Mazda Xedos 6 (CA) – Opinie i Informacje

Mazda Xedos 6 1992–1999

Postprzez bazakbal » 20 gru 2007, 14:03

Yasiu22 napisał(a):Średnio to znaczy jak

no takie rzeczy mam ci wyjaśniać? <glupek2>
Yasiu22 napisał(a):ja przemieszczam sie głównie po mieście i u mnie spalanie przy bardzo spokojnej jeździe wynosi 10l w zimę (na trasie idzie zejść do 7l) więc nie uwierzę że komuś 2.0 pali 8l (po trasie to pewnie tak)

naprawdę nie interesuje mnie w co ty wierzysz <lol> jeśli chcesz polemizować to przeczytaj wpierw uważnie to co napisałem. (dodam, że dokładnie średnie spalanie dla tego auta z silnikiem 2.0 według producenta wynosi 8,4 l/100 km dla 1.6 ok. litra mniej)
Yasiu22 napisał(a):Jak by Ci sie wysypało Twoje V6 to zabulisz sporo więcej niż gdyby posypał sie 1.6 (remont).

znowu. a jak jutro oślepniesz to już więcej nie pokierujesz swoją "limuzyną" <killer> nigdzie nie pisałem o remontowaniu tych silników, ale jedynie o ich eksploatacji.
Yasiu22 napisał(a):jeśli ktoś wcześniej jeździł jakimś autkiem z silnikiem 1.2 czy 1.4 to z 1.6 w Xedosie będzie bardzo zadowolony

czyli proponujesz przed zakupem przesiąść się na coś mniejszego... <lol>

Yasiu22 napisał(a):nie mamy co prawda wyścigówki ale za to wygodną limuzynę

mamy?, widzę, że sam nie wierzysz (sic!) w to co piszesz :D
Forumowicz

Od: 13 sty 2006, 12:36
Auto: xedos 6 V6

Postprzez BartekB » 20 gru 2007, 19:09

bazakbal napisał(a):pasek rozrządu do 2.0 kosztuje 240 zł (conti) a napinacz 370 zł. do wersji z silnikiem 1.6 ceny wynoszą odpowiednio: 95 zł za pasek (conti) i 116 zł za napinacz. (ceny detal z IC).

Kolego napisz ile kosztuje wymiana rozrządu w V6 – razem z cześciami kręci się koło 2000zł a w 1.6 ja wymieniłem łącznie z rolką i napinaczem za 270zł (pasek Mitsuboshi, rolka i napinacz GMC) różnica już jest znaczna , nie wspomnę o większej ilości , a co za tym idzie większymi kosztami praktycznie wszystkiego – kolego napisz ile kosztują kable do V6 NGK , a jak tam świeczki – nie ma co ukrywać jest ich 6 szt czyli o 2 drożej itd itp

Piszesz o średniej spalania V6 – ja napiszę tak- w mieście w skokach po 5km co 8 h (dojazdy do pracy codziennie ) w taką pogodę jak teraz ( ok 0 st ) można liczycz z 13-14 l PB a 1.6 – 9 l w takich samych warunkach – to jest mniej wiecej 20zł więcej na 100km w skali mieciąca biorąc pod uwagę że przejeżdzasz średnią krajową (2000km) to daju już (a może tylko ..) 400zł

Poza tym tak się składa że mam styczność z osoba handlującą częściami do xedosów i zadam Ci proste pytanie : Dlaczego silnik V6 do Xedy sprzedaje się w kilka godzin od momentu wystawienia ogoszenia a 1.6 nie sprzedaje się praktycznie wcale (ostatnio oczekiwanie na klienta trwało prawie 6m-cy) – odpowiedz ponieważ 1.6 są w porównaniu do V6 niezawodne i mało który użytkownik xedy z 1.6 musi cokolwiek robić z silnikiem w dużym odróżnieniu do 144konnej V-eczki

Reasumując trudno określic która wersja xedy jest lepsza ..lepsza do czego ??? .. Napewno 1.6 jest tańszy pod każdym względem i ukryć się tego nie da . Co do napraw ... wiem że o tym nie pisałeś jednak jak decydujesz się na zakup auta to też musisz brać pod uwagę ..no chyba że nie ...
Rownież lubię dynamiczną jazdę , ale za 400zł miesiącznie i zasobnością portfela w momencie gdy się coś zepsuje jestem skonny podarować sobie 37KM mniej

Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 10 mar 2005, 14:22
Auto: Mazda 323 1.6 BG 1994r
Mazda 626 2.0 GE 1997r
Mazda Xedos 6 1.6 1996r
Mazda 6 GY 2.0 CiTD 2004r

Postprzez Yasiu22 » 20 gru 2007, 19:12

bazakbal napisał(a):no takie rzeczy mam ci wyjaśniać? <glupek2>

Tak, wyjaśnij mi w jakich warunkach wychodzi "średnio 8l", bo średnio 8l to może Ci nawet wyjść po godzinie stania pod blokiem z włączonym silnikiem .
bazakbal napisał(a):naprawdę nie interesuje mnie w co ty wierzysz <lol> jeśli chcesz polemizować to przeczytaj wpierw uważnie to co napisałem. (dodam, że dokładnie średnie spalanie dla tego auta z silnikiem 2.0 według producenta wynosi 8,4 l/100 km dla 1.6 ok. litra mniej)

Mnie też nie obchodzi w co Ty wierzysz <lol>, piszesz że katalogowo 2.0 pali 8,4l i tu mówimy o nowym silniku a nie jednostce która ma nabite ze 150tyś km albo i więcej. Jeśli biorąc pod uwagę katalogowe spalanie mojego silnika to tymi cyferkami można podetrzeć sobie <dupa> bo w realu pali od 1 do 3 litrów więcej.
bazakbal napisał(a):znowu. a jak jutro oślepniesz to już więcej nie pokierujesz swoją "limuzyną" <killer> nigdzie nie pisałem o remontowaniu tych silników, ale jedynie o ich eksploatacji.

Ale ja nigdzie nie napisałem ze Ty pisałeś (czy brałeś pod uwagę) remonty. Mi chodzi tylko o przypadki w których kupujemy takie V6 (ostatnio był jeden albo dwa takie przypadki na forum) przejedziesz 500Km żeby sie dowiedzieć ze Twój silnik to kupa złomu którego koszt remontu równa sie wartości auta. <glupek2>
bazakbal napisał(a):czyli proponujesz przed zakupem przesiąść się na coś mniejszego... <lol>

Nie proponuje sie przesiąść przed zakupem do czegoś mniejszego tylko napisałem że jeśli ktoś wcześniej jeździł czymś mniejszym (lub większym ale ze słabym silnikiem jak ja) to będzie zadowolony no ale żeby to wywnioskować trzeba czytać ze zrozumieniem <glupek2>
bazakbal napisał(a):mamy?, widzę, że sam nie wierzysz (sic!) w to co piszesz :D

Ja nie wierze hahaha hahaha ???? Weź zobacz co Ty piszesz, napisałem ze nie mamy wyścigówki bo auto z tym silnikiem nigdy nią nie będzie ale za to będzie wygodnym autem z całkiem przyzwoitą dynamiką które nie da po pupie po dłuższej trasie (jak moja stara 80-tka). A pisząc "mamy" chodzi mi o zadowolonych użytkowników a nie o zgredy które patrzą tylko jak by tu najgłębiej wcisnąć pedał gazu i kiedy zamknie sie im budzik nie rozumiejąc przy tym że auta mają do zaoferowania coś więcej niż tylko prędkość maxymalną. hahaha

BartekB napisał(a):Rownież lubię dynamiczną jazdę , ale za 400zł miesiącznie i zasobnością portfela w momencie gdy się coś zepsuje jestem skonny podarować sobie 37KM mniej

Mamy takie same podejście, duże <piwo> dla Kolegi sie należy :D
Forumowicz

Od: 14 wrz 2007, 20:28
Auto: Mazda Xedos6 1.6 16V CA 1994r.

Postprzez TRACID » 20 gru 2007, 20:38

wlasnie rozwazam kupno xedosa ale waham sie jescze co do poj. napewno w tej i tej bedzie sekwencja nie zalezy mi na extra dynamice ze wzgledu na koszty spalania bo v6 na krotkich miejskich odcinkach zanim instalacja przelaczy sie na gaz spali mi znacznie wiecej benzyny niz ten 1,6 ale z drugiej storny obawiam sie aby ten 1,6 tym bardziej na gazie ale sekwencyjnym dla pocieszenia nie okazal sie nie wypalem .ps jaka predkosc maksymalna jest w stanie rozwinac taki 1,6 ?to da mi do myslenia czy przy predkosci np 150 bedzie jechal leciutko i bez wysilku czy bedzie sie juz meczyl
Początkujący

Od: 27 sie 2007, 15:23

Postprzez TRACID » 20 gru 2007, 20:40

jezeli jescze te dane katalogowe silnika 1,6 czyli 10,3 do setki sa prawdziwe mysle ze nie mam sie o co martwic i dynaimika bedzie przyzwoita chodz napewno nie to co v 6
Początkujący

Postprzez Yasiu22 » 20 gru 2007, 21:41

Jak będziesz kupował to poproś o jazdę próbną a wtedy sam ocenisz czy odpowiada Ci taka dynamika, jeśli silniczek będzie cacy powinieneś być zadowolony. Co do prędkości to w moim przypadku jadąc samemu 160 weszło całkiem leciutko :D , natomiast w trzy osoby i kupą bagażu było już gorzej.
Forumowicz

Postprzez TRACID » 20 gru 2007, 22:40

z jazda probna bedzie ciezko bo bede sciagal z niemiec a tu w poblizu nie mam mozliwosci aby sie gdzies przejechac
Początkujący

Postprzez Yasiu22 » 20 gru 2007, 22:49

To trochę szkoda, od siebie powiem Ci tyle że jeśli będziesz woził siebie i ewentualnie swoją Kobietę to 1.6 powinien Cię zadowolić ale dobrze by było sie przejechać.
Forumowicz

Postprzez Hazu » 20 gru 2007, 23:47

Jest jeszcze jedna sprawa:
xedosów V6 jest więcej oferowanych do sprzedaży niz 1,6.

Sam też dwa lata temu polowałem na 1,6 ale z reguły okazywało się że albo silnik poleciał albo buda powypadkowa.

I tak przerażony złymi opiniami o v6 kupiłem takiego
Na szczęście żadnych problemów z tym silnikiem nie mam i nie miałem. Przebieg obecnie co najmniej 210 000km.
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.

Postprzez TRACID » 21 gru 2007, 01:33

nie no teraz to juz razcej problemuz czesciami do 1,6 nie ma a i samochodow tez jest duzo chodz w polsce malo jednak w niemczech znacznie wiecej ale jezeli dane katalogowe te 10,3 do setki sa prawdziwe to w zupelnosci mi wystraczy moja byla vectra A 2.0 W AUTOMACIE na gazie miala znacznie grosze osiagi wiec troche przywyklem do spokojnej jazdy ale jako byly posiadacz hondy crx to serce sie rwie do v6 ale rozsadek mowi 1,6:)
Początkujący

Postprzez BartekB » 21 gru 2007, 12:26

emmarek napisał(a):xedosów V6 jest więcej oferowanych do sprzedaży niz 1,6.

i to jest kolejny aspekt do przemyślenia – dlaczego jest ich więcej na rynku wtórnym – na pewno nie dlatego że zostało 1.6 mniej wyprodukowanych, może dlatego , że osoby posiadające 1.6 nie chcą pozbywać sie dobrego auta :)

emmarek napisał(a):Na szczęście żadnych problemów z tym silnikiem nie mam i nie miałem

No i super – ciesz się autkiem i dynamiką bo jest czym :)
Forumowicz

Mazda 626 2.0 GE 1997r
Mazda Xedos 6 1.6 1996r

Postprzez Firepoland » 21 gru 2007, 15:06

BartekB napisał(a):a jak tam świeczki – nie ma co ukrywać jest ich 6 szt czyli o 2 drożej itd itp

czasami nóż się otwiera w kieszeni normalnie.
Za 6 sztuk NGK 11-stek do xedosa dałem 72 zł. to tak dużo za taki komfort i kulturę jazdy???
To kup sobie poloneza, jak tak wypominasz nasze koszty z Xedosem. Ktoś kto kupuje Ferrari nie patrzy gdzie może kupić tańsze opny na zimę. Tylko kupuje. Analogicznie tutaj, jeżeli stać mnie na zakup xedosa 2.0 i eksploatację to kupuję. Jak nie to odpuszczam i oglądam na szklanym ekranie. T <faja>

BartekB napisał(a):kolego napisz ile kosztują kable do V6 NGK

BartekB napisał(a):można liczycz z 13-14 l PB a 1.6 – 9 l w takich samych warunkach – to jest mniej wiecej 20zł więcej na 100km

BartekB napisał(a):Rownież lubię dynamiczną jazdę , ale za 400zł miesiącznie i zasobnością portfela w momencie gdy się coś zepsuje jestem skonny podarować sobie 37KM mniej

śmieszne <faja>
Forumowicz

Od: 3 lip 2013, 22:26

Postprzez bazakbal » 21 gru 2007, 17:09

Yasiu22 napisał(a):u mnie spalanie przy bardzo spokojnej jeździe wynosi 10l w zimę (na trasie idzie zejść do 7l)

BartekB napisał(a):w mieście w skokach po 5km co 8 h (dojazdy do pracy codziennie ) w taką pogodę jak teraz ( ok 0 st ) można liczycz z 13-14 l PB a 1.6 – 9 l

bardzo miarodajne chłopcy. jednemu przy delikatnej jeździe po miście spala 10 litrów (silnik 1.6), a drugiemu tez po mieście na bardzo krótkich odcinkach spala 9 litrów (silnik 1.6) <lol> <lol>
Yasiu22 napisał(a):BartekB napisał:

Rownież lubię dynamiczną jazdę , ale za 400zł miesiącznie i zasobnością portfela w momencie gdy się coś zepsuje jestem skonny podarować sobie 37KM mniej

Mamy takie same podejście, duże piwo dla Kolegi sie należy

no cóż przy takim podejściu to nie pozostaje nic jak tylko życzyć miłej wzajemnej adoracji i pogodnych świąt:)
Forumowicz

Od: 13 sty 2006, 12:36
Auto: xedos 6 V6

Postprzez BartekB » 21 gru 2007, 18:27

Ryba81 napisał(a):Analogicznie tutaj, jeżeli stać mnie na zakup xedosa 2.0 i eksploatację to kupuję. Jak nie to odpuszczam i oglądam na szklanym ekranie

Kolego śmieszny jesteś – z jednego tylko powodu skoro tak nie interesują Cię koszty eksploatacji swojego auta to po co zakładałeś w nim gaz??? zapewne z pobudek czysto ekologicznych hahaha <dupa>
Forumowicz

Mazda 626 2.0 GE 1997r
Mazda Xedos 6 1.6 1996r

Postprzez Hazu » 21 gru 2007, 19:35

BartekB napisał(a):Kolego śmieszny jesteś – z jednego tylko powodu skoro tak nie interesują Cię koszty eksploatacji swojego auta to po co zakładałeś w nim gaz? zapewne z pobudek czysto ekologicznych

Bo głupotą jest nie zkładać gazu, no chyba ze ktoś samochodem nie jeździ tylko szpanuje.

Jeżdżąc jedynie 20 000 km rocznie 4000 zł zostaje w kieszeni.
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.

Postprzez Yasiu22 » 21 gru 2007, 19:43

bazakbal napisał(a):bardzo miarodajne chłopcy. jednemu przy delikatnej jeździe po miście spala 10 litrów (silnik 1.6), a drugiemu tez po mieście na bardzo krótkich odcinkach spala 9 litrów (silnik 1.6) <lol> <lol>

To jest dowód na to że spalaniem katalogowym można sobie podetrzeć <dupa> bo nie mówimy tutaj o nowych autach tylko używanych a ta różnica w spalaniu wynikać może ze wszystkiego poczynając od świec, kabli WN, źle ustawionego aparatu zapłonowego, zapieczonych hamulców a w końcu z samego zużycia silnika więc wyjaśnij mi czego nie rozumiesz?????
bazakbal napisał(a):no cóż przy takim podejściu to nie pozostaje nic jak tylko życzyć miłej wzajemnej adoracji i pogodnych świąt:)

Widzę ze zazdrościsz komuś zdrowego rozsądku. Ja mam takie podejście od kąt zacząłem sam utrzymywać auto (doszło ostatnio mieszkanie) wiec przy kupnie nie napalam sie na kucyki pod maską tylko na to ile będzie palił, ile będzie mnie kosztować ewentualne naprawy, jak jest z awaryjnością. Każdy kupuje to na co go stać, ale niektórzy kupują auta na które starczy im pieniędzy tylko na jego kupno nie zastanawiając sie co będzie później a kiedy coś sie popsuje to auto zostaje pod blokiem lub w garażu bo brak jest kasy na naprawę. Każdy ma swoje podejście do kupna auta i wypadało by to uszanować ale widzę że do kolegi nie dociera że ktoś może myśleć inaczej niż on. <glupek2>
Forumowicz

Postprzez Firepoland » 21 gru 2007, 20:43

BartekB napisał(a):
Ryba81 napisał(a):Analogicznie tutaj, jeżeli stać mnie na zakup xedosa 2.0 i eksploatację to kupuję. Jak nie to odpuszczam i oglądam na szklanym ekranie

Kolego śmieszny jesteś – z jednego tylko powodu skoro tak nie interesują Cię koszty eksploatacji swojego auta to po co zakładałeś w nim gaz??? zapewne z pobudek czysto ekologicznych hahaha <dupa>

GAZ = jazda dosłownie na pół ceny, przy tym samym komforcie, przsynajmniej u mnie. Ale wdawanie się w dyskusje na temat dosłownie złotówek i ciągłego nażekania jakie to sa drogie sprawy, w tym czy innym przypadku trochę pieni. Wdzisiejszych czasach gaz = paliwo. 95% aut jeźdz na gaz. Bez szkody dla samochodu. Mówię o dobrych instalacjach, nie garażowych. A pisanie, że nie kupię 2.0 bo świece kosztują tyle, kable tyle i szybciej sie brudzi bo szybciej jeździ, to nie kupuj !!! Wiedz natomiast, że 2.0, a 1,6 w tym akurat przypadku jest lepszy. pozdrawiam właścicieli 1,6. Ja też nie zawsze jeździłem 2.0 . Nie odczytajcie źle tego post-a. ;) nie jestem złośliwy.
Forumowicz

Od: 3 lip 2013, 22:26

Postprzez BartekB » 21 gru 2007, 21:18

Ryba81 napisał(a):Nie odczytajcie źle tego post-a. oczko nie jestem złośliwy.

Ja również nie – i tak na zakończenie tego dosyć głupiego wywodu (również z mojej strony) powiem tak Xedosik 6 i tak jest piękny... i z pewnością nie podobają nam się te same auta tylko ze względu na silnik ....

Pozdrawiam wszystkich posiadaczy Xedosików (i nie tylko) i życze Wesołych Świąt
Forumowicz

Mazda 626 2.0 GE 1997r
Mazda Xedos 6 1.6 1996r

Postprzez Bruce » 22 gru 2007, 10:17

Jeżdzę moim Xedosem 2 lata, żadnych problemów, żadnych niespodzianek.Dynamika jest jaka jest. W przyszłym roku sprzedaję ale tylko dlatego że chcę nowsze auto.Gdyby w tej samej budzie były Xedosy rocznik 2002 to kupił bym go. Niestety tak fajnych autek już nie produkują. :( .
Wesołych świąt dla posiadaczy marki Mazda.
Forumowicz

Od: 4 mar 2006, 22:00
Auto: Peugeot 407 SW
2.0 HDI 136

Postprzez BratCukierka » 22 gru 2007, 15:14

Jeżdzę moim Xedosem 2 lata, żadnych problemów, żadnych niespodzianek.Dynamika jest jaka jest. W przyszłym roku sprzedaję ale tylko dlatego że chcę nowsze auto.Gdyby w tej samej budzie były Xedosy rocznik 2002 to kupił bym go. Niestety tak fajnych autek już nie produkują. smutny .
Wesołych świąt dla posiadaczy marki Mazda.

Świetne autko :) Jechałem nim :)

Bruce napisał(a):W przyszłym roku sprzedaję ale tylko dlatego że chcę nowsze auto.

Pamiętaj o nas :D
Forumowicz

Od: 24 cze 2006, 20:21
Auto: Toyota Yaris Hybrid '19