Witam
Od dłuższego czasu zauważyłem taką sytuacje: po przejechaniu kilkunastu kilometrów (szczególnie jak dużo hamuję) zaczyna się wydobywać spod przednich kół dziwny metaliczny odgłos. Domyślam się że coś nie tak jest z układem hamulcowym ale nie jestem pewien dokładnie co.
Klocki były wymieniane jakiś rok temu, po ściągnięciu koła wszystko na 1 rzut oka wygląda ok. Jedyne co moim zdaniem jest nie tak to nadmiar czarnego pyłu na felgach i kołpakach. Pewnie powstaje ten pył przy tarciu któremu pewnie towarzyszy ten metaliczny dźwięk.
Dodam jeszcze tylko że sprawdzałem podnosząc na lewarku przednie koło że nie ociera nic przy "ręcznym" obrocie.
Proszę o radę co to może być.
Metliczny pisk z przednich kół
Strona 1 z 1
moim zdaniem jednak klocki Ci się kończą
Winkle Kotliny http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewt ... 93#p490493
klocki były wymieniane troszkę ponad rok temu, pisk pojawił się troszkę później, myślę że jakieś pół roku temu, teraz patrzyłem klocki są jeszcze moim zdaniem w normie.
Pisk ten nie jest taki głośny, przy zamkniętych szybach nie słychać a przy otwartych głównie poniżej 60 km/h, najbardziej na luzie (ale to raczej wynika z tego że wtedy pęd powietrza jest mniejszy no i silnik ciszej pracuje)
Pisk ten nie jest taki głośny, przy zamkniętych szybach nie słychać a przy otwartych głównie poniżej 60 km/h, najbardziej na luzie (ale to raczej wynika z tego że wtedy pęd powietrza jest mniejszy no i silnik ciszej pracuje)
- Od: 2 lut 2008, 16:10
- Auto: Mazda 323f, 1997 r.
czarny pył tak masz racje to wynik tarcia ale klocków o tarcze normalka jedna pyla mniej inne wiecej ten pisk to podejrzewam ze to co u mnie kolesie przy zmianie opon z letnich na zimowe w zeszłym roku niechcący przygieli taka blaszke jaby oslone tarczy od wewnętrznej strony względem auta i ona tak sobie ocierała o tarcze ta blaszka jest dosc miekka i mogl kamien jakis odskoczyc i ja wykrzywic ze piszczy teraz sprawdz to ja tez miałem ten objaw wkurzajacy:]
czerwone jest szybsze/Z5 nie jest taki zły ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 4 paź 2007, 15:32
- Auto: Mazda 323c 1996r 1.5 DOHC
Ja również stawiam na blaszaną osłonę tarczy, mogła się delikatnie przygiąć i piszczy.
Auto podnosiłeś "na zimno", czy
?
Auto podnosiłeś "na zimno", czy
Marko79 napisał(a): po przejechaniu kilkunastu kilometrów
?
Sprzedam sporo części do MX-6/626 GE KL 
Strona 1 z 1