Montaż halogenów przeciwmgielnych
Mam zamiar kupic sobie halogeny do swojego auta.
Mam juz upatrzone, przewody polaczeniowe sa na miejscu, problem jest tylko z wlacznikiem.
Mam aktualnie 1 z wlacznikow – ten od tylnego p.mgielniego, nie mam zas drugiego.
Czy na miescu przednich przeciwmgielnych mozna uzyc innego (drugiego) wlacznika takiego samege jak od tylnych. Chodzi mi o to, czy podlaczenie jest takie same, zebym nie musial nic przerabiac.
Mam juz upatrzone, przewody polaczeniowe sa na miejscu, problem jest tylko z wlacznikiem.
Mam aktualnie 1 z wlacznikow – ten od tylnego p.mgielniego, nie mam zas drugiego.
Czy na miescu przednich przeciwmgielnych mozna uzyc innego (drugiego) wlacznika takiego samege jak od tylnych. Chodzi mi o to, czy podlaczenie jest takie same, zebym nie musial nic przerabiac.
- Od: 15 lut 2011, 13:48
Sam przelacznik jest nieskomplikowany w budowie, wiec zawsze mozesz przelozyc blaszki w kostce, ale w ASO kupisz przelacznik przednich przeciwmgielnych od BA za grosze... Chyba, ze cos sie zmienilo, a cena 30-40 PLN dotyczyla tylko magazynu na Rydygiera.
the right man in the wrong place...
Witam!
Kupiłem sobie halogeny do mojej Madzi. Zamontowałem bez problemu, podłączyłem kabelki, dokupiłem włącznik do nich. Dzisiaj w końcu dorwałem przekaźniki, które pasują. Przy włączaniu halogenów przekaźnik "cyka" ale niestety halogeny i kontrolka(nie wiem czy w ogóle jest i powinna dzialać) nie świeci. Sprawdzilem żarówki i są dobre. Co mam jeszcze zrobić? naprawde już nic nie wiem...
Pomocy!
Kupiłem sobie halogeny do mojej Madzi. Zamontowałem bez problemu, podłączyłem kabelki, dokupiłem włącznik do nich. Dzisiaj w końcu dorwałem przekaźniki, które pasują. Przy włączaniu halogenów przekaźnik "cyka" ale niestety halogeny i kontrolka(nie wiem czy w ogóle jest i powinna dzialać) nie świeci. Sprawdzilem żarówki i są dobre. Co mam jeszcze zrobić? naprawde już nic nie wiem...
Pomocy!
- Od: 30 sty 2007, 20:17
- Auto: Mazda 626 GE 95r. 1.8 B+G
cbl13 napisał(a):Co mam jeszcze zrobić? naprawde już nic nie wiem...
pozostaje żmudna zabawa w szukanie napięcia za przekaźnikami – skoro "cykają" to dostają napięcie.
Pytanie gdzie jest +12 V które powinno dochodzić do halogenów?
A masa na halogenach jest?
Muszę sprawdzić. Gdzieś mi miernik wcięło:( Czy jak prąd nie dochodzi do żarówek to nie powinna się zapalić kontrolka na desce że coś nie tak? W ogóle się nie zapala...
Dodam, że jak odłącze żarówkę od tylnego przeciwmgielnego to jak włącze od niego przycisk to kontrolka się normalnie zapala..tak jakby było wszystko ok. Jakby nie dochodził prąd do żarówek to przynajmniej powinna kontrolka się zapalić...Możliwe że to nie ten przekaźnik? Cyka co prawda jak naciskam przycisk...
Dodam, że jak odłącze żarówkę od tylnego przeciwmgielnego to jak włącze od niego przycisk to kontrolka się normalnie zapala..tak jakby było wszystko ok. Jakby nie dochodził prąd do żarówek to przynajmniej powinna kontrolka się zapalić...Możliwe że to nie ten przekaźnik? Cyka co prawda jak naciskam przycisk...
cbl13 napisał(a):Czy jak prąd nie dochodzi do żarówek to nie powinna się zapalić kontrolka na desce że coś nie tak? W ogóle się nie zapala...
a masz żarówkę w jej miejscu?
A możliwe że jak nie miałem halogenów to i żarówki nie ma?? Teraz mam pytanie..jak ktoś domontowywał halogeny do 626GE i miał już wszystkie wiązki to musiał dokładać żarówkę?? Jak sprawdzić czy jest żarówka? Jak tam się dostać?
Moja Madzia: http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=42050
cbl13 przeczyściłeś styki we wtyczkach do halogenów?
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...

Owszem. Prądu nie ma na końcu wtyczek które sobie wisiały i czekały na halogeny:( Przekaźnik dostaje prąd z włącznika bo styka a dalej to już nie wiem co jest grane...Co z tą kontrolką w desce?
cbl13 napisał(a):Jak sprawdzić czy jest żarówka? Jak tam się dostać?
wszystko jest na forum – szukajka działa
cbl13 napisał(a):Przekaźnik dostaje prąd z włącznika bo styka a dalej to już nie wiem co jest grane
to że przekaźnik styka znaczy tylko tyle że napięcie sterujące do niego dochodzi. To czy napięcie daje na halogeny to inna bajka.
Czyli możliwe że walnięty przekaźnik tak? Sprawdzę miernikiem czy jest połączenie ze skrzynki do końca kabla od halogenów to powie mi czy jest połączenie. Jeśli tak to przekaźnik(?)
cbl13 napisał(a):Czyli możliwe że walnięty przekaźnik tak?
nie
cbl13 napisał(a):Jeśli tak to przekaźnik(?)
nie
Ciężko tłumaczyć wirtualnie budowę przekaźnika i zasadę jego działania (nie nadaję się na szczęście na nauczyciela)
Przekaźnik ma z reguły 4 styki – dwa są tzw. sterujące (do nich dochodzą przewody od włącznika które powodują że się włącza lub wyłącza) a dwa pozostałe dają prąd na urządzenie którym steruje
tak mniej więcej to wygląda
Przekaźnik u ciebie na 99,9999% działa natomiast problem może być w tym napięciem na urządzenie. Pytanie czy do przekaźnika dochodzi napięcie które ten ma podawać na urządzenie.
Nie wiem czy sobie z tym poradzisz a nie potrafię tego wytłumaczyć jak się za to zabrać
Witam właśnie sprawdziłem co i jak..Na kablach do halogenów nie ma masy jak i zasilania czy to po włączeniu przełącznika czy nie... Wrzucam zdjęcie w celu opisania co i jak z przekaźnikiem. Powiedzcie mi..jak tu powinien działać przekaźnik? może po prostu jest walnięty albo nie jest od tego?

ja ci nie powiem bo moje halogeny są nieoryginalne i inaczej podpiete ale coś mi się to nie podoba
Zajrzyj do serwisówki i sprawdź co dochodzi i odchodzi do przekaźnika halogenów.
Zajrzyj do serwisówki i sprawdź co dochodzi i odchodzi do przekaźnika halogenów.
Grzyby napisał(a):Pytanie czy do przekaźnika dochodzi napięcie które ten ma podawać na urządzenie.
cbl13pewnie nie dochodzi,bo bezpiecznika od halogenow nie wlozyles.Dlatego nie swieca halusie i nie zapala sie kontrolka,ktora znajduje sie w samym przycisku.
Koledzy jak to z masą rozwiązaliście?
Idz po kablach od halogenow w kierunku przekaznika.po drodze znajdziesz kostke rozdzielajaca mase.Tam wyczysc styki.
-
waldii
Jak nie dochodzi napięcie? Przecież dochodzi..Na pierwszej nodze jest masa sterująca przekaźnikiem(włącza się jak włączymy przycisk) na drugiej nóżce jest +12V sterująca przekaźnikiem(włącza się jak załączymy postojowe/mijania), na 4 nożce jest zawsze 12V które przechodzi na 3 nózkę gdy przekaźnik jest załączany...więc teoretycznie powinno być wszystko OK. A poza tym to wkładałem przekaźnik. Przed chwilą sprawdziłem go w domu i przekaźnik jest sprawny...Może jak masy nie ma to czego 12V nie dochodzi do wtyczek, kontrolka na desce i podświetlenie przycisku nie działa...
cbl13 napisał(a):kontrolka na desce
ja takiej kontrolki nie mam
cbl13 napisał(a):na 4 nożce jest zawsze 12V które przechodzi na 3 nózkę gdy przekaźnik jest załączany
a moze to napiecie stale na 4 nozce jest to przejscie przez jakies urzadzenie czy zarowke.Czyli mierzysz miernikiem to napiecie jest a dasz obciazenie czyli zarowki to napiecie ginie.Wez kawalek kabla i zrob zworke miedzy 4 a 3 i wtedy zmierz napiecie na tej zworce
-
waldii
No rzeczywiście nie ma takiej kontrolki na desce...Czyli sugerujesz puścić to napięcie "ręcznie" na tą nóżkę i sprawdzić czy 12V idzie na wtyczki halogenów?