Mazda 3 a moze cos innego?

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez kilobyte » 9 maja 2008, 16:42

Witam,

stwierdzilem ostatnio, ze czas zmienic moja "krowe" (primera z 1999 roku) na cos mniejszego. Dlatego chcialbym kupic cos nowszego i mniejszego niz mam obecnie .

Jako, ze od dawna podobala mi sie Mazda 3 postanowilem ja dosc mocno wziasc pod uwage, ale poczytalem troszke i pomyslalem, ze moze jeszcze jakis inny model, jak:
Toyota Corolla
VW Golf
Honda Civic
Seat Leon

Szukam czegos kolo rocznika 2005, benzyna z silnikiem dajacym kolo 100 KM (wiec najczesciej 1.6) i kosztujacym okolo 40k PLN. Prawie wszystkie w wersji hatchback, jedynie Civic wyglada fajnie w sedanie, wiec moglby jeszcze byc

Pierwsza w kolejnosci to mazda 3, w tym silniku i z nie duzym przebiegiem da sie cos znalezc. Z tym, ze wszystko jest sprowadzane, bo u nas Mazda nie ma chyba przedstawicielstwa? Nie ma problemu, ze sprowadzane, ale jak z dostepnoscia czesci? Pewnie nie ma jakichs wiekszych problemow, ale wole sie dopytac

Bardzo podoba mi sie tez Seat Leon, ale w wersji II. Niestety w tej kasie nie ma nic, mimo, ze seat ma teraz promocje i nowy leon kosztuje 45k, z tym, ze z silnikiem 1.4. Ale to bedzie stanowczo za maly silnik na taki samochod.

Potem jest corolla i golf, tutaj to nie mam pojecia co mogloby byc fajne.

No i ostatni civic – akurat model z tego rocznika nie jest powalajacy, poprzedni model i obecny sa duzo fajniejsze. Wiec to zostawiam tak tylko jako ewentualnosc, gdyby sie jakis super fajny pojawil do kupienia.

Czy wybor o ktorym mysle jest OK? Czy moze ktorys z nich jest jakis wyjatkowo lepszy niz inny? Czy moze za czyms innym warto sie rozejrzec?

Dzieki z gory za pomoc

Piotrek

edit:przeniesione do moto Speed
kilobyte

Postprzez Marek61 » 9 maja 2008, 19:09

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C5177475

Polecam takie auto.Całkiem dobrze wyposazone,obszerne w środku ponad oczekiwania.Wspaniale zestrojone zawieszenie i ten silniczek daje już sporo zadowolenia. Te niewiele bo 110KM nie uciekaja jak wiele koników w innych autkach w czasie długiej i najczesciej bezawaryjnej eksploatacji.Da sie z niej sporo wycisnać ,a pali bardzo mało jak na auto z ta pojemnoscią i tymi konikami.Rozsadny wybór.Moc,spalanie,trwałosc,cena.
Model jest jezeli chodzi o design mało ciekawy ale funkcjonalnośc auta ,zapewniam Cie spora.
I to Honda. Jakims dziwnym trafem mocno trzyma cenę na calutkim globie.I uznawana jest na kazdym z rynków zbytu za auto bardzo atrakcyjne. Po prostu Honda :D
Panie Boże. Dziękuję Ci za bezpośredni wtrysk podtlenku azotu, chłodnice międzystopniowe, turbosprężarki z łożyskami kuIkowymi i tytanowe sprężyny zaworu.
Amen.
Forumowicz

Od: 27 kwi 2007, 12:23
Auto: Mazda Premacy 2,0 DiTD 2002

Postprzez kilobyte » 12 maja 2008, 13:57

Marek61, rzeczywiscie wyglada naprawde fajnie ten samochodzik, przyznam, ze nawet jakos za fajnie :)
Musze teraz tylko sprzedac to co mam i moge wtedy jezdzic i ogladac :)
kilobyte

Postprzez Artiks » 12 maja 2008, 14:03

kilobyte napisał(a):Seat Leon
Jak ostatnio napatrzyłem się co można z tego wycisnąć , jak to wygląda po lekkich zmianach optycznych i ogólny wizerunek to zmienił mi się conieco światopogląd.
Forumowicz

Od: 29 gru 2006, 12:17
Auto: 323F BA Z5 –> RENAULT LAGUNA III 2.0 DCI

Postprzez nemi » 12 maja 2008, 15:13

ArtX napisał(a):Jak ostatnio napatrzyłem się co można z tego wycisnąć , jak to wygląda po lekkich zmianach optycznych i ogólny wizerunek to zmienił mi się conieco światopogląd.

A jak kupiłem coś ze stajni VW, to też zmieniłem światopogląd. Wszystko fajnie pięknie, ale nigdy więcej.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Winetou » 12 maja 2008, 16:27

z tych aut które rozważasz zdecydowanie mazda 3 :)
najładniejsza, japońska, nie kradną jak golfa, nie oklepana jak civic czy corolla, nie jest to vw (a leon tak) – śliczne auto o dużych możliwościach wyróżniające się na ulicy :)
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929 <faja>
Obrazek
Forumowicz

Od: 7 wrz 2005, 18:06
Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i

Postprzez Gnat » 12 maja 2008, 19:50

Choć nie mam Mazdy to także polecem Ci trójke (ładniejszy w klasie kompakt jest tylko nowy Audi A3). W cenie podstawowego Golfa masz u Mazdy dużo więcej i jak pisał Winetou nie kradną tych aut (a moge Ci coś powiedzieć na ten temat, pracuje w mundurze). Gdyby Mazda 3 hatchback miała jeszcze bagażnik 380-410l jak Focus, czy Civic, nie byłoby dla niej konkurencji. Silników jest do wyboru, wyposarzenie ponad przeciętne, jakość wykonania super no i ta niezawodność – pajęczyna pod maską silnika.
Forumowicz

Od: 19 sie 2007, 19:33
Auto: Mazda 6

Postprzez Marek61 » 12 maja 2008, 22:26

Nie to ,zebym obstawał przy swoim ,ale argumenty za Mazdą 3 poproszę w stosunku do Civica w tej cenie,o której tu dyskutujemy... <klotnia>
1,6 pojemnosć
coś koło rocznika 2005
koników cos ponad 100
cena ok 40 tys PLN
z pierwszych rąk ,chetnie z salonu w Polandii

Aha , byłbym zapomniał – to auto o którym piszę mozna krecić do wariackich wprost obrotów ,uzyskujac niemałe prędkosci,i nawet na siłe nie przekroczyć 10 l od swiateł do świateł. Natomiast w trasie spokojnie podróżujac z rodzinką zejsc do 6,5 litra.

Za wskazanie auta polskiego pochodzenia w tym roczniku i tej cenie nazwę wskazujacego cudotwórcą,królem złotym i jeszcze prosiłbym o argumenty serwisowe.Ja takowych nie dostrzegam.

Analizowałem ten temat po wielokroc,na Seatach się nie znam ani nawet nie bedę sie znał,VW traca mi słomą,Corolla z tego rocznika to niestety nie.
O Mazdzie ,którą postawie jako nr2 po Civicu 1,6 rocznik2005 moge powiedziec -dobre auto ,bez osiagów w tej cenie,chetnie-najchętniej kradzione w tej częsci Europy(a o tym można sie przekonać odbywajac pouczajaca rozmowe z dobrze zorientowanym w ubezpieczeniach agentem-- takim który przedstawi tabele rankingu kradzionych aut).
To tyle.Wyrazam tylko swoja opinie. Podejme walkę na argumenty. ładny to jest Ferrari,a reszta jest kredka woskową malowana w przerwie na lunch.
Panie Boże. Dziękuję Ci za bezpośredni wtrysk podtlenku azotu, chłodnice międzystopniowe, turbosprężarki z łożyskami kuIkowymi i tytanowe sprężyny zaworu.
Amen.
Forumowicz

Postprzez Grzyby » 12 maja 2008, 22:31

Marek61 napisał(a):ładny to jest Ferrari

za to nie ulega wątpliwości że Civ jest paskudny :P
Nie wiem jak inni – mnie auto musi się podobać. Może być super i hiper ale jak mi się nie spodoba to sorki i papa
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Marek61 » 12 maja 2008, 22:39

Tak...Jest jednym z brzydszych modeli Civa. Mam zdanie takie ,ze nie jest ostatni a zapiernicza jako ten pierwszy.
Mi z kolei chodzi o własciwosci jezdne auta.
Kocham gokarty.......Moze stad mam to skrzywienie.
Ale jak już pisałem ,moja analiza wynika z moich prywatnych przekonan.
Nie słuchajcie mnie. ;)
Amen.
Forumowicz

Postprzez Grzyby » 12 maja 2008, 22:45

Marek61 napisał(a):własciwosci jezdne auta

czy osiągi?
Bo to 2 różne sprawy ...
Z tego Twojego "skrzywienia" wynika że bardziej o osiągi. A mnie to już specjalnie nie podnieca :)
Chyba wyrosłem :P
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Marek61 » 12 maja 2008, 22:51

to doprecyzuje...osiagi i własciwosci jezdne. A gokartem juz od 11 lat jezdze z synem. A prawo jazdy on- ten mój syn ma od 6 lat.Ja nie wyrosnę nigdy. ;) Taki los.Jedni lubią wędkować,inni grać w szachy a ja lubie nieduze autka z fajnym motorem. Tylko ten portfel......... ;)
Ostatnio odkrywałem Suzuki Swifta z silnikiem . ale to inna bajka.
Civic rulez. hahaha hahaha hahaha
Amen.
Forumowicz

Postprzez Fan » 13 maja 2008, 10:20

Ja made3 wyczaiłem w int na niemieckich stronach . jestem jej posiadaczem od 2m-cy. Bardzo jestem zadowolony. Ceny jak porównywałem na Alegro czy Otomoto są jakby niższe.Pytanie dlaczego? A wszystkie wg sprzedających nie bite. Najlepiej pojechać na miejsce zobaczyć co i jak. W komisie z prawdziwego zdarzenia.Nie od Polaka, Ruska, Turka czy Jugola. Na miejscu utargujesz i widzisz co bieżesz. Po opłatach wyjdzie jak na Alegro Otomoto trochę taniej , ale będziesz miał pewność. Ja tak zrobiłem i jestem w tym aucie zakochany. Naprawde tylko Mazda. Przed kupnem przerabiałem fora i tylko promil krytycznych uwag. Pozdrawiam
Początkujący

Od: 12 maja 2008, 10:38
Auto: Mazda 3 2005 1,6 benz.

Postprzez Vicarious » 27 paź 2011, 15:32

Fan możesz napisać z jakich stron korzystałeś ?

pozdr,
Początkujący

Od: 27 paź 2011, 14:12
Auto: Yamaha FZ6

Postprzez Marianek » 27 paź 2011, 20:04

Możesz szukać tu:
http://www.autoscout24.de/
www.mobile.be
a tak ze swojej strony polecam auta z Belgii gdyż maja zazwyczaj w 90%
bardzo dobry stan techniczny (Belgowie dbają o mechanikę) i car-pass gwarancja stanu technicznego i przebiegu.
Niestety te auta sa nieco droższe i brudniejsze we wnętrzu ,zazwyczaj Belgowie to brudasy.
http://nl.autoscout24.be/Home.aspx
www.autovlan.be
Pozdrawiam
Marian
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez Fan » 28 paź 2011, 14:12

nie pamiętam z przykrością tych stron. Jak spojrzysz na datę postu to będziesz miał odpowiedz. pozdrawiam. Madzią jeżdzę cały czas tą samą. Po takim czasie jeszcze raz stwierdzam że warto było ją kupić.
Początkujący

Od: 12 maja 2008, 10:38
Auto: Mazda 3 2005 1,6 benz.

Postprzez Vicarious » 28 paź 2011, 15:44

dzięki wielkie Mariianek Obrazek
Początkujący

Od: 27 paź 2011, 14:12
Auto: Yamaha FZ6

Postprzez Marianek » 28 paź 2011, 16:30

np :)
Pozdrawiam
Marian