Dobór 2-kanałówki pod PB L-6C

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez grzywkin » 24 lut 2008, 18:42

Witam
Mam w swojej madzi głośniki PowerBass L-6C i wygłuszone drzwi, słucham głównie Techno i Hip Hop RnB itp i chciałbym dokupić wzmacniacz do ok 400 zł. Mam 5 typów tylko nie wiem co wybrać bo niemiałem możliwości odsłuchu:
Używki:
Signat Ram 3,
Alpine V12 MRV-F400
Alpine V12 MRV-T503
Xetec Vector V 150.2
Nowy:
Magnat Rx 22

Chodzi mi głównie o 2-kanałówkę bo skrzyni nie będę wkładał. Jeżeli możecie mi pomóc byłbym wdzięczny, a jeżeli uważacie że temat już był to usuńcie do kosza ;), choć szukałem na forum czegoś na temat tych modeli i niewiele znalazłem,
pozdr.
Forumowicz

Od: 30 sie 2007, 08:21
Auto: 323f 1.5 (LPG- BRC) 96r.

Postprzez Raadek » 24 lut 2008, 20:42

V12 Alpine(najlepiej pierwsza seria) lub XM Sony to dobre piecyki-warto poszukać sztuki w dobrym stanie.Signaty lubią szumieć więc nie polecam-mi to przeszkadza :) Jeszcze Kenwood z serii PS wart zainteresowania ;)
NaturalSound -instalacje Car Audio
Forumowicz

Od: 25 paź 2006, 11:56
Auto: SoundCombi

Postprzez grzywkin » 24 lut 2008, 23:38

Dzięki, w paru postach widziałem, że polecałeś V12 i Sony XM – takie samo zdanie miało parę innych osób –, dlatego też szukałem Alpine i znalazłem dwa które by mi odpowiadały – ale szczerze mówiąc nie znam się na tyle, żebym wiedzial z której są one serii – więc po czym poznać że jest to pierwsza seria V12. A co do Sony to też patrzyłem na XM. tyle że większość Sony jest oznaczona XM nawet XPlody, które przecież nie należą do udanych wzmacniaczy.
Forumowicz

Postprzez grzywkin » 25 lut 2008, 23:24

Dzięki wielkie, zdjęcia sporo wyjaśniły,
już wiem za czym mam się rozglądać, choć jedna V12 na zdjęciu to ta o której wyżej wspomniałem ;),

pozdr.
Forumowicz

Postprzez Raadek » 25 lut 2008, 23:36

Nie ma za co :)
Forumowicz

Postprzez grzywkin » 29 lut 2008, 17:05

Noi kupiłem tą trzecią Alpinkę – mam nadzieję, że będzie działać bez problemów tak jak twierdził sprzedawca, myślałem jeszcze o tej pierwszej ale ona była sporo słbasza pod względem mocy ale za to miała 4 kanały, heh nie ma co już myśleć teraz tylko kabelki poprowadzić i będzie hulać <jupi> mam nadzieję <killer>
Forumowicz

Postprzez Raadek » 29 lut 2008, 17:15

Po montażu opisz wrażenia :)
Forumowicz

Postprzez grzywkin » 1 mar 2008, 15:26

Kable kupiłem 10mm2, 8Ga z bezpiecznikiem 60A, niestety nie Dietza bo nie było. Z moich obliczeń wyszło że taka grubość kabla powinna wystarczyć. Wzmacniacz ma 2x100W RMS przy 2ohm-ach i 12V, a ja mam głośniki 3 ohm-owe więc będzie pewnie ok 75W.
Obliczyłem to tak (mam nadzieję że dobrze i się nie wygłupiłem i nie będę musiał wymieniać tych kabli)
obliczenia zrobiłem dla 2 ohmów i 12V:
Wzmacniacz 2- kanałowy więc 2x100W RMS = 200W RMS
Całkowita moc wejścia 2x200W RMS = 400W
400W / 12V = 33,3 A.
Porównując do tabeli że od 0-20A zaleca się 10Ga,
od 20-35A zalecasię 8Ga
od 35-85 zaleca się 4Ga
powyżej 85 zaleca się 1/0 Ga
mam nadzieję że nic nie spieprzyłem bo jutro chcę założyć kable i czekać aż przyjdzie wzmak. co dp przekroju mam nadzieję że też nie zawaliłem bo wiadomo że im większy tym lepszy ale gość w sklepie powiedział że mi wystarczy...
Forumowicz

Postprzez Raadek » 1 mar 2008, 15:54

10mm2 starczy na styk ale o następnym wzmacniaczu zapomnij :)
Forumowicz

Postprzez grzywkin » 1 mar 2008, 21:12

W tej Madzi następnego wzmacniacza nie będzie napewno bo w bagażniku nie mam miejsca – w kole mam gaz, a koło mam pionowo przymocowane do [jakich?] siedzeń, a czasem jeszcze psiak jedzie w bagażniku,więc miejsca nie ma na suba ;) sam nie wiem gdzie tego wzmaka wsadzę :D. Madzie w spadku kiedyś pewnie dam mojej połóweczce ;), a do nowej Madzi dam nowy sprzęt. A co do nowego sprzętu, to trochę się załamałem, bo jak już zamówiłem wzmaka, wszedłem na stronę essa po kable, a tam promocja uDemension Glow, kóry kosztował 500 zł+przesyłka gratis, czyli wsumie tylko 150 zł drożej niż za używany V12 z przesyłką ;). Tydzień wcześniej patrzyłem u Powe( u którego kupowałem PB ) i on miał za 600 zł więc sobie odpóściłem, a na essa nie wchodziłęm :/ , no cóż mam nadzieję że nie będę żałował – ale pewnie tak miało być <glupek2>

Jeszcze takie małe pytanko czy kable zasilające mogą iść obok kabli z komputera z gazu pod maską, a później wewnątrz przy kablach które idą od zbiornika gazu, ewentualnie czy kable sygnałowe mogą iść obok tych kabli
Forumowicz

Postprzez Raadek » 2 mar 2008, 10:03

Jeśli ten V12 nie jest naprawiany to napewno nie będziesz żałował :)
Kable zasilające puść po stronie gdzie idzie główna wiązka na tył a głośnikowe i sygnałowe drugą stroną z daleka od wszelkich urządzeń elektrycznych(komputery itp.)
Forumowicz

Postprzez grzywkin » 9 mar 2008, 19:09

Właśnie skończyłem jak widać zajeło mi to trochę czasu 2 niedziele i pół soboty, heh , muszę przyznać że nie było łatwo szczególnie z przejściem spod maski do kabiny – kable z instalacji gazowej , alarm itp. ale się udało. Kabel zasilania niestety strasznie wędruje: z akumulatora na stronę pasażera do przelotki i później znów na stronę kierowcy, ale w żadnym miejscu prócz przy samym wzmacniaczu kable zasilania i sygnałowe nie idą obok siebie, jedno mnie tylko martwi :/ kable tweeterów wymieniłem na gróbsze od samego początku, ale do średniotonowych idą początkowo grubsze a później niestety przechodzą w fabryczne cienkie, ponieważ japońce wymyślili sobie kostkę między drzwiami a kabiną, a nie zwykłą przelotkę jak miałem w poldku. I żeby dostać się do tej kostki musiałbym najlepiej ściągnąć drzwi, heh ...

Teraz wrażenia ;)
bez porównania, wiadomo głośniej, ale co najważniejsze czyyysto, nie ma już buczenia jest poprostu dźwięk ;) niestety nie mam instrukcji do tego wzmaka i nie wiem do końca do czego służą wszystkie jego funkcje ale mam nadzieję że znajdę i z nich skorzystam.

Mam tylko małem pytanko : Wzmacniacz przymocowałem do tylnego siedzenia, czyli jak złożę siedzenie jest on pod skosem górą w dół, czy może być w takiej pozycji??
I jeszcze jedno : chciałbym podłączyć do wzmaka odtwarzacz mp3 ale on jak wiadomo nie ma wyjścia remote , skąd mółbym pociągnąć taki sygnał, oprócz stacyjki ponieważ tam się nie orientuję w kabelkach ;) , czy mógłbym z zapalniczki wstawiając po drodze wyłącznik ??

Dzięki Wielkie jeszcze raz za pomoc, bardzo dużo mi pomogłeś :) , niestety pożyczyłem siostrze aparat i nie mogłem zrobić fotorelacji z montażu, mogę jedynie zrobić jak wygląda na gotowo pod maską i w bagażniku ;)

szkoda tylko tych kabelków od średnich :/
Pozdrawiam i Dziękuje
Forumowicz

Postprzez Raadek » 9 mar 2008, 21:22

grzywkin napisał(a):górą w dół, czy może być w takiej pozycji??

Z tym nie ma problemu.

grzywkin napisał(a):początkowo grubsze a później niestety przechodzą w fabryczne cienkie,

takie uroki aut japońskich i nie tylko ;)
Ja raz poszedłem na całość :P
Obrazek
Obrazek
Obrazek

...czekamy na fotki :)
Forumowicz

Postprzez grzywkin » 10 mar 2008, 00:26

hehe no właśnie o tym mówię ;), ja niestety nie mam zabardzo warunków żeby samemu sciagać drzwi i musze pozostać niestety przy cienkich kablach :/ – dobry pomysł z tą druga przelotką –
Zrobię jakoś w tygodniu zdjęcia i je powstawiam,
Pozdr
Forumowicz

Postprzez grzywkin » 16 mar 2008, 01:01

A oto fotki ;)
Kabel zasilający niestety musi iść tak jak jest na zdjęciu, ponieważ po prawej stronie akumulatora idzie gruba wiązka kabli od gazu i nie miałem jak wcisnąć obudowy od bezpiecznika, a nie chciałem ciąć kabli, więc zostawiłem oryginalną długość od aku do bezpiecznika

Obrazek

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/76f ... 899fa.html

Obrazek

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e49 ... f0b21.html
później przeszedłem przelotką od strony pasażera i wróciłem na stronę kierowcy
Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eb7 ... 5ade4.html
Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/20e ... c9715.html
następnie progami do bagażnika i z drugiej strony kable sygnałowe z bagażnika do radia i zwrotnic
Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/13c ... 90775.html
Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8c6 ... a431d.html
no to może jeszcze pokaże jak mam umieszczone zwrotnice
Lewa
Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4f0 ... c54e3.html
Prawa jest umieszczona na tylnej ściance schowka nad nogami pasażera
Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8fd ... e4ea3.html
a głośniki mam tak zamontowane ;), średnie są zamontowana na dystansach przerobionych z dystansów z poldka ;) zrobiłem tak aby jak najmniej rzucały się w oczy :)
Obrazek
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e05 ... 934c7.html
noi tak to wygląda ;)
mam jeszcze jedno pytanko – chciałbym podłączyć mp3 tylko nie wiem skąd mogę pociągnąć kabelek który włączłby wzmacniacz – czy mógłbym wziąć go z zapalniczki i zrobić po drodze wyłącznik?
PS pod zdjeciami dałem linki do poszczególnych zdjęć bo chyba się jakoś na forum nie wgrały
pozdr.
Ostatnio edytowano 18 mar 2008, 00:00 przez grzywkin, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez mlody1921 » 17 mar 2008, 02:00

siema jak coś mam 4,5 m czerwonego 20mm2 do sprzedania :) czysta miedziuszka bez domieszek alu
Sprzedam Amory do Mx-3 przód tył mocowania amortyzatorów
Forumowicz

Od: 26 mar 2005, 01:26
Auto: Mazda Mx-3 KL-DE ....Turbo :D

Postprzez kulca » 17 mar 2008, 02:23

grzywkinpowiedz czy zastanawiales sie kupujac te PB na ES-6C? ja wlasnie mam dylemat czy wziac to co wszystcy chwala (ES-6C) czy te nowe PB L-6C co Ty :|
Forumowicz

Od: 9 sty 2008, 00:38
Auto: Mazda 6 GY 2.0 RF-7J 143KM

Postprzez grzywkin » 17 mar 2008, 18:08

mlody1921
hehe, napewno byłby lepszy niż moja 10mm2, ale w tej madzi najprawdopodobniej (bo nigdy nie można powiedzieć "napewno"), nie będę już nic dokładał ani zmieniał, ale dzięki za propozycję ;)

kulca
Jak kupowałem swoje głośniki – niecałe 2 lata temu – to czytałem, o tych ES-6C, ale ich nie znalazłem – oczywiście używek, bo nowych wtedy nie produkowali – na stronie essa i powe były tylko S-6C i L-6C, więc kupiłem te drugie. Teraz widzę że są ES w wersji Evolution, ale nie mam pojęcia jak brzmią.
Powiedm Ci tak, nie słyszałem nigdy ES, ale mam porównanie L-6C i S-6C, które ma kolega pod samym radiem i grają bardzo ładnie, ale do techno i hip hopu się nie nadają, ponieważ brakuje im kopa na niskich tonach.
L-6C pod radiem grają ( słuchałem tak przez prawie 2 lata ;) )nawet potrafią ogłuszyć niektórych, ale wzmak jest konieczny, aby dziwięk był czystszy i basik bardziej soczysty ;)
Te z kolei nie dadzą takiego ładnego dźwięku przy muzyce rockowej itp. jak S-6C, choć oczywiście też sie da ją słuchać na tych głośnikach ;)
Forumowicz

Postprzez mlody1921 » 17 mar 2008, 19:27

kulca a chcesz podłączyć pod wzmaka jeszcze je później masz jeszcze do wyboru helixy dark blue które ładnie graja pod samym radyjkiem a pazurki pokazują pod wzmakiem

jak chce sie kopa to mozna włożyć sinusy sl160 albo cos lepszego hertz serii hv teraz jest promocja w essa na PB
http://www.essa.com.pl/oferta/index.php ... 9&pid=1100

479 zł
Sprzedam Amory do Mx-3 przód tył mocowania amortyzatorów
Forumowicz

Od: 26 mar 2005, 01:26
Auto: Mazda Mx-3 KL-DE ....Turbo :D