michauuu napisał(a):a ja 300kkm na castrol
sam przejechałeś te 300kkm na tym Castrolu, od początku do końca tylko na Castrolu?
www.mazdaspeed.pl
michauuu napisał(a):liczą się dowody i konkrety a nie ploty...
tomekrvf napisał(a):znajomy z firmy jeździ Tico na oleju Comma
Gostek napisał(a):byłem u mechanika i ten powiedział ze to dziwne. i albo wczesniej niemiec wlał doktorka, albo był wlany minerał
moro napisał(a):piterpiel napisał(a): najlepszy jest polsyntetyk 15w40
jak 15w, to nigdy w zyciu polsyntetyk to nie jest, a 100% mineral. chyba 5w40 masz na mysli.
midzio napisał(a):nie mam pojecia jaki olej jest zalany, jest jakis sposob pseudo labolatoryjny by to ustalic, przebieg 151 tys km, znam tylko cene tego ktory jest obecnie zalany 6,5 euro za litr, jakies pomysly
Xavier napisał(a):Stary olej zlać bo nie wiadomo co wlane i jak długo na tym jeździ. Można ewentualnie zrobić płukankę. Zalać olej 5w40 lub 10w40 dobrej klasy. Jeździć….obserwując czy są ubytki.
Xavier napisał(a):Ja w nowo kupionym aucie zmieniam obligatoryjnie wszystkie płyny. Wtedy wiem co mam.
michauuu napisał(a):co to znaczy dobrej klasy?? albo podaj przykłady/markiXavier napisał(a):5w40 lub 10w40 dobrej klasy.
Grzyby napisał(a):+ rozrząd
Gostek napisał(a):czyli zmiana oleju na mineralny nic nie da?? czy moze spróbowac wlac minerał
moro napisał(a):*15w – Minerały
wiekszosc 10w tez
*5w półsyntetyki, niektóre syntetyki
*0W – oleje syntetyczne
moro napisał(a):No a przecież gorący olej o lepkosci 0W40 przy 100°C jest tak samo "wodnisty" jak olej 10W40.
Ehhh ile razy ja to już powtarzałem i co? I nic... Stara szkoła przekona nawet woła...xANDy napisał(a):Oleje syntetyczne, półsyntetyczne i mineralne róznią się przede wszystkim ilością detergentów czyli środków wypłukujących brud. I to ma znaczenie. Lepkość jest elementem względnym bo istnieją minerale o lepkości syntetyków i odwrotnie.
<czytaj> Oleje silnikoweXavier napisał(a):Sprawdź sam
Xavier napisał(a):Powinno być raczej "dobrej marki". Jest 52 strony tego tematu o olejach dobrych marek. Tego wyboru musisz dokonać sam. zeby
Ja leję Texaco, bo dobre i rozlewane w Belgii.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości
Moderatorzy Opinie i Poradniki