Stuki w przednim zawieszeniu.
Witam .Jestem nowy na forum mam podobny problem, głuche stuki dochodzą od strony przedniego lewego koła,przy przejeżdżaniu przez poprzeczne nierówności,byłem na szarpakach sam szukałem i nie mogę tego namierzyć .Może ktoś mi podpowie coś mądrego ?
- Od: 5 lut 2008, 15:43
- Auto: Mazda Premacy 2,0 Turbo diesel
U mnie okazało się, że stukał łącznik stabilizatora w prawym przednim kole, więc gumy zostały mi na zapas
Koszt naprawy jest praktycznie niewielki, dlatego warto podjechać do mechanika niech rzuci fachowym okiem
Pozdro...

Pozdro...
K.P.
- Od: 1 maja 2006, 22:58
- Auto: MAZDA 323F 1.6 16V BG 1991r. --> Premacy zielony metalik 1.8 114KM CP 2000r.+ LPG w kole --->> Jest Impreza WRX 2.0T GD 2002 sedan z lotą ;)
A co z gumami łączników stabilizatorów, może już są do wymiany? Sam wymieniałeś?
Jeśli zawieszenie jest ok, no to cóż... trzeba szukać, bo słyszałem nawet o czymś takim, że koledze wpadł mały kamyczek do środka wahacza (przez jakiś otwór w profilu) i facet męczył się z tym przez kilka miesięcy
prawie osiwiał z nerwów...
Pozdrawiam
Jeśli zawieszenie jest ok, no to cóż... trzeba szukać, bo słyszałem nawet o czymś takim, że koledze wpadł mały kamyczek do środka wahacza (przez jakiś otwór w profilu) i facet męczył się z tym przez kilka miesięcy

Pozdrawiam
K.P.
- Od: 1 maja 2006, 22:58
- Auto: MAZDA 323F 1.6 16V BG 1991r. --> Premacy zielony metalik 1.8 114KM CP 2000r.+ LPG w kole --->> Jest Impreza WRX 2.0T GD 2002 sedan z lotą ;)
Właśnie te gumy mnie niepokoją z lewej strony drążek jest bardzo blisko belki , około 3 mm i to może stukać . Tylko wymiana tych gum mnie przeraża tam jest tak ciasno że niema jak klucza włożyć ,muszę pojechać gdzieś na kanał i dokładnie się przyjrzeć .
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Bingo <jupi> Przyczyna zlokalizowana ,guma drążka reakcyjnego z lewej strony na razie podłożyłem kawałek węża gumowego . Nigdzie nie mogę dostać gum na przód ,może ktoś mi doradzi gdzie szukać .
Pozdrawiam Roman-28
Pozdrawiam Roman-28
Ten sam problemo mam, wymieniłem już końcówki drążka stabilizacyjnego i gumki na samym drążku i dalej stuk puk.Wywaliłem wszystko z bagażnika nawet roletkę została sam butla w kole od lpg i dalej napaża
!!!!!!!!!!!!!!

MOJA KOCHANA MADZIA
- Od: 26 mar 2008, 17:29
- Auto: Mazda Premacy 1,8 115 km
u mnie chyba tez przyszedl czas na rozwiazanie problemu,
pod czas jazdy kiedy stuknie daje sie to wyczuc pod nogami pasazerki wiec wnioskuje ze trzeba wymienić tuleje wahacza przedniego i teraz pytanie czy sam sobie z tym poradze – cena tulei do przodu to koło 100 zł – czy nie trzeba miec prasy itp ?
czy ktos z was to robił i ma jakies cenne wskazówki ?
dzieki za pomoc
rt
pod czas jazdy kiedy stuknie daje sie to wyczuc pod nogami pasazerki wiec wnioskuje ze trzeba wymienić tuleje wahacza przedniego i teraz pytanie czy sam sobie z tym poradze – cena tulei do przodu to koło 100 zł – czy nie trzeba miec prasy itp ?
czy ktos z was to robił i ma jakies cenne wskazówki ?
dzieki za pomoc
rt
Przyjmę zlecenia – administracja IT – Warszawa / Poznań / Lublin – a zdalnie wszedzie. http://www.itct.com.pl
- Od: 11 sie 2007, 20:17
Mi się to też przytrafiło i okazało się że miałem pęknięty drążek stabilizator na pierwszy rzut oka wszystko ok. Stukał mi o wahacz podczas jazdy to był metaliczny odgłos który niosło po całym aucie
. Myślałem że auto się łamie czy coś. 
- Od: 13 kwi 2008, 22:02
- Auto: Mazda 323 BG 1,3 16V '93r
Roman28 napisał(a):BingoPrzyczyna zlokalizowana ,guma drążka reakcyjnego z lewej strony na razie podłożyłem kawałek węża gumowego . Nigdzie nie mogę dostać gum na przód ,może ktoś mi doradzi gdzie szukać .
Pozdrawiam Roman-28
mam pytanko mam mazde 323F 1995 rok i jakis dziwnie stuki slychac w zawieszeniu w przodzie a wymienile, łoczniki stabilizatora w przodzie i dalej slychac od czasu do czasu stuki na skreconych kolach w lewo i w prawo jak na prostych przy powolnej jezdzie nie wiem co mam zrobic prosz o jakies wskazuwki o pmoc a kupilem go miesiac temu byl sprowadzony z niemiec i zawieszenie juz sie odzywa a amortyzatory sa sprawne 86%
-
Brodzio
Roman28 napisał(a):BingoPrzyczyna zlokalizowana ,guma drążka reakcyjnego z lewej strony na razie podłożyłem kawałek węża gumowego . Nigdzie nie mogę dostać gum na przód ,może ktoś mi doradzi gdzie szukać .
Pozdrawiam Roman-28
mam pytanko mam mazde 323F 1995 rok i jakis dziwnie stuki slychac w zawieszeniu w przodzie a wymienile, łoczniki stabilizatora w przodzie i dalej slychac od czasu do czasu stuki na skreconych kolach w lewo i w prawo jak na prostych przy powolnej jezdzie nie wiem co mam zrobic prosz o jakies wskazuwki o pmoc a kupilem go miesiac temu byl sprowadzony z niemiec i zawieszenie juz sie odzywa a amortyzatory sa sprawne 86%
-
Brodzio
-
Brodzio
witam
gdzie kupic tuleje metalowo-gumowa do przodu mazdy premacy, czy jest jakas wieksza filozofia z wymiana ? czy wymienia sie gumki na stabilizatorach – czy trzeba wymienic caly stabilizator
Czy moze ktos kto sie zna na tym zrobic zdjecie lub wkleic schematyczny rysunek zawieszenia z ksiazki serwisowej z numerami czesci – bo z waszych opisow wymiany nie wiele moge sobie wyobrazic i chyba nie jestem osamotniony
dzieki za pomoc
i pozdrawiam
rt
gdzie kupic tuleje metalowo-gumowa do przodu mazdy premacy, czy jest jakas wieksza filozofia z wymiana ? czy wymienia sie gumki na stabilizatorach – czy trzeba wymienic caly stabilizator
Czy moze ktos kto sie zna na tym zrobic zdjecie lub wkleic schematyczny rysunek zawieszenia z ksiazki serwisowej z numerami czesci – bo z waszych opisow wymiany nie wiele moge sobie wyobrazic i chyba nie jestem osamotniony
dzieki za pomoc
i pozdrawiam
rt
Przyjmę zlecenia – administracja IT – Warszawa / Poznań / Lublin – a zdalnie wszedzie. http://www.itct.com.pl
- Od: 11 sie 2007, 20:17
kupic mozna w forumowym carspeed albo na allegro, filozofii z wymiana nie ma, trzeba wyjac wahacz ale jak to bywa w zawiasie nie kazdy w domu da rade bo cos moze nie chciec sie odkrecic albo cos moze nie chciec wyjsc. tuleje met/gum sa dwie rozne na wahacz, gumy stabilizatora wymienia sie tak jak napisaem wyzejziggy_powrot_gwiazdy napisał(a):gdzie kupic tuleje metalowo-gumowa do przodu mazdy premacy, czy jest jakas wieksza filozofia z wymiana ?
pewnie nie pomoglem
- Od: 29 paź 2003, 01:07
- Auto: cprf2a'99
Witam jestem nowy na forum widze ze mam podobny problem... dokładnie przy prawym kole na dołkach mi coś strasznie stuka ... amortyzator jest sprawny jesli możecie napiszcie jakie mogą być możliwe przyczyny tego stukania pozdrawiam:)
-
pawel2108