Pęknięta guma osłony przegubu zewnętrznego

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Blastar » 23 mar 2008, 22:20

Witam
Jak w temacie, zauważyłem pewien problem, a mianowicie przy zmianie kół na letnie, to guma osłaniająca lewy przegub zewnętrzny jest popękana i zaczyna wychodzić z niej jakiś czarny smar, również nadkole i felga jest częściowo zachlapana tym smarem, więc to, że guma nadaje się do wymiany to wiem ale jest jeszcze jeden problem w którym liczę, że mi pomożecie, chodzi o to, że po zdjęciu tarczy hamulcowej i kręceniu piastą ,to na pełnym obrocie wyczułem kilka delikatnych „przeskoków” dodam jeszcze, że jakiś czas temu, nawet to można powiedzieć, że od dawna (ok. 1 roku) zauważyłem, że przy ruszaniu z miejsca w lewo coś „terkocze” w lewym kole ale przy normalnej jeździe nie tylko na wprost ale i w zakrętach jest wszystko ok. i jest cicho.
Więc teraz pytanie do Was, czy to świadczy o tym, że mimo niedawno pękniętej gumy przegub nadaje się już do wymiany? czy może to jest jeszcze wina łożyska ? Ja stawiał bym na przegub ale dla pewności wole Was zapytać i jeśli miał bym zamówić przegub, to co myślicie o takim: http://moto.allegro.pl/item330851848_pr ... 3_abs.html ? jest to jakaś dobra firma? Czy może proponujecie coś innego? Może jest coś tańszego :D?
Z góry dzięki za zainteresowanie i pomoc
Pozdrawiam
Blastar
Forumowicz

Od: 12 mar 2005, 21:30
Auto: 323F BA 1,5i '94 16V 4/DOHC

Postprzez karambol » 23 mar 2008, 22:46

miałem coś podobnego ostatnio, zlekceważyłem rozwaloną gumę i jakieś 3-4 miechy później przegub poszedł i zamias 20 zeta dalem 220 za części
wracając do pytania to ja stawiam na przegub że masz padnięty
Początkujący

Od: 3 sty 2008, 21:28
Auto: Madzia 323F 1.8 BA '96

Postprzez Radek89 » 23 mar 2008, 23:49

ta, przegób poszedł w pis du ;)
Forumowicz

Od: 26 gru 2007, 21:36
Auto: Była efka 323F BG B6 J4 , Jest 323F BA Z5 , i FOCUS DWA ZERRRO ;]

Postprzez MR.PETER » 25 mar 2008, 20:57

U mnie te same objawy w lewy kole :) ..rowniez zaniedbalem i przegub do wymiany :/ Część wyszła 160 zł i robota 50 zł .. Najlepiej wymien od razu.
Forumowicz

Od: 21 mar 2007, 16:30
Auto: Mazda 323f BA 1.5 16v 94r

Postprzez waldii » 25 mar 2008, 21:40

Blastar przegub padniety i koniec.A gume kup dobra,bo te tanie badziewia potrafia sie rozwalic po roku.A czesci najlepiej kupuj na www.carspeed.pl lub znajdziesz go na forum jako Smirnoff On ma rewelka ceny.Sam niedawno kupowalem ale do m.121 kompletny przegub za 160zl.Dodam,ze nie byla to podroba lecz ori pakowany do mazd,ladny zielony :D warto skontaktowac sie z nim
waldii

Postprzez Blastar » 27 mar 2008, 15:27

Tylko dlaczego mam kupować gumę? moja jest rozwalona, tylko wydaje mi się, że ona jest w zestawie z przegubem czyli, że w skład zestawu wchodzi: przegub zewnętrzny, smar, opaski, osłona przegubu, tak jak na tej aukcji co pokazałem, tylko nie wiem czy to jest jakaś dobra firma? i czy Ty waldii i MR.PETER płaciłeś 160 za przegub z ABS-em czy bez? bo ja potrzebuje taki z ABS chodzi chyba o tą zębatkę, bo jeszcze nie wiem czy się bawić w przegub bez tej zębatki i potem to jakoś przekładać, bo może się okazać, że ciężko ją zdjąć a po założeniu, że i tak coś nie będzie działać. A ze Smirnoff-em i tak się skontaktuję :) tylko że jak na razie, to nie mam czasu żeby to rozebrać i zrobić, ale martwi minie trochę to, czy dam rade zbić ten przegub z tego drążka co przenosi napęd, który wychodzi z silnika ale bez konieczności wyjmowania go z tamtą? ktoś ma jakieś doświadczenia w tej sprawie?
Forumowicz

Od: 12 mar 2005, 21:30
Auto: 323F BA 1,5i '94 16V 4/DOHC

Postprzez waldii » 27 mar 2008, 22:05

Blastar napisał(a):czy Ty waldii i MR.PETER płaciłeś 160 za przegub z ABS-em czy bez?

w 121 nie ma abs-u.A z ta koronka zebata nie ma najmniejszego problemu.Zbijasz i wbijasz na nowy.Tylko nie wiem czy warto,zalezy jaka roznica w cenie

Blastar napisał(a):martwi minie trochę to, czy dam rade zbić ten przegub z tego drążka co przenosi napęd, który wychodzi z silnika ale bez konieczności wyjmowania go z tamtą?

jedno stukniecie w przegub i wyskakuje.Cudow nie ma ;)
waldii