Stuki w przednim zawieszeniu.

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez badolog » 26 sty 2008, 16:30

oooooooooooooo mam te same obiawy z tyłu ale mam jeszce jeden problem przy skrecie w prawo cos mi chrobocze w okolicach lewego koła co to moze byc pliss o pomoc............
Tanz Der Teufel
Forumowicz

Od: 29 cze 2005, 16:39
Auto: premacy 2.0 ditd 2000r.

Postprzez Roman28 » 7 kwi 2008, 13:48

Witam .Jestem nowy na forum mam podobny problem, głuche stuki dochodzą od strony przedniego lewego koła,przy przejeżdżaniu przez poprzeczne nierówności,byłem na szarpakach sam szukałem i nie mogę tego namierzyć .Może ktoś mi podpowie coś mądrego ?
Początkujący

Od: 5 lut 2008, 15:43
Auto: Mazda Premacy 2,0 Turbo diesel

Postprzez PierogK » 7 kwi 2008, 18:58

U mnie okazało się, że stukał łącznik stabilizatora w prawym przednim kole, więc gumy zostały mi na zapas <lol> Koszt naprawy jest praktycznie niewielki, dlatego warto podjechać do mechanika niech rzuci fachowym okiem ;)

Pozdro...
K.P.
Forumowicz

Od: 1 maja 2006, 22:58
Auto: MAZDA 323F 1.6 16V BG 1991r. --> Premacy zielony metalik 1.8 114KM CP 2000r.+ LPG w kole --->> Jest Impreza WRX 2.0T GD 2002 sedan z lotą ;)

Postprzez Roman28 » 7 kwi 2008, 20:50

Łączniki obydwa wymieniłem na nowe ,a stuki pozostały
Początkujący

Postprzez PierogK » 7 kwi 2008, 21:01

A co z gumami łączników stabilizatorów, może już są do wymiany? Sam wymieniałeś?

Jeśli zawieszenie jest ok, no to cóż... trzeba szukać, bo słyszałem nawet o czymś takim, że koledze wpadł mały kamyczek do środka wahacza (przez jakiś otwór w profilu) i facet męczył się z tym przez kilka miesięcy hahaha prawie osiwiał z nerwów...

Pozdrawiam
K.P.
Forumowicz

Od: 1 maja 2006, 22:58
Auto: MAZDA 323F 1.6 16V BG 1991r. --> Premacy zielony metalik 1.8 114KM CP 2000r.+ LPG w kole --->> Jest Impreza WRX 2.0T GD 2002 sedan z lotą ;)

Postprzez Roman28 » 9 kwi 2008, 20:05

Łączniki stabilizatorów są na przegubach kulowych .obydwa osobiście wymieniałem.A kamień w wahaczu odpada to całkiem inny odgłos .Zaczekam aż zrobi się troszkę cieplej i będę szukał do skutku . Pozdrawiam.
Początkujący

Postprzez Łukasz » 9 kwi 2008, 21:35

Roman28 napisz czy wymieniłeś gumy trzymające stabilizator???
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 kwi 2004, 21:52
Auto: Mazda 6 GH MZR-CD Wagon

Postprzez Roman28 » 10 kwi 2008, 19:40

Właśnie te gumy mnie niepokoją z lewej strony drążek jest bardzo blisko belki , około 3 mm i to może stukać . Tylko wymiana tych gum mnie przeraża tam jest tak ciasno że niema jak klucza włożyć ,muszę pojechać gdzieś na kanał i dokładnie się przyjrzeć .

Pozdrawiam.
Początkujący

Postprzez Łukasz » 11 kwi 2008, 08:40

Roman28 napisał(a):muszę pojechać gdzieś na kanał i dokładnie się przyjrzeć

wymiana tylko na kanale,lecz jest bardzo dobry dostęp i wszystko mi zajęło 15minut ( z opi.....aniem :P )
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Roman28 » 17 kwi 2008, 21:12

Bingo <jupi> Przyczyna zlokalizowana ,guma drążka reakcyjnego z lewej strony na razie podłożyłem kawałek węża gumowego . Nigdzie nie mogę dostać gum na przód ,może ktoś mi doradzi gdzie szukać .

Pozdrawiam Roman-28
Początkujący

Postprzez Łukasz » 17 kwi 2008, 22:29

Roman28 napisał(a):Nigdzie nie mogę dostać gum na przód ,może ktoś mi doradzi gdzie szukać .
– w ASO koszt ok 29zł sztuka.Zamienników nie znalazłem.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez kuki_1979 » 5 maja 2008, 17:18

Ten sam problemo mam, wymieniłem już końcówki drążka stabilizacyjnego i gumki na samym drążku i dalej stuk puk.Wywaliłem wszystko z bagażnika nawet roletkę została sam butla w kole od lpg i dalej napaża !!!!!!!!!!!!!!!!
MOJA KOCHANA MADZIA
Początkujący

Od: 26 mar 2008, 17:29
Auto: Mazda Premacy 1,8 115 km

Postprzez ziggy_powrot_gwiazdy » 16 cze 2008, 13:12

u mnie chyba tez przyszedl czas na rozwiazanie problemu,
pod czas jazdy kiedy stuknie daje sie to wyczuc pod nogami pasazerki wiec wnioskuje ze trzeba wymienić tuleje wahacza przedniego i teraz pytanie czy sam sobie z tym poradze – cena tulei do przodu to koło 100 zł – czy nie trzeba miec prasy itp ?
czy ktos z was to robił i ma jakies cenne wskazówki ?

dzieki za pomoc

rt
Przyjmę zlecenia – administracja IT – Warszawa / Poznań / Lublin – a zdalnie wszedzie. http://www.itct.com.pl
Forumowicz

Od: 11 sie 2007, 20:17

Postprzez Barto1985 » 22 wrz 2008, 20:56

Mi się to też przytrafiło i okazało się że miałem pęknięty drążek stabilizator na pierwszy rzut oka wszystko ok. Stukał mi o wahacz podczas jazdy to był metaliczny odgłos który niosło po całym aucie :D . Myślałem że auto się łamie czy coś. :P
Początkujący

Od: 13 kwi 2008, 22:02
Auto: Mazda 323 BG 1,3 16V '93r

Postprzez Brodzio » 18 lis 2008, 00:07

Roman28 napisał(a):Bingo <jupi> Przyczyna zlokalizowana ,guma drążka reakcyjnego z lewej strony na razie podłożyłem kawałek węża gumowego . Nigdzie nie mogę dostać gum na przód ,może ktoś mi doradzi gdzie szukać .

Pozdrawiam Roman-28

mam pytanko mam mazde 323F 1995 rok i jakis dziwnie stuki slychac w zawieszeniu w przodzie a wymienile, łoczniki stabilizatora w przodzie i dalej slychac od czasu do czasu stuki na skreconych kolach w lewo i w prawo jak na prostych przy powolnej jezdzie nie wiem co mam zrobic prosz o jakies wskazuwki o pmoc a kupilem go miesiac temu byl sprowadzony z niemiec i zawieszenie juz sie odzywa a amortyzatory sa sprawne 86%
Brodzio

Postprzez Brodzio » 18 lis 2008, 00:08

Roman28 napisał(a):Bingo <jupi> Przyczyna zlokalizowana ,guma drążka reakcyjnego z lewej strony na razie podłożyłem kawałek węża gumowego . Nigdzie nie mogę dostać gum na przód ,może ktoś mi doradzi gdzie szukać .

Pozdrawiam Roman-28

mam pytanko mam mazde 323F 1995 rok i jakis dziwnie stuki slychac w zawieszeniu w przodzie a wymienile, łoczniki stabilizatora w przodzie i dalej slychac od czasu do czasu stuki na skreconych kolach w lewo i w prawo jak na prostych przy powolnej jezdzie nie wiem co mam zrobic prosz o jakies wskazuwki o pmoc a kupilem go miesiac temu byl sprowadzony z niemiec i zawieszenie juz sie odzywa a amortyzatory sa sprawne 86%
Brodzio

Postprzez Brodzio » 18 lis 2008, 00:12

Brodzio

Postprzez ziggy_powrot_gwiazdy » 25 lis 2008, 09:07

witam

gdzie kupic tuleje metalowo-gumowa do przodu mazdy premacy, czy jest jakas wieksza filozofia z wymiana ? czy wymienia sie gumki na stabilizatorach – czy trzeba wymienic caly stabilizator

Czy moze ktos kto sie zna na tym zrobic zdjecie lub wkleic schematyczny rysunek zawieszenia z ksiazki serwisowej z numerami czesci – bo z waszych opisow wymiany nie wiele moge sobie wyobrazic i chyba nie jestem osamotniony

dzieki za pomoc
i pozdrawiam
rt
Przyjmę zlecenia – administracja IT – Warszawa / Poznań / Lublin – a zdalnie wszedzie. http://www.itct.com.pl
Forumowicz

Od: 11 sie 2007, 20:17

Postprzez nightcomer » 25 lis 2008, 10:49

ziggy_powrot_gwiazdy napisał(a):gdzie kupic tuleje metalowo-gumowa do przodu mazdy premacy, czy jest jakas wieksza filozofia z wymiana ?
kupic mozna w forumowym carspeed albo na allegro, filozofii z wymiana nie ma, trzeba wyjac wahacz ale jak to bywa w zawiasie nie kazdy w domu da rade bo cos moze nie chciec sie odkrecic albo cos moze nie chciec wyjsc. tuleje met/gum sa dwie rozne na wahacz, gumy stabilizatora wymienia sie tak jak napisaem wyzej
pewnie nie pomoglem
Forumowicz

Od: 29 paź 2003, 01:07
Auto: cprf2a'99

Postprzez pawel2108 » 8 gru 2008, 18:26

Witam jestem nowy na forum widze ze mam podobny problem... dokładnie przy prawym kole na dołkach mi coś strasznie stuka ... amortyzator jest sprawny jesli możecie napiszcie jakie mogą być możliwe przyczyny tego stukania pozdrawiam:)
pawel2108