Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez brii » 15 sty 2008, 20:13

Grzyby napisał(a):brii napisał:
łatwiejszy również nie (bo i tak trzeba przeszkolić ludzi do programów okienkowych).
w przypadku np. Linuxa nie potrzeba żadnych szkoleń?

Nie piję tutaj do tego, że programy są łatwiejsze linuxowe, bo nie są, ale do tego, że zmiany na nowsze często nie wychodzą na plus (np.: Vista).

Grzyby napisał(a):nie przesadzaj ....

Nie przesadzam. Nie znam człowieka który nie przeinstalowywał nigdy Windows, albo nie miał porblemów ze sterownikami.

Grzyby napisał(a):po co mam ZNÓW tracić na to czas, skoro coś mam opanowane?

Po to, żeby nie było tak, że pewnego pięknego dnia obudzisz się w świecie całkowicie zmonopolizowanym, bez możliwości jakiegokolwiek wyboru, z cenami softu z kosmosu (nie twierdzę, że oprogramowanie ma być darmowe) i jakością na poziomie chińskich trampków.

Grzyby napisał(a):Pewnych rzeczy które wykorzystuję do pracy po prostu OO nie posiada (lub posiada je w jakiejś abstrakcyjnej, niedziałającej formie)

Nie wymagajmy od programu nieskończenie wiele razy tańszego tej samej funkcjonalności ;)
Jeśli potrzebujesz funkcjonalności MS Office to go używaj, ale ciekawe czy nadal byś ich używał gdybyś z własnej kieszeni miał kupić MS Office do celów komercyjnych ;)

W temacie laptopów nie mam więcej do powiedzenia, Sokool dobrze wszystko skwitował :)

P.S. Żeby skończyć temat – nie chodzi mi o żadną wyższość darmowego czy otwartego oprogramowania nad płatnym, chodzi mi o to, że pozycja MS i filozofia tej firmy nie jest zbyt jasna i nie zapowiada nic dobrego na przyszłość... Nie twierdzę, że ich programy są złe, ale twierdzę, że niektóre zmiany nie są korzystne i nie posuwają rynku IT do przodu.
Ostatnio edytowano 15 sty 2008, 20:20 przez brii, łącznie edytowano 1 raz
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez nemi » 15 sty 2008, 20:19

jacobs napisał(a):Zapisuj jako pdf

Już się nauczyłem <lol>
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez jacobs » 15 sty 2008, 20:30

nemi napisał(a):Już się nauczyłem

:)

Office też nie jest drogi, najtańsza wersja tylko 200zł :]
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz

Od: 20 lis 2005, 13:31

Postprzez brii » 15 sty 2008, 20:32

nemi napisał(a):Tak jak przytoczony tu OO – używam go w domu, bo nie stać mnie na kupno oryginalnego Office. Na moje zastosowania wszystko jest super, dopóki patrzę na dokument w domu. Jak przyjdzie do wydruku gdzieś na mieście, to się potem za głowę chwytam, że dokument jest rozwalony :|.

Z *.doc nie jest lepiej ;)

jacobs napisał(a):Office też nie jest drogi, najtańsza wersja tylko 200zł :]

To przeczytaj jeszcze cudowne warunki licencji i dojdziesz do wniosku, że jednak nie jest niedrogi...

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez jacobs » 15 sty 2008, 20:38

brii napisał(a):To przeczytaj jeszcze cudowne warunki licencji i dojdziesz do wniosku, że jednak nie jest niedrogi...

Coś za coś, jak ktoś potrzebuje więcej, płaci więcej :)
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz

Od: 20 lis 2005, 13:31

Postprzez Czolgista » 15 sty 2008, 20:46

brii napisał(a):albo nie miał porblemów ze sterownikami.

ohoho, jakby na pingwinie nie było tego problemu ;) sam się różnych sterów naszukałem i chyba jednak pod windowsa łatwiej o takie rzeczy ;) choc fakt, ze to raczej wina producentów którzy często się ze środowiskiem "linuxowców" nie liczą...

btw. Brii, pamiętaj, że jest masa ludzi, którzy mają problem, żeby dyskietkę/płytę wsadzic do napędu dobrą stroną a Ty byś chciał, żeby linux konkurował z MS? :P (a wczoraj bodajże palik w Czaterii pisał, że nie może kadu zainstalowac na linku bo mu ciągle jakichś bibliotek brakuje <diabełek> )
<center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war
Technology's child, daughter of rebellion, son of a bitch blossom of a whore
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs

The devil made me do it</center>

<center>Moja "Twarzowa Książka"
Forumowicz

Od: 8 kwi 2006, 00:04
Auto: Mondeo 1.8 Zetec '99

Postprzez brii » 15 sty 2008, 21:00

Czolgista napisał(a):btw. Brii, pamiętaj, że jest masa ludzi, którzy mają problem, żeby dyskietkę/płytę wsadzic do napędu dobrą stroną a Ty byś chciał, żeby linux konkurował z MS?

Nie chcę, żeby konkurowały bo to nie to samo... Chodzi mi o to, że przy kontynuowaniu obecnego podjeścia do MS za kilka lat wszyscy możemy zacząć kwiczeć :|
Czolgista napisał(a):(a wczoraj bodajże palik w Czaterii pisał, że nie może kadu zainstalowac na linku bo mu ciągle jakichś bibliotek brakuje)

Niestety wychodzi na to, że jest ignorantem – z zależnościami jest we wspołczesnych distro dużo mniej problemów niż w Windows pod warunkiem, że robi się to we właściwy sposób. Niech instaluje kadu metodą linuxową a nie windowsową (nie ściąga binarkę ze storny, a z repozytoriów zainstaluje) i będzie znacznie łatwiej i szybciej niż w Win :)

Coś za coś, jak ktoś potrzebuje więcej, płaci więcej

Tu nie chodzi o więcej – tu chodzi o ograniczenie Twoich praw...
Weź pod uwagę, że Office za 200zł nie potrafi w sumie nic w porównaniu z OO – licencja nie pozwala Ci na komercyjne użytkowanie MSOff przy takiej cenie zakupu.
Nie zdziwcie się, że jak kiedyś OO zniknie to MS zacznie pobierać opłaty od każdej napisanej/wydrukowanej strony ;)

Forumowicz

Postprzez Artiks » 15 sty 2008, 21:13

Co sądzicie o IBM Thinkpad ?? Mam możliwość kupienia dość tanio poleasingowego modelu :)
Forumowicz

Od: 29 gru 2006, 12:17
Auto: 323F BA Z5 –> RENAULT LAGUNA III 2.0 DCI

Postprzez brii » 15 sty 2008, 21:15

ArtX napisał(a):Co sądzicie o IBM Thinkpad

Thinkpadów są setki... Który??

Forumowicz

Postprzez Artiks » 15 sty 2008, 21:23

T42 Dothan, procek 1,7 Ghz, 2 GB RAM, dysk 80 GB,troche mała matryca 14,1" cena jak dla mnie 1800 zł .
Forumowicz

Od: 29 gru 2006, 12:17
Auto: 323F BA Z5 –> RENAULT LAGUNA III 2.0 DCI

Postprzez NBR » 15 sty 2008, 21:32

Globy napisał(a):czy moglby mnie ktos wspomoc gotowym skryptem onmouse..., o ktory trzeba wzbogacic definicje komorki tabeli, by jej kolor zmienil sie np. z niebieskiego na granatowy po najechaniu myszka, a po opuszczeniu kursora wrocil do pierwotnego?

nie trzeba stosować js wysarczy czysty CSS

brii napisał(a):A może CSS??
<ok2>

style.css
Kod: Zaznacz cały
table {color:#fff;}
table tr {background-color:#7DA7D9;}
table tr:hover {background-color:#FDC689; color:#000}

index.html
Kod: Zaznacz cały
<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "–//W3C//DTD XHTML 1.1//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
  <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
  <title>Tytuł</title>
  <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />
</head>
<body>

<table>
  <tr>
    <td>test1</td>
    <td>test1</td>
    <td>test1</td>
  </tr>
  <tr>
    <td>test2</td>
    <td>test2</td>
    <td>test2</td>
  </tr>
  <tr>
    <td>test3</td>
    <td>test3</td>
    <td>test3</td>
  </tr>
</table>

</body>
</html>
Forumowicz

Od: 13 lis 2006, 21:46
Auto: M323F/BJ/FP

Postprzez brii » 15 sty 2008, 21:37

Rewelacyjne i eleganckie rozwiązanie – wg. mnie wzorcowe <spoko>

Forumowicz

Postprzez brii » 15 sty 2008, 21:39

Dobra cena a komp bardzo dobry – będziesz zadwolony (jeśli z kompem jest wszystko OK) :)

jacobs napisał(a): Gdyby ludzie zaczynali przygodę z kompem od Linux'a a nie Windowsa, to nawet na produkty microsoftu nie chcieliby patrzeć. A przesiadka po latach jest trudna, dlatego większość woli siedzieć na windzie i mieć spokój.

Nie widziałem tego wcześniej – trafiłeś w sedno.
A co do przesiadki to nie jest trudna – wymaga tylko chęci i odorobiny czasu.

Forumowicz

Postprzez loockas » 15 sty 2008, 23:51

brii napisał(a):Niech instaluje kadu metodą linuxową a nie windowsową

z tego co wiem to instalowal poprawnie... configure nie przejdzie bez libsndfile... do znalezienia jednak w 5 sekund ;)

Brii, masz sporo racji w tym co piszesz, ale jednak napisze tak jak reszta. Pracuje od kilku lat jako monter i serwisant sieci komputerowych i mam na codzien stycznosc z ludzmi w ich prywatnych domach. Bez klamania jakies 70% nie ma najmniejszego pojecie co sie dzieje na ich komputerze. I nie widze takich osob z linuksem. Tam trzeba miec chociaz odrobine pojecia i samozaparcia, bo zabawa z linuksem nie jest prosta i przyjemna od poczatku. Wymaga pewnej wprawy i umiejetnosci szukania odpowiedzi w internecie. Uwielbiam linuksa i dalbym sie pociac, zeby tylko przekonac do niego wieksza libcze osob ale to jest niewykonalne. Na dzien dobry w linuksie ludzi odrzuca to, ze nie ma juz podzialu partycji na dysk C, D, E itd. Czarna magia... co to za drzewo katalogow? :] Ja od lat wyznaje jedna zasade... linuks nadaje sie dla tych, ktorzy potrafia go zainstalowac. Nie zainstalujesz? znaczy, ze nie jest dla ciebie. Amen...

Co do konsoli i graficznych konfiguratorów to zgadzam sie w 100% z tym co napisales. Linuks to konsola, a nie gui...
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez GofNet » 16 sty 2008, 00:10

brii napisał(a):Rewelacyjne i eleganckie rozwiązanie – wg. mnie wzorcowe <spoko>
     To sprawdź w IE 6.0...
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez brii » 16 sty 2008, 00:28

GofNet napisał(a): To sprawdź w IE 6.0...

IE (w dodatku w wersji 6.0) nie spełnia prawie żadnych standartów :]
Ja tworząc strony leję na użytkowników przeglądarek nie spełniających standartów, jeśli wszyscy by to robili efektem byłoby tworzenie przeglądarek spełniającyh normy, co skutkowałoby ułatwieniem nam życia :)

Forumowicz

Postprzez brii » 16 sty 2008, 00:31

loockas napisał(a):z tego co wiem to instalowal poprawnie... configure nie przejdzie bez libsndfile... do znalezienia jednak w 5 sekund

<glupek2>
A po co to kompiluje?? Chce przecież zainstalować a nie bawić się w programowanie ;) Nie może użyć repozytoriów po ludzku w kilka sekund??

loockas napisał(a):Tam trzeba miec chociaz odrobine pojecia i samozaparcia, bo zabawa z linuksem nie jest prosta i przyjemna od poczatku.

Z Windows jest tak samo...

loockas napisał(a):Na dzien dobry w linuksie ludzi odrzuca to, ze nie ma juz podzialu partycji na dysk C, D, E itd. Czarna magia... co to za drzewo katalogow?

Moja siostra zaczęła zabawę z kompem od Linuxa, jak zobaczyła Windows to się pytała o co chodzi z tymi partycjami ;) Z punktu widzenia prostego użytkownika jedno drzewo katalogów jest raczej lepszym rozwiązaniem, bo izoluje użytkownika od prawdziewej budowy komputera – nie ma znaczenia ile komputer ma dysków i jak są one podzielone na partycje, nie ma znaczenia czy zasób jest zdalny czy lokalny :)

loockas napisał(a):od lat wyznaje jedna zasade... linuks nadaje sie dla tych, ktorzy potrafia go zainstalowac. Nie zainstalujesz? znaczy, ze nie jest dla ciebie. Amen...

Też jak Ty pracowałem w sieciach i miałem styczność z końcowymi użytkownikami. 80% z nich nie było w stanie zainstalować Windows – czy sądzisz, że też go nie powinni używać?? ;)

Ogólnie można powiedzieć – nie demonizujmy innych systemów. Windows wcale nie jest łatwy ani prosty (szczególnie patrząc na sprawę bezpieczeństwa i wirusów) – jest tylko popularny (i dzięki temu jest więcej osób które pomagają). Oprócz Windows są jeszcze łatwe Linuxy, MacOSX i trochę innych ale te ostatnie to już raczej inna liga ;)

P.S. Jak będziecie chcieli to mogę Wam w innym temacie (żeby w tym nie robić większego bałaganu) opisać jak wyglądała instalacja Windows w wykonaniu mojej siostry. Od jakiś 3 lat używa Linuxa więc powinno jej się bez problemów udać, ale tak nie było...

Forumowicz

Postprzez Sokool » 16 sty 2008, 00:54

GofNet napisał(a):IE 6.0

Łooo matko. A to jeszcze tego ktoś używa?
Forumowicz

Od: 28 sie 2004, 18:10
Auto: na gaz

Postprzez GofNet » 16 sty 2008, 01:06

brii napisał(a):IE (w dodatku w wersji 6.0) nie spełnia żadnych standartów
     A trzeba brać to pod uwagę, bo większość z użytkowników komputerów ma system MS Windows XP. Większość z tej większości nie instaluje setki programów i uaktualnień do nich. Standardowy Kowalski ma komputer z XP, gdzie jest IE 6.0 a co sprytniejszy instaluje Operą czy FireFox'a. Pytanie tylko, jak wielu ich jest? Raczej niewielu. A przecież np. na Operze też niektóre skrypty (zwłaszcza w CSS) nie pracują prawidłowo.

Gdy MS wprowadził W2k i później WXP, to były narzekania, że nie jest kompatybilny z poprzednimi systemami i starsze oprogramowanie nie chce działać poprawnie lub wcale. Obelgi lały się rynsztokami. Co powiedzą potencjalni kontrahenci, którzy wejdą na stronę i coś im nie będzie działało? Z Bogiem sprawa, jeśli jest to kolorowanie podświetlania, ale gdy np. menu się nie rozwinie a jedyny dostęp do opcji jest poprzez w/w (brak w stopce)? Strona taka jest bezużyteczna z punktu widzenia takiego klienta.

Nie można kogoś zmuszać do instalacji konkretnego oprogramowania. Jeśli towrzy się stronę, to MUSI ona funkcjonować poprawnie pod WSZYSTKIMI najpopularniejszymi przeglądarkami stron internetowych. Gdyby mi się chciało, to przeładowałbym jeszcze system i sprawdził na "leniuchu", ale mi się nie chce ;). Nie mniej jednak IE, Opera, Mozilla i niegdyś Netscape, to najpopularniejsze przeglądarki i nie można którejś z nich ignorować. Jeśli się wie, że IE nie interpretuje poprawnie niektórych CSS, to trzeba to zmajstrować w hybrydzie, albo z pominięciem "niewygodnych" CSS'ów.

To tak, jakby ktoś mi powiedział, że jeżdzę starą Mazdą, która nie spełnia żadnych norm bezpieczeństwa (brak ABS, poduch, itd.) i dlatego od 01.02.2008r. nie moge już jeździć autem po drogach publicznych – muszę kupić inne, które będzie miało te "bajery".

Czy nie denerwuje Cię, gdy niektórzy producenci ignorują Nas, nie podając szczegółowych opisów produktów w języku polskim, lecz w innych? Po "naszemu" są często zdawkowe informacje... Oni też na nas leją...

Niestety albo i stety w Polsce ludziska wychowali się na Win i nic tego nie zmieni. Chociażby dlatego, że Linux wciąż sprawia wiele problemów instalacyjno-konfiguracyjnych, a Win nie. A w komplecie z Win jest IE i też tego nic nie zmieni. Większość z użytkowników nie potrafi prawidłowo korzystać z dostępnych mu funkcji i opcji. Boją się, że coś zepsują. Zauważ, że zazwyczaj nie właściciele PeCetów instalują różne "gazetkowe zatykacze", ale ich dzieci. "Starzy" natomiast dopychają sie do sprzętu, gdy dzieciak śpi i standardowo powielają tę samą czynność od miesięcy/lat (poczta, FORUM, wiadomości, itp.).

Takie osoby, jak my są na wymarciu. Ja mam zainstalowane 3 przeglądarki na Win, a to dlatego, że nie "ruszałem" ostatnio projektów WWW, więc pozostałych dwóch nie instalowałem. Na "leniuchu" mam standard...

Pisząc program należy uwzględniać różne wyjątki, jeśli się chce, aby ludziska nie narzekali. Ja też jestem purystą i lubią porządek w kodzie i jego zwięzłość, czy przejrzystość, ale czasami lepiej napisać trochę więcej, aby działało wszędzie, niźli uprościć skrypt tak, aby działał wyłącznie na przeglądarkach, które my preferujemy...

Pozdrawiam
..::GofNet::..

PS. Przepraszam za moje rozległe wywody. Powinni mi tego zabronić... ;)
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez brii » 16 sty 2008, 01:11

Szkoda, że prawie nikt nie uwzględnia tego, że można nie mieć wtyczki flash (bo przecież żadna przeglądarka nie ma jej normalnie dołączonej) i na wielu stronach nie ma możliwości obejścia intro flashowego mimo tego, że cała reszta strony nie jest we flashu przez co całość staje się niedostępna...

GofNet napisał(a): To tak, jakby ktoś mi powiedział, że jeżdzę starą Mazdą, która nie spełnia żadnych norm bezpieczeństwa (brak ABS, poduch, itd.) i dlatego od 01.02.2008r. nie moge już jeździć autem po drogach publicznych – muszę kupić inne, które będzie miało te "bajery".

W przypadku flasha jest dokładnie tak ;)

GofNet napisał(a):PS. Przepraszam za moje rozległe wywody. Powinni mi tego zabronić...

Nie przepraszaj – lubię czytać Twoje posty bo zawsze wnoszą coś mądrego do tematu :)

Zmierzam do tego, że standarty po coś są i trzeba w jakiś sposób wymusić ich stosowanie.

GofNet napisał(a): Gdy MS wprowadził W2k i później WXP, to były narzekania, że nie jest kompatybilny z poprzednimi systemami i starsze oprogramowanie nie chce działać poprawnie lub wcale. Obelgi lały się rynsztokami. Co powiedzą potencjalni kontrahenci, którzy wejdą na stronę i coś im nie będzie działało? Z Bogiem sprawa, jeśli jest to kolorowanie podświetlania, ale gdy np. menu się nie rozwinie a jedyny dostęp do opcji jest poprzez w/w (brak w stopce)? Strona taka jest bezużyteczna z punktu widzenia takiego klienta.

Da się zauważyć, że MS co jakiś czas ucina zgodność wstecz i jest to już regułą... Ludzie do tego przywykli :(
Co do faktu, że strona staje się bezużyteczna to fakt :( Ale tak jak wcześniej pisałem – to samo dotyczy flasha a mimo tego wszyscy mają to w dużym poszanowaniu...

Forumowicz