Witam.
Mam problem z lewym tylnym pasem bezpieczeństwa. Pas po zapięciu pozostał w pozycji rozwiniętej i nie chce się zwinąć. Dodam że nie było żadnej przygody typu nagłe hamowanie.
Ktoś może wie jak się do niego dostać aby sprawdzić co się z nim stało?
Dopisano 25 paź 2024, 10:54:
Naprawdę nikt nic nie wie?
Może ktoś ma instrukcję, może serwisową jak się dostać do tego pasa?
Dopisano 25 paź 2024, 14:42:
Sytuacja opanowana, pas naprawiony
Tylny pas bezpieczeństwa
Strona 1 z 1
Mam ten sam problem z prawym [jakim?] pasem . Nie zwija go do końca. Robiłes cos sam ? Opiszesz?
Hej.
U moim przypadku pomogło użycie preparaty Wurtha Silikon spay
W pierwszej kolejności musisz złożyć tylne siedzenie po stronie pasa a sam pas najlepiej rozwinąć do samego końca i owinąć o zagłówek przedniego siedzenia.
Teraz musisz zabrać się za plastiki. Ten przy oczku od zamka klapy bagażnika od środka po obu stronach ma plastikowe zatrzaski. Musisz je wyciągnąć czym cienki a ostrym. Teraz energicznie od dołu musisz go wysunąć z zaczepów. Boczna osłona również ma taki jeden i jego też wyciągasz. Odkręcasz boczne uchwyty na siatkę kluczem 10 najlepiej nasadkowym. Tą osłonę również musisz wyciągnąć z zaczepów aż zobaczysz tzw zwijacz pasa. Energicznymi ruchami pójdzie bez problemu i obawy że coś uszkodzisz.
I teraz tym preparatem po bokach tej srebrnej rolki zwijacza musisz dobrze "popsikać". Odczekaj chwilę i spróbuj zwijać i rozwijać pas. Powinno puścić.
Mnie zajęła ta czynność max 30 min wraz ze złożeniem wszystkiego do kupy.
Przydadzą się też jakieś rękawiczki bo można się też skaleczyć.
Powodzenia
Dopisano 3 cze 2025, 08:41:
I mój pas przestał się znowu zwijać.
Z racji przeglądów w ASO postanowiłem napisać @ do Mazda Polska o problemie z pasami na co dostałem odpowiedź, iż choć auto jest już po gwarancji wymienią mi pas bezpłatnie w ramach gestu handlowego w wybranym przez siebie ASO.
Akcja zakończona pomyślnie. Z tyłu nowy pas.
U moim przypadku pomogło użycie preparaty Wurtha Silikon spay
W pierwszej kolejności musisz złożyć tylne siedzenie po stronie pasa a sam pas najlepiej rozwinąć do samego końca i owinąć o zagłówek przedniego siedzenia.
Teraz musisz zabrać się za plastiki. Ten przy oczku od zamka klapy bagażnika od środka po obu stronach ma plastikowe zatrzaski. Musisz je wyciągnąć czym cienki a ostrym. Teraz energicznie od dołu musisz go wysunąć z zaczepów. Boczna osłona również ma taki jeden i jego też wyciągasz. Odkręcasz boczne uchwyty na siatkę kluczem 10 najlepiej nasadkowym. Tą osłonę również musisz wyciągnąć z zaczepów aż zobaczysz tzw zwijacz pasa. Energicznymi ruchami pójdzie bez problemu i obawy że coś uszkodzisz.
I teraz tym preparatem po bokach tej srebrnej rolki zwijacza musisz dobrze "popsikać". Odczekaj chwilę i spróbuj zwijać i rozwijać pas. Powinno puścić.
Mnie zajęła ta czynność max 30 min wraz ze złożeniem wszystkiego do kupy.
Przydadzą się też jakieś rękawiczki bo można się też skaleczyć.
Powodzenia
Dopisano 3 cze 2025, 08:41:
I mój pas przestał się znowu zwijać.
Z racji przeglądów w ASO postanowiłem napisać @ do Mazda Polska o problemie z pasami na co dostałem odpowiedź, iż choć auto jest już po gwarancji wymienią mi pas bezpłatnie w ramach gestu handlowego w wybranym przez siebie ASO.
Akcja zakończona pomyślnie. Z tyłu nowy pas.
Strona 1 z 1