Anteny – naprawa, wymiana, zakup

Wszystko o modyfikacjach i budowie nagłośnień naszych aut.

Postprzez Angel » 4 lis 2007, 17:56

BenyV6 napisał(a):na koncu kazdego elementu masz taka miedziana koncowke to robi za opor zeby sie za daleko kazdy element nie wysowal.I teraz jak sobie dobrze przypominam to obcinalem ok 1 cm od konca kazdy element i sciagalem po kolei (segmenty anteny)az do tego najmniejszego.Z tego co obcialem odzyskiwalem ta miedziana koncowke i pozniej wkladalem ja na nowo i punktakiem nabijalem 2 punkty zeby nie wyleciala.Na koncu bedzie wlasnie zakuta tasiemka.podgrzej ja nad palnikiem zeby wytopic ten urwany element (nie rozwiercaj jest to cienkie i ja sobie zepsulem i robilem nowe).Pozniej wkladasz tasiemke i zakuwasz.Wciagasz antene z bagaznika czyscisz trybka smarujesz i skladasz.Powodzenia

Ps.Robilem to z zalozeniem ze jest zepsute i nieda sie tego uratowac,a dziala od czerwca :D Zawsze mozna kupic uzywke.

brzmi strasznie <jelen> , zobacze jeszcze co z nią zrobie :(
Forumowicz

Od: 18 mar 2006, 17:59
Auto: Była 323F 1.5,now focus 1.8ben

Postprzez Beny » 4 lis 2007, 18:18

No ale 100 zostala w kieszeni a antena i tak nie dzialal wiec nie mialem nic do stracenia.
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Od: 8 wrz 2006, 16:22
Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez Angel » 4 lis 2007, 18:59

BenyV6 napisał(a):No ale 100 zostala w kieszeni a antena i tak nie dzialal wiec nie mialem nic do stracenia.

rozumiem, że po wszystkim antena nie buczy przez pare sekund po schowaniu?:)
Forumowicz

Postprzez Beny » 4 lis 2007, 19:03

Nie.przypuszczam ze twoja buczala bo nie bylo oporu i silniczek dzialal caly czas.
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez Angel » 4 lis 2007, 20:47

Przemyślałem wszystko co napisałes =)
I doszedłem do wniosku następującego – ten miedziany zacisk jest cały czas, znaczy jego połowa – z tego co zrozumiałem to on powinien być w tym ostatnim, najmniejszym członie tak?

Czyli jest możliwosć, że tasiemka nie pękła, tylko ten zacisk co powinien ją trzymać na górze pękł i tasiemka spadla?W takim wypadku wystarczyłoby przeciąć przedostatni człon, poprawik ten zacisk i włożyc go ponownie do najcieńszego człona?Czy coś pomieszalem?:)

I wielkie dzięki za pomoc :)
Forumowicz

Postprzez Beny » 4 lis 2007, 23:04

zrob zdiecie bo nie pamietam zadnego zacisku,niby prosta sprawa a ciezko to tak wytlumaczyc.Zeby dostac sie do tego najmniejszego elementu to trzeba rozebrac wszystki pokolei inaczej nie da rady.I terza jesli antena sklada sie z 6 elementow to kazdy ma na koncu ten zacisk.Wiec po kolei musisz odcinac te zaciski zeby sciagac poszczegolne elementy.

angel napisał(a):Czyli jest możliwosć, że tasiemka nie pękła, tylko ten zacisk co powinien ją trzymać na górze pękł i tasiemka spadla?W takim wypadku wystarczyłoby przeciąć przedostatni człon, poprawik ten zacisk i włożyc go ponownie do najcieńszego człona?Czy coś pomieszalem?

No moze i tak nie wiem,ale zeby dostac sie do najmniejszego gdzie tasiemka jest mocowana to musisz zaczac rozbierac od najwiekszego :)
Obrazek
Przemek...
Klubowicz

Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT

Postprzez Angel » 5 lis 2007, 00:52

BenyV6 napisał(a):I terza jesli antena sklada sie z 6 elementow to kazdy ma na koncu ten zacisk.Wiec po kolei musisz odcinac te zaciski zeby sciagac poszczegolne elementy.

to kiszka :(

BenyV6 napisał(a):rob zdiecie bo nie pamietam zadnego zacisku,niby prosta sprawa a ciezko to tak wytlumaczyc

jutro postaram sie wrzucić, chodzi o taki miedziany zacisk znajdujący się na tasiemce, powinien byc gdzies na samej górze anteny – zastanawiam sie, czy to on ma trzymać tą tasiemke na ostatnim "piętrze" =)
Forumowicz

Postprzez sps-snipers » 9 lis 2007, 04:21

A co ja mam zrobic koledzy? Silniczek mi dziala i tasiemka tez jest dobra ,ale zaczepila sie w tym slupku co zaraz z niego wychodzi do bata.Ani jej wyciagnac ani przesunac :( Bat jest praktycznie do wyrzucenia,bo pogiety i nic z niego niebedzie.Idzie gdziesz kupic sam bat w jakichs normalnych kosztach? A jesli nie to chetnie sprzedam ten silniczek,bo jest w pelni sprawny za nieduze pieniazki a sobie kupie Chinszczyzne ;)
Forumowicz

Od: 5 sty 2007, 18:46
Auto: Było : Punto I Prelude II gen Audi 200 5000s , 323F BA , E46 .
Jest : Punto II , Bravo II 1.4 Turbo :)

Postprzez gadula » 10 lis 2007, 15:02

sps-snipers:

promyczek001 napisał(a):HEHE Bat pasuje od daewoo koszt to 43zl. Juz w 2 antenach tak mam i hula poz tym ze niestety cos mi z elektryka siadlo.

A ja mam takie pytanko i prośbę zarazem :] Czy ktoś kto ma połamaną tasiemkę (odcinek z 15cm lub więcej), mógłby mi ją wysłać*, tanio sprzedać* (nie potrzebne skreślić).
Odrazu wyjaśniam po co i dlaczego :]
W pracy mamy podajnik do płytek, którego zasada działania jest identyczna jak nasza antena, ba to nawet jest antena :D Wszystko działało już z 15lat, gdy ostatnio pękł w połowie ten paseczek z ząbkami. Po namyśle nasz serwisant, podgrzał obydwa końce, aż zaczeły się palić i skleił razem. Potem jak ostygło, zostało już tylko wyszliwowanie nowego ząbka i podajnik działa jak nowy :] Do wczoraj wysunął się i wsunął już koło 3000 razy i działa dalej. W planach mam naprawę w ten sposób swojej anteny, by sprawdzić ten sposób, ale niewiem gdzie podział się odłamany kawałek mojej tasiemki :(
Przedstawiciel Podlasia

Od: 10 lip 2006, 23:30
Auto: GE6 KL, RF7J

Postprzez Viceroy » 17 lis 2007, 19:56

a da rade zamiast elektrycznej anteny zamontowac uniwersalna teleskopową ??
Only Strong Can Survive
Forumowicz

Od: 23 wrz 2007, 23:10
Auto: 323F BA 1,5 95 r.

Postprzez jarek-ekonomik » 17 lis 2007, 22:39

da ja taka mam aktualnie....
Początkujący

Od: 12 cze 2016, 20:21

Postprzez carlo » 24 sty 2008, 18:58

Mialem problem tez mi sie tasiemka od anteny odczepila. Znalazlem rozwiazanie bez rozcinania anteny. Ten ostatni najcienszy element z kulka na koncu. Ta kulka ma gwint i da sie ja odkrecic. Trzeba w imadlo z drewienkiem wkrecic ta najciensza rurke i komibinerkami z materialem odkrecac ta kulke u mnie poszlo bez szemrania. Jak sie odkreci wystarczy ten element wypchnac druga strona i wszystko mamy jak na dloni. Ta tulejka ktora trzyma ta plastikowa tasme zebata u mnie przegnila i sie odczepilo. Rozwalilem to badziewie i polaczylem calosc rurka termokurczliwa z klejem wewnatrz trzyma pieknie i nic nie zgnije. Wszystko dziala cacy.
Początkujący

Od: 23 paź 2007, 23:43
Auto: MX-5 NA, 1,6 92r, Demio DW 1,3 00r

Postprzez Angel » 25 sty 2008, 13:44

carlo napisał(a):Mialem problem tez mi sie tasiemka od anteny odczepila. Znalazlem rozwiazanie bez rozcinania anteny. Ten ostatni najcienszy element z kulka na koncu. Ta kulka ma gwint i da sie ja odkrecic. Trzeba w imadlo z drewienkiem wkrecic ta najciensza rurke i komibinerkami z materialem odkrecac ta kulke u mnie poszlo bez szemrania. Jak sie odkreci wystarczy ten element wypchnac druga strona i wszystko mamy jak na dloni. Ta tulejka ktora trzyma ta plastikowa tasme zebata u mnie przegnila i sie odczepilo. Rozwalilem to badziewie i polaczylem calosc rurka termokurczliwa z klejem wewnatrz trzyma pieknie i nic nie zgnije. Wszystko dziala cacy.

zrobiłem prawie identycznie i działa :)
Forumowicz

Postprzez Api » 27 sty 2008, 18:45

Ja kupiłem do anteny sam maszt z tasiemka zebatą do lanosa, 50 polskich złotych. Niestety... był mały problem ponieważ srednica najggubszego elementu z masztu w Daewoo jest mniejsza niz w mazdzie. No i mamy problem ponieważ podczas wysuwania cały maszt nam wychodzi na zewnątrz i wypada całkowicie. Na całe szczescie miałem pod ręka super glue i jedno piwo wiec dało rade i teraz dziala elegancko. masz ciutek wystaje poza karoserie, ale daje rade, antena sie teraz slicznie chowa i wychodzi. W koncu mam sprawna antene elektryczną:):)
Obrazek
Forumowicz

Od: 2 kwi 2007, 20:11
Auto: Sebring Limited Convertible

Postprzez gadula » 1 lut 2008, 16:30

Ja również mam od Daewoo, w dodatku ze starą końcówką :] A na tą mniejszą średnicę jest sposób: wystarczy przełożyć że starej anteny najgrubszy segment i wszystko pasuje idealnie. Mi zostało jeszcze tylko pokombinować aby nie wystawała poza karoserię, i dobrze ją przekręcić.
Przedstawiciel Podlasia

Od: 10 lip 2006, 23:30
Auto: GE6 KL, RF7J

Postprzez Meller » 11 lut 2008, 13:01

A ja mam taki problem ze wcale mi nie działa antena sprawdzałem na krotko pod silniczkiem to ładnie wysuwa i wsuwa antenke, ale jak juz podłacze normalnie przez elektronike to nic nie działa.
Na kosci mam 5 kabli czarny, czarno żółty, niebiesko biały, niebiesko czerwony i zielono biały,
po załaczeniu stacyjki jest prad na wszystkich oprocz ostatniego zielono białego, i pewnie jest cos na płytce skopane ktos sie moze orientuje co zrobic ??
ObrazekObrazek
Początkujący

Od: 24 sty 2008, 14:04
Auto: 626 2.0 16v Special

Postprzez noucamp » 24 lut 2008, 13:08

Witam.
Potzrebuje antene do MX-6, kupilem jedna i byla polamana, debil mi ja przyslal.
Czy od 626 bedzie pasowala ?? moze od innej mazdy ??
GO BIG OR GO HOME
Forumowicz

Od: 12 wrz 2007, 14:27
Auto: Silvia power :*

Postprzez Davit » 25 lut 2008, 09:50

dav-mam ten sam problem i nie wiem co zrobić///
Ostatnio edytowano 2 mar 2008, 16:03 przez Davit, łącznie edytowano 1 raz
TriCeratops 2.0 142 km
Forumowicz

Od: 30 maja 2013, 18:24
Auto: była 323 f BA 1,8 BP
teraz TRICERATOPS 2.0 142 km benzynka

Postprzez Dav » 29 lut 2008, 21:48

Mi wczoraj padla antena :( Wracam do samochodu radio gra, przekrecam kluczyk antena sie schowala i nie reaguje na radio :( Dziala tylko CD a o radiu mozna pomarzyc.Od czego zaczac?
Mazda. There's no other way!
Ćwierć miliona kilometrów i wciąż ta sama radość z jazdy !
Początkujący

Od: 6 sty 2007, 22:40
Auto: 323F BA 95r 1,5 16V

Postprzez laki 323F BA 1.5 » 4 mar 2008, 18:39

mam problem. rozmontowalem antene gdyz urwala sie koncowka tasiemki zamocowana w zebatkach, ,jak mam teraz poskladac to w calosc , gdzie zaczepic koniec tasiemki ?? prosze o szybka porade
Początkujący

Od: 21 sty 2008, 22:48
Auto: 323f BA 1.5 Z5 1995r.>
6 , GG , 2.0 , 2002r.