyeliminowaniu opla vectry c 2.0 turbo – tak dla ciekawości mzoe napisze czemu : P tylko jeden silnik mi się podobal wlasnie 2.0t lecz jest ich bardzo i to bardzo mało ;/ a jesli jest to cena ok 40-50 tys, no i bym szukal tylko po lifcie bo przed to nie wygląda a do tego psuje się dosc czesto elektryka... to na tyle tego auta ;) dodam jeszcze dla ciekaowsci że nawet moderatorzy zbytnio nie polecali mi tego auta/marki :) ,,opla się ma ale sie nie poleca" tak mi nawet odpisali :) polecali najczesciej mazda/honde :)
Forumowicz

Postprzez teti » 3 mar 2011, 08:59

Kamilek30 napisał(a): dodam jeszcze dla ciekaowsci że nawet moderatorzy zbytnio nie polecali mi tego auta/marki ,,opla się ma ale sie nie poleca" tak mi nawet odpisali

Żenada <glupek2>

Kamilek30 napisał(a): polecali najczesciej mazda/honde

Jak sie ma co się lubi to.........

Ciekawe ilu z tych odradzających miało Opla ?? A może to wójek miał albo szwagier kolegi ??

Ja miałem Vectre A poszła z przelotem ponad 400kkm z tego ponad 100kkm moje w 4lata nawet świec w niej nie wymieniałem.
Vectra B zrobiłem w 3,5 roku 140kkm oprócz rozrządu (3x orginał z pompa wody 400zł ) i oleju nic nie kwalifikowało się do wymiany, a przebieg w dniu sprzedaży wynosił 280kkm.

I nie dziw sie, że ludzie wypisują ci takie bzdury to jest forum Mazdy czyli forum miłośników japońskiej myśli technologicznej więc normalne jest, że forumowicze, klubowicze i moderatorzy w przweażającej większości nieobiektywnie oceniają inne marki i prubują pokazać je z najgorszej strony czego przykładem mogą być te żenujące cytaty !!
Forumowicz

Od: 6 paź 2010, 20:59
Auto: M6 '04 diesel 136KM Kombi

Postprzez bieski » 3 mar 2011, 09:07

do usuniecia.
......................
Forumowicz

Od: 10 cze 2010, 09:37
Auto: GJ

Postprzez nemi » 3 mar 2011, 09:21

Cenowo nie do pobicia jest oczywiście Mondeo – jest tego dużo na rynku, choćby z uwagi na to, że to chyba najczęstszy samochód menadżerów średniego szczebla i ogólnie auto flotowe. Przez pewien czas (na setną rocznicę Forda) Mondeo było bardzo korzystne cenowo jako samochód nowy (chyba wersja X100 czy coś takiego) i pojawiło się tego zatrzęsienie na rynku.
Rok temu temat przerobiłem od podszewki – najbardziej poszukiwane są Diesle (skąd ten owczy pęd?), więc ceny trzymają lepiej, a zatem kupno benzyniaka w dobrej cenie nie jest żadnym wyczynem. Przy obecnej cenie Euro nijak nie opłaca się tego sprowadzać – w Polsce kupiłem rocznik 2006 lekko taniej niż był do kupienia dobry egzemplarz z 2004 roku w Niemczech.
Twoja kasa wystarcza na najmłodszy rocznik 2007, który staniał choćby przez to, że w tym samym czasie pojawił się już MK4. I jest to rocznik nierdzewiejący, czego nie da się powiedzieć o Mazdzie 6, która będzie z roku 2004. Większość (a chyba nawet wszystkie) egzemplarzy, jakimi się interesowałem miała w ramach akcji przywoławczej malowane tylne błotniki, więc nie można liczyć na fabryczny lakier na całym aucie. Pocieszające jest to, że jest to zrobione naprawdę dobrze – przynajmniej z takimi się spotkałem.
O jeździe Mondeo nie mam co pisać, bo w końcu masz, a 6 pewnie się przejedziesz :P. Wygląd na pewno przemawia za Mazdą. W przypadku Mazdy znalezienie benzyniaka jest nietrywialne – handlarze masowo ściągają do nas Diesle, bo najlepiej się sprzedają.
Honda – chyba najtrudniejszy temat – jest ich po prostu mało, ciężko będzie wyrwać jakiś sensowny egzemplarz, a w dodatku są najdroższe w zakupie ze wszystkich aut, które wymieniłeś. Ja Hondę bardzo szybko odpuściłem.
Vectrę odpuściłem z identycznych przyczyn co Ty.

A tak poza tym – wymieniłeś same auta dla staruchów, ojców rodzin i panów z brzuszkiem. Ja niestety jestem zmuszony do tatuśkowego auta w najbliższych latach i żałuję, że nie miałem jeszcze nigdy naprawdę fajnego wozidła i co gorszę jeszcze długo nie kupię... W końcu dziecko, kredyt hipoteczny etc. zobowiązuje do... Forda Mondeo lub innego wymienionego przez Ciebie auta :P.

teti napisał(a):Ciekawe ilu z tych odradzających miało Opla ??

Skoro pytał na forum Opla i tak mu odpowiedzieli, to przypuszczam, że ludziska tam tymi Oplami jeżdżą.

Mi w zasadzie to samo powiedzieli na forum Renault Laguna, kiedy przymierzałem się do tego auta.

I jeszcze jedna sprawa – wszyscy na forach takich marek jak Renault i Opel polecają japończyki. Kłopot w tym, że pewnie nikt z tych for sam takiego nie posiada i nie posiadał. Jak komuś się coś zepsuje, to pokutuje myślenie, że japońskie auta nigdy się nie psują, nie sprawiają problemów i lepiej je kupić. Takie sobie stereotypy :P.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Kamilek30 » 3 mar 2011, 10:50

teti napisał(a):
Ciekawe ilu z tych odradzających miało Opla ?? A może to wójek miał albo szwagier kolegi ??

I nie dziw sie, że ludzie wypisują ci takie bzdury to jest forum Mazdy czyli forum miłośników japońskiej myśli technologicznej więc normalne jest, że forumowicze, klubowicze i moderatorzy w przweażającej większości nieobiektywnie oceniają inne marki i prubują pokazać je z najgorszej strony czego przykładem mogą być te żenujące cytaty !!

yyyyyyyyyy, nie kumam Ciebie ? sory ??? może akurat miałeś szczęście ? zapraszam do lektury na temat techniki VC i zejdziesz na ziemie:) tam jest napchane elektryką i to jest wielka wada, psuje się...
tam ludzie jeżdżący tym autem również odradzali jeśli ma się do wyboru np audi, honde...
jeśli kupować VC to tylko po lifice 2005r gts i 2.0turbo (spytasz dlaczego ? 1.8 muł , 2.2 [tiiit] sie) – a tu już cena za dobry egzemplarz ok 40 tys co najmniej a do tego jest ich bardzo mało
ten moderator z forum to chyba nie dostał takiego wyróżnienia za ładne zęby ? akurat z którym pisałem to był mechanikiem więc podejrzewam że coś może powiedzieć na ten temat, inni to byli handlarze, jeden z nich pisał o okropnej rdzy w każdym egzemplarzu mazdy6, a poza tym dobre auto
oczywiście byli forumowicze którzy pisali same zalety tego auta :) rodzynek taki niby heh nie uwierzę nigdy że 2.0 t 175km w mieście ma ok 10,5 l spalania... udzielało się dwóch i takie spalanie wskazywali.
Co za tym idzie za pewnie mniejszy wybór części zamiennych do owego motoru.
Żaden samochód nie jest idealny :) dlatego ciągle was nudze tym tematem bo chce dobrze zainwestować moje $$$$$ :P
Forumowicz

Postprzez nemi » 3 mar 2011, 10:57

Kamilek30 napisał(a):dlatego ciągle was nudze tym tematem bo chce dobrze zainwestować moje $$$$$

To nie jest żadna inwestycja :P. Inwestycja ma jakieś rokowania na zwrot/zysk. Na aucie tylko stracisz :P.
Forumowicz

Postprzez Kamilek30 » 3 mar 2011, 11:02

źle napisałem, sorry ;)
nie inwestycja a ulokowanie :D
Forumowicz

Postprzez adamb » 3 mar 2011, 13:25

nemi napisał(a):
teti napisał(a):Ciekawe ilu z tych odradzających miało Opla ??

Skoro pytał na forum Opla i tak mu odpowiedzieli, to przypuszczam, że ludziska tam tymi Oplami jeżdżą.

Mi w zasadzie to samo powiedzieli na forum Renault Laguna, kiedy przymierzałem się do tego auta.

I jeszcze jedna sprawa – wszyscy na forach takich marek jak Renault i Opel polecają japończyki. Kłopot w tym, że pewnie nikt z tych for sam takiego nie posiada i nie posiadał. Jak komuś się coś zepsuje, to pokutuje myślenie, że japońskie auta nigdy się nie psują, nie sprawiają problemów i lepiej je kupić. Takie sobie stereotypy :P.

no to i ja cos dodam bo mam i opla/vauxhalla vectre i mazde6.
opel/vx dosc kaprysny, lubi zawsze cos niedzialac lub komputeryzacja czegos nie jazy wiec wywala blad.
mazda 6 mialem diesla teraz mam benzyne, jedynie nieszczesne nadkola a tak to chce zmienic vectre na M6.
oba auta mam ponad 2 lata, :) jedno i drugi ex firmowki z pelna histora od dealera, jak narazie w M6 (1.8benz)wymienilem zarowke od podswietlania rejstracji, a vectra odbila sobie to co zaoszczedzilem na paliwie z nawiazka(1.9cdti) i mowie tu ogolnie o aucie nie ze diesel.
Forumowicz

Od: 22 kwi 2010, 22:55
Auto: Biale

Postprzez Kamilek30 » 3 mar 2011, 17:34

honda acc też odpada jednak bo nie w moim pułapie cenowym, a jak zmieniać to na lepsze i w podobnym choć wyposażeniu.
Forumowicz

Postprzez Kamilek30 » 4 mar 2011, 23:23

Panowie a co radzicie:
mazda 6 czy ford mondeo ? (te same silniki 2.0 16v)
oraz:
audi a4 b6 (albo a6c5) czy bmw 3 e46 (albo5 e39) – audi 1.8t ; bmw nie wiem dokładnie jaki ale też pb
Forumowicz

Postprzez Barthez » 5 mar 2011, 06:39

Kamilek30 napisał(a):mazda 6 czy ford mondeo

nemi Ci już kilka razy odpowiadal na to pytanie

Kamilek30 napisał(a):audi a4 b6 (albo a6c5) czy bmw 3 e46 (albo5 e39)

ja bym wybieral beemke... ale na 2-3 letnia mnie nie stac, a starsze moga byc zajechane ze wzgledu na charakter auta. Jesli bmw to moze szukaj podstawowych najmniejszych siników i w automacie – najmniejsze prawdopodobienstwo zajechanego egzemplarza przez dresa ;)
Forumowicz

Postprzez brii » 5 mar 2011, 11:25

Kamilek30 napisał(a):audi 1.8t

<spoko>
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez nemi » 5 mar 2011, 11:27

Barthez napisał(a):nemi Ci już kilka razy odpowiadal na to pytanie

W sumie to nie tak bardzo, bo ciężko wybrać. Umiem coś powiedzieć tylko o eksploatacji Forda i tyle :P.
Oba to w sumie dziadkowozy (w standardowych wersjach, bo MPS i ST220 to trochę inna półka) :P.

Ja bym wybrał coś całkiem innego (gdybym mógł) – pewnie Audi, bo mi się zwyczajnie podoba :]. A może BMW? <lol> Hmmm... Ale to nie znaczy, że z obecnego auta jestem niezadowolony :P
Forumowicz

Postprzez Kamilek30 » 7 mar 2011, 21:39

Panowie, na forum hondy przyszła do mnie ciekawa wiadomość:
"witam, kupiłem dzisiaj Acc 7, silnik 2,4 w skórze, elektryczny fotel kierowcy, szyber, ksenony, po wymianie szyby czolowej (podczas wiatru spadła na szybę gałąź), z XII.2003, przebieg 182000, srebrna nie mieści mi się do garażu mogę Ci odsprzedać :ok
"
druga wiadomość:
"Kamilek sprzedam jak dla Ciebie, (bo nie możesz znaleźć) za 32000, rocznik XII.2003 w skórze z pełną elektryką z szyberdachem, srebrny metalik jeszcze jej nie przerejestrowałem, dopiero oplaciłem, nie wiem jak Ci przesłać fotki. Podaj adres mailowy lub GG będzie łatwiej :ok
"

trochę dziwne to jest dla mnie, kupuje auto za ponad 35 tys nie wiedząc jakie ma wymiary ? co o tym myslicie, PROSZE O POMOC !
na mi wyslać zdjęcia na meila pozniej

już sprawa się wyjasnila:
Kamilek30 to nie jest sedan tylko kombi, znałem wymiary auta ale nie przypuszczałem że będę mial garaż za krutki, nie ma historii auta, nie ma żadnych przebiegów, auto jeżdziło na liesingu w banku WBK w Warszawie, jeśli chodzi o wypadkowość to tak jak Ci pisałem była wymieniona szyba przednia bo zleciala na nią gałąź z drzewa (tak bywa) i to tyle, wcale nie muszę i nie bardzo chce sprzedawać, piszę do Ciebie bo podobnież bardzo poszukujesz auta i nie możesz znaleźć. Jeśli chodzi o Mondeo to dziękuję bardzo za propozycje ale jak znajdziesz swojego Accorda to się sam przekonasz że nie kupuje się żadnych samochodów na "F" ;–)
Forumowicz

Postprzez nemi » 8 mar 2011, 09:05

Ja bym się bał, że to grubymi nićmi szyte. Ale jeśli nie masz daleko, nie przyłapiesz na kłamstwach sprzedającego, to może warto przynajmniej obejrzeć.
Kamilek30 napisał(a):wcale nie muszę i nie bardzo chce sprzedawać, piszę do Ciebie bo podobnież bardzo poszukujesz auta i nie możesz znaleźć

...ale jaka dobra dusza – nie chce, nie musi, no ale Ty tak strasznie szukasz, to niech będzie jego strata ;).

Może bym nie zakładał, że gość jest nieuczciwy, ale na pewno trzeba wzmóc czujność.
Forumowicz

Postprzez Azazel85 » 19 mar 2011, 20:26

Bardzo niedawno byłem w dość podobnej sytuacji – tzn szukałem auta zbliżonej klasy, trochę starszego bo mniejszy budżet miałem – i również tu forum się podpytywałem.
Po ok 2 miesiącach przeglądania teorii, czyli różnych opinii o autach, porównań itd, miałem 3-4 modele wśród których szukaliśmy auta w możliwie dobrym stanie. Trafiła się akurat M6, mamy ją niespełna 2 tygodnie, na razie jest super, oby tak było jak najdłużej ;)
Inne auta jakie my braliśmy pod uwagę, to właśnie Mondeo mk3, Passat B5 FL, ewentualnie jakby się trafiło ciekawe E46.

Do czego zmierzam – po przeczytaniu wątku, mam wrażenie że spodziewasz się jednej, jedynej słusznej odpowiedzi. A takiej nie ma, nikt nie napisze "X jest wspaniały, a cała reszta to szmelc" – a nawet jak napisze, mało to wspólnego z prawdą będzie miało :)
Wymienione przez Ciebie auta wydają mi się być na zbliżonym poziomie technologicznym, z podobnymi rozwiązaniami, podobną ilością elektroniki itd. Ich awaryjność w znacznej mierze wynikała więc będzie ze stanu technicznego konkretnych egzemplarzy, aniżeli ze znaczka jaki mają z przodu.

Wiesz co podoba Ci się najbardziej i co najwięcej frajdy by Ci sprawiło. Opcję masz dwie, albo tylko tego szukaj i w końcu upatrzony egzemplarz kup, i ciesz się z tego że masz to co podobało Ci się najbardziej, radość wszelkie inne wady przesłoni i je usprawiedliwi – albo rozszerz zakres poszukiwań i kup to co w najlepszym stanie technicznym będzie za najlepsze pieniądze, i wtedy radość z małej awaryjności i super stanu technicznego usprawiedliwi to że auto jest tym "prawie wymarzonym" :)

Że pozwolę sobie parafrazować kolegę z innego forum – znaleźć nasze wymarzone używane auto w stanie idealnym, za kwotę poniżej naszego budżetu na tyle, żeby nam jeszcze dość zostało, jest oczywiście możliwe, ale zjawisko to w przyrodzie spotykane jest równie często jak piękne, cycate blondynki-nimfomanki z doktoratem z fizyki kwantowej, które zarzuciły karierę naukową by dla nas prać, gotować i sprzątać w krótkich przerwach, w których akurat nie zaspakajają nas seksualnie. :D
Z całym szacunkiem dla Pań, oczywiście.
Ponoć pierwsza miłość nigdy nie rdzewieje...
Ciekawe czy pierwsze auto też nie... :)
Początkujący

Od: 10 sty 2011, 04:19
Auto: Mazda 6 GY 2004 2.0 CiTD