Nowe autko Kapelana Klubowego.

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Rychu » 13 paź 2007, 09:55

xANDy jakoś tak spontanicznie wyszło z tym tematem.... :)
Bardzo fajny z Ciebie gość, bardzo fajny ksiądz.... Pozdrawiam raz jeszcze...

P.S. A z Twoich rad na pewno będę jeszcze nie raz korzystał... :] .

Powodzenia...
Rychu
Forumowicz

Od: 11 lip 2006, 12:01
Auto: Premacy 2.0 DiTD '99
5 2.0 B '07

Postprzez Pawnik » 13 paź 2007, 10:36

xANDy napisał(a):Ciekaw jestem czy da się podłaczyć do tego Bose zewnętrzne MP3...

jasne:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=25812
Forumowicz

Od: 12 mar 2007, 21:45
Auto: Mazda 6 Kombi MZR-CD 136 PS

Postprzez topik » 15 paź 2007, 15:52

Witam!Ładne autko gratuluę.
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
Forumowicz

Od: 24 paź 2006, 15:41
Auto: Mazda 323F 2.0 TD (BJ) 1999r.

Postprzez Piotrek » 15 paź 2007, 18:41

xANDy teraz to pewnie parafianki Ci spokoju nie daja ;)
gratuluje, ladna sztuka :D
Forumowicz

Od: 12 maja 2004, 21:00
Auto: 626 GE / 626 GF / PF 125p '75

Postprzez Jajcek » 15 paź 2007, 20:04

xANDy gratuluje zakupu i musze przyznac ze ta 6 ladniejsza jest niestety od mojej GF
Forumowicz

Od: 9 wrz 2007, 21:01
Auto: Była 626 2000r. 2.0Ditd 74kw,corolla TS, CBR FS
Jest CX 7 USA

Postprzez Riki » 15 paź 2007, 20:05

Jajcek napisał(a):musze przyznac ze ta 6 ladniejsza jest niestety od mojej GF

Wiadomo nowsza generacja auta :) inny design...
mazparts.pl
Firma

Od: 29 sty 2004, 21:48
Auto: 626 GE KL '94

Postprzez Jajcek » 15 paź 2007, 20:30

Riki napisał(a):Wiadomo nowsza generacja auta :) inny design...

Ale byly juz przypadki ze producent wypuszczal nowsza generacje brzydsza zreszta dotej pory slysze to w przypadku mazdy, wiele osob mowi ze GE ladniejsze od GF ale ja se tlumacze ze to przez ich zazdrosc ;P
Forumowicz

Jest CX 7 USA

Postprzez sboard » 16 paź 2007, 11:39

Piękna, gratuluję!
Obrazek
Forumowicz

Od: 31 sty 2007, 13:10
Auto: 626 GF 2.0 DITD '98 HB

Postprzez Daro1 » 17 paź 2007, 10:59

Cóż za cudne wpisy sam miód .Wszyscy kochają Kapelana i jego nowe autko.
Pozdrawiam
Początkujący

Od: 10 maja 2007, 08:17
Auto: mazda 323 2,0 didt 2000r

Postprzez Jajcek » 17 paź 2007, 11:41

Daro1 napisał(a):Cóż za cudne wpisy sam miód .Wszyscy kochają Kapelana i jego nowe autko.
Pozdrawiam

Zaraz zaraz, ja tam go nie kocham, ale utko to ma poprostu zaj... znaczy przepiekne
Forumowicz

Jest CX 7 USA

Postprzez xANDy » 17 paź 2007, 15:21

Auto jest rewelacyjne, prowadzenie, brzmienie motorka, dynamika, maZZZda w pełnej krasie...

Ale jedną z pierwszych rzeczy, które w nim zrobię po przeczyszczeniu EGR'a jest wyciszenie bagażnika.
Do 120 auto jest ciche – sporo cichsze od DiTD, ale w porównaniu z moją wyciszoną GW to już nie jest tak różowo. Powyżej prędkości 130 dochodzi huk od strony bagażnika i całego tyłu w ogóle. Przy 150 (więcej nie jechałem) miałem wrażenie, że mam otwarty bagażnik... :|
Moja madzinka była przy tej prędkości po prostu niebiańska (z wyjątkiem hałasu motorka, którego w nowej maździe po prostu nie słychać w czasie jazdy). Przy 150 w DiTD słyszałem delikatny szum wiatru na przedniej szybie i słupkach oraz dźwięk silnika – tutaj hałas jak grzmot wodospadu...
Przy spokojnej jeździe słychać 1600-2000 "chręchot" EGR'a :]

Auto ma bardzo dobrą dynamikę ale wymaga to wduszenia mocno gazu. Nie ma więc problemu z delikatnym jechaniem w wersji "emeryt style", jak trzeba przydusić to jest w co. Przy ruszaniu jednak (spokojnym) dość często mi gaśnie – DiTD miało ciąg jak czołg przy ruszaniu w porównaniu do tego silnika.
Jest komputer pokładowy – na postoju podaje tylko cztery kreski "– – – –" a w czasie jazdy wskazuje normalne spalanie :| . Brakuje po prostu "l/h". Przy wduszaniu nie wolno na niego patrzeć, bo umie pokazywać jakieś 25-55l/100km. Średnie spalanie komputer wyliczył mi (przy 400 przejechanych km) na 6.0 czyli zakładając, że zaniża – mam nadzieję, że zmieszczę się w granicach <6,5.
Tempomat rozgryzłem, sterowanie też, nie wiem tylko jak i czy w ogóle można ustawiać średnie spalanie.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Forumowicz

Od: 27 lis 2004, 21:42
Auto: Mazda 6, MZR-CD, 136KM

Postprzez maciekmietek » 18 paź 2007, 15:17

Ja również gratuluję autka! Na pewno będziesz zadowolony!
Początkujący

Od: 24 kwi 2007, 23:34
Auto: 5 CW 2.0 DiSi-150KM Sport

Postprzez sboard » 18 paź 2007, 16:31

xANDy napisał(a):tutaj hałas jak grzmot wodospadu...

Wspominałeś coś o łysych oponach...
Obrazek
Forumowicz

Od: 31 sty 2007, 13:10
Auto: 626 GF 2.0 DITD '98 HB

Postprzez Pawnik » 18 paź 2007, 17:20

M6 jest po prostu stosunkowo głośna jeżeli chodzi o szumy toczenia i tyle ....
Forumowicz

Postprzez xANDy » 18 paź 2007, 18:40

sboard napisał(a):Wspominałeś coś o łysych oponach...
To nie huk opon (te znam z poprzedniej madzi) ale huk powietrza, hałas jazdy.
Dobrze, że zostało mi trochę noxudolu – pobawię się w wymalowanie bagażnika...
Kolega bananmin napisał mi na ten temat na gadulcu:
"acha, do tej pory vectre b kumpla uważałem za wzór wyciszenia, już tak nie jest. Pomkneliśmy jego autem, potem przejechaliśmy sie GW i kumpel był w szoku, powiedział ze ta pasta zaje...fajna jest, a w mazdce jest ciszej jak u niego, był w szoku, że na 4 biegu obroty 5 tys prędkośc ok 150km nie słychać wogóle ryku, wręcz nie słychać motoru <skromny>"
Wiem, że nie przesadza, bo miałem to samo w mojej GW zanim ją sprzedałem. Krótko jeździłem takim autkiem – zaledwie 1,5 miesiąca...
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
Forumowicz

Postprzez Pawnik » 18 paź 2007, 20:35

xANDy napisał(a):
sboard napisał(a):Wspominałeś coś o łysych oponach...
To nie huk opon (te znam z poprzedniej madzi) ale huk powietrza, hałas jazdy.
Dobrze, że zostało mi trochę noxudolu – pobawię się w wymalowanie bagażnika...
Kolega bananmin napisał mi na ten temat na gadulcu:
"acha, do tej pory vectre b kumpla uważałem za wzór wyciszenia, już tak nie jest. Pomkneliśmy jego autem, potem przejechaliśmy sie GW i kumpel był w szoku, powiedział ze ta pasta zaje...fajna jest, a w mazdce jest ciszej jak u niego, był w szoku, że na 4 biegu obr..oty 5 tys prędkośc ok 150km nie słychać wogóle ryku, wręcz nie słychać motoru <skromny>"
Wiem, że nie przesadza, bo miałem to samo w mojej GW zanim ją sprzedałem. Krótko jeździłem takim autkiem – zaledwie 1,5 miesiąca...

przejedź się VC którą miałem poprzednio – cisza powala, ale rozstałem się bez żalu.... :P
Forumowicz

Postprzez Grzesiu » 18 paź 2007, 21:10

przypadkiem sie dowiedzialem, ze mamy w klubie Księdza:D oo jak fajnie;D prze x. Endi udzielisz slubu mojej siostrze w ornacie z znaczkiem mazdy?!:D:D bo moj przyszly szfagier to mechanik w mazdzie i maniak jakich mało;D to byłby prezent nad prezenty:D:D heheh:)

a tak juz na powaznie.. super madzia:) jechałem taka.. mm;) cud miód;D
niech Janek Bosko jej pilnuje;) bo ja Salezjaninem jestem. a raczej juz teraz.. byłym wychowankiem Salezjańskim. :)
Forumowicz

Od: 20 sie 2007, 20:31
Auto: Mx5 NA 93’ Canada
Rx7 SA 79'
3 BM Nakama
Mx5 ND RF
6 GJ

Postprzez xANDy » 18 paź 2007, 22:46

Pawnik napisał(a):przejedź się VC którą miałem poprzednio
Co to jest VC?

Powiem Ci, że mazda po wygłuszeniu noxudolem naprawdę powala – nawet auta z wyższej półki. W GF/GW problemem jest dodatkowo zawieszenie motoyu, kótre mechanicznie przenosi wibracje.

trewor napisał(a):przypadkiem sie dowiedzialem, ze mamy w klubie Księdza
No cóż – nie jestem przypadkiem, ale cieszę się, że się cieszysz.
PS. nie mam ornatu ze znaczkiem mazdy... :P
Forumowicz

Postprzez Grzesiu » 19 paź 2007, 09:41

PS. nie mam ornatu ze znaczkiem mazdy...

sisotra wychodzi za mąż w... sierpniu 2008:D wiec do tego czasu może z kurii sie coś dostatnie:P:D?? no albo z kurii mazdaspeed:D
Forumowicz

Od: 20 sie 2007, 20:31
Auto: Mx5 NA 93’ Canada
Rx7 SA 79'
3 BM Nakama
Mx5 ND RF
6 GJ

Postprzez xANDy » 12 lis 2007, 12:53

Wnioski po czasie
– denerwuje mnie słaby ciąg silnika na niskich obrotach, raz po raz zdechnie mi przy ruszaniu :|
– trzeba bardzo uważać, czy "uciekaniu" na przykład w mieście na IIIb, żeby nie dojść do 5krpm :] za to wszystkie światła na ulicy oglądać można jedynie z lornetką w lusterkach... na mokrym buksują wtedy koła
– turbodziura przy 1400-1700 jest KOSZMARNA, ze dwa razy wpakowałem się prawie pod TIR'a (DiTD szarpało natychmiast a tutaj...... <killer> ), powyżej 2200 nie ma turbodziury – zawija asfalt tak szybko, że nie nadążam wyciągać go z bagażnika ;P
– tempomat rozgryziony, nawet okazuje się, że przy ustawionym np. 60km/h jadę na IVb, przyspieszę, wyprzedzę i potem ja zejdę (trzymając gaz) do prędkości 50, to tempomat pozwala mi na to, i zaraz jak wyjadę poza wioskę, puszczam gaz i on pamięta wciąż te początkowe 60.
– prawy ksenon lubi bliski asfalt, ale to ponoć częsta przypadłość xenonów...
– skóra jest fajna, ale wolę welur
– brakuje pamięci ustawienia fotela kierowcy
– webasto jest fajne ale częściej mnie wkurza (bo robię 300m a ono już mi grzeje, dokulam się drugie 300m do kościoła i nie potrzebuję dogrzewania wtedy, bo przy rozpędzaniu silnik i tak jest zimny)
– tylna wycieraczka – jest do wymiany, ale jeszcze nie wiem jak to zrobić (chyba patent oficjalnie na całą wycieraczke, teoretycznie gumka jest niewymienna).
– sztywność tyłu od GW była lepsza jak w GY – klapa się telepie na boki (w GW były kołki trzymające sztywność przy zamkniętej klapie)
– trzeszczy roleta (niemiec powyklejał ją z tego powodu gąbką)
– bardzo przyjemne wduszanie, nie ma też problemu z płynną jazdą (spokojną). Silnik raczej nastraja do jazdy dynamicznej z naciskiem na sportową :D
– poprawiony układ kierowniczy (ale w starej GW po mieście łatwiej się kręciło).
– ładnie gra bose, ale żadna rewelacja z tego nie jest (gra trochę jak z beczki).
– komputer spalania czasem zacina się (pokazuje stałe spalanie pod górkę, a jak zjeżdżam z niej to mu się dopiero "przypomni" i zamiast zniżyć spalanie to podnosi <lol> – pewnie made in china i chińczyka <uklon> tam wpakowali, czasem się zamyśli...)

Poza tym – jeździ się nią spokojnie, bezpiecznie i pewnie – jak dobrą mazdą.
Forumowicz