Nie włączająca się klimatyzacja. System wyłączania klimatyzacji przy zbyt niskiej temp. ?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez KrystuŚ » 24 sty 2006, 10:36

Gdy temperatura w polsce spadła do ok – 20 stopni w moim Xedosie przestała włączać się klimatyzacja (wogóle nie idzie jej uruchomić). Nie wiem czy to jakaś awaria czy może winna jest temperatura otoczenia???????? Szukałem w dziale porady ale nie znalazłem nic o klimatyzacji w Xedosie 9......
Bo ważny jest fakt że jeżdżę Mazdą!!!
Forumowicz

Od: 27 sie 2005, 11:44

Postprzez Reagan » 24 sty 2006, 10:42

No i umnie też nie można jej właczyć a jeszcze pare dni temu było ok. Trzeba zaczekac aż się ociepli i będzie wiadomo czy to przez temp.
Forumowicz

Od: 6 paź 2005, 16:39
Auto: millenia KL

Postprzez Puhcio » 24 sty 2006, 10:55

Tzn jak nie chce się kilmatyzacja włączyć ?

Przez przycisk "AUTO" czy A/C ?

U nas występuje chyba czujnik temp, który nie pozwala uruchomić kilmatyzacji poniżej pewniej temperatury (ale głowy nie dam ...)
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Od: 16 sty 2005, 17:08
Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG

Postprzez Reagan » 24 sty 2006, 11:31

Przez A/C napewno się nie da włączyć i chyba przez AUTO też nie ale nie pamiętam dokładnie. Sprawdzę jak kupię nowy aku bo stary zdechł całkowicie.
Forumowicz

Od: 6 paź 2005, 16:39
Auto: millenia KL

Postprzez KrystuŚ » 24 sty 2006, 13:59

No i u mnie też nie da się włączyć ani przez A/C ani przez Auto. Ja też dzisiaj wymieniam aku bo mi wczoraj padł i narazie jeżdze na jakimś pożyczonym... :D
Forumowicz

Postprzez Italiano » 24 sty 2006, 19:16

U mnie przy -3... AUTO nie załancza klimy. Wniosek...tak ma być i nie musicie się przejmować że sie nie załancza. :)
W oczekiwaniu na nowy podpis...
Forumowicz

Od: 27 mar 2005, 00:40
Auto: Renault scenic 1.6 B
Ford Galaxy 2.0 170 KM
Renault Express 1.5 dci

Postprzez KrystuŚ » 24 sty 2006, 19:47

Italiano napisał(a):U mnie przy -3... AUTO nie załancza klimy. Wniosek...tak ma być i nie musicie się przejmować że sie nie załancza.

No to teraz czekam aż się ociepli :D
Forumowicz

Postprzez voytecku » 24 sty 2006, 23:30

Widze, ze ktos juz poruszyl ten problem:) Ale ciekawe jest to, ze nawet jesli jest zimno, jest wlaczony zaplon (ale nie silnik), to klimatyzacje da sie wlaczyc. A wczoraj madzia calkiem odmowila posluszenstwa, podejrzewam, ze przy -25 zamarzla woda w przewodach (mialem prawie pusty bak) i musi sie ocieplic.

Pozdrawiam,
Forumowicz

Od: 12 sty 2005, 22:00
Auto: Fiat Stilo

Postprzez Puhcio » 25 sty 2006, 10:36

Ja dość często jeżdżę na pełnej automatyce "AUTO" i mam tak jak italiano.

voytecku napisał(a):jest wlaczony zaplon (ale nie silnik), to klimatyzacje da sie wlaczyc

Tak, ale tylko ikonke, bo przecież faktycznie nie może pracować ...
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Od: 16 sty 2005, 17:08
Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG

Postprzez Toju » 25 sty 2006, 19:14

Ja zauważyłem, że klima da się włączyć przy -4 stopniach. Jak jest mniej to się nie da. Tak więc to chyba normalne :)
ZAMIAST MAZDY 6 – AUDI A6 ;)
poprzednie auto : XEDOS 9
Forumowicz

Od: 18 paź 2005, 18:48
Auto: AUDI A6 1,9 TDI 110PS 99r.

Postprzez KrystuŚ » 25 sty 2006, 19:21

No to wszystko wiemy, czekamy aż będzie cieplej <peace>
Forumowicz

Postprzez misiolot » 26 sty 2006, 22:40

Jak przeczytacie instrukję obsugi to tam zwykle stoi napisane że poniżej pewnejtemperatury nie można właczyć klimy gdyż grozi to uszkodzeniem parownika etc.u mnie w Fordzie jest to +8`C
Nie mogę a w zasadzie ..dlaczego nie ?
Forumowicz

Od: 23 lut 2004, 23:11
Auto: Chrysler Voyager 3.3 LE jajko

Postprzez umcyk » 4 mar 2008, 15:50

Chodzi o to ze jak chcesz miec zimno w kabinie to jest goracy parownik, jesli chcesz sie grzac klima w zime to parownik bedzie zamarzal!!! a zeby temu zapobiec montuje sie czujniki temp parownika i jesli jest za zimno to klima moze sie nie wlaczyc.Chyba ze jest "lepszy" model klimy to ona wylaczy sie na czas tzw. ODSZRANIANIA, jak odszroni to klima powinna zaczac grzac kabine ponownie
SZUKAM DODATKOWEJ PRACY – KAT "B" I "C" KURS NA PRZEWOZ RZECZY. POMOC W REMONTACH !! MEBLE NA WYMIAR !!
Moja wola jest by w wypadku nagłej śmierci, moje tkanki i narządy zostały przekazane do transplantacji ratując życie innym. Informuję także, że o swej decyzji powiadomiłem moją rodzinę i najbliższych, którzy w krytycznym momencie winni ją uszanować.
Forumowicz

Od: 6 paź 2007, 21:44
626 GF 2.0 115KM rok 2000
Pb + LPG

Postprzez Damian2527 » 12 cze 2008, 16:40

Mam pytanie ile wchodzi gazu do klimatyzacji do Xeos'a 9 ???
i jak wymieni przycisk od awaryjnych???
Damian2527

Postprzez umcyk » 13 cze 2008, 17:52

Jesli chodzi o ilosc czynnika w klimatyzacji to powinienes miec to zapisane w ksiazce auta, badz na kompresorze klimy.
Co do przycisku to wsun cosik cienkiego z gory i z dolu przycisku i sprobuj wtedy go wyjac
SZUKAM DODATKOWEJ PRACY – KAT "B" I "C" KURS NA PRZEWOZ RZECZY. POMOC W REMONTACH !! MEBLE NA WYMIAR !!
Moja wola jest by w wypadku nagłej śmierci, moje tkanki i narządy zostały przekazane do transplantacji ratując życie innym. Informuję także, że o swej decyzji powiadomiłem moją rodzinę i najbliższych, którzy w krytycznym momencie winni ją uszanować.
Forumowicz

Od: 6 paź 2007, 21:44
626 GF 2.0 115KM rok 2000
Pb + LPG

Postprzez insider » 13 cze 2008, 22:28

misiolot napisał(a):Jak przeczytacie instrukję obsugi to tam zwykle stoi napisane że poniżej pewnejtemperatury nie można właczyć klimy gdyż grozi to uszkodzeniem parownika etc.u mnie w Fordzie jest to +8`C

Identycznie było w Volvo, które posiadałem przed Mazdą :) Poniżej , zdaje się +5 C, sprężarka się nie załączała. W Mazdzie się załącza ale nie chłodzi tylko grzeje :)
insider

Postprzez Italiano » 14 cze 2008, 00:55

insider napisał(a):W Mazdzie się załącza ale nie chłodzi tylko grzeje

Nigdy nie słyszałem żeby w jakimkolwiek aucie to było zastosowane...tylko klimatyzatory domowe. W aucie to jest praktycznie nierealne.....bo kompresor musiał by zacząć się kręcić w drugą strone. A to jest niemożliwe.
Forumowicz

Ford Galaxy 2.0 170 KM
Renault Express 1.5 dci

Postprzez insider » 14 cze 2008, 09:54

Italiano napisał(a):
insider napisał(a):W Mazdzie się załącza ale nie chłodzi tylko grzeje

Nigdy nie słyszałem żeby w jakimkolwiek aucie to było zastosowane...tylko klimatyzatory domowe. W aucie to jest praktycznie nierealne.....bo kompresor musiał by zacząć się kręcić w drugą strone. A to jest niemożliwe.

Nie polemizuję bo nie wiem :) Słyszę , że układ pracuje ( a w moim aucie jeszcze charakterystycznie pogwizduje) , czuję ciepły nawiew, znaczy: działa :) ;)
insider

Postprzez mckoper » 14 cze 2008, 10:54

Damian2527 napisał(a):jak wymieni przycisk od awaryjnych?pytajnik

musisz zdemontowac cala deche rozdzielczą i ja wyciągnąć.
Jest przykrecona na 2 sruby, jedna jest za pokrętlem regulacji podświetlenia deski rozdz... a druga po drugiej stronie pod tą zaślepką :)
Forumowicz

Od: 26 lut 2007, 23:22
Auto: CERVELO R5 Red eTape AXS

Postprzez Italiano » 14 cze 2008, 15:12

insider napisał(a):czuję ciepły nawiew, znaczy: działa

Jaką masz Mazde? Nie ma żadnego problemu żeby przy włączonej klimie dmuchało ciepełkiem...przesuwasz/ustawiasz temperature na ciepło i ci dmucha ciepłem. Lub ustawiasz na AUTO i w chłodniejsze dni też ci może załaczyć klime i dmuchać ciepłem (nie z klimy a z obiegu płynu)
insider napisał(a):Nie polemizuję bo nie wiem

Dlatego ci pisze..bo wiem, montowałem klimatyzatory i znam ich zasade działania (w miare :P ) Żeby klimatyzator zaczął grzać musi być odwrócony obieg czynnika chłodniczego, czyli kompresor musiał by zacząć się kręcić w przeciwnym kierunku. Jako że jest napędzany paskiem z silnika jest nie realne odwrócenie napędu.
Forumowicz

Ford Galaxy 2.0 170 KM
Renault Express 1.5 dci