Pikanie po uruchomieniu
Strona 1 z 1
Cześ Wszystkim. Ostatnimi czasy zostałem posiadaczem mazdy mx-3 z silnikiem 1.6 16v rocznik 1995 i za każdym razem jak odpalam silnik coś zaczyna pikać przez chwile a potem milknie. Nie mam pojęcia co to może być, sprawdzałem to nie są nie zapięte pasy , otwarte drzwi, zapalone światła. Proszę o pomoc.
Ostatnio edytowano 18 maja 2008, 12:20 przez chickoo, łącznie edytowano 2 razy
- Od: 18 maja 2008, 11:30
- Auto: Mazda mx3 1,6 16V 95r.
chickoo popraw temat na zgodny z regulaminem tego działu.
Winkle Kotliny http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewt ... 93#p490493
Na osłonie przeciwsłonecznej mam instrukcje po angielsku, w której jest napisane, że poduszka nie potrzebuje żadnej konserwacji, chyba, że lampka srs nie zapala się przy rozruchu, świeci ciągle lub słychać grupy pięciu piknięć. Moja Mazda też pika. Być może chodzi o to, że poduszka działa, ale nie była sprawdzana w serwisie. Ponoć airbag trzeba testować co jakiś czas, żeby być pewnym, że zadziała w razie potrzeby.
- Od: 17 kwi 2007, 12:25
- Auto: 323 f BA 1.5 '95 (na sprzedaż), Xedos 2.0 V6 '95
Szczerze to nie probowalem u siebie, bo srednio mi to przeszkadza. Może zadzwon do najbliższego autoryzowanego serwisu i zapytaj o to. Nic mądrzejszego nie wymyśle. Jest nadzieja, że udzielą informacji nieodpłatnie. Myślę, ze to jednak nic poważnego, bo inaczej kontrolka by się zapalała i wyszedł błąd na komputerze.
Sprawdz czy wogole ci sie zapala kontrolka od poduszki. Prawdopodobnie nie bo ktos wyjal zarowke jak u mnie tylko zapomnial o odlaczeniu sterownika bo to wlasnie z niego dochoda dzwieki. Sprawdz czy wogole masz zamontowane poduszki czy tylko zaslepki.
- Od: 26 kwi 2008, 19:59
- Auto: 323f 1996 BA 1.8 16v
mariom122 napisał(a):Sprawdz czy wogole ci sie zapala kontrolka od poduszki. Prawdopodobnie nie bo ktos wyjal zarowke jak u mnie tylko zapomnial o odlaczeniu sterownika bo to wlasnie z niego dochoda dzwieki. Sprawdz czy wogole masz zamontowane poduszki czy tylko zaslepki.
U mnie kontrolka zapala się przy odpalaniu i po chwili gaśnie, wiec zachowuje się tak, jak powinna. Samochód nadal pika. Dodatkowa na poduszce pasażera sa ślady podważania. Wyglada na to, ze poduszki są. Napinacze pasów nie sa wystrzelone.
Witam. Na to zeby kontrolka gasla to magicy tez maja swoje sposoby. proponuje po prostu zajrzec pod schowkiem czy jest poduszka ewentualnie sprawdzic wszystkie polaczenia. U mnie tez sa slady podwazania ale po poduszce ani sladu
. Ps jak sprawuje sie instalacja lpg bo tez zastanawiam sie zeby zalozyc. 
- Od: 26 kwi 2008, 19:59
- Auto: 323f 1996 BA 1.8 16v
Strona 1 z 1