brii napisał(a):10W30 jest praktycznie nie osiągalny w tym kraju
Bez przesady. W Bydgoszczy stoi na półce. Co prawda wybór oszałamiający nie jest, bo tylko Dexelia i Elf chyba...
www.mazdaspeed.pl
brii napisał(a):10W30 jest praktycznie nie osiągalny w tym kraju
Grzyby napisał(a):Sokool napisał(a):A gdzie Majlo napisał że teraz ma syntetyk?
a co to zmienia?
Jak bym miał półsyntetyk i zmieniał olej to i tak bym zalał syntetykiem.
To ja miałem to napisać...bazakbal napisał(a):lepsze jest wrogiem dobrego
Grzyby napisał(a):Przy każdej zmianie oleju robię płukankę silnika (STP) i jest lux
spike72 napisał(a):Osobiście polecam
Grzyby napisał(a):Doszedłem do wniosku że wyższa klasa oleju niż zalecana na pewno nie zaszkodzi (a wręcz przeciwnie), a skoro przy okazji ten olej kosztuje mnie o 1/3 mniej to leję LOTOSA
lucas_ka napisał(a):Ja osobiscie robie to co 10 tys .km. A produceent auta moze mi to zalecać nawet raz na 30.
lucas_ka napisał(a):Ja osobiscie robie to co 10 tys .km. A produceent auta moze mi to zalecać nawet raz na 30.
Sokool napisał(a):Jeśli sobie spokojnie jeździsz, producent określa okres wymiany na 30 tysięcy i używasz wysokiej klasy syntetyka to nie widzę powodu aby zmieniać olej znacznie wcześniej niż podaje producent.
brii napisał(a):Co najciekawsze olej po 30 000km z ich silnika wygląda na mniej zmęczony niż z mojego po 10 000km...
Grzyby napisał(a):poczekaj aż te silniki w nowych autach w których olej jest zmieniany raz na 30kkm dojadą do przebiegów aut z tego forum (czyli pewnie powyżej 200 albo i 300kkm) – jak dadzą radę.
Grzyby napisał(a):Poczytaj na innych forach jak to padają pierścienie w nowych Toyotach, jak nowe VW zaczynają żłopać olej
Sokool napisał(a):No jak nimi jeżdżą przedstawiciele handlowi to nie dziwota
Grzyby napisał(a):Auta którymi jeżdżą PH są z reguły w leasingu lub jako flota i administratorzy pilnują takich rzeczy.
Grzyby napisał(a):Poza tym wcale nie chodzi o tak ekstremalnych użytkowników
Sokool napisał(a):A ilu "nieekstremalnych" użytkowników widziałem w uturbionych autach którzy kompletnie źle je eksploatowali (chodzi o turbinę).
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości
Moderatorzy Opinie i Poradniki