wymiana oryginalnego radia

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez arti.sa » 27 kwi 2008, 21:33

Harman Kordon tak lecz też ku home skłoniona firma ;) Pozostałe to tylko koncern :P , no może są wyjątki ...
Jakiej muzy słuchasz? Jest to już jest podstawowy budzet i można całkiem niezły zestaw zainstalować.
Jesza napisał(a):czy to coś świetne to głośniki
DLS – jeżeli tylko coś cię przekonuje do tej firmy to zapraszam ;) najlepiej gdzieś posłuchaj, wczoraj byłem SOUND OF TUNING 2008 i było kilka furek właśnie z tą serią... nie tylko w M6 się sprawdzają :P
<b>Była madzia 6 TT czyli traktor TOP ;D</>
Forumowicz

Od: 31 sie 2007, 13:47
Auto: 9-5 aero 260hp, M2 DE 86hp

Postprzez bartwaw » 27 kwi 2008, 22:38

Mam Bose w moim nowym nabytku – mazda 6 '04. Nie jest tragicznie ale napewno mogło by być lepiej.

Czy ktos korzystał zestawu Metry:
http://www.therpmstore.com/product_info ... ucts_id=51

Zastanawiam się na czymś takim. Ten DashKit jest o tyle fajny, że w pewien sposób wykorzystuje wyświetlacz (można na nim wyświetlić własny tekst).

Napewno nie intersuje mnie montaż w gornym schowku – dla mnie to jakaś paranoja.

Jeszcze jak by się dało wykorzystać sterowanie z kiery – no dla mnie była by to "bajka".

Są też DashKity na podwójny Din. Niestety znalazłem tylko do wersji japońskiej.
Mazda 6 2004r.
[url]www.igunia.pl[/url]
Forumowicz

Od: 1 kwi 2008, 22:35
Auto: Mazda 6 GY '04 Kombi

www.igunia.pl

Postprzez airbob » 27 kwi 2008, 23:35

Do Jesza
To co zacytowałeś odnosiło się do sytuacji bezpośredniego podłączenia do wyjść bose wejść zwykłego wzmacniacza.
Obstaję za taką sytuacją z tego powodu bo mam testowe radio właśnie bose i na żywca podłączyłem sobie do jego wyjść głośnik i nawet gra i nawet nie tak cicho, co w przypadku poziomu z wyjść rca jest nie do uzyskania.

Jak najbardziej polecam DLS sam mam na tym zbudowany system w połączeniu z audisonem sprawdziło się to na zawodach z sukcesami jak i w wieloletniej już eksploatacji.
Świetne głośniki aczkolwiek od serii PS6 w górę.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
Forumowicz

Od: 18 gru 2007, 10:55

Postprzez Jesza » 3 maja 2008, 11:55

arti.sa udało mi się znależć kilka opini na temat głośników (raczej przychylnych), widzę też jakie oferujesz. Słucham głównie rocka raczej lżejsze odmiany, smooth jazz. Osoby które pytałem gustują raczej w innej muzie niestety nie miałem jak posłuchać.

Napisz jakąś propozycję wzmacniaczy do zestawu R6A.

Ewentualne dalsze szczegóły uzgodnimy na PW – proponowany zestaw może być użyteczny dla innych, trudno znaleźć konkretne propozycje zestawów na forum (do przemyślenia, posłuchania).
Forumowicz

Od: 21 kwi 2008, 20:47
Auto: Mazda 6 3.0 V6 2006 r automat 6-bieg

Postprzez arti.sa » 3 maja 2008, 15:05

Jesza napisał(a):Napisz jakąś propozycję wzmacniaczy do zestawu R6A.
zależy od budżetu ;)
np. U.S.Amps XT-1600.4, μ-Dimension RM V41

Jesza napisał(a):Słucham głównie rocka raczej lżejsze odmiany, smooth jazz.

Co do głosników to dls r6a lub dego po-650. Oczywiście w tym budżecie co dysponujesz. Nie wiem czy pisałem ale gitarka basowa ma charakter na dls ;) Zresztą też sporo rocka słucham. Co do dego to trzeba by zwrotki przerobić aby uniwersalnie zagrały. Więc dego 750pln min + przekombinowanie zwrotek. ;)
Forumowicz

Postprzez Jesza » 5 maja 2008, 21:23

arti.sa
czyli podsumowując naszą dyskusję:
– ja założyłem że jednostka centralna pozostaje bezwzględnie
– wstepnie pozostaje wzmacniacz Bose i napędza tył i fabryczny sub (może tylko na próbę)

– jako zestaw przedni proponujesz DLS R6A
– wzmacniacz μ-Dimension RM V41

ten komplet wybrałem z Twoich propozycji

Proponowany zestaw po zebraniu opini powinien grać dla mnie zadowalająco (co najmniej ;) )
Dire Straits, Marillion czasem Metalica i trochę jazzu będą umilać jazdę.

Kilka wątpliwości: jak to zagra z tyłem Bose (czy od razu myśleć o głośnikach na tył), czy będzie potrzebny sub – kilka opini o DLS wskazuje że raczej nie, czy jednostka centralna da radę podać przyzwoity sygnał do pozostałej części zestawu :|
Forumowicz

Postprzez arti.sa » 5 maja 2008, 22:09

airbob napisał(a):mam testowe radio właśnie bose i na żywca podłączyłem sobie do jego wyjść głośnik

Jak pod radio podpiołeś bez wzmacniacza? Przecież bose to deck hymmm...
Jesza napisał(a):czy będzie potrzebny sub
Ja bym obstawał za subem. 1 zestaw w m6 nie jest tak mocny 2 tak już można by zrezygnować z suba. Ale nawet mały subik 10" może narobić zamieszania w pozytywnym słowa znaczeniu ;) Z tyłu bym zrezygnował. Będzie psuł scenę ale na próbę i odłuchy możesz zostawić, czasami jak się cicho słucha to z tyłu narzekają, Zależy co się wozi i kogo. W normalnych instaalacjach tył poprostu nie istnieje, dązy się do tego aby przód zrobił calą robotę a sub wypełnił dolne pasmo. Pamietaj musisz zrobić RCA.
Forumowicz

Postprzez airbob » 6 maja 2008, 10:48

Bose owszem to deck ale o wysokim poziomie na wyjściach, nie taki jak decki ze sklepu, stąd możliwość podłączenia głośnika. Oczywiście nie da się w ten sposób nagłośnić auta ale aby sprawdzić czy radio gra to takie rozwiązanie wystarczy.
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
kontakt 503304123
Forumowicz

Postprzez Jesza » 6 maja 2008, 21:42

RCA chyba niekoniecznie – wytypowany wzmacniacz posiada możliwość podłączenia sygnału o niskim i wysokim poziomie. Jak napisał airbob w jednostce centralnej poziom na wyjściu jest dość wysoki – będzie trzeba sprawdzić. W innych wątkach forumowicze piszą że jednostki centralne są identyczne czy mają czy nie sygnaturę BOSE. Bez Bose napędzają głośniki bez wzmacniacza no i też bez suba.
Jeszcze kwestia ewentualnego modelu głośników na tył ?? na pewno DLS tylko co odpowiada zestawowi R6A ??
Aha i jeszcze jak sie montuje takiego raka (RM V41) w aucie :D
Forumowicz

Postprzez arti.sa » 7 maja 2008, 08:00

Jesza napisał(a):RCA chyba niekoniecznie
no fakt przecieżto RM ma hi-input <glupek2>
Jesza napisał(a):W innych wątkach forumowicze piszą że jednostki centralne są identyczne czy mają czy nie sygnaturę BOSE
jesteś pewien? Gdyby były u mnie już by siedziało bose a tak kopa.
Jesza napisał(a):na pewno DLS tylko co odpowiada zestawowi R6A
R6A ;)
Planując z tyłu głośniki również trzeba zrobić porządne wygłuszenie, zainstaluj przód – zobaczysz co to r6a ;) później zdecydujesz co z tyłem, możesz chwilowo fabrykę zostawić i odpowiednio wysterować względem przodu
Jesza napisał(a):Aha i jeszcze jak sie montuje takiego raka (RM V41) w aucie
To już kwestia gustu, wygody i praktyki – musisz pokombinować bo jak ma to wyglądać to potrzeba jaką zabudowę fajną zrobić.
.
Forumowicz

Postprzez airbob » 7 maja 2008, 09:25

Hi input we wzmacniaczu to dokładnie taki adapter RCA tylko że wbudowany do środka wzmacniacza. Wszelkie niedoskonałości rozwiązania pozostają.
Wiąże się to z tym że końcówka mocy w radiu od 50% swojej mocy już wprowadza straszne zniekształcenia.
Bose i nie Bose nie są takie same jeśli chodzi o tor audio, reszta rzeczywiście jest taka sama.
kontakt 503304123
kontakt 503304123
Forumowicz

Postprzez Jesza » 7 maja 2008, 16:39

airbob napisał(a):Hi input we wzmacniaczu to dokładnie taki adapter RCA tylko że wbudowany do środka wzmacniacza. Wszelkie niedoskonałości rozwiązania pozostają

Ale mam nadzieję że zrobione na przyzwoitym poziomie a nie jak te powszechnie dostępne "ideały" za kilkanaście PLN.
Forumowicz

Postprzez arti.sa » 7 maja 2008, 17:14

airbob napisał(a):reszta rzeczywiście jest taka sama.
A co z płytą? Przecież komp, klima, i radio nie działa po zmianie ze zwykłego na bose .... więc "chyba" nie tylko tor. ;) A może pozostałe elementy ograniczają przekładkę ze zwykłego na bose poza radiem? Jakoś te jednostki są owiane tajemnicą ;) no chyba ze do tych informacji jawnych sie jeszcze nie dokopałem... jakeś linki materiały macie?
Forumowicz

Postprzez airbob » 8 maja 2008, 08:43

Jakość wykonania adaptera lub samego wzmacniacza jest bardzo podobna, od pewnego czasu można zaobserwować straszne zaniżenie jakości sprzętu spotykanego w marketach.
Tak na marginesie to żaden szanujący i aspirujący do wyższej półki producent wzmacniaczy nie ma w swojej ofercie wzmacniaczy z wejściami Hi-input czy zewnętrznych adapterów.

Co do przekładania bose i no-bose w M6 nie będę się wypowiadał bo nie robiłem tego więc nie będę gdybał. Wydaje mi się tylko że może to być jakaś jedna zworka która powoduje to że ta przekładka nie działa. Podobna sytuacja miała miejsce w przypadku aktywowania wyjścia sterującego zmieniarką, opisanego w innym temacie.
kontakt 503304123
kontakt 503304123
Forumowicz

Postprzez Blaster7 » 3 lip 2008, 10:00

Ja równeiż zastanawiam się nad zmiana dysponuje już leżącym na półce sprzętem wyciągniętym z poprzedneigo mojego samochodu do dyspozycji mam:
Wzmacniacz u-Dimension GLOW 4075 http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 4&pid=1005

do którego pociągne hi-input z [jakich?] drzwiowych głośników oczywiście odłanczając je całkowicie

Do tego mam do bagażnika w obudowie reflex kupiona w zestawie
http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 0&pid=1104

i będe ciągnąć syczki do przodu ze zwrotnicami z takiego zestawu
http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 9&pid=1101

Niestety pozostają mi głodniki 165 mm których nie mam gdzie wsadzić ;/ bo chyba nie ma przejściówek w przednich drzwiach z owali na okręg

Zasilanie mam też kompletne kable 20 mm2 i kondensator 1 Farad

boje sie tylko ze tabryczne radio popsuje wszystko Wcześniej chodziło to na pionieerku zwykłym ale grało dobrze eksperyment zaczne w ten weekened

Jak miałem to zamontowane w Oplu Vectrze to miało mi urwać głowe ;P tak waliło pięknie czysto i konkretnie ;P syczki były dość akresywne
MOJA MAZDA http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... highlight=
NA PJ http://www.polskajazda.pl/Samochody/Mazda/6/42933
http://www.ath-hinsberger.de – compleet bodykid
Eibach -30mm

NAPRAWA SKRZYŃ BIEGÓW – SYNCHROCAR Piotr Tarka Żory ul. Fabryczna 1 tel 32 435 90 26
507 144 039 http://www.synchrocar.pl/
ZAPRASZAM NA SERWIS KLIMATYZACJI!!
Forumowicz

Od: 4 maja 2008, 07:31
Auto: Mazda 6 2003 2 CITD, 121KM, GY

Postprzez arti.sa » 3 lip 2008, 10:13

Blaster7 napisał(a):Niestety pozostają mi głodniki 165 mm których nie mam gdzie wsadzić ;/ bo chyba nie ma przejściówek w przednich drzwiach z owali na okręg

Robisz dystans i po sprawie. Tylko wygłusz porządnie drzwi.
Czekamy na rezultat i odsłuch.
Forumowicz

Postprzez barabasz69 » 5 mar 2010, 14:02

Witam wszystkich
mam pytanie czy da sie wymienic fabryczne radio na jakies 2-dinowe i gdzie mozna ewentualnie dokupic ramke maskujacą?
moze ktos z forumowiczów tym sie zajmuje
jestem z wawy
z góry dziekuje za odp
Początkujący

Od: 4 mar 2010, 18:59

Postprzez chinol » 6 mar 2010, 16:00

barabasz69 napisał(a):Witam wszystkich
mam pytanie czy da sie wymienic fabryczne radio na jakies 2-dinowe i gdzie mozna ewentualnie dokupic ramke maskujacą?
moze ktos z forumowiczów tym sie zajmuje
jestem z wawy
z góry dziekuje za odp

Kolega podał wyżej linka o tego http://www.therpmstore.com/product_info ... ucts_id=51
--Nigdy nie polemizuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem zniszczy doświadczeniem--
Forumowicz

Od: 31 lip 2009, 13:47
Auto: Była...Mazda 6 GG 1,8 benzin...
Jest Ford Focus Mk3 Titanium EcoNetic