Ustawiona geometria a problem ściągania auta

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez navroth » 3 gru 2004, 20:10

Wszystko w układzie kierowniczym zrobione jest zero luzów, opony nowe , cisnienie sprawdzalem 4 razy, hamulce zrobione przod i tyl , zibeznosc i konty kol (wszystkich 4) ustawione wczoraj --- tylko ze jak puszcze fajere to zaczyna Obrazek sciagac w prawo :{

Pan z okregowej stacji kontroli pojazdow po ustawieniu zbieznosci i kontów kół powiedzial ze samochod na 100% NIE byl bity bo wszystko jest idealnie i dodal ze moze to opony bo to czesto spotykany problem, quna ale nowe opony? maja tylko 2 tygodnie!
Obrazek

Aha fajera jest ciagle jakby leciutko w aucie na prawo skierowana, moze ten "super" pan z okregowej stacji kontroli nie potrafil jednak dobrze ustawic jej w pozycje 0 ??

Zalacze tu wynik zbieznosci ponizej:
Obrazek

Moze ktos cos z tego rozumie ??
Forumowicz

Od: 25 paź 2004, 19:47
Auto: Merida Cross 5300

Postprzez Jaksa » 3 gru 2004, 20:25

navroth napisał(a):Aha fajera jest ciagle jakby leciutko w aucie na prawo skierowana
Na 100% masz tył zle ustawiony.
navroth napisał(a):moze ten "super" pan z okregowej stacji kontroli nie potrafil jednak dobrze ustawic jej w pozycje 0
Bo nie moze byc zero....jak chcesz miec dobrze zrobioną geometrię auta to zadzwon sobie tu..722-33-94 tam ludzie zjedli zęby na geometrii. A panowie ze stacji diagnostycznych powinni przejść szkolenie. :P
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM

Postprzez Paweł » 3 gru 2004, 20:30

Jaksa napisał(a):Na 100% masz tył zle ustawiony.

Potwierdzam uwage, bo u mnie tez przez pol roku bokiem jezdzilem od zakladu, do zakladu zanim mi dobrze tylu nie ustawili. Bylem na stacji diagnostycznej naprzeciwko budynku TVNu.
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez navroth » 3 gru 2004, 21:22

Jaksa napisał(a): zadzwon sobie tu..722-33-94

A w jakich godzinach dzwonic ? 9 – 17 czy dluzej tam pracuja?
Forumowicz

Postprzez Jaksa » 3 gru 2004, 21:50

navroth napisał(a):A w jakich godzinach dzwonic ? 9 – 17 czy dluzej tam pracuja?
8,00-18,00 sobota 8,00-14,00 Powołaj się na mnie ( Jarek z mazdy )
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Postprzez navroth » 3 gru 2004, 22:39

Jaksa napisał(a): masz tył zle ustawiony.

A to widac gdzies wsrod tych cyferek z tego wydruku?
Co oni mają zmienic w tym tyle aby nie krecil w prawo? konty ustawienia kół obu czy tylko jednego? zbieżność?
Forumowicz

Postprzez Jaksa » 3 gru 2004, 23:06

navroth napisał(a):zbieżność?
Tylko to...ciekawe czy śruby ( mimosrodowe ) puszczą .... moja rada : zanim fachowiec będzie ciągną te sruby kup sobie 2 sztuki nowe na Rydygiera bo inaczej będzie kicha.Kątów z tyłu nie ustawia się. ( tylko blacharz jak był dzwon ) Jedz do Oponexu tam chłopaki wiedzą o co chodzi ( wszystkie mazdy moich klientow obsługują )
Forumowicz

Postprzez Bokciu » 3 gru 2004, 23:40

Z tą zbieżnością to różnie bywa.Jeśli chodzi o kierownice to nie sugeruj sie tym ,ze nie jest idealnie prosto.W nowych autach nawet niekiedy tak nie jest.Jeżdze na codzien nowymi autami ktore maja przejechane po pareset kilometrów i uwierz mi ,ze prawie w każdym jak ustawie kierw dokładnie prosto to zaraz lece do rowu albo na przeciwny pas.
Kolejna sprawa to drogi.Niekiedy jest krzywa droga i niby zbieznosc ustawiona OK a i tak lekko cignie w ktorąś stronę.
Ja też ostatnio ustawiałem sobie zbieżnośc u mnie na serwisie i na kompie wyszło ,ze mam idealnie prosto kierownice a jak wyjechalem na droge to lekko jest skrzywiona a jak jade do pracy to mam takie odcinki drogi chore ,ze mnie lekko ciągnie.
pozdr.
Ostatnio edytowano 4 gru 2004, 00:08 przez Bokciu, łącznie edytowano 1 raz
Ahura Mazda – dobry bóg
Forumowicz

Od: 20 wrz 2004, 22:23
Auto: Galant EA 2.4 Tiptronic '99

Postprzez Jaksa » 3 gru 2004, 23:58

Bokciu napisał(a):Ja też ostatnio ustawiałem sobie zbieżnośc u mnie na serwisie i na kompie wyszło ,ze mam idealnie prosto kierownice a jak wyjechalem na droge to lekko jest skrzywiona
To cały czas jest zle ustawione...Bokciu , Ja tez się śmiałem z ustawiania tyłu ( jak to ,co tam z tyłu moze się dziać <lol> fabryka ustawiła i tak ma być ) miałem to samo niby na kompie wszystko ok a fajera lekko w lewo i co? Zonk...chłopaki ruszyli tył i nie ma bata musi byc fajera prosto. Sprzęt to jeszcze nie wszystko ,liczy sie wiedza i wieloletnia praktyka ( bez obrazy ) To tak jak diagnosta.....1 na 100 ma wiedzę w tematach diagnostycznych a reszta pracuję bo mu ojciec kazal.... <lol> ( bo z takiej pracy jest duża kasa bokiem )
Forumowicz

Postprzez Bokciu » 4 gru 2004, 00:16

Jaksa napisał(a):To cały czas jest zle ustawione...Bokciu

Tez miałem własnie tył zle ustawiony wiec poszedł do poprawki to jedno.oczywiscie jak ruszyli tył trzeba było ustawic potem przod na nowo.No i wyszło niby OK.
tez uwazam ,ze powinna byc idealnie prosto.No ale jak wytlumaczysz nowe auta ktore maja tak samo.
Przyjezdzaja z fabryki i krzywo maja kierwy.heheh
Np. taka Asterka ,albo Vectra ....
jade sobie i idelanie prosto ustawiam kierownice...i co sie dzieje ?zjezdzam do rowu.Inna sprawa to to ,ze niekiedy jest droga sfatygowana i o dziwo naraz po ustawieniu kierwy prosto ,auto faktycznie jedzie prosto.Ale to tylko niekiedy....
Pozdr.
Ahura Mazda – dobry bóg
Forumowicz

Postprzez Jaksa » 4 gru 2004, 00:52

Bokciu napisał(a):taka Asterka ,albo Vectra
A to jest samochód? :P hahaha hahaha ....Ok. Pogadamy jeszcze o tym jak się zobaczymy ( może )
Forumowicz

Postprzez Bokciu » 4 gru 2004, 01:08

Jaksa napisał(a):A to jest samochód?

No opel Oplem ,ale Vectra C to im sie udała akurat no nie mowie ,ze jest najlepsza
ale jak by nie bylo konkuruje dosc skutecznie z innymi ..
Prada jest taka ,ze pewnie wybrałbym Mazde 6 ,chociażby z samego sentymentu.
Ahura Mazda – dobry bóg
Forumowicz

Postprzez navroth » 4 gru 2004, 15:36

Byłem dzisiaj na tylnej zbieżnosci w Oponexie na Poznanskiej. Diagnoza ich to ze jeszcze przedni silentblock musze zmienic.
Niepotrzebnie wiec zrobilem jeszcze raz tylna zbierznosc a i tu mi sie cos nie zgadza bo oni tam powiedzieli cytując "zaufaj fachowcom czyli nam ale tylna zbieznosc nie wplywa na sciaganie auta" wzieli 4 dychy i kazali zrobic ten silent block i umiescic na forum aby z piwem przyjezdzac do nich. Jak to faktycznie bedzie ten silent block to respect.
Wiec kto tu ma racje bo piszecie ze wpływa a oni spece w koncu mowia ze nie wplywa?

Pojechalem wiec do Jaksy aby zweryfikować czy to faktycznie silentblok bo bylo obok i ... chyba zostawilem tam duzo sliny całując klamke, albo to nie ten warsztat. Normalnie żywego ducha, cały sklep PerfectService mozna bylo wyniesc razem z radyjem co gralo. Na podworku stal czarny sedan 626 i nieco nadgryziony zębem czasu srebrny 929 i bardziej po prawo chyba 323. Byla to godzina gdzies tak 12.40-12.50.
Forumowicz

Postprzez Paweł » 4 gru 2004, 18:38

navroth napisał(a):Wiec kto tu ma racje bo piszecie ze wpływa a oni spece w koncu mowia ze nie wplywa?

Jak najbardziej wplywa, tylko moze byc taka sytuacja, ze przod ustawia nieswiadomie do krzywego tylu i wtedy samochodu nie sciaga, ale jezdzi on bokiem i najczesciej ze skrzywiona kierownica (bo kierownice ustawia sie wzgledem trapezowej geometrii skretu przednich kol).

Walniety silentblock na pewno uniemozliwia poprawne ustawienie geometrii, ale na drodze objawia sie zmiennoscia prowadzania, zwykle w zaleznosci od przyspieszania / hamowania.
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez Jaksa » 4 gru 2004, 19:29

navroth napisał(a):Pojechalem wiec do Jaksy aby zweryfikować czy to faktycznie silentblok bo bylo obok i ... chyba zostawilem tam duzo sliny całując klamke, albo to nie ten warsztat. Normalnie żywego ducha, cały sklep PerfectService mozna bylo wyniesc razem z radyjem co gralo. Na podworku stal czarny sedan 626 i nieco nadgryziony zębem czasu srebrny 929 i bardziej po prawo chyba 323. Byla to godzina gdzies tak 12.40-12.50
Przykro mi ale w soboty nie pracujemy ( wszystko jest na stronce www.autojaksa.com.pl ) Sklep nie jest moj <lol> tam jest wypożyczalnia przyczep i lawet no i sprzedaż częsci do przyczep.Moja częsc jest po prawej stronie ( 2 bramy )
Forumowicz

Postprzez Jaksa » 4 gru 2004, 19:36

navroth napisał(a):powiedzieli cytując "zaufaj fachowcom czyli nam ale tylna zbieznosc nie wplywa na sciaganie auta
Słuchaj , mowa była o poprzeczce fajery a ściąganie masz pewnie przez luz na wahaczu....a co Ja jestem prorok ....przeciez nie widziałem Twojego auta .....
Forumowicz

Postprzez navroth » 6 gru 2004, 08:59

Jaksa napisał(a):Moja częsc jest po prawej stronie ( 2 bramy )

Tak taz myslalem bo byly tam nalepki mazda. Przynajmniej zobaczylem gdzie to jest dokładnie. Jeszcze na wiosne tego roku mieszkalem na Jelonkach przy Lazurowej i Polczynskiej i widac niepotrzebnie sie przenosilem dalej bo mialbym 3 minuty do Ciebie.
Forumowicz

Postprzez adam626 » 7 gru 2004, 12:22

Jaksa napisał(a):
navroth napisał(a):Aha fajera jest ciagle jakby leciutko w aucie na prawo skierowana
Na 100% masz tył zle ustawiony.
navroth napisał(a):moze ten "super" pan z okregowej stacji kontroli nie potrafil jednak dobrze ustawic jej w pozycje 0
Bo nie moze byc zero....jak chcesz miec dobrze zrobioną geometrię auta to zadzwon sobie tu..722-33-94 tam ludzie zjedli zęby na geometrii. A panowie ze stacji diagnostycznych powinni przejść szkolenie. :P

Jarek ale oni usilnie u mnie ustawiali na zero obie osie
Zawsze w moich przednionapędowych samochodach ustawiałem przód na minusie a tył na plusie.

Mazda jeździła mi bardzo dobrze dokąd AzAuto nie zmieniło mi bez konsultacji zbieżności z przodu .
Była ponoć -10 a oni ustawili na katalogowe -3
samochód zaczął szybciej tracić przyczepność przy hamowaniu i gorzej się prowadzić
po moich usilnych nagabywaniach zgodzili się na +3 z tyłu i -6 z przodu
było lepiej ale mazda nigdy już tak nie jeździła jak wcześniej

A na poznańskiej pan powiedział że ma być zero na obu osiach
i Mazda tak zawsze ma i on zawsze tak ustawia
Ja mówię że w katalogach i książkach jest inaczej
a on że wie lepiej

Sam już nie wiem
Wiem że dawno temu byłem bardziej zadowolony z trakcji mazdy
A nie mam teraz czasu i pieniędzy na eksperymenty.
Samochód jeździ poprawnie, ale czy nie było lepiej teraz nie powiem

Jak mam przód na dużym minusie poprostu lepiej się czuję na drodze i zawsze mi się to sprawdzało
tylko że jakoś mi nie wypada w maździe ustawiać zbieżności na listwę
a spece od geometrii każdy ma inne zdanie
szukam dostępu do stanowiska pomiarowego
Forumowicz

Od: 18 lis 2003, 15:56
Auto: 626GD89 GT 4WS

Postprzez Jaksa » 7 gru 2004, 20:52

adam626 napisał(a):Mazda jeździła mi bardzo dobrze dokąd AzAuto nie zmieniło mi bez konsultacji zbieżności z przodu .
A Ja mam ustawione w Oponexie i jest ok ..... :P Miałem problem własnie z kierą ale po ustawieniu tyłu jest już dobrze. Geometrię sprawdzam co drugi przegląd czyli co 20 tysiecy.
Forumowicz

Postprzez adam626 » 8 gru 2004, 09:33

Nie twierdzę że to zły zakład.
I wiem że pojadę tam następnym razem kiedy będę chciał zrobić geometrię a nie będę mógł tego zrobić sam.
Chodzi mi o rozbieżność zdań.
Twierdzisz że nie może być na zero.
Ja się z tym zgadzam
Zawsze tak się robiło bo geometrię ustawia się statycznie a w czasie jazdy następuje jej zmiana na skutek różnych sił działających na zawieszenie.
Pan powiedział że w maździe ma być zero i kropka.
Na obu osiach.
Forumowicz

Od: 18 lis 2003, 15:56
Auto: 626GD89 GT 4WS