Grzyby napisał(a):i jak to zrobić
Z góry uprzedzmam że to co tu opiszę to "druciarstwo" korektor powinno się kupic nowy w ASO i wymienić.
Uwaga : inny korektor jest w 626 z abs-m i bez abs-u
Przy 626 bez abs -u podłaczony jest do korektora (chyba przewód od przedniego układu)
poza tyym korektor działa silniej niz w samochodzie z ABS
Zachecam do lektury instrukcj serwisowej .
Ja zrobiłem to tak -napiszę po kolei:
1.zakupiłem uzywany korektor, bo moim zamiarem była wymiana korektora a nie jego demontaż (nie wiedziałem czy jest rozbieralny i zawsze lepiej mieć w razie gdyby coś poszło nie tak)
2. zkupiłem butelkę płynu do odpowietrzania po wszystkim.
3. wyjałem z korka płynu element odpowietrzający a zamiast niego dociołem z dętki uszczelkę aby przy odkecaniu korektora cały płyn nie wyleciał
4. odkręciłem przewody od korektora
5.odkręciłem korektor od ściany tylnej komory silnika.
6. wyjołem podwazając nożykiem na około dwa dekielki z korektora
7. aby dlej rozebrac korektor należy go zamocowac np: w imadle
śrubokrętem wcinąć coś wrodaju tłoczka i zdjąć zabezpieczenie/pirescień który widać dopiero po wciśnięciu tłoczka.
8. po wyjęciu zabezpieczenia (bardzo ciężka sprawa trzeba uważac aby go nie pokrzywić bo wtedy nie będzie co składać)sprężyna wypchnie tłoczek.
9. po wyjęciu tłoczka i sprężyny pozostaje w środku trzpień na którego końcu znajduje się uszczelka z górkami która odpowiada za korekcję ciśnienia.
10 . korektor można by było zmodyfikowac zmieniając sprężynę na mocniejszą ale zważywszy na to ile pracy jest przy demontażu korektora stwierdziłem że nie będę robił doświadczeń.
11. więc zdjołem tylko uszczelkę i złożyłem wszystko zpowrotem tak jak było.
12 Zamocowałem go w na scianie silnika i przykręciłem przewody.
13 następnie założyłem zdjęty wcześniej odpowietrznik do korka
14 . aby dobrze odpowietrzyc tylne hamulce trzeba było przelać prawie całą btelkę płynu przez lewa i prawą część tylnego układu hamulcowego
(pnieważ miałem zalany nowy płyn hamulcowy dlo drugiej części tyłu uzyłem spuszczony wcześniej płyn z otpowietrznia)
15.koniec
Teoretycnie korektor można by było rozebrać korektor bez jego wyjmowania z samochodu ale wątpię aby udało się komuś wyjąć zabezpieczenie/pierscień się w nim znajdujący tym bardzie że jest cięćżki dostęp do tego korektora.