Kontrowerysjny temat zdrady X9 na Lexusa ls400 z 96 r.

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Martinez81 » 1 lip 2008, 20:30

Witam!
Mam ciekawy temat pod dyskusję.:) Ostatnio maiłem przyjemność przejechać się Lexusem LS 400.No po prostu malina.:D Silnika nie słychać,biegi zmieniają się bez szarpnięć,a to było auto z przebiegiem 490 tkm z 1993 roku.No i w mojej motoryzacyjnej głowie pojawił się zdradliwy pomysł zamiany (sprzedaży) mojej Księżniczki(czytaj Xedosa 9) na właśnie Lexusa LS 400.Tylko,wtedy to musiałbym założyć gaz bo to są 4 litry pojemności i osiem garów do wykarmienia.:D

I moje pytanie do was:Wymieńcie mi wasze zdania na ten temat.Plusy i minusy itd.:D Liczę na fachowe rady.:)

Pozdrawiam serdecznie Martinez81

P.S.Nawet jeśli do zdrady by doszło i tak w klubie bym został.:D
Zapraszam wszystkich miłośników aut japońskich do Klubu Japanese Fanatics. www.japanese-fanatics.com

Miłośnik prawdziwej motoryzacji – wróg pseudo-ekologii
Forumowicz

Od: 27 gru 2007, 22:59
Auto: Były: Mazda 626 2.0 GD
Mazda Xedos 9 KL Manual
Subaru Impreza WRX Sports Wagon GD
Jest: MB E50 AMG

Postprzez brii » 1 lip 2008, 20:36

Ja bym się nie ładował w stare rzaaaaaaaadko spotykane auto z dużym przebiegiem chociaż nie wiem jak fajne by było jeśli miałoby służyć na codzień...
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Martinez81 » 1 lip 2008, 21:16

No niby masz rację brii,ale kupując X9 właśnie to zrobiłem,większość części tylko w oryginale,a ceny zaporowe,dlatego zastanawiam się,bo do Lexusa części łatwiej dostać,a z tego co porównywałem toceny przystępniejsze.Bardziej martwię się jak to na gazie się sprawować będzie.
Zapraszam wszystkich miłośników aut japońskich do Klubu Japanese Fanatics. www.japanese-fanatics.com

Forumowicz

Mazda Xedos 9 KL Manual

Postprzez STEffAN » 1 lip 2008, 22:16

Na gazie daje radę, ale i na benzynie nie chla wcale tak strasznie. oczywiście tylko sekwencja.

Jechaliśmy sobie raz takim lexem w góry ze znajomymi w 4 osoby, i średnio jechaliśmy sobie 70km/h.
I spalanie wyszło niecałe 8 litrów, oczywiście benzyny. Obroty przy ej predkosci to jakieś 1200rpm, musze przyznać że ciągnie niesamowicie z dołu ten silnik. No ale nie obyło sie i bez awarii, ale to oddzielna historia.
Forumowicz

Od: 13 paź 2005, 12:02
Auto: Mazda 626 GE 2.5 V6 GT :)

Postprzez Martinez81 » 1 lip 2008, 22:35

STEffAN napisał(a):No ale nie obyło sie i bez awarii, ale to oddzielna historia.

A co się stało jeśli możesz powiedzieć.Właśnie boję sie skomplikowania konstrukcji,bo potem nie będę miał fachowca,co będzie umiał to naprawić.:)

Forumowicz

Mazda Xedos 9 KL Manual

Postprzez darekk86 » 1 lip 2008, 23:40

Lexus, V8 i gaz... Neee, w zyciu... To juz lepiej diesla kup, nie taki obciach jak montaz gazu w V8...
Ogolnie samochod fajny, ale z takim silnikiem to juz trzeba sie liczyc z kosztami za wszystko co sie moze sypnac.
Obrazek
Forumowicz

Od: 2 gru 2006, 20:58
Auto: C63 AMG Kombi + Fiat Bravo Psst... + Combo

Postprzez slav » 1 lip 2008, 23:54

darekk86 napisał(a):nie taki obciach jak montaz gazu w V8...

obciach ? jaki obciach, obciachem jest kupic diesla i nie miec na rope , szukajac oszczednosci w opalowce i na parkingach TIR :P
sam osobiscie ostatnio widzialem faceta ktory montowal SGI do 3 letniego audi A8 , i w 100% jego stac na paliwo, jeden z bogatszych w moim miasteczku .
i nie jest to jakis jednostkowy przypadek , ludzie gaz pakuja w rozne fury , poprostu dla nich to czysta ekonomia.

za przyklad dam jeszcze kolesia rowniez z mojego miasteczka ,ktory w miesia ML w wersji AMG ,rowniez wpakowal SGI i jakos ze wstydu sie nie spalil. ma jeszcze S-ke w wersji AMG i nowke CL ,narazie bez gazu , zebys nie pisal ze jakis biedny :)
Forumowicz

Od: 29 maja 2005, 23:38
Auto: rozne

Postprzez darekk86 » 1 lip 2008, 23:58

o kurcze... takich to juz nigdy nie zrozumiem... Do AMG gaz???? Za to powinno sie wieszac za przyrodzenie na srodku miasta... Takie jest moje zdanie, gazu zwlaszcza w sportowych samochodach nigdy nie uznam. Porazka poprostu. No ale takie teraz "biznesmeny" co to do AMG gaz montuja...
Obrazek
Forumowicz

Postprzez slav » 2 lip 2008, 00:01

darekk86 napisał(a):ale takie teraz "biznesmeny" co to do AMG gaz montuja...

nie wiem co kieruje ludzmi ktorzy pakuja gaz w takie fury , ale cos w tym musi byc ze sie nie wachaja :)
ja sam nie mam nic przeciwko LPG , sam uzywam i nie narzekam.
ci ludzie moze poprostu maja taki kaprys , albo nie lubia przeplacac za PB <lol>

co do ML AMG, pieknie chodzi na gazie , a power jak na PB , odejscie i dzwiek niesamowity. w 100% nie poznalbys ze chodzi na gazie :)
Forumowicz

Od: 29 maja 2005, 23:38
Auto: rozne

Postprzez STEffAN » 2 lip 2008, 00:32

Martinez81 napisał(a):
STEffAN napisał(a):No ale nie obyło sie i bez awarii, ale to oddzielna historia.

A co się stało jeśli możesz powiedzieć.Właśnie boję sie skomplikowania konstrukcji,bo potem nie będę miał fachowca,co będzie umiał to naprawić.:)

Jakieś problemy z termostatem, w drodze powrotnej musieliśmy co 20km robić krótką przerwe, na ochłodzenie silnika, bo wywalało wode z chłodnicy.
Zajechaliśmy do salonu Toyoty, to tylko jeszcze podłamali, bo wynaleźli tam jeszcze jakieś usterki, ale właściciel już mi sie nie przyznawał.
Ale ogólnie miał kiepski humor. Zatrzymaliśmy sie nad dunajcem gdzies, popływalismy, nadszedł wieczór, ochłodziło sie i spokojnie już dojechalismy do Wawy.

Ogólnie auto nawet fajne, ale po tej wycieczce wiedziałem, że niegdy nie bede chiał skórzanej tapicerki. NIGDY!
Forumowicz

Od: 13 paź 2005, 12:02
Auto: Mazda 626 GE 2.5 V6 GT :)

Postprzez sołtys » 2 lip 2008, 08:55

darekk86 napisał(a):o kurcze... takich to juz nigdy nie zrozumiem... Do AMG gaz??

jak najbardziej tak, najlepiej 5tą generację JTG i power o 5-10% większy niż na PB.

Nie wiem dlaczego ludzie są tak uprzedzeni do lpg to takie samo paliwo jak benzyna czy olej napędowy, kiedyś psioczono na diesle że słabe kopca itd, teraz wszyscy je kochają, z lpg może być podobnie ponieważ instalacje stale sie rozwijają.
Forumowicz

Od: 20 lip 2005, 16:56
Auto: Focus I TDCi

Postprzez Pit » 2 lip 2008, 08:59

Bierz Lex'a i gazuj go na dobrej instalacji. Te silniki przy normalnej eksploatacji nie wyskakują powyżej 2000 rpm. A co do rodzącej się dyskusji, dla mnie obciachem jest drogie auto z C330 pod maską. Żenada dla słuchających go przechodniów. Proszę więc nie porównywać widlastego benzyniaka (i co z tego, że na sekwencji) do terkoczącego ropniaka.
Forumowicz

Od: 14 lut 2005, 06:56
Auto: FD3S

Postprzez Lukano » 2 lip 2008, 09:09

darekk86 napisał(a):To juz lepiej diesla kup, nie taki obciach jak montaz gazu w V8.

Też się zapytam czemu ?? w polsce silnik V8, przecież on zje w ciągu miesiąca PB za swoja wartość :P
slav napisał(a):albo nie lubia przeplacac za PB łoł

Mazda mało pali, ale jak policzyłem ile wydałem za LPG, następnie ile bym wydał na PB to stwierdziłem, że ten czarny korek wlewu gazu w zderzaku to już nie obciach. <lol> W ciągu roku poszło mi LPG za 3/4 wartosci mazdy, o PB już nie myśle ;) instalka w ciągu roku zwróciła mi się ze 3 razy.
A co pomyśleć o V8 i 4.0 litry ;)
darekk86 nie to żebym się czepiał, ale dla mnie jesteś kolejnym który się wypowiada o czymś co zna z opowiadań zawiedzionych ludzi, którzy załozyli gaz I generacji, zubożyli maxymalnie mieszankę i po 10 tysiącach padła głowica w polonezie ;) A potem wina gazu.
Założyć SGI dobrej firmy w dobrym warsztacie i na tym kończą się wydatki.
slav napisał(a):pieknie chodzi na gazie , a power jak na PB , odejscie i dzwiek niesamowity

Moja mazda na LPG ostatnio na cwiare spokojnie wzieła mx-3 B6 DOHC.
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez brii » 2 lip 2008, 09:22

darekk86 napisał(a):Lexus, V8 i gaz... Neee, w zyciu... To juz lepiej diesla kup, nie taki obciach jak montaz gazu w V8...

Obciachem to jest jeździć w SC z kratką i LPG kiedy pod domem stoi śliczna Mazda ;) :P

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez darekk86 » 2 lip 2008, 10:01

brii napisał(a):Obciachem to jest jeździć w SC z kratką i LPG kiedy pod domem stoi śliczna Mazda oczko język

Chyba wlasnie dlatego tak nie lubie gazu :]
No moze i sekwencja nie jest zla, ale tylko i wylacznie jak korek gazu jest ukryty gdzies. Bo czarny korek na zderzaku ladnego Lexa to porazka :)
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Mako » 2 lip 2008, 10:06

jak juz bym mial zalozyc gaz to korek umiescilbym pod klapka paliwa
a co do tematu wolalbym zostac przy mazdzie
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.

Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
Forumowicz

Od: 31 paź 2007, 22:54
Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1

Postprzez brii » 2 lip 2008, 10:13

Martinez81 – jeśli twierdzisz, że części są łatwodostępne i tańsze do Mazdowych to sądzę, że nie będzie schodów. Warto się jeszcze zorientować jak wygląda "wsparcie" dla Lexusa bo dla Mazdy jest niezłe (to forum chociażby) ;)

Forumowicz

Postprzez Mako » 2 lip 2008, 10:23

brii napisał(a):Warto się jeszcze zorientować jak wygląda "wsparcie" dla Lexusa bo dla Mazdy jest niezłe (to forum chociażby)

to jest chyba najpowazniejszy argument za pozostaniem przy mazdzie
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.

Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
Forumowicz

Od: 31 paź 2007, 22:54
Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1

Postprzez Lukano » 2 lip 2008, 10:39

brii napisał(a):Obciachem to jest jeździć w SC z kratką i LPG

UPS przepraszam Darek :) A jednak masz auto na LPG :) Ale tam chyba nie ma SGI ??
Musisz kiedyś pojeździć normalnym autem z dobrą instalką :)
darekk86 napisał(a):wylacznie jak korek gazu jest ukryty gdzies

heheh mnie już to nie przeszkadza. Musze go tylko pomalować pod kolor auta.
Ostatnio edytowano 2 lip 2008, 16:31 przez Lukano, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez Don Corleone » 2 lip 2008, 11:42

Martinez81 miałem przez 11 lat Lexusa LS400 z 92r.

Moje zdanie jest takie:
Nie ma lepszego samochodu niż Lexus. A model LS400 z przed liftingu jest najlepszym z Lexusów jakie prowadziłem.
Nawet Mazda nie dorówna mu pod względem bezawaryjności, wygody i jakości wykończenia. Kultura pracy silnika V8 i 260KM są tylko do pozazdroszczenia.

Bierz i nie zastanawiaj się!
:)

brii jeżeli chodzi o części to bezproblemowo dostępne. Nawet do MX-5 jest mi ciężej dostać niż do LS.

Edit:
Powiedzcie mi tylko po co gaz w samochodzie który w mieście nie szlejąc ma spalanie rzędu 10l/100km ??

P.S.
Mój brat będzie za kilka miesięcy zmieniał samochód i zastanawia się czy z sentymentu nie sprowadzić sobie LS400 98-00r. ze Stanów :]
Padre
Forumowicz

Od: 26 sty 2007, 11:14
Auto: BA KF->NB BP->FE 13B