Naprawa podświetlenia klimatyzacji, radia, zegarów i przełączników
Witam wszystkich. Problem, o którym piszę zdaje się być banalny ale rozwiązanie go sprawiło mi trochę kłopotu, dlatego zwracam się z prośba o pomoc. Zauważyłem brak podświetlenia wyświetlacza panelu klimatyzacji. W dzień nie ma to znaczenia ale w nocy stanowi problem. Przeglądnąłem bezpieczniki – są OK, nie wiem czy mam się zabierać za demontaż panelu?.
Jeżeli ktoś miał podobny problem lub zna jego rozwiązanie to proszę o pomoc.
Z góry dziękuję
Jeżeli ktoś miał podobny problem lub zna jego rozwiązanie to proszę o pomoc.
Z góry dziękuję
-
MirJo
Ja miałem to samo.
Wymiana żarówek żaden problem.
Nawiewniki w dół i łapiesz i delikatnie szarpiesz – obudowa jest na zaczepy.
Później to już kwestia 4 śrub o możesz wyciągnąć panel klimatyzatora. Z drugiej strony kolejne bodajże dwie śruby i zdejmujesz pokrywkę pod którą są żarówki w cokolikach.
Jedynie co sprawiło mi trudność to kupno żarówek 6V (gdyż mieszkam na zadupiu) o odpowiedniej średnicy aby wlazła w oryginalny cokolik. Ja ostatecznie zakupiłem diody ale mają ta wadę że świecą punktowo i o ile nie przeszkadza to przy podświetlaniu przycisków to bardzo mi to przeszkadzało w miejscu gdzie podświetlają podświetlasz.
Wymiana żarówek żaden problem.
Nawiewniki w dół i łapiesz i delikatnie szarpiesz – obudowa jest na zaczepy.
Później to już kwestia 4 śrub o możesz wyciągnąć panel klimatyzatora. Z drugiej strony kolejne bodajże dwie śruby i zdejmujesz pokrywkę pod którą są żarówki w cokolikach.
Jedynie co sprawiło mi trudność to kupno żarówek 6V (gdyż mieszkam na zadupiu) o odpowiedniej średnicy aby wlazła w oryginalny cokolik. Ja ostatecznie zakupiłem diody ale mają ta wadę że świecą punktowo i o ile nie przeszkadza to przy podświetlaniu przycisków to bardzo mi to przeszkadzało w miejscu gdzie podświetlają podświetlasz.
Witam czy oby napewno są tam żarowki 6v wydaje mi sie że nie bo 6V wstawiłem i bardzo sie grzeją .Testowałem też 12V bardzo słabo świecą , na oprawce jest symbol 14V A WIĘC JAKIE TAM POWINNY BYĆ?
BŁAD ŻARÓWECZKI pod klimatronikem są 12v a podświetlenie wyświetlacza 6v Gdyby ktos potrzebował zielone ,niebieskie ,lub pomaranczowe gumki na żaróweczki mogę załatwić pozdro.tulu33 napisał(a):WITAM panowie mierzyłem napięcie i u mnie wynika że żaróweczki pod klimatronikem są 14v chyba coś nietak
tulu33 napisał(a):BŁAD ŻARÓWECZKI pod klimatronikem są 12v a podświetlenie wyświetlacza 6v Gdyby ktos potrzebował zielone ,niebieskie ,lub pomaranczowe gumki na żaróweczki mogę załatwić pozdro.tulu33 napisał(a):WITAM panowie mierzyłem napięcie i u mnie wynika że żaróweczki pod klimatronikem są 14v chyba coś nietak
Pewnie by się przydało ale koszt transportu wyższy od samych gumeczek
WYMIANA OŚWIETLENIA POD PANELEM KLIMATRONIKA
odchylamy nawiew do góry i ciągniemy do siebie ramkę.

odpinamy kostkę od świateł awaryjnych

odkręcamy 4 śrubki

odpinamy 2 kostki i odkręcamy 4 śrubki po bokach mocujące
plastikową osłonę sterownika

przekręcamy oprawkę i wyciągamy żarówkę. Dwie podświetlające
wyświetlacz są 6V i reszta 12V. Na zdjęciu poniżej rozmieszczenie

tak wygląda żarówka i oprawka

a to już efekty końcowy naszej pracy...
WYMIANA PODŚWIETLANIA POD ZEGARAMI

Wszystkie żarówki są 12V, dwie największe są takie same jak w światłach
pozycyjnych; reszta to standardowe oprawki i żarówki;

BY SLYGAWRYS AND TULU33
Zmienione odnośniki do zdjęć by się wyświetlały na nowym forum.
Moderator
odchylamy nawiew do góry i ciągniemy do siebie ramkę.

odpinamy kostkę od świateł awaryjnych

odkręcamy 4 śrubki

odpinamy 2 kostki i odkręcamy 4 śrubki po bokach mocujące
plastikową osłonę sterownika

przekręcamy oprawkę i wyciągamy żarówkę. Dwie podświetlające
wyświetlacz są 6V i reszta 12V. Na zdjęciu poniżej rozmieszczenie

tak wygląda żarówka i oprawka

a to już efekty końcowy naszej pracy...

WYMIANA PODŚWIETLANIA POD ZEGARAMI

Wszystkie żarówki są 12V, dwie największe są takie same jak w światłach
pozycyjnych; reszta to standardowe oprawki i żarówki;

BY SLYGAWRYS AND TULU33
Zmienione odnośniki do zdjęć by się wyświetlały na nowym forum.
Moderator
Ostatnio edytowano 19 lis 2014, 23:53 przez Yard, łącznie edytowano 9 razy
Powód: zdjęcia
Powód: zdjęcia
Super relacja, czy mógłbyś jeszcze zaznaczyć, które żarówki są do podświetlenia zegarów ?
Wydaje mi się, że część żarówek to kontrolki...
Wydaje mi się, że część żarówek to kontrolki...

Oleje Mazda Dexelia i Honda, części, akcesoria i materiały eksploatacyjne do samochodów osobowych___ sklep@dexelia.pl, tel: 505 949 900, → SKLEP DEXELIA←
- Od: 21 sie 2007, 10:05
- Auto: Mazda 5 2.0B 2007
super relacja. ale mam takie pytanie: u mnie nie swiecą tylko te 6v od samego wyswietlacza panelu klimy. rozebrałem,wyjąłem i na pierwszy rzut oka zaróweczki sa dobre. co moze byc przyczyna ze nie swieca? dodam ze reszta klawiszy na panelu swieci.
- Od: 18 sty 2009, 12:41
- Auto: Premacy 2.0DiTD 2002r.