Air Show Radom 2007 – tragiczny wypadek :(

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez magicadm » 1 wrz 2007, 22:04

FOTKI (jutro wrzucę filmiki, ale nie obiecujcie sobie za dużo...)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez slav » 1 wrz 2007, 22:26

na fotce ze zderzenia chyba widac pilota :(
Forumowicz

Od: 29 maja 2005, 23:38
Auto: rozne

Postprzez cob_ra » 1 wrz 2007, 23:13

slav napisał(a):na fotce ze zderzenia chyba widac pilota smutny

niestety tak :( , az trudno uwierzyć ze takie coś sie wydażyło [*]
Forumowicz

Od: 6 gru 2006, 16:18
Auto: Była 323c
Honda Accord VI 1,8
Honda Accord VIII 2.0

Postprzez Misiek-Bełchatów » 2 wrz 2007, 00:26

slav napisał(a):na fotce ze zderzenia chyba widac pilota

obu pilotów widać, przynajmniej ja tak to ze zbliżenia mogę stwierdzić ...

Obrazek
... a kamieniami w dzieci nie rzucam bo nie wiem które moje ;)
Forumowicz

Od: 26 wrz 2005, 18:55
Auto: Toyota Corolla E11 1.6 VVT-i

Postprzez brii » 2 wrz 2007, 08:09

<płacze>
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez magicadm » 2 wrz 2007, 09:32

Jak robiłem to zdjęcie to nie miałem świadomości co się stanie...
Chciałęm zrobić fotkę "mijanki"...

Za parę minut/godzin podrzucę filmiki robione niestety aparatem cyfrowym. Są krótkie (pojemność karty), ale postaram sie opisami uzupełnić przebieg wydarzeń, tak byście odczuli choć w części dramatyzm tych chwil.
Forumowicz

Postprzez qlesh » 2 wrz 2007, 11:13

magicadm napisał(a):tak byście odczuli choć w części dramatyzm tych chwil

Chyba każdy już odczuł.. :|
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez Badyl » 2 wrz 2007, 11:21

ja pierdzielę..... :|
Obrazek
Obrazek Mazda Premacy 2003 | CP DiTD RF4F | Badylowóz v4.0
| 323f BA 1,5->323f BA 2,0 GT->323f BA 2,5 KL-ZE->Premacy DiTD
Forumowicz

Od: 11 cze 2007, 15:28
Auto: Mazda Premacy CP 2.0DiTD RF4F 2003

Postprzez magicadm » 2 wrz 2007, 11:22

Opiszę moze od początku.
Na lotnisko dotarłem ok 10 rano. W tym czasie zaczął sie pokaz "wstępny" aeroklubów.Skoczkowie, paralotnie, samoloty cywilne, modele RC.
Ok 11 (nie pamiętam dokładnie) w powietrze poderwały sie 3 ZLINy grupy Żelazny. Zaczęły krążyć na wznoszeniu i dla uciechy pobliczności strącać kolorowe balony. W miedzyczasie komentator opowiadał o tym, że to ważny dzień dla tej grupy, bo zgodnie z obietnicami sprzed lat udało im sie przygotować tym razem pokaz na 6-ciu ZLINach (wcześniej, występowali w mniejszym składzie). Było miło i wesoło. Pogoga była kapryśna: od wiatru z delikatnym deszczykiem po piękne upalne słońce.
Potem o 12-tej oficjalne otwarcie imprezy. Powitanie gości podczas grzania silników w ciężkich helikopterach zrobiło wrażenie na każdym (nawet chyba na głuchym). Ryk silników, świst turbosprężarek i dudnienie powietrza uderzanego potężnymi łopatami śmigłowców był imponujący.
Widziałem MI24D w Góraszce – wyglądały i brzmiały świetnie, ale dopiero teraz udało się zrobić prawdziwe show ze "zwykłego" grzania silników. Brawo dla organizatorów!
Wystarowały ISKRY (Biało-Czerwone-nazwa grupy), przeleciały nad trybunami "nasze" F16 i MIGi.
Impreza zaczęła się.
Najpierw na ołowianym niebie pojawił się F15 EAGLE. Na mnie zrobił piorunujące wrażenie. W rytm dynamicznej muzyki zagłuszanej dopalanymi silnikami F15-tki komentator prezentował maszynę.
Po pierwszym ogłuszeniu silnikami odrzutowymi o mocy kilku tysięcy KM doszedłem do wniosku: Góraszka to syf. Tylko RADOM!!!
Chwilka refleksji nad "drogową motoryzacją". Tunig Party, palenie gum, wyścigi na 1/4 mili itp. Myślę: czym tu sie podniecać? "Ile masz koni pod maską chłopcze???" 200KM??? 300??? Żałosny jesteś!!! Idź sie dziecko schowaj w piaskownicy z paleniem gum na skrzyżowaniu i "street racingiem". Tutaj widać kilka tysięcy KM w powietrzu, które naprawdę cos potafią!!!
Może wrzucę jakieś filmiki (jak chcecie), ale oglądanie tego widowiska w TV to jak lizanie lizaka przez opakowanie... :|
To trzeba było zobaczyć, usłyszeć i poczuć!!!
Teraz to nie wiem kiedy i czy będzie taka okazja w najbliższym czasie... :(
Potem były ciężkie helikoptery, F16, F18, symulowana walka MIG-ów, Grippen itp...
Moje spostrzeżenie: lajkonik taki jak ja nie odróżnia tych maszyn od siebie w powietrzu. Równie dobrze mógły latać jeden i ten sam. Huk, prędkość, zwrotność zbliżone... Świetny pokaz dał też Zespół Akrobacyjny Orliki – polecam.

Ok 15-tej miałem się już zbierać do domu...Dalsza część programu mnie "mało kręciła". Chciałem obejrzeć jeszcze raz pokaz szybowca wyczynowego. W rytm muzyki kreślił finezyjnie i bezgłośnie na niebie niesamowite figury. Pogoda była niestabilna... Wiało, świeciło słońce chmury przesuwały sie szybko po niebie.
W momencie startu szybowca (wyciąganego ULMem-chyba) z ziemi poderwało się 6 ZLINów grupy Żelazny. Zrobiło sie małe zamieszanie. Prowadzący zaczął tłumaczyć, że z powodu złej pogody (niska podstawa chmur) część pokazów została skrócona – po prostu odrzutowce nie byłyby widoczne. W sumie to każdy statek powietrzny znikał co chwila w chmurach...
Wystartował "Błękitny24" TVNu i przeleciał nad pasem kołowań. Komentarz prowadzącego: "No tego helikoptera to nam tu nie potrzeba". W tym momencie zrobiło sie małe zamieszanie w powietrzu. Helikopter szybko zniknął, ale w powietrzu został szybowiec i 6 ZLINów grupy Żelazny. Zawiodła organizacja imprezy – jedni startowali wg harmonogramu czasowego, inni za zgodą – tak to przynajmniej zrozumiałem.
Do momentu zakończenia pokazu szybowca ZLINy zaczęłu kołować nad lasem za lotniskiem. Zrobiłem zdjęcia szybowca i zacząłem przesuwać sie do wyjścia.
Po kilku (nastu???) minutach szybowiec skończył. ZLINy zaczęły dynamiczny pokaz. Akurat byłem po środku lotniska, niedaleko stanowisk VIP-ów. Zatrzymałem sie by "dopstrykać" kartę. ZLINy zaczęły efektowne "krzyżówki".
Co chwila komentator powtarzał: "zaraz będzie okazja do zrobienia świetnego zdjęcia".
Podniosłem aparat...
Pierwszy krzyk komentującego: "Chryste Panie, nie moge tego przeżyć!!!!!!!!!!"
[url=http://s72.photobucket.com/albums/i190/magicadm/?action=view¤t=DSCF0127.flv]Obrazek[/url]
Wszyscy zamarli. Facet zaczął coś w szoku powtarzać. Cisza. Wyłączyli mikrofon. Samoloty wylądowały (chyba – po nie wiem jak i kiedy). Cisza. Dźwięk syren. Karetka, Straż Pożarna, Wojsko. Jakieś nawoływania księdza/kapelana, jakaś modlitwa...
Po chwili prowadzący mówi:
[url=http://s72.photobucket.com/albums/i190/magicadm/?action=view¤t=DSCF0128-1.flv]Obrazek[/url]
Przeszedłem w inne miejsce, by poobserwować akcję "ratunkową"
W pewnym monencie żołnierze w zielonych kamizelkach zrobili mur by (chyba) zasłonić szczątki samolotów i akcję zbierania ciał przed widownią. Padły słowa:
[url=http://s72.photobucket.com/albums/i190/magicadm/?action=view¤t=DSCF0153.flv]Obrazek[/url]
Potem już było tylko obwieszenie o liczbie zabitych i końcu AIRSHOW...
[url=http://s72.photobucket.com/albums/i190/magicadm/?action=view¤t=DSCF0155-1.flv]Obrazek[/url]
Moje przypuszczenia...:
-zawiódł człowiek. Samoloty czekały dość długo w powietrzu na zwolnienie przestrzeni nad lotniskiem na pokaz. Mogło to ich "rozstroić" ale nie powinno (w końcu to zawodowcy)!!!
-zawiodła maszyna. Awaria techniczna itp
-zawiodła maszyna. Brak paliwa. Maszyny dość długo krążyły za lotniskiem przed występem. Prowadzący wielokrotnie powtarzał, że na czas pokazu maszyny tankują minimalne ilosci paliwa – tyle by bezpiecznie wystarczyło na pokaz. W czasie kolizji nie widziałem nigdzie śladów ognia.
-zawiodła pogoda. Była niestabilna. Czyli znowu błąd ludzki...
Ostatnio edytowano 2 wrz 2007, 14:26 przez magicadm, łącznie edytowano 5 razy
Forumowicz

Postprzez Czolgista » 2 wrz 2007, 11:43

magicadm napisał(a):Moje przypuszczenia...:
-zawiódł człowiek. Samoloty czekały dość długo w powietrzu na zwolnienie przestrzeni nad lotniskiem na pokaz. Mogło to ich "rozstroić" ale nie powinno (w końcu to zawodowcy)!!!
-zawiodła maszyna. Awaria techniczna itp
-zawiodła maszyna. Brak paliwa. Myszyny dość długo krążyły za lotniskiem przed występem. Prowadzący wielokrotnie powtarzał, że na czas pokazu maszyny tankują minimalne ilosci paliwa – tyle by bezpiecznie wystarczyło na pokaz. W czasie kolizji nie widziałem nigdzie śladów ognia.
-zawiodła pogoda. Była niestabilna. Czyli znowu błąd ludzki...

maszyna raczej nie zawiodła – widać było, że lecieli normalnie i zwyczajnie w świecie przelecieli za blisko – jak mówił jakiś "spec" w tvn24 oni starają się przelatywać jak najbliżej (kilkadziesiąt cm) od siebie i przy prędkości >300km/h minimalny błąd człowieka czy podmuch wiatru tak się właśnie może skończyć.
A gdyby nie mieli paliwa to raczej by wylądowali, zresztą nie wiem co może mieć tu paliwo bo widać, że lecieli normalnie i prędkość mieli dużą, gdyby nie było paliwa silnik by stanął a samolot zaczął szybować na ziemie... to takie moje spostrzeżenia ;)
<center>I am the 6th son of the 6th son of the 6th son I am the borged again son of war
Technology's child, daughter of rebellion, son of a bitch blossom of a whore
I am a god-killing virus, destruction with 8 arms, monster with seven severed heads
I am the son of mars, cleansed with infected blood, vile disease walking on 2 legs

The devil made me do it</center>

<center>Moja "Twarzowa Książka"
Forumowicz

Od: 8 kwi 2006, 00:04
Auto: Mondeo 1.8 Zetec '99

Postprzez loockas » 2 wrz 2007, 12:08

magicadm dzieki za relacje. O wszystkim dowiedzialem sie dopiero wczoraj w nocy przeglądajac wlasnie te forum. Okropny widok... :(
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez kadet » 2 wrz 2007, 12:33

nigdy czegos takiego w zyciu nie widzialem. Nprawde szkoda chlopakow
Forumowicz

Od: 12 lis 2006, 20:40
Auto: był Xedos6 V6:( jest Octavia

Postprzez magicadm » 2 wrz 2007, 13:49

Relacja z TVN24 – dobre jakościowo filmiki
http://www.tvn24.pl/0,1519948,wiadomosc.html
Forumowicz

Postprzez Riki » 2 wrz 2007, 15:13

Wracałem dziś w nocy autokarem z targów w Łodzi..... dowiedziałem się o tym z radia :( wielka tragedia.... :( [*] [*] [*]
mazparts.pl
Firma

Od: 29 sty 2004, 21:48
Auto: 626 GE KL '94

Postprzez bazyl wspaniały » 2 wrz 2007, 16:00

ech... brak słów :(
Obrazek
"... prędkość była ok, to zakręt był za wąski..."
Forumowicz

Od: 19 mar 2006, 19:10
Auto: ś.p 626 GE FP
ś.p 626 GE KL
ś.p XEDOS9 KF
ś.p Fiesta 1,3
Grand Caravan 3.3LPG :D
Virago 535

Postprzez Xus » 3 wrz 2007, 15:19

widzialem ich kilka razy w akcji co robili w powietrzy

szkoda chlopakow

[*][*]

widzialem jak ostatnio nawet trenowali w Przylepie(ich baza) i nie mogle uwiezyc co oni wyprawiali
na 1/4 mili scigaja sie szybkie samochody.....na zakretach szybcy kierowcy...
moje zabawki
Honda <---kilikac i glosowac
Mazda <---kilikac i glosowac

Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 4 sty 2006, 10:43
Auto: MX-3 1,6 16v DOHC

Postprzez b2 » 4 wrz 2007, 09:03

[*]
dobrze, że nie skończyło się jak w ramstein.

[*][*] dla 53 zabitych tego samego weekendu na polskich drogach.
Forumowicz

Od: 1 lut 2004, 17:33
Auto: 08 GH 2.5 Dynamic Sport

Postprzez magicadm » 4 wrz 2007, 09:39

b2 napisał(a):[*]
dobrze, że nie skończyło się jak w ramstein.

Po tamtej tragedii zmianie uległ regulamin pokazów.
Zabroniono m.in lotów na publicznością i wykonywanie niebezpiecznych manewrów w pobliżu widowni.

Jeden z rozbiych samolotów w Radomiu leciał prosto w stronę widowni – tylko dlatego, że manewr wykonywany był z drugiej strony płyty lotniska na nas nic nie spadło.

PS
Nie wiem czemu filmiki sie nie otwierają...:|
Forumowicz

Postprzez crazy » 4 wrz 2007, 09:54

pamietam jak jeszcze bodajże dwa lata temu byłem na air show w Radiomu było świetnie, a teraz taka tragedia, to bardzo przykre :(
Początkujący

Od: 4 wrz 2007, 09:49

Postprzez LANSSS » 4 wrz 2007, 10:15

Jeśli dobrze kojarzę widziałem ich parę lat temu w Poznaniu. Przykra sprawa. Ale lotnik jak saper :( [*] [*] [*]
''Panie Władzo, ma Pan racje, niestety zdarzyło mi się przekroczyć prędkość... Zdaje sobie sprawę z tego, że było to bardzo nieodpowiedzialne, że naraziłem innych uczestników ruchu na niebezpieczeństwo, ale jechałem szybko gdyż... lubię zapier...''
Początkujący

Od: 12 lut 2007, 11:05
Auto: kiedyś było 323F BA jest RT/10