yakuzik napisał(a):witam, zastanawiam sie nad lekkim tuningiem silnika w mazdzie 3 2,0, co byscie poradzili za jakies nieduze pieniądze, ale, żeby dało to pare koni i troche podniosło moment. Szczerze mówiąc myślałem nad jakimś markowym dolotem i stożkiem i może jakis chiptuning.
pzdr
Jak kiedyś dawno temu jeździłem benzyną to tak zrobiłem:
– przy wymianie świec założyłem – brisk premium
– filtr powietrza zastąpiłem wkładką K&N (stożek byłby lepszy, ale byłem na to za leniwy)
– "wywaliłem" bebechy z katalizatora
– kupiłem opony z bieżnikiem który uznałem że będzie miał małe opory toczenia
Świece i opony i tak musiałem zmienić – więc kosztów nie liczę. K&N chyba coś ok. 250zł. Wywalenie bebechów z katalizatora.... nie pamiętam.
Samochód był wyraźnie mocniejszy przy wyższych obrotach i chętniej na nie wchodził, a cała operacja kosztowała "grosze".
Ale... nie wiem jak mazda zareaguje na Brisk – ponoć niektóre silnik nierówno z tymi świecami pracują (np. Fiat). No i stożek, czy też wkładka – często przepływomierze padają, chociaż mój działał OK (nie była to Mazda). Ja po tych przeróbkach bez problemu przejechałem jakieś 80tys.(samochód miał ok. 40tys. jak go przerobiłem). Świece wymieniałem co 10tys. (tak zalecał Brisk) i tak samo co 10tys. czyściłem filtr powietrza, chyba że zauważyłem wcześniej że był za brudny.