Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez brii » 2 cze 2008, 17:46

Niestety Windows 2000 nie jest już wspierany, wręcz specjalnie zerwano zgodność (standard ze strony MS) i niestety coraz mniej oprogramowania i sprzętu będzie działać z Windows 2000. Jedyna opcja to XP na chwilę obecną ale też długo nie pociągnie – w tym roku chyba kończy się wsparcie...
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Winetou » 2 cze 2008, 21:01

zdecydowanie XP, chociaż spotkałem się już z oprogramowaniem które działa na 2000, a nie działa na XP
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929 <faja>
Obrazek
Forumowicz

Od: 7 wrz 2005, 18:06
Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i

Postprzez GofNet » 2 cze 2008, 21:55

Szkoda. Pytam, gdyż nie pracuję na Win2k już od wielu lat i nie wiem, jak tam na chwilę obecną z kompatybilnością i wsparciem. Natomiast WinXP Pro BOX kosztuje niemal 1kzł, więc rozpatrywałem alternatywę o połowę tańszego Win2k. Wygląda jednak na to, że będzie trzeba i jedno i drugie sobie darować i przejść na Viste... Cóż począć...

Pozdrawiam
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez brii » 2 cze 2008, 22:08

Zastanowić się nad alternatywą...

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez GofNet » 2 cze 2008, 23:09

Tu jest problem z tym, że będą na nim musiały "chodzić" typowo łindołsowe aplikacje i to na dodatek nie do odczytu danych, ale do tworzenia. Jeśli zrobię coś w identycznym środowisku, jak docelowe, to będę wiedział, że będzie dokładnie tak samo. Gdy stworzę to na Linux'ie, to albo nie zadziała, albo będzie działać niezadowalająco. Niestety...

Pozdrawiam
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez nemi » 3 cze 2008, 07:51

A ja dziś dzieciaczki pokażę coś, przy czym Unix naprawdę śmierdzi ze swoim trybem konsolowym.
Dla mnie reguły tworzenia poleceń dla Uniksa są owiane tajemnicą – są takie, które są naprawdę sensowne (mkdir, bo make directory), ale zdecydowana większość to taka bzdura, że się słabo robi. Zaraz wyjaśnię dlaczego.

Posłużę się przykładem systemu OS/400, gdzie polecenia są tak wygodne, że się w głowie nie mieści w porównaniu z Uniksem. Otóż wszystkie polecenia zrobione są z mnemoników, a nie jak w linuksie albo z mnemoników, albo pojedynczych znaków, przez co nie ma jednolitego nazewnictwa, a użytkownik widząc nowe polecenie praktycznie zawsze musi sięgnąć do manuala.
Na czym to polega? Ano np. start to str, service – srv, work – wrk, spool – spl i tak dalej i tak dalej. Jest takich zbitek trochę (wbrew pozorom nie tak dużo) i dzięki temu użytkownik widząc pierwszy raz polecenie łatwo może się domyślić o co chodzi. Weźmy przykład:
Obrazek
Wpisałem komendę strjrnpf – start jurnaling pf (pf to coś jak txt – rozszerzenie pliku fizicznego [phisical file], chodzi o rozpoczęcie żurnalowania pliku bazy danych).

No i w Linuksie zaczyna się jazda... Jak to było... strjrnpf -c -h -u -j czy strjrnpf -d -u -p -a --X :|. No i bawimy się man strjrnpf. Kompletny bezsens i jesteśmy w stanie zapamiętać tylko te przełączniki, których używamy – nowego polecenia nie użyjemy ot tak :|. Albo małe "t" robi co innego niż duże "T" :|.

A co robimy w OS/400, jak nie wiemy co dalej? Wciskamy magiczny guziczek F4, który zrobi za nas wszystko:
Obrazek

Oczywiście można to wprowadzić z palca, np. tak:
Obrazek

W Linuksie pierwsze lepsze polecenie:
scp [-1246BCpqrv] [-c cipher] [-F ssh_config] [-i identity_file] [-l limit] [-o ssh_option] [-P port] -S program] [[user@]host1:]file1 [...] [[user@]host2:]file2

więc wygląda to mniej przejrzyście i wymaga bardzo dużej wprawy...

No i powracam do kwestii nazewnictwa (wiem, wiem Brii – zaraz napiszesz, że wszystko inne jest do pupy w porównaniu z Uniksem i pewnie nie uwierzysz, że nie masz racji :] – ale akurat mam teraz cały czas kontakt z jednym i drugim systemem...).
Weźmy sobie np. polecenie
dd – co może znaczyć to polecenie dla kogoś nieświadomego? Nic. A co gdyby było zapisane dskdmp? Wyobraźmy sobie człowieka, który zna reguły tworzenia poleceń – domyśli się w dwie sekundy bez zaglądania gdziekolwiek.
Drugi przykład (może trochę naciągany):
passwd – w sumie łatwe – password. Ale password co? A chgpwd (change password)? Kto mi powie co znaczy? :P

Dobrze, że świat nie kończy się ani na Linuksie, ani na Windowsie. Są systemy znacznie szybsze w użyciu, szkoda tylko, że są tak piekielnie drogie i dostępne dla bardzo wąskiej grupy użytkowników :]. Bo co znaczy 12.000 zł netto za Linuksa Red Hat, czy xxxx zł za enterprajsowy system serwerowy Windowsa przy np. kwartalnej kwocie 200.000 dolarów za WYPOŻYCZENIE OS/390? ;)
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez brii » 3 cze 2008, 07:55

GofNet – wydaje Ci się, czy wiesz i popierasz to doświadczeniem??
Jakie aplikacje?

Forumowicz

Postprzez brii » 3 cze 2008, 08:02

nemi – demonizujesz. Zabłysnąłeś, bo to system przedewszystkim do obsługi baz danych i do tego został sworzony, nie jest zbyt uniwersalny. W każdym bądź razie dziwi mnie to, że warto wydać tyyyyle kasy rocznie zamiast kupić wspaniałego MS Windows Servera XXXX + MS SQL Servera ;) :P
Tak czy owak może i konsola w UNIXach nie jest tak banalna przy niektórych zastosowaniach, ale jej ogromna uniwersalność jest jej największą zaletą. A dla porównania łatwości obsługi sugeruję zobaczyć jakie tasiemce trzeba tworzyć w konsole MS ;)

Forumowicz

Postprzez nemi » 3 cze 2008, 08:25

brii napisał(a):W każdym bądź razie dziwi mnie to, że warto wydać tyyyyle kasy rocznie zamiast kupić wspaniałego MS Windows Servera XXXX + MS SQL Servera

Odpowiedź jest prosta... Na czym postawisz to oprogramowanie? Na jakimś mocnym czteroprocesorowym sprzęcie? I tak nie zda egzaminu. Tak samo jak Linux – nie oszukujmy się, choćby ten serwer HP czy MaxData był ze złota, to i tak nie da rady w przetwarzaniu milionów operacji.
Co innego, jak masz procesory służące... tylko do indeksowania baz danych. Ma to szansę działać naprawdę szybko. Druga sprawa – jest kilka procesorów. No i może wyskoczyć np. 200% użycia procesora... Oznacza to, że obciążenie jest ponad standard i za ponad normatywne takty procesorów trzeba zapłacić <lol>.

brii napisał(a):Zabłysnąłeś

Tu bym polemizował – pokazałem gdzie jest to zrobione lepiej. Zdecydowanie lepiej.

brii napisał(a):bo to system przedewszystkim do obsługi baz danych i do tego został sworzony, nie jest zbyt uniwersalny

Hmmm, a czym steruje np. w hucie? Albo co przelicza w pewnej firmie fonograficznej? ;)

Nie można też zapomnieć, że te maszyny potrafią obsłużyć Linuksa i bez problemu mogą współpracować z serwerami windowsowymi (np. u mnie w pracy).

A aplikacje pisze się nie tylko w COBOLu czy RPG (to głównie rzeczywiście bazy danych), ale także w Javie czy C++, a nikt rozsądny nie użyje tych języków do baz danych, tyko do innych zastosowań...
Forumowicz

Postprzez brii » 3 cze 2008, 08:34

nemi napisał(a):Tak samo jak Linux – nie oszukujmy się, choćby ten serwer HP czy MaxData był ze złota, to i tak nie da rady w przetwarzaniu milionów operacji.

Znowu niesprawdzona informacja... Nie wiem czy wiesz są Linuxy RT które są nawet "trochę" wydajniejsze niż OS/400, ale co tam ;)
OS/400 bardzo dobrze sprawdza się przy bazach danych i tego mu nie odmówię :)
P.S. Po raz kolejny się okazuje, że Windows nie nadaje się do zastosowań profesjonalnych ;)

Forumowicz

Postprzez nemi » 3 cze 2008, 08:37

brii napisał(a):Znowu niesprawdzona informacja... Nie wiem czy wiesz są Linuxy RT które są nawet "trochę" wydajniejsze niż OS/400, ale co tam

Linux... A co ze sprzętem? Jak dobrze się przyjrzysz, to napisałem o sprzęcie, a nie systemie.

brii napisał(a):P.S. Po raz kolejny się okazuje, że Windows nie nadaje się do zastosowań profesjonalnych

Czemu go używają w Santander Consumer?
Forumowicz

Postprzez brii » 3 cze 2008, 08:54

Używają go gdzieś poza sekretariatem?? :P ;)
A czemu nie używają go w NASA?
Tak sobie można gadać ;)

Linux... A co ze sprzętem? Jak dobrze się przyjrzysz, to napisałem o sprzęcie, a nie systemie.

Nie zdzwię się jeśli jest dystrybucja która będzie chodzić na tym sprzęcie ;)
Ostatnio edytowano 3 cze 2008, 08:56 przez brii, łącznie edytowano 3 razy

Forumowicz

Postprzez brii » 3 cze 2008, 08:55

...

Forumowicz

Postprzez Grzyby » 3 cze 2008, 08:57

nemi napisał(a):Czemu go używają w Santander Consumer?

bo nie mają fisia na punkcie Linuxa jako leku na zło świata całego.
Ba, co prawda to niesprawdzona informacja ale słyszałem że Linux będzie stosowany w Afryce – ponoć efektem ubocznym jego działania jest produkcja żywności. Cudo normalnie – jak Arka Przymierza produkująca mannę (czy co tam ona robiła) <lol>

Nie macie dosyć?
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez brii » 3 cze 2008, 08:58

Grzyby – nie rób OT ;)

Na czym stoi nasze forum?? ;)
Ostatnio edytowano 3 cze 2008, 09:01 przez brii, łącznie edytowano 1 raz

Forumowicz

Postprzez Grzyby » 3 cze 2008, 09:00

:)
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Burstner Amara 535TK

Postprzez nemi » 3 cze 2008, 09:03

brii napisał(a):Nie zdzwię się jeśli jest dystrybucja która będzie chodzić na tym sprzęcie

Jest, ale raczej nie jest to zbyt powszechny użytek.

brii napisał(a):Używają go gdzieś poza sekretariatem??

Tak – wszędzie.
Ostatnio edytowano 3 cze 2008, 11:23 przez nemi, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez brii » 3 cze 2008, 09:08

nemi napisał(a):Jest, ale raczej nie jest to zbyt powszechny użytek.

A OS/400 jest w powszechnym użytku? ;)

nemi napisał(a):Tak – wszędzie.

Dobrze wiedzieć – trzeba trzymać się od nich z daleka :)

Forumowicz

Postprzez Grzyby » 3 cze 2008, 09:13

brii napisał(a):Na czym stoi nasze forum??

nasze forum stoi na klubowiczach – to najlepsze oparcie, tym bardziej że to oni płacą za utrzymanie serwera.
Na forumowiczach również stoi – to dzięki nim się rozbudowuje.

:D
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Burstner Amara 535TK

Postprzez Winetou » 3 cze 2008, 09:27

a glaxosmithklein ? firma posiadająca oddziały niemal w każdym Państwie na świecie. Europejskie centrum zarządzania siecią znajduje się w Poznaniu, na ul. Grunwaldzkiej. Pracuje tam 60 administratorów, którzy zarządzają siecią kilkuset serwerów i kilkudziesięciu tysięcy użytkowników. I wszystko na Windowsie. Ale to przecież mała firma więc się nie liczy <lol>

Btw.
Teraz brii będzie w aptece sprawdział kupując talbetki na gardło czy to czasem nie GSK hahaha
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929 <faja>
Obrazek
Forumowicz

Od: 7 wrz 2005, 18:06
Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i