Nie włączająca się klimatyzacja. System wyłączania klimatyzacji przy zbyt niskiej temp. ?
1, 2
Gdy temperatura w polsce spadła do ok – 20 stopni w moim Xedosie przestała włączać się klimatyzacja (wogóle nie idzie jej uruchomić). Nie wiem czy to jakaś awaria czy może winna jest temperatura otoczenia???????? Szukałem w dziale porady ale nie znalazłem nic o klimatyzacji w Xedosie 9......
Bo ważny jest fakt że jeżdżę Mazdą!!!
- Od: 27 sie 2005, 11:44
Tzn jak nie chce się kilmatyzacja włączyć ?
Przez przycisk "AUTO" czy A/C ?
U nas występuje chyba czujnik temp, który nie pozwala uruchomić kilmatyzacji poniżej pewniej temperatury (ale głowy nie dam ...)
Przez przycisk "AUTO" czy A/C ?
U nas występuje chyba czujnik temp, który nie pozwala uruchomić kilmatyzacji poniżej pewniej temperatury (ale głowy nie dam ...)
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Od: 16 sty 2005, 17:08
- Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG
Widze, ze ktos juz poruszyl ten problem:) Ale ciekawe jest to, ze nawet jesli jest zimno, jest wlaczony zaplon (ale nie silnik), to klimatyzacje da sie wlaczyc. A wczoraj madzia calkiem odmowila posluszenstwa, podejrzewam, ze przy -25 zamarzla woda w przewodach (mialem prawie pusty bak) i musi sie ocieplic.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Ja dość często jeżdżę na pełnej automatyce "AUTO" i mam tak jak italiano.
Tak, ale tylko ikonke, bo przecież faktycznie nie może pracować ...
voytecku napisał(a):jest wlaczony zaplon (ale nie silnik), to klimatyzacje da sie wlaczyc
Tak, ale tylko ikonke, bo przecież faktycznie nie może pracować ...
Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Od: 16 sty 2005, 17:08
- Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG
Jak przeczytacie instrukję obsugi to tam zwykle stoi napisane że poniżej pewnejtemperatury nie można właczyć klimy gdyż grozi to uszkodzeniem parownika etc.u mnie w Fordzie jest to +8`C
Nie mogę a w zasadzie ..dlaczego nie ?
- Od: 23 lut 2004, 23:11
- Auto: Chrysler Voyager 3.3 LE jajko
Chodzi o to ze jak chcesz miec zimno w kabinie to jest goracy parownik, jesli chcesz sie grzac klima w zime to parownik bedzie zamarzal!!! a zeby temu zapobiec montuje sie czujniki temp parownika i jesli jest za zimno to klima moze sie nie wlaczyc.Chyba ze jest "lepszy" model klimy to ona wylaczy sie na czas tzw. ODSZRANIANIA, jak odszroni to klima powinna zaczac grzac kabine ponownie
SZUKAM DODATKOWEJ PRACY – KAT "B" I "C" KURS NA PRZEWOZ RZECZY. POMOC W REMONTACH !! MEBLE NA WYMIAR !!
Moja wola jest by w wypadku nagłej śmierci, moje tkanki i narządy zostały przekazane do transplantacji ratując życie innym. Informuję także, że o swej decyzji powiadomiłem moją rodzinę i najbliższych, którzy w krytycznym momencie winni ją uszanować.
Moja wola jest by w wypadku nagłej śmierci, moje tkanki i narządy zostały przekazane do transplantacji ratując życie innym. Informuję także, że o swej decyzji powiadomiłem moją rodzinę i najbliższych, którzy w krytycznym momencie winni ją uszanować.
Mam pytanie ile wchodzi gazu do klimatyzacji do Xeos'a 9
?
i jak wymieni przycisk od awaryjnych???
i jak wymieni przycisk od awaryjnych???
-
Damian2527
Jesli chodzi o ilosc czynnika w klimatyzacji to powinienes miec to zapisane w ksiazce auta, badz na kompresorze klimy.
Co do przycisku to wsun cosik cienkiego z gory i z dolu przycisku i sprobuj wtedy go wyjac
Co do przycisku to wsun cosik cienkiego z gory i z dolu przycisku i sprobuj wtedy go wyjac
SZUKAM DODATKOWEJ PRACY – KAT "B" I "C" KURS NA PRZEWOZ RZECZY. POMOC W REMONTACH !! MEBLE NA WYMIAR !!
misiolot napisał(a):Jak przeczytacie instrukję obsugi to tam zwykle stoi napisane że poniżej pewnejtemperatury nie można właczyć klimy gdyż grozi to uszkodzeniem parownika etc.u mnie w Fordzie jest to +8`C
Identycznie było w Volvo, które posiadałem przed Mazdą
-
insider
insider napisał(a):W Mazdzie się załącza ale nie chłodzi tylko grzeje
Nigdy nie słyszałem żeby w jakimkolwiek aucie to było zastosowane...tylko klimatyzatory domowe. W aucie to jest praktycznie nierealne.....bo kompresor musiał by zacząć się kręcić w drugą strone. A to jest niemożliwe.
W oczekiwaniu na nowy podpis...
Italiano napisał(a):insider napisał(a):W Mazdzie się załącza ale nie chłodzi tylko grzeje
Nigdy nie słyszałem żeby w jakimkolwiek aucie to było zastosowane...tylko klimatyzatory domowe. W aucie to jest praktycznie nierealne.....bo kompresor musiał by zacząć się kręcić w drugą strone. A to jest niemożliwe.
Nie polemizuję bo nie wiem
-
insider
Damian2527 napisał(a):jak wymieni przycisk od awaryjnych?pytajnik
musisz zdemontowac cala deche rozdzielczą i ja wyciągnąć.
Jest przykrecona na 2 sruby, jedna jest za pokrętlem regulacji podświetlenia deski rozdz... a druga po drugiej stronie pod tą zaślepką
insider napisał(a):czuję ciepły nawiew, znaczy: działa
Jaką masz Mazde? Nie ma żadnego problemu żeby przy włączonej klimie dmuchało ciepełkiem...przesuwasz/ustawiasz temperature na ciepło i ci dmucha ciepłem. Lub ustawiasz na AUTO i w chłodniejsze dni też ci może załaczyć klime i dmuchać ciepłem (nie z klimy a z obiegu płynu)
insider napisał(a):Nie polemizuję bo nie wiem
Dlatego ci pisze..bo wiem, montowałem klimatyzatory i znam ich zasade działania (w miare
W oczekiwaniu na nowy podpis...
1, 2